به گزارش خبرنگار ايرنا، از 110 هزار هكتار اراضي شيب دار و كم بازده مستعد ايجاد باغ در نوار جنوبي گلستان از بندرگز تا مراوه تپه تاكنون در 22 هزار هكتار آن باغ مثمر و غير مثمر ايجاد شده است.
در سال هاي اوليه اجراي اين طرح كاشت گردو، زيتون و فندق مورد توجه قرار گرفت اما پس از آن ايجاد باغ هاي گياهان دارويي به دليل ارزش افزوده زياد و بازده زودتر در مقايسه با باغ، به اولويت استفاده از اراضي شيب دار گلستان تبديل شد.
در اين پيوند كارشناسان و دست اندركاران كشاورزي گلستان معتقدند افزايش درآمد بهره برداران، اقتصادي كردن توليد، ممانعت از فرسايش خاك و روان آب ها و حفظ آب، مقابله با خشكسالي و در پي آن جذب گردشگر از جمله دستاوردهاي ايجاد باغ در اراضي شيب دار است كه بايد براي شتاب گرفتن اجراي آن از توانايي بخش خصوصي استفاده كرد.
اين كارشناسان همچنين هماهنگي دستگاه ها براي رفع مسايل و مشكلات اجراي درست آن، جلب مشاركت بهره برداران و استفاده از ظرفيت بخش خصوصي و نظارت بر حسن اجراي اين طرح را مورد تاكيد قرار دادند.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري گلستان در اين پيوند گفت: اين استان 110 هزار هكتار زمين زراعي با شيب بيشتر از 14 درجه دارد كه از لحاظ كارشناسي و فني بايد به اراضي داراي پوششهاي گياهي دائمي و باغي تبديل شود.
ابوطالب قزلسفلو اظهار داشت: بعد از وقوع سيلاب سال 1380 ، طرح تبديل اراضي شيبدار به باغ در راستاي مديريت روان آب و كاهش سيل گلستان در دستور كار قرار گرفت.
رييس سازمان جهاد كشاورزي گلستان هم گفت: تبديل اراضي شيبدار به باغ از سال 81 در اين استان آغاز شده و قرار بود سالانه 4200 هكتار به وسعت اين باغات افزوده شود اما كمبود اعتبار مانع از اجراي كامل آن شد.
مختار مهاجر اظهار داشت: گلستان حدود 75 هزار هكتار اراضي شيب دار مستعد ايجاد و توسعه باغ از جمله زيتون دارد كه با توجه به شرايط فرسايش خاك اراضي شيب دار، شتاب دادن كشت و توسعه باغباني به ويژه محصولاتي همچون زيتون و گياهان دارويي به صورت تركيبي مي تواند در حفظ خاك و آب موثر بوده و به اقتصاد ساكنان مناطق پيرامون اراضي شيب دار كمك كند.
وي بيان كرد: كشت هدفمند درختان در اراضي شيبدار براي توسعه پايدار و همچنين حفظ خاك موثر است و درآمد بهره برداران را به چند برابر افزايش خواهد داد.
مهاجر خواستار مشاركت بخش خصوصي براي ايجاد باغ در اراضي شيب دار شد و تاكيد كرد كه اعتبار دولتي براي اجراي كامل اين طرح محدود است.
به گفته وي تاكنون 12 هزار هكتار باغ زيتون در زمين هاي شيب دار گلستان احداث شد.
علي محمد چوپاني رييس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي گرگان هم از آمادگي اين مجموعه براي كشت و توسعه باغ در اراضي شيب دار به ويژه كشت زيتون و گياهان دارويي خبر داد.
محمدعلي طهماسبي معاون باغباني وزير جهادكشاورزي نيز معتقد است: وجود 110 هزار هكتار اراضي شيب دار ، ظرفيت مناسب گلستان براي ايجاد باغ، ممانعت از فرسايش خاك و روان آب ها است.
ايجاد باغ مثمر در اراضي شيب دار كشور اوايل دهه 80 و از استان گلستان آغاز شد.
گلستان يك ميليون و 869 هزار نفر جمعيت دارد كه اقتصاد اصلي ساكنان آن بر پايه كشاورزي و دامپروري استوار است.
اين استان شمالي با بيش از 20 هزار كيلومتر مربع وسعت و داشتن هفت اقليم از 13 اقليم دنيا، زمين هاي مستعد و شيب دار براي توسعه باغباني دارد.
6204/3091
گرگان - ايرنا - ايجاد و توسعه باغ در اراضي شيب دار و كم بازده گلستان ظرفيت ويژه تكميل فرايند توسعه اين استان است كه با وجود تدوين برنامه و تاكيد مسوولان، روند گسترش آن كند بوده و به توجه بيشتر نياز دارد.