۲۲ اسفند ۱۳۹۷، ۱۰:۱۱
کد خبر: 83241839
T T
۰ نفر
اولویت بنیاد شهید توانمندسازی و ایجاد اشتغال ایثارگران است

تهران- ایرنا- «سردار حسن زاده» مدیر كل اشتغال و كارآفرینی بنیاد شهید و امور ایثارگران مهمترین اولویت این نهاد را توانمندسازی و ایجاد اشتغال برای جامعه هدف خود دانست و گفت: این نهاد علاوه بر مسایل فرهنگی به ایجاد اشتغال نیز توجه خاصی دارد تا بتواند خدمات لازم به خانواده های معظم شهدا، جانبازان و ایثارگران ارایه دهد.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ ایثار و شهادت، از مكتب عاشورا استنتاج شده و نمود این درس در نهضت امام خمینی(ره) تبلور پیدا كرد زیرا برای به ثمر نشستن این نهضت خون های بسیاری ریخته و نهال نوپای انقلاب با آن آبیاری شد. از این رو امام خمینی(ره) برای مقام و جایگاه شهیدان ارج و احترام ویژه ای قایل بودند و در سال نخست پس از پیروزی انقلاب فرمان به تاسیس نهادی انقلابی به نام بنیاد شهید دادند.

نهادی كه در دوره های حساس پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در طول 40 سال از عمر با بركت این نظام توانسته همچنان به وظایف اساسی خود عمل كند تا جایگاه شهدا، جانبازان، ایثارگران و خانواده های آنها در كشور حفظ و مورد احترام قرار بگیرد.

اكنون شرایط سیاسی جدیدی در منطقه و نظام بین‌الملل به وجود آمده است؛ شرایطی كه در آن نیاز به بازخوانی و بازنمایی سیره شهیدان‌ بیش و بیش احساس شده است. پس باید «ارزش‌های بنیادین» حفظ شود. برای عبور از پیچ و خم حوادث و تلاطم‌های جدید، راهی جز پیروی از سیره مجاهدان و شهیدان‌ نیست. آنها نقشه راهی ترسیم كردند كه در مهم ترین مرحله آن غلبه بر تهدیدهای جبهه خصم و اتحاد است.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت 22 اسفند «سالروز تاسیس بنیاد شهید و امور ایثارگران» با «سردار حسن زاده» مدیر كل اشتغال و كارآفرینی این بنیاد به گفت وگو پرداخته است.

**ایرنا: بنیاد شهید انقلاب اسلامی در چه زمانی و با چه رویكردی تاسیس شد؟
***حسن زاده: بنیاد شهید و امور ایثارگران در 22 اسفند 1358خورشیدی براساس فرمان امام خمینی(ره)، به منظور تجلیل و تكریم از شهدا و جانبازان و ایثارگران و خانواده های مكرم آنان تشكیل شد. از همان ابتدا اساسنامه این نهاد شكل فرهنگی داشت و به ترویج فرهنگ ایثار و شهادت توجه شده بود. در ادامه و با توجه به مهم و حایز اهمیت بودن مسایل معیشتی، باعث شد تا نه اینكه در شكل نوشتاری اساسنامه بنیاد شهید و امور ایثارگران بلكه در عملیاتی شدن آن به این مسایل توجه شود و شكل نهاد خدماتی نیز به خود بگیرد.

**ایرنا: به چه دلیل این نهاد كه نخست فرهنگی بود رویكرد خود را تغییر داد؟
***حسن زاده: اگرچه رویكرد و تمام دغدغه های بنیاد شهید و امور ایثارگران فرهنگی است اما از مسایل معیشتی و خدماتی نیز غافل نبوده و نیست به نحوی كه ساختار این نهاد به صورت منظم و شبیه یك دولت كوچك شده عمل می كند؛ یعنی هر نهادی كه در بدنه دولت وجود دارد شكل كوچكتر شده آن نیز در بنیاد شهید و امور ایثارگران دیده می شود. برای نمونه اگر وزارت مسكن، بهداشت و ... وجود دارد در این نهاد هم بخش های هستند كه به مسكن، سلامت و ... جامعه هدف خود توجه دارند. از این رو تمام سعی كاركنان این نهاد براین است تا بتوانند خدمات لازم را به خانواده های معظم شهدا، جانبازان و ایثارگران ارایه بدهند.

