۵ اسفند ۱۳۹۷، ۸:۱۶
کد خبر: 83220123
T T
۰ نفر
زراعت صنوبر، حفظ منابع طبيعي همراه با درآمد و اشتغالزايي

زنجان - ايرنا - راهكارهاي مختلفي براي جلوگيري از تخريب منابع طبيعي پيشنهاد مي شود، اما يكي از موثرترين راه ها براي ممانعت از قاچاق چوب و صدمه گاه جبران ناپذير به طبيعت، ترغيب علاقه مندان به زراعت صنوبر و بهره برداري از آن در صنعت چوب است.

به گزارش ايرنا، در اينكه قاچاق چوب در جنگل هاي كشور و استان وجود دارد شكي نيست، اما بهترين راه جلوگيري از قاچاق، نظارت و ارائه راه جايگزين براي جامعه است.
مي توان با زراعت چوب از راه قانوني و بدون هرگونه تخلف، درآمدزايي داشت، همچنين چوب مورد نياز بازار را تامين و براي چند نفر هم اشتغالزايي كرد و صدمه به جنگل هاي استان را به كمترين ميزان ممكن رساند. در واقع كاشت صنوبر فرصت تازه‌اي براي تنوع‌بخشي به درآمد و توليدات كشاورزي محسوب مي شود.
اين زراعت به طور قابل توجهي در حفظ منابع طبيعي تاثير دارد و نيازمند توجه بيشتر و آشنايي بهتر مردم با اين زراعت است.
آمار سال هاي گذشته نشان مي دهد سالانه از زراعت چوب در ايران 2.5 ميليون مترمكعب چوب معادل 58 درصد چوب مصرفي در كشور به دست مي آيد كه از اين ميزان حدود 90 درصد به صنوبركاري اختصاص دارد.
در استان زنجان كل زمين هاي مرتعي، كشاورزي و زراعي 2 ميليون و 200 هزار هكتار است كه از اين ميزان يك ميليون و 200 هزار هكتار شامل مرتع و جنگل است.
معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان زنجان گفت: اگر به موضوع زراعت چوب توجه كافي نشود، با كمبود مواد سلولزي در آينده مواجه خواهيم شد، لذا براي حفظ اكوسيستم مناطق مختلف درختكاري بايد توسعه يابد.
جليل سلطان‌نژاد تاكيد كرد: ميزان كاشت صنوبر در استان زنجان 18 هزار و 500 هكتار است و با توجه به طرح تنفس جنگل در كشور، سازمان جنگل ها نيز به توليد و توزيع نهال صنوبر به صورت رايگان اقدام كرده است.
وي تصريح كرد: اين موضوع در برنامه ششم توسعه كشور نيز اشاره شده و ما نيز بايد در استان براي سال جديد 360هزار اصله نهال صنوبر توليد و توزيع كنيم.
سلطان نژاد افزود: امسال 100 هزار اصله نهال رايگان توزيع مي شود و هر نهال 1500 تا 2هزار تومان ارزش مادي دارد، همين نهال در بازار آزاد تا چهارهزار تومان به فروش مي رسد.
وي خاطرنشان كرد: اگر با تراكم بالا صنوبر كشت شود تا 3هزار اصله در هكتار، اما با تراكم پايين مي توان تا يكهزار و 100 اصله نهال كاشت.
معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان زنجان اظهار داشت: اين استان در حال حاضر يكي از قطب‌هاي توليد صنوبر و تامين نياز سلولزي در كشور به شمار مي رود.
يك صنوبركار نمونه استان زنجان گفت: زراعت چوب خوب و مورد تاييد است و به ديگران پيشنهاد مي دهم، اما بايد قبل از ورود به اين شغل به قطع اطلاعات كافي را داشت.
صالحي افزود: اگر بدون تحقيق و نظارت كارشناسان مربوطه صنوبر كشت شود، امكان آفت زدگي و متضرر شدن سرمايه گذار وجود دارد، لذا به اين مسئله دقت و توجه شود.
وي تاكيد كرد: كم مصرف بودن اين درخت از حيث آبياري و تجهيز زمين كشت شده به سيستم آبياري قطره اي، باعث مي شود در اين موضوع هم با صرفه اقتصادي همراه باشد.
صالحي اظهار داشت: ما 42 هكتار صنوبر به تعداد 170 هزار اصله نهال كاشته ايم و با سيستم آبياري قطره اي درختان را آب مي دهيم، از طرفي هم كارخانه نئوپان سازي باعث شده محصولات را از توليد به مصرف برسانيم.
وي تاكيد كرد: اين كارخانه حدود 30 كارگر را به كارگيري كرده است و براي اين تعداد ايجاد اشتغال كرده ايم، اگر وضعيت اقتصادي اجازه دهد به فكر گسترش كار نيز هستيم.
مسئول باغ نمونه استان زنجان گفت: از 24 هكتار زمين 6 هكتار صنوبر و مابقي محصولات باغي كشت كرده ايم و نظارت مستمر كارشناسان كشاورزي مشغول توليد محصولات هستيم.
محمد خداياري افزود: اين باغ وقف دانشگاه علوم پايه زنجان است و 30هزار اصله نهال صنوبر سال گذشته كاشته شد، صنوبركاري مورد تاييد كارشناسان است و به علاقه مندان پيشنهاد مي شود.
خداياري تاكيد كرد: براي نمونه بودن بايد نظارت و مراقبت از درختان را در اولويت قرار داد و طبق دستورات كشاورزي اقدام كرد، اگر اين كارها صورت گيرد مي توان انتظار بهره وري بالا از باغ داشت.
وي گفت: بايد با موضوع واقع بينانه برخورد شود، سرمايه گذاري، استمرار و تلاش در كار و نگاه درست به آينده يكي از ملزومات كشاورزي موفق است.
خداياري افزود: البته براي رسيدن به سود بالا در صنوبر كاري بايد سرمايه حداقل 2 سال و حداكثر هشت سال در اين كار باقي بماند.
به گزارش ايرنا، هر درخت صنوبر پنج تا هشت ساله به طور ميانگين 300 تا 350 كيلوگرم وزن دارد و در هر هكتار تا 4 هزار اصله نيز كاشته مي شود.
3216/6085