به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، پیشبرد فرایند سازش در سرزمین اشغالی یكی از مهمترین موضوعاتی بود كه «دونالد ترامپ» از زمان راهیابی به كاخ سفید روی آنها تمركز كرد.
وی به رغم مخالفت های گسترده، بیت المقدس را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام كرد و سفارت آمریكا را از تل آویو به قدس منتقل كرد.
چند روز پیش یعنی در هفته نخت اسفند ماه نیز «جرد كوشنر» مشاور ارشد و داماد ترامپ و «جیسون گرینبلات» نماینده ویژه آمریكا در امور خاورمیانه به همراه «برایان هوك» نماینده ویژه وزارت خارجه آمریكا در امور ایران بار دیگر به منظور جا انداختن طرح دولت ترامپ جهت پر كردن شكاف میان فلسطینی ها و صهیونیست ها در چارچوب برنامه موسوم به معامله قرن راهی خاورمیانه و برخی كشورهای عربی از جمله، امارات، بحرین و عمان شدند و با برخی مقامات این كشورها دور تازه ای از مذاكرات را آغاز كردند.
این تلاش ها در شرایطی صورت گرفت كه بسیاری از تحلیلگران عرب معتقدند طرح معامله قرن بین مردم فلسطین و رژیم صهیونیستی با میانجیگری كوشنر راه حلی برای مشكلات ارائه نداده و مقاومت مردم فلسطین و جهان عرب اجازه نخواهد داد این طرح كه به سود رژیم صهیونیستی است، جنبه عملی به خود بگیرد.
** افزایش تردیدها پیش روی معامله قرن
به نوشته روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن، از زمانی كه ترامپ رئیس جمهوری آمریكا، قدس را به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل به رسمیت شناخته است مردم فلسطین مخالفت خود را با میانجگیری مستقیم و غیرمستقیم آمریكا در حل مساله فلسطین اعلام كرده اند و نقش آمریكا در روند صلح فلسطینی - اسرائیلی كم رنگ شده است. دولت های سابق آمریكا بررسی مسائل اساسی مانند موضوع قدس، مرزها، شهرك نشینان و پناه جویان را به عنوان مرحله پایانی مذاكرات در نظر می گرفتند، اما دولت ترامپ با برخی تصمیم های نسنجیده و جنجال آفرین خود سبب شد كه نقش آمریكا به عنوان میانجیگری میان 2 طرف تنش با چالش روبرو شود و فلسطینی ها به طور كلی مخالف نقش آفرینی های ترامپ در این زمینه باشند. مسائلی مانند پایان دادن به حمایت های مالی از آژانس كمك رسانی به آوارگان فلسطینی (آنروا)، به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل و انكار حق بازگشت پناهجویان فلسطینی نیز بر خشم فلسطینیان افزود.
به نوشته روزنامه «العرب» چاپ لندن، پیشبرد طرح و ماموریت ترامپ برای صلح در خاورمیانه ناممكن است. تردیدها در میان مردم فلسطین و حتی در داخل ایالات متحده آمریكا درباره قدرت ترامپ جهت اجرای طرح معامله قرن افزایش یافته است. این موضوع بر مساله فلسطین و نفوذ آمریكا در منطقه هم تاثیر گذار خواهد بود. اگر این طرح كه به سود رژیم اسرائیل است با شكست روبرو شود فلسطینی ها دیگر زیر بار برپایی دو دولت نخواهند رفت بلكه آنان خواهان برپایی كشور مستقل فلسطین با پایتختی قدس خواهند بود. در این زمینه «محمد دحلان» رهبر فلسطینی با انتقاد از رویكرد دولت ترامپ درباره فلسطین گفت دولت آمریكا مسیری را نمی پیماید كه نتیجه مثبتی را درباره قضیه فلسطین به دنبال داشته باشد. توافق میان دو طرف فلسطینی و اسرائیل نیاز به رعایت منافع دو طرف درگیر و شنیدن دغدغه های آنان دارد. این در حالی است كه ترامپ تلاش می كند با پایمال كردن حقوق مردم فلسطین كه در قطعنامه های بین المللی به رسمیت شناخته شده است، طرف اسرائیلی را خرسند سازد.