**ایرنا: تشكیلات بنیاد شهید و امور ایثارگران به شكل فعلی چگونه انجام شد؟
***حسن زاده: پس از درخواست مسوولان نهادهای ایثارگری و تایید آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری در هشتم بهمن 1381خورشیدی و براساس مصوبه شورای عالی اداری در 19 اردیبهشت 1383خورشیدی سه نهاد جانبازان، ستاد امور آزادگان و بنیاد شهید انقلاب اسلامی در هم تجمیع شدند و در ساختاری یكپارچه در بدنه دولت به تصویب رسید و یكی از معاونت های رییس جمهوری و زیر نظر مستقیم مقام معظم رهبری است و به این ترتیب بنیاد شهید و امور ایثارگران فعلی شكل گرفت.

**ایرنا: مهمترین اولویت بنیاد شهید و امور ایثارگران در سال های اخیر را چه می دانید؟
***حسن زاده: در سال های اخیر با توجه به روند روزافزون افراد بیكار جامعه هدف و ضرورت سازماندهی شغلی آنها یكی از مهم ترن دغدغه های بنیاد شهید و امور ایثارگران را باید مساله اشتغال دانست زیرا توسعه اقتصادی كشور نیز با ایجاد اشتغال امكان پذیر خواهد بود و اگر اشتغال در كشور به نحو مطلوبی انجام شود چرخ های اقتصادی جامعه نیز به حركت در می آید. بنابراین بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز از 1377خورشیدی اداره كل اشتغال تشكیل داده است.

**ایرنا: شما مهمترین اولویت بنیاد شهید و امور ایثارگران را مساله اشتغال دانستید. در این زمینه چه اقدام هایی انجام شده است؟
***حسن زاده: بنیاد شهید و امور ایثارگران با توجه به قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی و هیات وزیران نظیر قانون جامع خدمات به ایثارگران، قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه كشور و...خدمات مناسبی را به جامعه هدف خود ارایه داده است. برنامه های بنیاد شهید و امور ایثارگران در زمینه ایجاد اشتغال بسیار گسترده است؛ یعنی فعالیت های این حوزه نخست با مشاوره به فرد بیكار شروع می شود و مسیر شغلی برای آنها مشخص می كند كه فرد با توجه به استعدادها و امكانات می تواند در چه حوزه ای فعالیت انجام دهد. در شش ماه دوم امسال در تمام فرآیندهای انجام شده نگاهی خاص و تحولی به مساله اشتغال جامعه هدف بنیاد شهید و امور ایثارگران جهت تغییر رویكرد آنها از پشت میز نشینی به ایجاد كسب و كار خرد و كارآفرینی شده است؛ یعنی هم در زمینه فرهنگ سازی فعالیت های انجام گرفته و هم اینكه برنامه هایی برای سوق دادن ایثارگران به سمت خود اشتغالی و كسب و كارهای خُرد، كارآفرینی و استارت آپ ها صورت گرفته است كه امید می رود در سال آینده این برنامه ها عملیاتی شود.

**ایرنا: فاز عملیاتی ایجاد اشتغال به جامعه هدف در بنیاد شهید و امور ایثارگران چگونه انجام می شود؟
***حسن زاده: پس از اینكه مشاوره های لازم به جامعه هدف بنیاد شهید و امور ایثارگران داده شد، فاز عملیاتی شروع می شود؛ یعنی اینكه اگر فرد به مهارت خاصی نیاز داشت به او آموزش های لازم داده می شود و بسترهای آموزشی برای او فراهم می كنیم. در این راستا سال ها است كه سازمان فنی و حرفه ای كشور با توجه به تفاهم نامه هایی كه با بنیاد شهید و امور ایثارگران دارد، كمك های زیادی به این نهاد كرده است. همچنین موسسه های و نهادهای دیگری نیز در این زمینه وارد شده اند كه به همكاری با بنیاد شهید و امور ایثارگران می پردازند تا ما بتوانیم جامعه هدف خود را توانمند سازیم.

**ایرنا: به چه دلیل مساله ایجاد اشتغال را مهمترین اولویت بنیاد شهید و امور ایثارگران می دانید؟
***حسن زاده: در سال های اخیر یكی از مهمترین شعارهای بنیاد شهید و امور ایثارگران مربوط به توانمندسازی جامعه هدف خود بوده است تا این افراد بتوانند برای تامین معیشت خود توانمند شوند و به صورت مستقیم با راه اندازی كسب و كار مستقل تامین معاش كنند. به دلیل تاكید مقام معظم رهبری به بحث اشتغال در كشور و لحاظ شدن این مساله در نامگذاری شعارهای سال و همچنین توجه خاص حجت الاسلام محمدعلی شهیدی رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران، یكی از مهمترین دغدغه ها و اولویت های این نهاد ایجاد اشتغال برای جامعه هدف خود بوده است. مساله كلانی كه نه تنها دغدغه بنیاد شهید و امور ایثارگران بوده بلكه تمام نهادهای دیگر كشور نیز توجه ای خاص به آن داشته اند.

