۲ اسفند ۱۳۹۷، ۱۰:۱۶
کد خبر: 83217417
T T
۰ نفر

جهرم و موضوع پايتختي كتاب ايران

۲ اسفند ۱۳۹۷، ۱۰:۱۶
کد خبر: 83217417
جهرم و موضوع پايتختي كتاب ايران

شيراز-ايرنا- سه شهر شيراز، صدرا، اوز در فارس نامزد انتخاب پايتخت كتاب ايران شدند و در جمع 20 شهر نامزد‌ اصلي قرار گرفتند.

اما نام جهرم، سومين شهر پرجمعت فارس با توجه به اين همه پتانسيل فرهنگي از نويسندگان و مؤلفين كتاب و وجود ناشران مستقل، حتي در رديف درخواست‌ كنندگان اين طرح نيز نبود.
نامزد نشدن جهرم براي پايتختي كتاب ايران زماني بيشتر به چشم مي‌آيد كه مؤلفه‌هاي ديگري چون قدمت كتابخانه در سطح فارس، آماربسيار قابل توجه اعضاي كتابخانه‌ها وكتابخوانان شهرستان جهرم،اهداگران كتاب، كتابخانه‌هاي سطح شهرستان، تعدد نويسندگان جهرمي، حضور سه ناشر فعال و... به اين امر افزوده مي‌شود.
جهرم در قياس با شهر تازه ساخت صدراي شيراز كه امسال در جمع نامزدها قرار گرفت، ظرفيت‌هاي بيشتري را در خود داشت.
روستاي علويه جهرم نيز در جشنواره عشاير و روستاهاي دوستدار كتاب دوبار نامزد دريافت اين عنوان شد، اما هرسال از قرارگرفتن در جمع نهايي بازماند.
به نظر مي‌رسد تاكنون در معرفي پتانسيل شهرستان در سطح كشوري موفق عمل نشده است و جاي خالي نام جهرم در انتخاب‌هاي كلان فرهنگي و غرفه‌هاي نمايشگاهي احساس مي‌شود.

** دغدغه اي هست
رئيس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي شهرستان جهرم در اين باره در گفت‌ و گو با خبرنگار ايرنا اعلام كرد: تحقق نامزدي پايتخت كتاب ايران دغدغه من و همكارانم است و تاكنون جلساتي را نيز در اين زمينه با كتابداران روستايي در مركز استان داشته‌ايم.
محسن نعمت‌ اللهي افزود: پايتختي كتاب ايران ملاك‌هاي بسياري دارد و همدلي و اقدام تمام مسئولان و مردم شهر را مي‌طلبد.
وي اظهار كرد: اراده براي نامزدي پايتخت كتاب ايران در حدي بايد قوي باشد كه وقتي بازرسان به شهري مي‌آيند اين خواسته را در حضور در شهر به طور ملموس مشاهده كنند.
نعمت اللهي وي ضمن دعوت مردم و مسئولان براي ارائه طرح‌هاي اجرايي اضافه كرد: با توجه به ظرفيت‌هاي موجود، شهرستان جهرم، توانايي نامزدي پايتخت كتاب ايران را دارد.

