۲۳ اسفند ۱۳۹۷، ۱۰:۰۶
کد خبر: 83243146
T T
۰ نفر

بازار شب عید، تعامل در قناعت

۲۳ اسفند ۱۳۹۷، ۱۰:۰۶
کد خبر: 83243146
بازار شب عید، تعامل در قناعت

مشهد - ایرنا - بازار همه ساله در آستانه سنت باستانی نوروز اوج جنب و جوش، هیجان و فعالیت را تجربه می كند. این رخداد در عرصه بازار یكی از زمینه های نشاط عمومی ایرانیان و رونق تعامل و ارتباطات در ابعاد اجتماعی و اقتصاد ملی است.

ریشه های قطور فرهنگ ایرانی در اعماق تاریخ چندین هزار ساله، آنچنان روحیه ای در ایرانیان ایجاد كرده كه سبب می شود در هر شرایطی خصلت شكرگزارانه خود را نسبت به نظم خدادادی طبیعت و بهره گیری از نو شدن طبیعت و بهار حفظ كرده تا سنت نوروز را پاس دارند.
بی شك جنب و جوش بازار یكی از مظاهر تجلی این روحیه گرانبهای ایرانی است كه در هر شرایطی حتی جنگ تحمیلی و تحریمهای ظالمانه استكبار و توطئه های دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی، مردم ما آن را حفظ كرده و بر همین مبنا در آستانه نوروز 98 همچون همیشه به استقبال بهار رفته اند.
انعطاف پذیری روحیه ایرانی همراه با پافشاری مردم ما بر تداوم پیگیری مسیر آرمانخواهانه و تحقق اهداف انقلاب اسلامی امسال نیز تجلی خود را در برابر موج گرانیها نشان داد بطوری كه صنوف و مردم بخاطر گرانی و ركود در بازار سعی در قناعت دارند، یكی به سود كم و دیگری به خرید كمتر بسنده می كند.
در این میان دولت نیز با اجرای طرح تنظیم بازار و توزیع كالاهای اساسی از قبیل گوشت، برنج، شكر و مواد مشابه با قیمت مصوب از طریق فروشگاههای زنجیره ای، شركتهای تعاونی و برخی صنوف تلاش كرده بخش عمده نیاز مردم را به كالاهای شب عید تامین كند اما در كنار آن، اقلام ضروری دیگر برای عید نوروز همچنان با قیمت زیاد در بازار عرضه می شوند.
نرخ قیمت آجیل و خشكبار، شیرینی و شكلات، كیف و كفش، لباس و اقلامی از این دست كه از كالاهای پرطرفدار بازار در آستانه نوروز هستند نسبت به پارسال افزایش چشمگیری داشته اند و این امر موجب كاهش خرید مردم شده است.
صنوف مختلف نیز كه تمام سال را در انتظار این ایام به امید فروش بهتر بوده اند با برگزاری جشنواره های فروش، حراج یا فروش فوق العاده سعی در جذب مشتری دارند تا كمی از ركود كاسته شود.
روسای اتحادیه های صنوف پرطرفدار این ایام، در مشهد متفق القول اذعان دارند كه بازار شب عید امسال رونق سال گذشته را ندارد اما اصناف برای جذب مشتری به سود كم قناعت كرده اند.

