به گزارش خبرنگار ايرنا، سروآباد از شهرستان هاي محروم استان كردستان است كه هر سال بدليل نبود درآمد پايدار و اقتصاد ضعيف جمعيت آن كاهش يافته و بيشتر مهاجرين آن به مريوان به واسطه وجود مرز بين المللي باشماق و بازار فعال آن مهاجرت مي كنند.
بيشترين جمعيت شهرستان سروآباد را روستاييان تشكيل مي دهند و تنها 10 درصد از كل جمعيت شهرنشين هستند، جمعيت شهري در سروآباد را بيشتر كارمندان، نيروهاي نظامي و انتظامي تشكيل مي دهند و كسبه و بازاريان بسيار معدودي نيز در شهر ساكن هستند.
روستاييان نيز در چند سال اخير رويه مهاجرت را در پيش گرفته اند آنها در حالي تصميم به سكونت در حاشيه شهرهاي اطراف مي گيرند كه حاضر نيتسند در شهر سروآباد سكني گزينند كه دليل آن نبود درآمد پايدار و شغل براي اين افراد است.
بسياري از افراد نيز معتقدند سروآباد زير سايه شهرستان مريوان قرار دارد و بدليل ويژگي هاي خاص آن منطقه نمي تواند از اين وضعيت بيرون آيد.
اينكه مريوان بواسطه مرز رسمي و بين المللي باشماق و درياچه زريوار در كردستان و ديگر مناطق كشور يك منطقه شناخته شده است شكي نيست، اما سروآباد تنها بواسطه منطقه هورامان تا حدودي شناخته شده و اگر داراي يك مرز رسمي يا بازارچه رسمي باشد بيشتر در سطح استان و خارج آن شناخته خواهد شد.
با توجه به اينكه شهرستان سروآباد با كشور عراق 24 كيلومتر مرز دارد و برخي از روستاهاي آن نظير دركي، دميو، دزلي و چند روستاي ديگر با روستاهاي عراق فاصله كمي دارند اين ظرفيت و پتانسيل وجود دارد كه يك مرز و بازارچه در اين شهرستان ايجاد شود.
معبر مله خورد در روستاي دزلي بخش مركزي سروآباد قبل از حمله آمريكا به عراق در سال 2002 به صورت غير رسمي باز بود و با حمله آمريكا به عراق بسته شد.
سال 94 با توجه به پتانسيل آن رسما بازگشايي شد و برنامه دولت ايجاد يك معبر مرزي كولبري به صورت موقت به منظور ايجاد درآمد پايدار براي ساكنان روستاهاي اطراف بود.
از آن زمان تاكنون مردم سروآباد اميدوار به انجام مبادلات رسمي مرزي در اين منطقه هستند تا شايد رونق و شكوفايي به اين شهرستان باز گردد و حتي در چند سال اخير روند مهاجرت در بين روستاهاي اطراف بواسطه اين معبر روندي معكوس داشت.
در چند سال گذشته فعاليت در مرز مله خورد تنها به صورت كولبري براي ساكنان روستاهاي اطراف فراهم بود ولي به اعتقاد بسياري از افراد اين رويه تنها براي ايشان سودمند بود و اهالي ساير روستاها از مزاياي اين مرز بي نصيب بودند.
تقاضاي ساكنان روستاهاي ديگر شهرستان براي برخورداري از مزاياي معبر مله خورد باعث شد تا فرماندار سروآباد پيگير افزايش تعداد روستاهاي برخوردار از مزاياي اين مرز شود.
كوهسار دادور مي گويد: با پيگيري هاي انجام شده روستاهاي برخوردار از معبر مله خورد به 33 روستا و يك شهر افزايش پيدا كرد و در مراحل بعدي نيز تلاش مي شود ساير روستاهاي شهرستان از مزاياي اين مرز بهره مند شوند.
وي گفت: يكي از برنامه هاي مهم براي توسعه، پيشرفت و رونق شهرستان سروآباد و از همه مهمتر تثبيت جمعيت و مهاجرت معكوس ايجاد يك بازارچه رسمي با توجه به ظرفيت معبر مله خورد است.
دادور افزود: با پيگيري هاي انجام شده اكنون مكان استقرار بازارچه مرزي مله خورد در ورودي شهر سروآباد جانمايي شده و مقدمات و امكانات لازم نيز در آن فراهم شده است.
فرماندار سروآباد معتقد است وزارت كشور با جانمايي بازارچه مرزي مله خورد در مركز شهرستان موافقت كرده و اكنون در محدوده شهرك صنعتي ورودي شهر سروآباد براي اين منظور آماده سازي شده است.
وي يادآور شد: در اين بازارچه غرفه هايي براي عرضه كالاها و اجناس ايجاد مي شود و گردشگران و مهمانان مي توانند همان اجناس و كالاهايي را كه قبلا در بازارچه هاي رسمي شهرهاي اطراف تهيه مي كردند، از طريق بازاچه مرزي مله خورد خريداري كنند.
دادور اضافه كرد: بيش از 92 قلم كالا و اجناس از طريق بازارچه مرزي مله خورد وارد سروآباد مي شود و همين مبادلات مرزي باعث رونق گرفتن هر چه بيشتر اين شهرستان خواهد شد.
شكي نيست اگر بازارچه رسمي مله خورد فعاليت خود را آغاز كند و همان كالاها و اجناسي كه در بازارچه هاي رسمي باشماق مريوان و سيرانبند بانه وارد و عرضه مي شود به شهرستان سروآباد نيز وارد شود، اين امر مهم باعث رونق كسب و كار، ايجاد درآمد، اشتغالزايي، شكوفايي، پيشرفت و از همه مهمتر مهاجرت معكوس در اين شهرستان خواهد شد.
طبق آمارها شهرستان سروآباد تا قبل از سال 90 جمعيتي حدود 80 هزار نفر داشت و در چند سال اخير بدليل بازار ضعيف، نبود درآمد پايدار و عدم اشتغال جوانان بيش از 30 هزار نفر از جمعيت آن كاسته شده است لذا بازگشايي بازارچه رسمي مله خورد و وجود بازاري فعال و قوي در اين منطقه مي تواند جمعيت آن را افزايش دهد.
مطالبه به حق مردم سروآباد كه از شهرستان هاي تاريخي و كهن استان كردستان است و مردان و زنان بزرگي در اين منطقه رشد و نمو يافته اند، توجه بيشتر مسئولان به اين شهرستان و بازگشايي بازارچه رسمي مله خورد است.
شهرستان سروآباد با 2 بخش مركزي و هورامان و جمعيتي بيش از 50 هزار نفر در فاصله 90 كيلومتري از سنندج مركز استان كردستان واقع شده و 24 كيلومتر مرز با كشور عراق دارد.
7354/9102
سنندج - ايرنا - بازگشايي مرز مله خورد و ايجاد و استقرار بازارچه مرزي يك فرصت فوق العاده براي رونق و شكوفايي هر چه بيشتر شهرستان مرزي سروآباد است.