به گزارش خبرنگار ایرنا، منطقه جنوب آسیا جایی كه صلح و ثبات آن همیشه نادیده گرفته شده و دو رقیب سنتی همیشه این منطقه را به جایی برای تسویه حساب و دعوای سیاسی خود تبدیل كرده اند.
استقلال پاكستان و جدایی از هند در سال 1947 میلادی، وقوع چندین جنگ میان دو كشور، رقابت در آزمایش های اتمی و پرتاب موشك های بالستیك با قابلیت حمل كلاهك هسته ای، بازداشت صیادان در آبهای آزاد، موضوع برداشت از حوزه های آبی مشترك، مشكلات اخذ روادید تجاری، اقدامات تروریستی در دو كشور، قربانی شدن شهروندان پاكستانی و هندی و انگشت اتهام بسوی اتباع دو كشور در این حملات و درگیری ها میان مرزبانان هند و پاكستان را می توان از دلایل عمده سردی روابط سیاسی و اقتصادی میان دو كشور همسایه در منطقه جنوب آسیا عنوان كرد.
**حادثه كشمیر دو كشور را در حالت جنگی قرار داد
همه چیز از حمله تروریستی در منطقه پولواما كشمیر تحت كنترل هند شروع شد. در حمله ای كه در بهمن ماه به وقوع پیوست 44 تن از نظامیان هندی كشته شدند. در اولین واكنش به این حادثه دهلی نو، اسلام آباد را متهم به دست داشتن در این حمله كرد. پس از آن تنش ها میان دو كشور بالا رفت. هند سفیرش را اسلام آباد فراخواند و متقابلا دولت پاكستان در پاسخ به اقدام هند، سفیر خود را از دهلی بازگرداند.
هند در مرحله بعدی همسایه خود پاكستان را تهدید به پاسخ نظامی كرد كه در واكنش به آن عمران خان نخست وزیر پاكستان گفت كه كشورش آماده همكاری با دهلی نو برای انجام تحقیقات درخصوص حمله تروریستی در كشمیر است اما اگر حركتی از سوی هند علیه پاكستان انجام شد، قطعا با پاسخ سریع اسلام آباد همراه خواهد بود.
در میان تنش های دو همسایه هسته ای، رمیش كومار نماینده مجلس ملی پاكستان از اقلیت هندو به دهلی سفر كرد و وی دیدارهای با مسئولان هندی از جمله وزیر خارجه دولت مودی انجام داد اما این رایزنی ها هم نتوانست از گرمای دعوای سیاسی دو كشور بكاهد.
روز گذشته منابع خبری هند به نقل از مقامات این كشور نوشتند كه جنگنده های این كشور با ورود به حریم هوایی پاكستان عملیاتی را علیه پایگاه های متعلق به عناصر تروریستی انجام دادند، عملیاتی كه از سوی ارتش پاكستان تكذیب شد.
و امروز تنش های سیاسی پاكستان و هند وارد مرحله نظامی و جنگی شد، پاكستان صبح امروز اعلام كرد كه نیروی هوایی این كشور دو جنگنده هندی كه حریم هوایی پاكستان را نقض كرده بودند، را هدف قرار داده و آن را سرنگون كرده است.
سخنگوی ارتش پاكستان اعلام كرد كه نیروهای امنیتی پاكستان در محل سقوط جنگنده هندی دو خلبان این هواپیما را بازداشت كرده اند.
سرلشكر آصف غفور امرز طی نشست خبری در شهر راولپندی افزود پاكستان خواهان تشدید تنش ها با هند نیست و تا این مرحله نیز بر صلح و ثبات در منطقه تاكید دارد اما اگر هند دست از جنگ طلبی برندارد، پاسخ پاكستان نیز به هر نوع تجاوز و حمله خارجی قاطعانه خواهد بود.
اوضاع سیاسی و امنیتی در پاكستان پس از سرنگونی جنگنده های هندی وارد مرحله جدیدی شد. به دستور نیروهای مسلح و نهادهای امنیتی پاكستان فرود و برخاست تمامی هواپیماهای تجاری-مسافری در فرودگاه های مهم این كشور به حالت تعلیق درآمد.
