۱۲ اسفند ۱۳۹۷، ۱۰:۰۶
کد خبر: 83229017
T T
۰ نفر
برنامه ریزی واشنگتن برای خروج نظامیان از افغانستان

تهران- ایرنا- دور جدید مذاكرات نمایندگان كاخ سفید و گروه طالبان در حالی در قطر از سرگرفته شد كه این گروه به حملات خود علیه نیروهای خارجی ادامه می دهد و در مقابل پنتاگون طرح خروج 5 ساله از افغانستان را آماده كرده است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، پنجمین دور از مذاكرات مستقیم نمایندگان ایالات متحده و طالبان در دوحه پایتخت قطر در حال برگزاری است. شرایط حكایت از آن دارد با از سر گیری این نشست كه در میانه های آن برای چند روز متوقف شده بود، تغییر محسوسی در رویكرد طالبان نسبت به نیروهای آمریكایی در افغانستان ایجاد نشده، با این حال امیدواری رسانه ها و تحلیلگران به آینده بیشتر شده است.
درحالی كه گفت وگوی «زلمای خلیلزاد» نماینده ویژه كاخ سفید در امور افغانستان با هیات طالبان در جریان است، این گروه به یك پادگان نظامیان آمریكایی و افغان در جنوب غربی این كشور حمله كرد. این حمله تلفاتی از نیروهای خارجی نداشت اما تعداد زیادی از نظامیان افغان كشته و مجروح شدند.
این اقدام درواقع ادامه رویكردهای پیشن طالبان است كه در همه گفت وگوهای خود با ایالات متحده تاكید كرده است كه تا خروج كامل نیروهای خارجی از این كشور به مبارزه و حملات خود ادامه می دهد.
این دور از مذاكرات از یك جهت دیگر نیز با دوره های قبل متفاوت بود. «ملا عبدالغنی برادر» از بنیانگذاران طالبان و معاون پیشین رهبر این گروه برای نخستین بار مسوولیت هیات طالبان در مذاكره با آمریكا را برعهده گرفت. گفته می شود وی از سال 2010 تا 2018 در پاكستان زندانی بود و آزادی وی از زندان نتیجه مذاكرات پیشین دو طرف بوده است.

**ادامه اختلافات با وجود انجام مذاكرات
مقام های آمریكایی در دور پیشین مذاكرات مدعی شدند كه توافق كلی با طالبان بر سر چارچوب صلح حاصل شده است اما طالبان همان زمان تاكید كرد كه هنوز اختلافات اصلی به قوت خود باقی مانده اند.
روزنامه «واشنگتن پست» در گزارشی نوشت همزمان با مذاكرات دوحه، طالبان به حملات خود به پایگاه های نظامی در افغانستان ادامه می دهد. حمله این گروه به پایگاه نیروهای نظای آمریكا ناكام بود اما در حمله دیگر 23 نظامی افغان كشته شدند.
جالب اینجاست طالبان به سرعت مسوولیت این حمله را پذیرفت و بر ادامه حملات تا خروج نیروهای خارجی تاكید كرد.
سازمان ملل متحد به تازگی در گزارشی عنوان داشت در سال گذشته درگیری ها در افغانستان موجب مجروح شدن 4 هزار شهروند عادی گردید. بیشتر این تلفات به علت حملات هوایی نیروهای خارجی، حملات انتحاری و درگیری های جنگی بوده كه طالبان به آن مبادرت كرده است.
به نوشته این روزنامه، مقام های آمریكایی پیش بینی می كنند با توجه به مباحثی كه قبلا انجام شد در این دور از مذاكرات پیشرفت های خوبی حاصل خواهد شد.
بخش انگلیسی تارنمای «صدای آمریكا» در گزارشی كه در مورد از سرگیری دوباره مذاكرات در دوحه منتشر ساخت، آورده است طالبان ابراز امیدواری می كند در مذاكراتی كه در جریان است بتواند زمینه را برای خروج نیروهای خارجی از افغانستان آماده سازد و به سال ها دشمنی پایان بدهد.
این گروه تصریح می كند در مذاكرات، موضوع آتش بس نباید بخشی از گفت وگوها باشد.
رهبران طالبان هفته گذشته تصریح كرده بودند كه تمركز آن ها مانند گذشته بر خروج كامل نظامیان آمریكایی از افغانستان است و در مقابل طالبان تضمین می دهد كه از خاك این كشور علیه منافع ایالات متحده مورد استفاده قرار نگیرد.