** تقويت فرهنگ كتابخواني مهم تر از پايتخت كتاب
رئيس اداره كتابخانه‌هاي عمومي شهرستان جهرم در گفت‌ و‌گو با خبرنگار ايرنا بيان كرد: اصل نقد درباره وضعيت كتابخواني در جهرم كاملاً بجا و اين دغدغه‌ مشترك، هماني است كه از لحظه حضورم در مجموعه كتابخانه جهرم پيگير آن بوده و هستم، هرچند نبايد فراموش كرد كه انتخاب نمادين يك شهر به عنوان پايتخت كتاب يا روستاي دوستدار كتاب مشكلي از كم‌خواني‌هاي ما رفع نمي‌كند.
مجتبي اميرزاده افزود: اساس شركت در اين جشنواره توسط اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي انجام مي‌شود و شهردار هر شهر به عنوان تأييدكننده‌ برنامه‌ها بايستي در اجراي برنامه هاي عملياتي و ترويجي حضور پررنگ داشته باشد. در كنار آن نهادها، ادارات، ناشران و نويسندگان، از نماينده و فرماندار گرفته تا مردم كوچه و بازار هم‌نفس به اين راه كمك كنند تا شهرشان نامزد و نهايتاً انتخاب شود.
وي بيان كرد:البته نه آن شهري كه شهردارش كتابخانه را ميراث پدري خود بداند و بخواهد به هر قيمتي، منسوبين خود را در فرايندي غيرقانوني به عنوان كتابدار به كار بگيرد يا شهردارش سه‌ سال حقوق حقه‌ نيم ‌درصد كتابخانه‌ها را پرداخت نكند تا ميليون‌ها تومان از دسترس شهر خارج شود و نه آن شهري كه رئيس اداره‌اش در جلسات توزيع اعتبارات، بودجه ناچيز كتابخانه را مورد هدف قرار دهد و آن را براي پوشش كمبودهاي مجموعه‌ خود طلب كند.
اميرزاده گفت: قطعاً شهري كه به دليل غفلت گذشتگانش از داشتن كتابخانه‌اي مركزي و مجهز محروم است و بزرگترين كتابخانه‌ شهرش در ساختماني پنجاه ساله مستقر شده، دست بالايي در اين گونه جشنواره‌ها ندارد.
وي اظهار كرد: تا دايره‌ فكري مسئولين شهر اين‌گونه باشد كه شهر تنها بحران آب، بيكاري و بهداشت دارد و آسفالت مردم را هرچند مقطعي راضي‌تر نگه مي‌دارد يا ديگر مسئول خُردترش علناً بگويد: «كي كتاب ميخونه! دوتا كاميون شن فلان‌جا ريختن مهمتر از كمك به كتابخانه است»، نبايد به انتخاب‌مان فكر كنيم.
اميرزاده ابراز كرد: خدا را شكر برخي طوفان‌ها را پشت سر گذاشتيم، آن شهردار رفت، كتابخانه‌هايمان تاحدي از قحطي‌زدگي‌هاي تجهيزاتي خارج شده‌اند و بالاخره شهردار جهرم هم انتخاب شد.
وي بيان كرد: علي‌رغم بي‌مهري‌ها، طي سه سال حضور اين جانب، نزديك به 2ميليارد تومان كتاب و تجهيزات به كتابخانه‌ها تزريق شده است كه براي دستگاه فرهنگي مثل كتابخانه‌ها، رقم برجسته‌اي است.
اميرزاده ابراز كرد: جهرم استعدادهاي فراواني دارد از نويسندگان توانا، ناشران قوي، دلسوزان فرهنگ، وزيري جوان در كابينه، امام جمعه ‌اي فرهيخته در استان فارس و شهرهاي تابعه جهرم، نماينده‌اي درجه يك و تراز اول، رسانه‌هاي قدرتمند گرفته تا مهمتر از همه مردمي كتابخوان.
وي بيان كرد: در محدوديت‌مان متوقف نمانده و نخواهيم ماند، نظير اتفاقي كه براي انتخاب روستاي علويه افتاد، هرچند علي‌رغم شايستگي امسال نيز از گردونه رقابت‌ها حذف شد.
اميرزاده افزود: نقشه راهي را هم آماده كرده‌ام تا به تك‌ تك شهرداران شهرستان ارائه دهم.
