۱۱ اسفند ۱۳۹۷، ۹:۰۵
کد خبر: 83227541
T T
۰ نفر
ماداكتو تا بهرام؛ آنچه گردشگران را به دره شهر فرا مي خواند

ايلام - ايرنا - شهرستان دره شهر در 120 كيلومتري ايلام با تاريخي كهن به عنوان نخستين شهر ساساني داراي آثار متعدد تاريخي است كه فصل نوروز آماده استقبال از گردشگران است.

به گزارش ايرنا، شهرستان دره شهر با قرار گرفتن در كنار رودخانه سيمره، داشتن صدها اثر تاريخي و طبيعي به عنوان مهمترين مقصد گردشگري در استان ايلام طي فصل بهار و ايام نوروز است.
بيشتر آثار تاريخي اين شهرستان متعلق به دوران ساساني و اين شهرستان به نخستين شهر ساساني مشهور است، اين شهرستان مهد باستان شناسي استان ايلام است و آثار بسيار ارزشمندي مثل پل تاريخي گاوميشان، شهر تاريخي سيمره، تنگه بهرام چوبين و ... در اين شهرستان وجود دارد.
شهرستان دره شهر داراي آثار تاريخي متعددي از دوران هاي مختلف تاريخي به خصوص ساساني و قرون اسلامي است و هر وجب از خاك اين شهرستان جاي آثار تاريخي به چشم مي خورد.
علاوه بر آثار تاريخي، آب و هواي معتدل و طبيعت منحصر به فرد ، سرسبزي اين شهرستان و ميهمان نوازي مردم نيز هزاران گردشگر را به اين منطقه فرا مي خواند.

** پل تاريخي گاوميشان
پل تاريخي گاوميشان يكي از مشهورترين پل هاي تاريخ كشورمان و البته حيرت انگيزترين پل تاريخي در غرب كشور به حساب مي آيد.
اين اثر در مسير جاده دره شهر به استان لرستان و بر روي رودخانه مشهور سيمره بنا و گفته مي شود از بناهاي دوران ساسانيان بوده است و هنوز هم آثار اين پل بصورت چند دهنه سترگ با مكان هاي استراحت در دو سوي رودخانه سيمره باقي است.
پل تاريخي و زيباي گاوميشان بر روي رودخانه سيمره پس از تلاقي با رودخانه كشكان ساخته و بر اساس نظريات مختلف، وجه تسميه نام اين پل برگرفته از گوميشه يعني محل پرورش گاو است. بعضي نيز بر اين باورند كه گاوميش نر در قديم جفت خود را گم مي كند و در پي يافتن آن تمامي دره ها و غارها را در هم مي نوردد و سرانجام آن را در غاري در اين محدوده مي يابد، از آن پس اين منطقه را گاو ميشو ناميده اند.
اين پل تاريخي از پنج چشمه بزرگ تشكيل شده است كه در حال حاضر فقط يكي از چشمه ها سالم است. گفته مي شود يكي از دهانه‌ هاي پل پس از عقب‌ نشيني سپاه ايران در جنگ با عرب ها، براي جلوگيري از نفوذ آنان تخريب شده است.
پل گاوميشان بسيار فني و پيچيده ساخته شده است به طوري كه رقيبي جدي براي پل هاي مهم ديگر ايران به شمار مي رود.
در مورد مصالح بكار رفته در اين پل نيز بايد گفت كه مصالح اصلي آن ملاط، آجر وسنگ تشكيل مي‌دهند و معماري آن نيز به سبك معماري دوران ساسانيان است اما گفته شده است كه اثار ترميمي اين پل در دوران صفويه و قاجاريه نيز وجود دارد.
پل تاريخي گاوميشان در تاريخ 3 اسفند 1377 با شماره ثبت 2222 به‌ عنوان يكي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.