**خروج از افغانستان در 5 سال
رسانه های آمریكایی اعلام كرده اند، طالبان از مذاكره مستقیم با دولت كابل سرباز می زند و تاكید می كند این دولت، ابزار واشنگتن است. به همین دلیل طالبان تلاش می كند به صورت مستقیم با ایالات متحده وارد تعامل شود. سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان پیش از آغاز این دور از مذاكرات در دوحه اعلام كرده بود كه در دیدار دو طرف چهار موضوع مورد بحث قرار می گیرد؛ مسائلی همچون خروج نیروهای آمریكایی از افغانستان، همكاری طالبان در كار مبارزه با تروریسم به ویژه القاعده و داعش، توافق آتش ‌بس و آغاز مذاكرات بین الافغانی با دولت مركزی .
«هارون چخانسوی» از آمادگی دولت كابل برای ارائه طرح صلح به طالبان و مذاكره مستقیم با آن ها خبر داد.
به نظر می رسد در مذاكرات پیشین حداقل در مورد برخی شرایط تصمیم های اولیه گرفته شده است. مذاكرات دو طرف برای دو روز متوقف شده بود. اگرچه برخی فشار پاكستان را به این موضوع مرتبط می دانستند اما گفته می شود هماهنگی های بیشتر به ویژه از سوی هیات طالبان با دفتر مركزی علت اصلی این امر بود و از روز شنبه این گفت وگوها از سر گرفته می شود.
روزنامه آمریكایی «نیویورك تایمز» در گزارشی عنوان داشت كه پنتاگون طرحی را پیشنهاد داده است كه در آن نیروهای آمریكایی تا 5 سال آینده افغانستان را ترك می كنند. قرار است این طرح در مذاكراتی كه اكنون در دوحه در جریان است مورد بررسی قرار گیرد.
براساس این طرح در چند ماه آینده، نیمی از آمریكایی ها افغانستان را ترك می كنند و كمتر از 9 هزار نفر تنها برای عملیات های ضدتروریستی در این كشور باقی می مانند و نیروهای اروپایی و بین المللی هم وظیفه آموزش نیروهای امنیتی در این كشور را برعهده می گیرند. قرار است كلیه نیروهای خارجی در پایان سال پنجم افغانستان را ترك كنند. نیروهای آمریكایی نیز در این دوره تنها وظیفه مقابله با داعش و القاعده با كمك اطلاعاتی سی.آی.ای انجام می دهند.
به نوشته این روزنامه این طرح، دگرگونی شگرف در عملیات ضدتروریستی ایالات متحده به شمار می رود كه هدف آن كمك به مذاكرات با طالبان است.
گزارش های گوناگونی در مورد تعداد نیرهای آمریكایی در این كشور وجود دارد اما گفته می شود برنامه ترامپ آن است كه در سال جاری هزار نفر از حدود 14 هزار نیروی آمریكایی را از افغانستان خارج سازد.
نشریه «واشنگتن اگزماینر» آورده است خلیلزاد به عنوان نماینده ویژه ایالات متحده تلاش می كند تا مذاكرات صلح را به سرانجام برساند. برنامه ریزی برای خروج نظامیان آمریكایی از افغانستان اولویت اصلی طالبان است.
گفته می شود پیش نویس این طرح خروج در دوره های قبلی مذاكرات مورد بحث قرار گرفت. براساس این پیش نویس در مقابل طالبان نیز تعهد می دهد كه از ورود و فعالیت داعش و القاعده در افغانستان جلوگیری كند و مانع حملات تروریستی شود.
به نوشته این نشریه با وجود پیشرفت نسبی در مذاكرات، دولت افغانستان به دلیل مقاومت طالبان هنوز در مذاكرات گنجانده نشده است. با این حال نمایندگان آمریكایی تاكید می كنند حضور دولت افغانستان در مذاكرات برای دستیابی هر چه سریعتر به یك توافق صلح ضروری است.
پژوهش**9130 **
۰ نفر