وي ادامه داد: همگي ما فارغ از جناح‌بندي‌هاي فكري سياسي و عقيدتي بايد عزممان را جزم و همتمان را براي اجراي طرح‌هاي عملياتي و ترويج كتابخواني جمع كنيم از نماينده عزيزمان گرفته براي جذب اعتبارات عمراني و تجهيزاتي، تا مسئولين، خيرين، سمن‌ها و آحاد مردم.
وي بيان كرد: البته هدف نهايي را بايد ترويج فرهنگ كتابخواني در جهرم گذاشت و به دنبال آن شركت در جشنواره پايتخت كتاب؛ چراكه جايزه اصلي ما كتاب‌خوان‌تر شدن شهروندانمان است نه اين انتخاب گذرا.
پايتخت كتاب ايران عنوان طرحي در ايران است كه بر مبناي آن هر سال شهري به عنوان پايتخت كتاب ايران انتخاب مي‌شود. بخش‌هايي از اين طرح از پايتخت جهاني كتاب الگوبرداري شده ‌است، اما از نظر ساختار اجرايي همخواني‌هاي زيادي با شرايط فعاليت فرهنگي در ايران پيدا كرده‌است. در اولين سال رقابت ميان شهرهاي ايران براي كسب عنوان پايتخت كتاب، اهواز با مشاركت نهادهاي غيردولتي همچون كانون آموزش شهروندي براي توسعه موفق به اخذ اين عنوان شد. در سال دوم، نيشابور توانست اين عنوان را از آن خود كند.
شهر بوشهر با توجه به فعاليت‌هاي گسترده در زمينه كتاب و ترويج فرهنگ كتابخواني، به عنوان سومين پايتخت كتاب ايران برگزيده شد و كاشان به عنوان چهارمين پايتخت كتاب ايران انتخاب شد.
اسفندماه جاري نيز پنجمين جشنواره انتخاب كتاب ايران در كتابخانه ملي برگزار مي‌شود.
معيارهاي داوري پايتخت كتاب با توجه به ويژگي‌هاي كلي برنامه‌هاي ارسالي شهرها، بايد شامل اين موارد باشد: برنامه‌ها، فعاليت‌ها و اقدام‌ها به‌طور ويژه براي پايتخت كتاب طراحي شده باشد، تأثيرات پايداري در ارتقاي سطح فرهنگ كتابخواني داشته باشد، از مشاركت مردمي و پشتيباني شركت‌هاي بزرگ تجاري، كارخانه‌ها و دستگاه‌هاي اجرايي براي تأمين هزينه‌ها و سرمايه‌گذاري برخوردار باشد. همچنين طرح قابليت الگوبرداري داشته باشد، در محتوا و شيوۀ اجرا، نوآورانه و كيفي باشد، قابليت و ضمانت اجرايي داشته باشد، برآورد كلي هزينه‌هاي برنامه‌ها را داشته باشد، گسترۀ اجرايي برنامه در سطح شهر يا در سطوح محلي، ملي و حتي منطقه‌اي و بين‌المللي باشد و جدول زماني قابل ارزيابي و پيگيري دقيق داشته باشد.
برنامۀ ارسالي نيز بايد حاوي معرفي مجموعۀ برنامه‌ها و فعاليت‌هاي فرهنگي، ترويجي و ابتكاري در حوزۀ كتاب براي حداقل يك سال و حداكثر دو سال باشد و حداقل‌هايي نظير مشاركت همۀ اجزاي صنعت نشر، مشاركت همۀ نهادها و حوزۀ كتاب و كتابخواني، مشاركت سازمان‌هاي غيردولتي و دولتي مرتبط با كتابخواني، حضور فعال مفاخر، مشاهير و هنرمندان شاخص و محبوب، در نظر گرفتن طيف گستردۀ مخاطبان و اثربخشي و خلاقيت و پايداري در آن رعايت شده باشد.
دستگاه‌هايي چون: نهاد كتابخانه‌هاي كشور، خانه كتاب، انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني ايران، سازمان آموزشي، علمي و فرهنگي ملل متحد (يونسكو)، سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران، ستاد عالي كانون‌هاي فرهنگي و هنري مساجد كشور و برخي ديگر از نهادهاي فرهنگي در برگزاري اين جشنواره مشاركت دارند.
شهرستان جهرم در فاصله 193 كيلومتري از جنوب شرق شيراز قرار دارد.
9910 /1876