** آتشكده چهار طاقي
يكي از اين آثار آتشكده چهار طاقي است كه در حاشيه شهر دره شهر در روستاي سرخ آباد در محلي مرسوم به «تنوره سرخ گچي» واقع و اين مكان در فهرست آثار ملي كشور ثبت شده است و در نوع خود بي نظير استيكي از اين آثار آتشكده چهار طاقي است كه در حاشيه شهر دره شهر در روستاي سرخ آباد در محلي مرسوم به «تنوره سرخ گچي» واقع شده است، اين مكان در فهرست آثار ملي كشور ثبت شده است و در نوع خود بي نظير است.
روايت است كه چارطاقي ها را آتشكده هاي دوره ساساني مي دانند و آتشكده‌ها عموما از دوره ساساني و اسلامي به وجود آمده است.
اين چهارطاق در كناره چپ رودخانه سراب دره شهر بر روي تپه ماهوري تنوره سرخ واقع شده كه با توجه به مصالح و سبك معماري، قدمت آن به بيش از ۱۴۰۰ سال مي رسد.
در قسمت جنوبي چهارطاقي بقاياي پلكاني به طول ۱۰ متر و عرض يك متر با شيب ملايم وجود دارد كه احتمالا ورودي بنا بوده است.

** شهر تاريخي ماداكتو (سيمره)
شهر تاريخي ماداكتو يا سيمره نيز يكي از قديمي ترين شهرهاي تاريخي ايران و غرب كشور بوده كه در مجاورت كنوني شهر دره شهر و در سمت غربي اين شهر قرار دارد.
اين شهر با قدمتي بيش از 1400 ساله متعلق به دوران ساسانيان بوده و داراي برج هاي نگهباني ،خيابان ، سيستم آبكشي و دفع فاضلاب بوده است كه بنا به قولي در اثر يك زلزله مهيب تخريب و از بين رفته و البته بقاياي اين شهر هنوز پابرجا بوده و مورد حفاظت سازمان ميراث فرهنگي قرار گرفته است.
شهر باستاني ماداكتو كه هنوز بسياري از بناها و خانه هاي گنبدي شكل آن باقي است از چند سال پيش تاكنون مورد كاوش يكي از گروههاي باستان شناسي كشور قرار گرفته و آثار متعددي از دوران تمدن ساساني و اسلامي در آن به دست آمده كه گچ بري هاي متعدد از جمله اين آثار مي باشند.
اين شهر كه با نام هاي متعددي همچون ماداكتو ، مهرجان كده ، مهرجان قذق ، مهرگان كده از آن نام برده مي شود از بناهاي شناسنامه دار و داراي ثبت ملي كشور بوده كه در سال 1310در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.

** تنگه بهرام چوبين
تنگه بهرام چوبينه يكي ديگر از آثار تاريخي دره شهر بوده كه در رشته كوه كبيركوه و در سمت جنوب شرقي شهر دره شهر و در دره اي به همين نام واقع است.
علت نامگذاري اين تنگه به نام بهرام چوبين به اين دليل بوده كه گفته شده است اقامتگاه ييلاقي بهرام چوبينه سردار معروف ساساني در اين نقطه قرار داشته است.
در اين بناي تاريخي بقايايي از بناهاي قلوه سنگي و ملاط گچ دوران ساساني ديده مي شود كه با مصالح معماري موجود در محل كاملا' مرتبط هستند . هنوز هم قسمتهايي از ديوار كشي بر روي ارتفاعات شمالي و جانبي تنگه به چشم مي خورد كه با مصالح قديمي اين بنا ساخته شده اند.
قلعه موجود در تنگه بهرام چوبينه تقريبا در مسير سخت و دشواري در دامنه كبيركوه قرار گرفته و در سينه كش ارتفاعات شرقي و دقيقا' در دامنه فرو رفتگي كوه چشمه آبي درون صخره ها جريان دارد كه سطوح جانبي مسير آن در گذشته حجاري شده اند. آثار دست ساز درون اين صخره ها و سد موجود در دهانه آن با مناظر طبيعي تنگه چشم اندازي دل انگيزو دلنشين ايجاد كرده است.