**ایرنا: پس از اینكه افراد و یا همان جامعه هدف بنیاد شهید و امور ایثارگران با آموزش هایی كه شما به آن اشاره كردید توانمند شدند چگونه باید برای راه اندازه كسب و كار اقدام كنند؟
***حسن زاده: افرادی كه توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران در زمینه های مختلف توانمند شده یا خود دارای مهارت یا تخصصی هستند می بایست از طریق بسترهایی كه در ساختار دولت وجود دارد مانند وزارت جهاد كشاورزی، وزارت صنعت و معدن و . . . كه متولی شغل های مختلف هستند، عمل كنند تا ما بتوانیم مجوزهای لازم برای این افراد تهیه و در اختیارشان قرار دهیم.

**ایرنا: یكی از مهمترین دغدغه افرادی كه می خواهند به حوزه اشتغال وارد شوند، تامین منابع مالی لازم است. بنیاد شهید و امور ایثارگران در این زمینه چه اقدام هایی برای جامعه هدف خود در نظر گرفته است؟
***حسن زاده: برای تامین منابع مالی كسب و كار در تمام كشور محدودیت هایی مشاهده می شود و سیستم های بانكی قوانین و ساختار مربوط به خود را دارد كه این امر برای جانبازان، ایثارگران و خانواده های معزز شهدا نیز به همان شكل است اما با تمام این مسایل، قانون از محل صندوق توسعه ملی، 15 درصد تسهیلات برای جانبازان، ایثارگران و خانواده های شهدا در نظر گرفته است كه با معرفی بنیاد شهید و امور ایثارگران صورت می گیرد و بانك های مانند كشاورزی، توسعه و تعاون و بانك دی، هر كدام در یك بخش خاص به عنوان بانك عامل عمل می كنند.

**ایرنا: آیا خود بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز در زمینه ارایه تسهیلات به جامعه هدف خود نهاد خاصی را در نظر گرفته است؟
***حسن زاده: بله. بنیاد شهید و امور ایثارگران حدود سه سال پیش صندوق اشتغال و كارآفرینی ایثارگران تاسیس كرده است كه فعالیت هایی برای پرداخت تسهیلات به جامعه هدف خود انجام می هد و تمامی مسایلی كه مربوط به صندوق توسعه ملی، مشاغل خانگی، توسعه روستایی و منابعی كه با بانك های عامل قرارداد آن بسته شده است، متولی آن صندوق اشتغال و كارآفرینی ایثارگران محسوب می شود. بنابراین جامعه هدف بنیاد شهید و امور ایثارگران كه دارای طرح خاصی هستند و با توجه به شرایطی كه دارند از یكی از این منابع استفاده می كنند. مشكل عمده در این خصوص همان فرآینده اخذ تسهیلات از بانك ها است كه انتظار می رود تا حدودی در این زمینه تسهیل گری انجام شود.

**ایرنا: این نگاه در جامعه وجود دارد كه تمام افراد جامعه هدف بنیاد شهید و امور ایثارگران در زمینه اشتغال تامین هستند. ارزیابی شما در این خصوص چیست؟
***حسن زاده: این نگاهی كاملاً اشتباه است. با وجود قوانین و مقررات در زمینه جذب و استخدام در دستگاه های اجرایی و نیز تسهیلاتی در زمینه ایجاد كسب و كارهای خرد و كارآفرینی كه به آنها اشاره شد متاسفانه هنوز هم خانواده های معزز شهدا و ایثارگران در زمینه تامین شغل مناسب با مشكلات عدیده ای مواجه اند و جهت اطلاع عرض می كنم در میان ایثارگران و فرزندان شهدا بیكار نیز وجود دارد. حتی در بند ج ماده 87 قانون برنامه ششم توسعه دولت مكلف شده است تا پایان دوره برنامه ششم كلیه فرزندان معزز شهدا و فرزندان جانبازان 70 درصد را استخدام كند كه تا كنون اقدام خاصی صورت نگرفته و انتظار این بنیاد و جامعه دف اقدام جدی و عاجل سازمان امور اداری و استخدامی كشور در این زمینه است.
پژوهشم9370**9131
۰ نفر