** قناعت صنوف به سود كم و فروش فوق العاده
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشكبار مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: امسال در آستانه عید نوروز اعضای این اتحادیه از اتاق اصناف درخواست كردند به جای حضور در نمایشگاه عرضه مستقیم كالای بهاره مجوز برگزاری فروش فوق العاده برای آنها صادر شود.
علیرضا ارزانی ممقانی افزود: صنوف زیر پوشش این اتحادیه مشاركت ضعیف در نمایشگاه عرضه مستقیم كالای بهاره مشهد داشتند و 18 واحد صنفی آجیل و خشكبار در این نمایشگاه حضور یافتند.
وی اظهار داشت: با توجه به ركود بازار ناشی از افزایش قیمت آجیل و خشكبار، هزینه های شركت در نمایشگاه عرضه كالای بهاره برای صنوف بسیار زیاد است اما در مقابل برگزاری جشنواره فروش یا فروش فوق العاده هزینه اضافی برای صنوف ندارد.
ارزانی ممقانی گفت: در فروش فوق العاده هم صنوف كالای خود را با هفت درصد تخفیف عرضه می كنند و هم رغبت مردم به خرید آجیل و خشكبار بیشتر می شود.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشكبار مشهد ادامه داد: قیمت آجیل و خشكبار در سال جاری مطابق با افزایش نرخ ارز، رشد قابل توجهی داشت، قیمت انواع آجیل و خشكبار در بازار 200 درصد بیشتر از پارسال و به همان نسبت فروش نیز كمتر بود.
ارزانی ممقانی افزود: هیچ كمبودی در زمینه آجیل و خشكبار در بازار مشهد وجود ندارد اما مردم توان خرید بیشتر ندارند لذا اعضای این اتحادیه به سود كمتر قناعت كرده و با فروش فوق العاده و اختصاص سود كم، سعی دارند مشتری بیشتری جذب كنند.
رئیس اتحادیه صنف شیرینی سازان، شیرینی فروشان، كافه و قنادی مشهد نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در آستانه عید نوروز شیرینی فروشان و قنادان در این شهر به دلیل افزایش قیمت تمام شده و كاهش فروش نسبت به پارسال، به سود كم قناعت كرده و شیرینی ها را با سود كمتر از حد متعارف به خریداران عرضه می كنند.
محمد فرزانی افزود: قیمت مواد اولیه برای تولید شیرینی مانند شكر، روغن، انواع مغزها، نارگیل و مواد مشابه نسبت به پارسال 100 تا 300 درصد بیشتر شده و همچنین هزینه های آب، برق، گاز و دستمزد كارگران نیز افزایش قابل ملاحظه ای داشته است.
وی اظهار داشت: با این حال قیمت شیرینی برای مصرف كننده در بازار این شهر نسبت به پارسال 50 درصد افزایش یافته و به همان نسبت میزان فروش نیز كاهش یافته لذا هزینه و درآمد قنادان همخوانی ندارد.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و تره بار مشهد نیز گفت: در آستانه عید نوروز كمبود میوه در بازار مشهد وجود ندارد اما به طو میانگین قیمت انواع میوه نسبت به سال گذشته 50 درصد افزایش یافته است.
حسین مصدق افزود: به نسبت افزایش قیمت میوه در بازار، خرید مردم نیز كاهش یافته و اغلب مردم تلاش می كنند در حد نیاز خود و نه بیشتر از آن میوه بخرند.
وی اظهار داشت: از هفته آینده توزیع میوه طرح تنظیم بازار شامل پرتقال و سیب در بازار مشهد آغاز می شود كه این موضوع تا حدی قیمت سایر میوه ها را كاهش خواهد داد.
رئیس اتحادیه صنف كفاشان مشهد هم گفت: واحدهای صنفی زیر پوشش این اتحادیه از فروش فوق العاده در آستانه عید نوروز استقبال كردند لذا هر روز درخواستها از اتحادیه در این خصوص افزایش می یابد.
اسماعیل پورملائكه افزود: دلیل اقدام به فروش فوق العاده واحدهای صنفی فروشنده كفش در مشهد پایان فصل و خالی كردن انبارهاست لذا تاكنون 15 واحد صنفی در این شهر اقدام به فروش فوق العاده كرده اند و این تعداد رو به افزایش است.
وی اظهار داشت: امسال در پی افزایش نرخ ارز، قیمت مواد اولیه برای تولیدكنندگان كفش تا 6 برابر افزایش یافت و بر قیمت تمام شده كالا تاثیر گذاشت.
پور ملائكه گفت: كفشی كه اكنون در بازار به فروش می رسد مربوط به مواد اولیه خریداری شده به قیمت پارسال و كالاهای موجود در انبارهاست لذا درصد افزایش قیمت كفشها نسبت به سال گذشته تغییر زیاد نداشته و قیمتها كاملا كارشناسی شده است.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان پوشاك مشهد نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در آخرین روزهای سال و در آستانه نوروز 200 واحد عرضه پوشاك در این كلانشهر در چارچوب برنامه فروش فوق العاده اجناس خود را با 30 درصد تخفیف به شهروندان ارائه كرده اند.
جواد مفیدی افزود: فروش فوق العاده واحدهای صنفی پوشاك در مشهد تا 15 فروردین ماه سال آینده ادامه دارد.
وی اظهار داشت: امسال خرید لباس از سوی شهروندان نسبت به اواخر پارسال 40 درصد كمتر شده و به همین نسبت فروشندگان پوشاك نیز به سود كمتر قانع شده اند.
رئیس اتحادیه صنف سراجان (تولیدكنندگان و فروشندگان كیف، چمدان و كمربند) مشهد نیز گفت: امسال در پی افزایش نرخ ارز قیمت مواد اولیه برای تولید كیف نسبت به سال گذشته 100 درصد افزایش یافت.
حسین اصغر ثابتی افزود: با این حال به دلیل ركود بازار و كاهش توان خرید مردم، قیمت كیف در بازار مشهد 30 درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
وی اظهار داشت: در آستانه عید نوروز وضعیت خرید مردم در بازار مشهد مانند گذشته نیست، كیف نیز جزو اقلام ضروری مردم به شمار نمی رود و زمانی كه شرایط اقتصادی و معیشتی مردم نامطلوب است، تلاش آنان معطوف به تامین اقلام ضروری زندگی می شود لذا در این ایام شرایط خرید و فروش كیف در بازار مشهد رونق گذشته را ندارد.