** آبشار هفت آسياب
آبشار هفت آسياب شهرستان دره شهر همانطور كه از نام آن پيداست در گذشته محل بناي تعداد زيادي از آسياب هاي آبي بوده كه محل مراجعه بسياري از مردم مناطق اطراف بوده است.
اين آبشار در محل يك تنگه به همين نام قرار گرفته و از مناطق ديدني و بكر ايلام است و يكي از جلوه‌هاي طبيعي و ديدني اين استان است.
اين آبشار زيبا و ديدني كه در دامنه كبيركوه قرار گرفته و از كبيركوه سرچشمه مي‌گيرد با 60 متر ارتفاع مكاني ديدني براي گردشگران و دوستداران طبيعت استان ايلام را فراهم كرده است.
آبشار هفت آسياب ، پس از گذر از دامنه ريواس كوه به رودخانه بزرگ سيمره مي‌پيوندد. وجود جنگل‌هاي انبوه، دره‌هاي زيبا و گونه‌هاي گياهي متنوع زيبايي‌هاي اين آبشار را دو چندان كرده است.
اين آبشار در 25 كيلومتري شرق دره‌شهر، در جوار روستاي داراب آباد و در مسير دره شهر به پل دختر و پل گاوميشان واقع شده است.

** موزه باستان شناسي و تاريخي دره شهر
موزه باستان شناسي و تاريخي شهرستان دره شهر يكي از مكانهاي گردشگري و مورد توجه توريستها در اين شهرستان بوده، احداث اين موزه بيشتر از هرچيزي نشان دهنده قدمت تاريخ و تمدن در اين شهرستان بوده و آثار متعدد تاريخي كه كشف شده در آن نگهداري مي شود.
موزه باستان شناسي دره شهر تنها موزه باستان شناسي استان ايلام و تخصصي ترين موزه باستان شناسي غرب كشور بوده كه محل نگهداري بيشترين آثار تاريخي و يافته‌هاي باستان‌شناسي در زمينه تاريخ، فرهنگ و تمدن كهن اين ديار است.
در اين موزه تاريخي بيش از 300 اثر كشف شده تاريخي و فرهنگي متعلق به دورانهاي تاريخي عهد هخامشي ، ساساني، دوران اسلامي، صفويه، قاجاريه و ... شامل گچ ‌بري‌ها، زيورآلات، سكه‌ها، ظروف سفالي و اشياء ديگر است.
موزه تاريخي دره شهر به لحاظ تنوع آثار تاريخي مختلف نگهداري شده در آن يكي از مقصدهاي اصلي گردشگران اين شهرستان خصوصاً در تعطيلات نوروزي است.

** زيبايي هاي طبيعي دره شهر در انتظار گردشگران نوروزي است
رئيس ميراث فرهنگي دره شهر گفت: شهرستان دره شهر داراي بيش از 600 اثر تاريخي و طبيعي است كه با 145 اثر ثبت شده ملي قطب گردشگري استان ايلام است.
مجتبي فرهادي بيان داشت: با توجه به اينكه اين شهرستان همه ساله در تعطيلات نوروز پذيراي هزاران گردشگر از مناطق مختلف استان ايلام و ديگر شهرهاي كشور است به همين منظور امكانات لازم براي پذيرايي و اسكان اين مهمانان فراهم شده است.
وي عنوان كرد: توسط ميراث فرهنگي دره شهر، براي اسكان گردشگران وارد شده به اين شهرستان اماكن اقامتي از جمله مدارس و خانه هاي معلم با همكاري آموزش و پروش، خوابگاه ها، اماكن خصوصي با نظارت ميراث فرهنگي و خانه هاي بوم گردي در روستاهاي هدف گردشگري در نظر گرفته شده است.
فرهادي اضافه كرد: برپايي نمايشگاه هاي صنايع دستي، اجراي موسيقي و رقص محلي در جوار اماكن تاريخي، پخت آش محلي و نان ساجي از جمله برنامه هايي است كه توسط ستاد تسهيلات سفر شهرستان دره شهر براي ايام نوروز پيش بيني شده است.
وي با اشاره به اينكه 25 واحد بوم گردي در شهرستان براي ايام نوروز آماده شده است، گفت: اين شهرستان در تعطيلات نوروزي 98 ظرفيت پذيرايي و اسكان 200 هزار مسافر نوروزي دارد.
رئيس ميراث فرهنگي دره شهر افزود: بيش از 50 واحد اقامتي شامل مدرسه و خانه هاي معلم، خوابگاه ها، اماكن خصوصي و ... در دره شهر براي نوروز 98 آماده سازي شده است.
7177/6119