هوشنگ ملایی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: باتوجه به مطالعه و پیش بینی هایی كه در خصوص رشد جمعیت و مصرف آب صورت می گیرد، نیاز آبی هرمزگان در بخش شرب و بهداشت به 307 میلیون مترمكعب می رسد.
وی بیان داشت: خدمات و فضای سبز 26 میلیون مترمكعب، صنعت و مناطق ویژه 407 میلیون مترمكعب، صنایع كوچك 60 میلیون مترمكعب و در بخش كشاورزی از یك میلیارد و 445 میلیون با كارهای بهرهوری به میزان یك میلیارد و 400 میلیون می رسد.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای هرمزگان اظهارداشت: میزان بارندگی در دوره درازمدت 50 ساله در استان 185 میلی متر و مجموع كل بارش ها بیش از 13 میلیارد مترمكعب است.
ملایی گفت: با توجه به شرایط اقلیمی و محیطی هرمزگان، 10میلیارد مترمكعب از مجموع این آب به علت تبخیر از چرخه خارج می شود و تنها 3 میلیارد و 300 میلیون مترمكعب آب در چرخه مصرفی است.
وی یاد آور شد: از این مقدار حدود 900 میلیون مترمكعب آن در منابع آب زیر زمینی نفوذ می كند و 2 میلیارد و 400 میلیون مترمكعب نیز در رودخانه های هرمزگان كه در حدود 20 هزار كیلومتر است، جاری می شود.
این مسوول ادامه داد: در حال حاضر حدود 45 میلیون مترمكعب آب توسط سه سد شمیل و نیان، جگین و استقلال میناب مهار می شود اما همچنان یك میلیارد و 800 میلیون مترمكعب از روان آب ها به دریا سرازیر می شود كه مهار نشده اند.
** بیلان منفی آب در دشت های هرمزگان 2 میلیارد و 400 میلیون مترمكعب است
مدیرعامل شركت آب منطقه ای هرمزگان به موضوع مهم بیلان منفی دشت های استان اشاره كرد و گفت: در این استان حدود 2 میلیارد و 400 میلیون متر مكعب بیلان منفی تجمعی 22 ساله دشت ها است.
ملایی تاكید كرد: در مجموع از 74 دشت هرمزگان، 20 دشت آزاد است كه تنها نیم درصد بار آبی را به دوش می كشد زیرا به لحاظ كمیت و كیفیت وضعیت مطلوبی ندارند.
وی ادامه داد: اما از 54 دشت ممنوعه در هرمزگان، 99.5 درصد برداشت آب زیرزمینی صورت می گیرد.
این مسوول یادآورشد: در اثر خشكسالی های متوالی در سال های اخیر 65 درصد روان آب ها كاهش یافته كه آسیب جدی به بخش های مختلفی همچون كشاورزی، سفره های آب زیرزمینی و آبخوان ها وارد كرده است.
**117 میلیون مترمكعب آب شیرین كن در هرمزگان اجرا می شود
مدیرعامل شركت آب منطقه ای هرمزگان گفت: باتوجه به مجوزهای گرفته شده، احداث 94 میلیون مترمكعب آب شیرین كن در بخش شهری و 23 میلیون مترمكعب در بخش روستایی در این استان اجرا و تولید می شود.
ملایی ادامه داد: در بخش شرب شهری 16 میلیون مترمكعب آب شیرین كن در دست بهره برداری، 41 میلیون در حال ساخت، 10 میلیون در دست مطالعه و حدود 27 میلیون مترمكعب نیز بزودی به ظرفیت تولید اضافه می شود.
وی گفت: در بخش شرب روستایی نیز 11 میلیون مترمكعب آب شیرین كن در حال بهره برداری، 8 میلیون در حال احداث، و 4 میلیون مترمكعب در حال مطالعه است.
این مسوول یاد آورشد: برای تامین آب مورد نیاز شرب و صنعت استان های مجاور نیز 165 میلیون مترمكعب از طریق شیرین سازی آب دریا در دست احداث و 200 میلیون مترمكعب نیز در دست مطالعه است كه در مجموع ظرفیت تامین آب به 365 میلیون مترمكعب در سال خواهد رسید.
ملایی گفت: تا 25 سال آینده تولید آب شیرین كن ها در هرمزگان 476 میلیون مترمكعب در سال پیش بینی شده است.
وی اضافه كرد: همچنین حدود 32 میلیون مترمكعب تصفیه خانه فاضلاب در هرمزگان در حال بهره برداری و 8 میلیون مترمكعب نیز در سال در دست ساخت است.
**پیشنهاد برای بهره وری وضعیت آبی هرمزگان
مدیرعامل آب منطقه ای هرمزگان گفت: ریتم بارندگی استان به گونه ای است كه در هر دهه حدود 2 تا 3 بارش سیل آسا اتفاق می افتد و حجمی در حدود 1.2 میلیارد مترمكعب در چند ساعت از دسترس خارج شده و به دریا می ریزد.
ملایی، از اعضای كمیسیون مجلس شورای اسلامی خواست كه رودخانه های این استان در زمزه رودخانه های مرزی تعریف شوند.
وی خاطرنشان كرد: در بحث تعادل بخشی نیز می توان با فعالیت هایی مانند تغذیه دشتها و آبخوان ها به بهبود شرایط استان هرمزگان كمك كرد.
این مسوول با اشاره به اینكه به علت هزینه های هنگفت سرمایه گذاری طولانی بودن زمان اجرای طرح های بزرگ تامین آب، استقبال خوبی در بخش آب نمی شود، پیشنهاد كرد: در بخش استفاده از سرمایه بخش خصوصی مشوق هایی به وجود بیاید تا با پویایی، بهره وری را در حوزه آب افزایش دهیم.
ملایی اضافه كرد: همچنین پیشنهاد داریم كه قوانین متناسب برای واگذاری تخصیص آب به بخش خصوصی وضع شود و خرید تضمینی آب به طرح های تامین و انتقال آب بخش صنعت و كشاورزی تعمیم داده شود.
وی اضافه كرد: ارزش اقتصادی آب باعث شده بهره وری در این حوزه كم باشد كه می طلبد قوانین و حمایت هایی از سوی دولت در خصوص فروچاله ها و دشت هایی كه با این موضوع مواجه هستند، پیش بینی و اجرا كنند و در حوزه كشاوزی نیز تشكل های خصوصی را تقویت و حمایت كرد.
7195/6048
بندرعباس- ایرنا- مدیرعامل شركت آب منطقهای هرمزگان گفت: نیاز آبی این استان تا افق 1410 هجری شمسی، 2 میلیارد و 190 میلیون مترمكعب پیش بینی شده است.