به گزارش خبرنگار فرهنگي ايرنا، ماگدا سابو اين زن نويسنده مجارستاني، داستان را از ديدگاه زن نويسندهاي با وضعيت مالي و اجتماعي متوسط روايت ميكند و گونهاي خود زندگينامه به شمار ميرود. پيرنگ داستاني اين كتاب را روابط خانم نويسنده و خدمتكارش و اتفاقاني كه ميان اين دو روي داده، شكل ميدهد.
ماجراي رمان «در» در يك روستا روايت ميشود و به غير از خود راوي، همسرش، امرنس (خدمتكارش و يك سگ، سه شخصيت اصلي رمان هستند، اتفاقات اين كتاب گاهي به شدت تلخ و باور ناپذير است اما ابهام حقيقي بودن يا نبودن آن همواره در سراسر داستان ادامه دارد. حضور امرنس، در داستان تاثير ويژهاي دارد و حتي گاهي او نقش مكملي است كه از شخصيت اصلي پررنگتر ميشود.
حضور يك حيوان به عنوان عنصري اثرگذار درروايت، رمان «در» را منحصر به فرد ميكند، چرا كه در يك اثر رئاليستي (واقعگرايانه) و نه ناتوراليستي (طبيعتگرايانه)، يك سگ شخصيتي داستاني در اندازه سه انسان ديگر پيدا ميكند.
بسياري از منتقدان، اين اثر را شاهكار ادبيات مجارستان ميدانند، بيان سابو در اين اثر ويژه است و به طور روشني كوشيده با بيان معمول ادبي متفاوت است، گونهاي از بيپروايي در روايت و نگاهي نو به رويدادهاي معمولي، كتاب «در» به اثري ارزشمند تبديل ميكند.
كتاب «در» آخرين رمان منتشر شده از سابوست كه در سال 1987 به چاپ رسيد.
**درباره سابو
ماگدا سابو، نويسنده مجارستاني در سال 1317 متولد شد، او دانشآموخته رشته زبان و ادبيات لاتين و مجاري است و در سالهاي جنگ جهاني كه مجارستان در اشغال آلمان بود، به تدريس در مدارس مشغول شد.
نخستين كتابهاي او دو دفتر شعر به نامهاي «بره» و «بازگشت به انسان» بود كه در سال 1947 منتشر شد و در 1949 جايزۀ باومگارتن دريافت كرد اما در دوران حكومت كمونيستي مجارستان، سابو را دشمن حزب كمونيست خواندند و جايزه را از او پس گرفتند.
اولين رمان سابو، به نام «فرسكو» در 1958 و دومين اثرش «آهوبره» در 1959 منتشر شد، پس از اين دو اثر، جايزۀ جوزف آتيلا را دريافت كرد، پس از آن «خيابان كاتالين» را در سال 1969، «داستاني قديمي» را در سال 1971 نوشت.
ماگدا سابو، در سال 2007، در زندگي اش را با كتابي در دست به روي مرگ گشود.
كتاب در را نشر بيدگل با ترجمه نصراله مرادياني در 476 صفحه منتشر كرده است.
فراهنگ ** 9211 ** 1355 **
تهران - ايرنا - كتاب «در»،اثري از «ماگدا سابو» نويسنده مشهور مجارستاني، اتفاقات باورنكردني و روايتي جدي از روابط زنان را بيان مي كند.