به گزارش ایرنا، سید عباس عراقچی روز چهارشنبه افزود: در این نشست پنج ساعته طرفهای اروپایی درباره اینستكس توضیحات مفصلی ارائه كردند؛ اینكه چگونه كار خواهد كرد و با نهاد متناظر ایرانی چگونه ارتباط برقرار میكند.
وی گفت: آنها توضیح دادند كه چگونه میتوانند با استفاده از اینستكس، صادرات و واردات و دریافت و پرداختهای ما و اروپا را تضمین كنند و در مرحله بعدی چگونه این ساز وكار برای كشورهای ثالث و غیراروپایی نیز قابل دسترس خواهد شد.
عراقچی ادامه داد: دوستان ما نیز از نهادهای اقتصادی در مورد نهاد ایرانی متناظر اینستكس توضیحاتی دادند.
معاون امور سیاسی وزیر امور خارجه كشورمان، گفت وگوها در این زمینه را مثبت ارزیابی كرد و افزود: البته باید منتظر بمانیم تا اینستكس عملیاتی شود و در عمل ببینیم چگونه میتواند وظایف خودش را انجام دهد.
وی اضافه كرد: اگرچه اروپاییها خیلی دیر اقدام كردند و زمان برای رسیدن به اینستكس طولانی شد، اما به هرحال این نهاد ثبت شده، هیأت مدیره و مدیرعامل آن از طرف اروپایی مشخص شده و امیدواریم كارش را شروع كند تا ببینیم چگونه پیش خواهد رفت.
عراقچی توضیح داد: پس از خروج آمریكا از برجام، در جلسهای كه بین وزرای خارجه ایران و كشورهای باقیمانده در برجام (1+4) در بروكسل تشكیل و بعد در نیویورك تكرار شد، وزرای خارجه برجام روی 11 بند مختلف توافق و تعهد كردند كه با ایران همكاری داشته باشند. یكی از این 11 بند، همكاریهای مالی است. بندهای دیگر به مواردی همچون تضمین ادامه فروش نفت، گاز و محصولات پتروشیمی ایران، حمل ونقل، سرمایهگذاری و تجارت با ایران، تكمیل اتاقهای بازرگانی مشترك، شوراهای تجاری و حمایت از شركتهای خودشان برای كار با ایران مربوط میشود.
وی، 11 بند تعهد اروپا را جامع توصیف كرد و افزود كه در نشست امروز كمیسیون مشترك برجام این موارد مورد بحث قرار گرفت.
معاون امور سیاسی وزیر امور خارجه كشورمان گفت: تشكیل كانال مالی فقط یكی از این تعهدات است؛ البته این تعهد اصلی آنهاست؛ چون از این طریق بقیه همكاریهای اقتصادی میتوان شكل بگیرد.
به گفته عراقچی، قرار شد در گروه كاری تحریمهای برجام كه در حاشیه كمیسیون مشترك تشكیل میشود، گروههای كاری جانبی در حوزه تجارت، انرژی، حمل ونقل و مسائل مالی و بانكی تشكیل شود كه بقیه تعهدات كشورهای برجام بتدریج اجرایی شود.
معاون وزیر خارجه كشورمان تصریح كرد كه از طریق برجام و (با حضور) كشورهای اروپایی، چین و روسیه میشود مسیرها و گشایشهایی را در رابطه با تحریمها ایجاد و با تحریمهای آمریكا مقابله كرد.
وی افزود: البته دولت جمهوری اسلامی ایران متكی به این مسیر نیست و همه مسیرها و راهحلهای دیگر در حال پیگیری هستند. مسیر برجام و مسیر كشورهای اروپایی هم یكی از مسیرهای ما در سیاست خارجی است.
عراقچی در پاسخ به سؤالی درباره رویكرد چین و روسیه درباره ساز وكار مالی اروپا توضیح داد كه این دو كشور، شركای نزدیك ایران هستند و از این ساز وكار حمایت میكنند.
معاون امور سیاسی وزیر خارجه كشورمان ابراز امیدواری كرد كه آنها در مرحله بعدی كه اینستكس برای كشورهای غیراروپایی قابل دسترسی میشود مشاركت كنند.
یازدهمین نشست كمیسیون مشترك برجام در سطح مدیران سیاسی و معاونان وزرای امور خارجه ایران و گروه 1+4 (آلمان، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین) به ریاست «هلگا اشمید» دبیركل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه در هتل كوبورگ وین برگزار شد.
اروپام**هـ ن**شبس**1613
لندن- ایرنا- معاون امور سیاسی وزیر امور خارجه ایران پس از پایان یازدهمین نشست كمیسیون مشترك برجام، در گفت وگو با خبرنگاران تصریح كرد: به طرفهای اروپایی این نكته را تذكر دادیم كه ساز وكار مالی اروپا (اینستكس) تنها یكی از تعهدات آنهاست و همكاریهای اقتصادی با ایران ابعاد مختلفی دارد.