*جنگ راه حل رفع تنش ها نیست
عمران خان نخست وزیر پاكستان پس از سرنگونی جنگنده های هندی توسط نیروی هوایی پاكستان طی سخنرانی در تلویزیون دولتی این كشور بار دیگر به هند پیشنهاد مذاكره داد و گفت پاكستان هرگز خواهان جنگ یا درگیری نیست چون ما از تبعات مهلك و نتایج خطرناك رویارویی در میدان جنگ را باخبریم.
وی به هند گفت كه نباید دچار اشتباه محاسباتی شود و بهتر است در آینده راه گفت وگو میان دو كشور را همواره كند و پاكستان نیز هیچ تمایلی برای طولانی شدن تنش ها با كشور همسایه خود را ندارد.
**ضرورت بر تنش زدایی و پرهیز از اقدامات ضدصلح
دو كشور پاكستان و هند كه صاحب فناوری تسلیحات هسته ای نیز هستند بهتر باید بدانند كه جنگ تمام عیار و تحركات نظامی به ویژه در مرزها صرفا مردم دو كشور را هدف قرار نمی دهد بلكه این وضعیت صلح در شبه قاره هند، منطقه جنوب آسیا و سایر كشورها را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
جامعه جهانی و كشورهای مختلف از جمله جمهوری اسلامی ایران، چین، تركیه، فرانسه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل با ابراز نگرانی از تشدید تنش ها میان دو كشور همسایه در جنوب آسیا، اسلام آباد و دهلی نو را به حداكثر خویشتنداری فراخوانده و از آنان خواسته اند تا به جای استفاده از رویكرد تهاجمی، به پای میز مذاكره آمده و تمامی تصفیه حساب های خود از طریق گفت وگوهای مسالمت آمیز حل و فصل كنند.
دعوت مجدد عمران خان از هند برای ازسرگیری مذاكرات دوجانبه به ویژه گفت وگو درباره معضل تروریسم، می تواند نشانه حسن نیت اسلام آباد برای كنار گذاشتن اختلافات قدیمی و آغاز فصلی نو در روابط با دهلی است.
بعد از اعلام استقلال پاكستان در سال 1947 و تشكیل دو كشور مستقل هند و پاكستان، مناقشات مرزی میان دو كشور به ویژه در منطقه جامو و كشمیر همواره یكی از مسایل اصلی مورد اختلاف میان اسلام آباد و دهلی نو بوده است.
از آن زمان تاكنون، مناقشات مرزی دو كشور در منطقه كشمیر بارها منجر به درگیری و برخوردهای نظامی و سپس قبول آتش بس های متزلزل و شكننده شد و با وقوع درگیری های مرزی، هر یك از طرفین طرف مقابل را متهم به نقض آتش بس كرده است.
پاكستان در سال های گذشته همواره سعی كرد سازمان ملل را متقاعد به مداخله در مساله كشمیر و محكوم كردن رفتار هند در قبال این مساله كند، مساله ای كه به عنوان اصلی ترین و قدیمی ترین موضوع مورد مناقشه دو كشور همچنان به قوت خود باقی است.
تحلیلگران مسایل سیاسی بر این باور هستند كه اقدام نظامی هند علیه پاكستان و واكنش متقابل اسلام آباد به دهلی، پاسخ نه چندان مناسب برای پایان دادن به مناقشات كهنه میان دو كشور همسایه محسوب می شود.
تحلیلگران معتقد هستند كه پاكستان با مسایل فراوانی از جمله تروریسم، بحران انرژی، بیكاری و مشكلات اقتصادی مواجه است و ایجاد روابط دوستانه با یكی از قدرتمندرین همسایگان كه به لحاظ قدرت اقتصادی، سیاسی، فناوری و صنعت در زمره كشورهای مطرح جهان است، می تواند راهی برای گریز پاكستان از بحران ها و مشكلات جاری باشد.
برای اینكه حركت قطار روابط دو كشور همسایه با شتاب بیشتری روی ریل دوستی حركت كند، نیازمند آن است كه راهبران این قطار همواره سیاست حسن نیت را پیشه كنند و اختلافات قدیمی را كنار بگذارند.
آساق*274**1663**
اسلام آباد - ایرنا - حمله تروریستی در كشمیر هند و متعاقب آن اتهام دهلی علیه اسلام آباد، كافی بود تا جرقه رویارویی مجدد دو كشور همسایه و هسته ای زده شود و این وضعیت تا جایی پیش رفت كه هند حمله اعلام نشده هوایی به پاكستان انجام داد و اسلام آباد نیز در واكنش به آن دو جنگنده هند را سرنگون كرد.