به گزارش ايرنا، آيين رونمايي از اين كتاب روز دوشنبه با حضور مسوولان مهاباد، اعضاي انجمن هاي زيست محيطي اين شهرستان و جوامع محلي پيرامون تالاب كاني برازان مهاباد برگزار شد.
اين كتاب در هشت فصل و 148 صفحه رنگي در انتشارات نشر طلايي به چاب رسيده و افق 20 سال آينده تالاب بين المللي كاني برازان و مسووليت هر يك از دستگاه هاي اجرايي و جوامع محلي پيرامون اين تالاب را ترسيم مي كند.
معاون فني اداره كل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي در حاشيه اين آيين گفت: در برنامه مديريت جامع تالاب كاني برازان مهاباد سه هدف راهبردي شامل مديريت آب و خاك، حفاظت از تنوع زيستي و افزايش آگاهي مردم از وجود تالاب پيگيري شده است.
حجت جباري افزود: معيشت مردم حاشيه تالاب و جوامع پيرامون آن به وضعيت اين تالاب وابسته است و مردم بايد از راهكارهاي حفاظت و شيوه ممانعت از تخريب تالاب آگاه باشند تا در حفظ و حراست از آن كوشش كنند.
وي اضافه كرد: براي حفاظت از منابع آبي تالاب كاني برازان يك لاگن طبيعي براي تصفيه آب تالاب به مساحت يك هكتار با مشاركت تشكل هاي زيست محيطي روستاهاي قره داغ و خورخوره ايجاد شده و به زودي مرحله دوم احداث اين لاگن اجرايي مي شود.
وي از تلاش هاي انجمن هاي زيست محيطي مهاباد براي تدوين برنامه مديريت جامع و همكاري و همراهي مسوولان اين شهرستان براي اجراي آن قدرداني كرد.
رييس اداره حفاظت محيط زيست مهاباد نيز گفت: برنامه مديريت جامع تالاب ها به عنوان يك فرآيند مشاركتي با رويكرد زيست بومي و با حضور جوامع محلي اطراف اين تالاب تهيه و تدوين شده و اينك به صورت يك كتاب و سند عملياتي درآمده است.
فاروق سخنور افزود: در فرايند تدوين اين سند نظرات كارشناسي و دانش بومي ذينفعان تالاب با برگزاري چهار كارگاه هاي فني، بررسي شده و به تاييد و تصويب به مسوولان شهرستان رسيده است.
وي با اشاره به اهميت بالاي تالاب كاني برازان به عنوان اولين سايت پرنده نگري كشور و نقش مهم آن در تامين معيشت پايدار براي جوامع محلي و حفاظت از تنوع زيستي درياچه اروميه ادامه داد: سازمان حفاظت محيط زيست با توجه به الزامات قانوني، مكلف به تدوين و اجراي برنامههاي مديريت جامع (با رويكرد زيست بومي) براي اكوسيستم هاي حساس از جمله تالاب كاني برازان است.
وي ادامه داد: تالاب بين المللي كاني برازان مهاباد يكي از مهم ترين تالاب هاي اقماري جنوب درياچه اروميه و از با ارزش ترين زيستگاه هاي انواع پرندگان آبزي و كنار آبزي مهاجر و بومي درشمال غرب كشور به شمار مي رود.
فرماندار مهاباد هم گفت: مايه افتخار است كه دوستداران محيط زيست مهاباد در تدوين برنامه مديريت جامع تالاب كاني برازان پيشتاز هستند و اين سند را به صورت كتابي تهيه و تدوين كردند.
ايرج شجاعي افزود: با تدوين اين سند نقشه راه، افق 20 ساله و برنامه ريزي هاي اين شهرستان در زمينه حفظ و حراست از اين تالاب مشخص شده است.
به گزارش ايرنا تالاب بين المللي كاني برازان مهاباد كه نخستين سايت پرنده نگري كشور نيز محسوب مي شود با وسعتي افزون بر 910 هكتار يكي از مهمترين تالاب هاي اقماري جنوب درياچه اروميه و با ارزش ترين زيستگاه هاي انواع پرندگان آبزي و كنار آبزي مهاجر و بومي در شمال غرب كشور به شمار مي رود.
بر اساس آخرين بررسي ها تعداد 75 گونه پرنده آبزي و كنارآبزي متعلق به 11 خانواده در اين تالاب شناسايي شده است كه در صورت اضافه كردن گونه هاي خشكي زي، اين تعداد به بيش از 180 گونه خواهد رسيد و همين امر اهميت تالاب را بيش از پيش آشكار مي سازد.
از گونه هاي مهم پرندگان اين تالاب مي توان به فلامينگو، چنگر، اردك بلوطي، اردك سرسفيد، حواصيل خاكستري، پرستوي دريايي، اردك مرمري، باكلان كوچك، پليكان سفيد، چوب پا، كشم بزرگ و عروس غاز اشاره كرد.
در شهرستان مهاباد علاوه بر تالاب بين المللي كاني برازان، تالاب هاي دايمي «حسن خان» و «قوپي باباعلي» و تالاب هاي فصلي ديگري از جمله «گروس»، «داشخانه» و «قره قشلاق» نيز وجود دارد.
3020/2093
مهاباد - ايرنا - كتاب برنامه مديريت جامع تالاب بين المللي كاني برازان مهاباد كه با مشاركت انجمن هاي زيست محيطي اين شهرستان تدوين شده بود، رونمايي شد.