** مواجهه طرح ترامپ با مخالفت گسترده مردمی در جهان عرب
روزنامه «الایام» فلسطین در گزارشی به قلم «عبدالناصر النجار» نوشت: طی روزهای گذشته تبلیغات رسانه ای و سفرهای دوره ای مشاوران ترامپ به عنوان طراحان معامله قرن روند رو به رشدی به خود گرفته است.آنان با این اقدام خود به دنبال پیدا كردن روزنه ای برای امید دادن به خود و پیش بردن طرح صلح قلابی خود برآمده اند. تعداد اندكی در جهان تلاش می كنند كه با این تحركات خود را خرسند و امیدوار سازند. این در شرایطی كه مخالفت همگانی فلسطینی ها با این طرح و مقاومت در برابر آن سبب شده است كه طرح معامله قرن جنبه عملی به خود نگیرد. مشاوران ترامپ تنها به دنبال خرید زمان بیشترند. در شرایطی كه دولت ترامپ و مشاوران ساده لوح او و شهرك نشینان تندرو با افكار تاجرمابانه به دنبال پیش بردن طرح های خویشند، در آن سوی دیگر مردم فلسطین در اندیشه آزادی از قید و بندهای اشغالگران و پایان دادن به مصادره زمین های خود و رسیدن به استقلالند.
به نوشته نشریه «المنار» فلسطین، حمایت مردم جهان عرب از مساله فلسطین سبب شده است كه دولتمردان كشورهای عربی نسبت به عكس العمل مردم حساس باشند و به راحتی نتواند با طرح معامله قرن همراه شوند. آمریكا در این توهم به سر می برد كه كشورهای عربی پس از ویرانی انقلاب های بهار عربی و شكاف میان فلسطینی ها و محاصره غزه و در تنگنا قرار دادن رهبران فلسطینی می تواند طرح معامله قرن را از نظر سیاسی به پیش برد، اما به نظر می رسد واشنگتن و تل آویو دچار اشتباه محاسباتی شده اند. زیرا موضوع فلسطین و قدس خط قرمزهایی هستند كه مردم جهان عرب اجازه نخواهند داد كه نادیده گرفته شود.
به نوشته این نشریه فلسطینی، درست است كه آشوب های ناشی از بهار عربی و شكاف ها در میان فلسطینی ها در مواضع مردم و سازمان های فلسطینی تاثیر گذار بوده و برخی از رژیم های حامی عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل از مشكلات داخلی و شكاف های فلسطینی ها سوء استفاده كرده اند، اما باز هم مردم جهان عرب آگاهند و می دانند كه دسیسه هایی علیه آنان طراحی شده است. دلیل اصلی تردید برخی از حامیان طرح معامله قرن در كشورهای عربی مخالف مردمی در این كشورها است زیرا مردم این كشورها تاكنون رژیم اسرائیل را به رسمیت نشناخته اند و مخالف عادی سازی روابط كشورهای عربی با این رژیمند. بیشتر مردم و نخبگان سیاسی كشورهای عربی، اسرائیل را بزرگترین خطر راهبردی برای جهان عرب به شمار می آورند. دولت ترامپ فلسطینی ها را تهدید كرده بود كه هرچند هم كه با طرح معامله قرن مخالف باشند بازهم آن را پیش خواهد برد. اما به نظر می رسد وی اكنون از این اقدام خود ناامید شده است زیرا هیچ نظام عربی نمی تواند بدون موافقت مردم فلسطین و جهان عرب در مسیر پیشرفت طرح ترامپ گام بردارد.
روزنامه «رای الیوم» چاپ لندن در گزارشی به قلم «شاكر فرید حسن» نوشت: برای حمایت و دفاع از مساله فلسطین و به شكست كشاندن همه دسیسه ها و طرح های استعماری و صهیونیستی كه قضیه فلسطین را هدف قرار داده است باید در سریعترین زمان ممكن همه اختلاف ها را كنار گذاشت و با تقویت قدرت مقاومت مردم فلسطین و بازسازی نهادهای سازمان آزادیبخش فلسطین بر اساس اصول ثابت و پایدار و ایجاد یك برنامه راهبردی و تاكتیكی مورد پذیریش همه جریان های فلسطینی تلاش كرد.
پژوهش**9278**9279
تهران- ایرنا- رئیس جمهوری آمریكا معامله قرن را به عنوان یكی از جدی ترین برنامه های خود برای تحول در فرایند سازش و تعیین سرنوشت سرزمین اشغالی اعلام كرده است؛ طرحی كه نخواهد توانست از سد مخالفت های مردمی در جهان اسلام عبور كند.