** فروشندگان به حداقل سود راضی هستند
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: براساس قانون نظام صنفی سود مجاز در فروش برخی كالاها مانند مواد غذایی 15 درصد، پوشاك 20 درصد و لوازم خانگی هفت درصد است.
امیر دلداری افزود: مصرف كننده با دانش اینكه سود مجاز برای فروش هر كالا حداكثر 20 یا 30 درصد است، نباید تخفیفات 50 درصدی یا 80 درصدی عرضه كالا در بازار را معقول بداند.
وی اظهار داشت: با این حال برخی فروشگاه های زنجیره ای حجم زیادی از كالاها را از یك واحد تولیدی خریداری می كنند و آن واحد به دلیل حجم زیاد خرید، تخفیفاتی را در فروش خود اعمال می نماید كه در این صورت تخفیفات با درصد بالا در برخی فروشگاه ها معنا پیدا می كند.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی گفت: در شرایط كنونی تخفیفات 50 درصدی به بالا در مغازه ها و حتی فروشگاه های زنجیره ای مشهد نسبت به گذشته كاهش یافته است.
دلداری افزود: هم اكنون عمده اتحادیه ها طبق قانون، مجوزهای حراج و فروش فوق العاده برای واحدهای صنفی صادر می كنند و با فرستادن بازرسان خود در سطح شهر، فاكتورهای خرید و قیمت فروش كالا در واحدها را كنترل می كنند.
وی اظهار داشت: حداكثر تخفیف در فروش فوق العاده 15 درصد است و براین اساس در آستانه عید نوروز بسیاری از واحدهای صنفی در مشهد تقاضای فروش فوق العاده داشته اند اما فروش فوق العاده با تخفیف 50 یا 80 درصد توجیه اقتصادی ندارد.
دلدادی گفت: گرانی، ركود در بازار و كاهش قدرت خرید مردم باعث شده است فروشندگان برای فروش كالا حتی از سود مجاز خود نیز صرف نظر كنند، با اینكه بازار مشهد در آستانه نوروز شلوغ است اما فروش كالا چندان چشمگیر نیست.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی گفت: در این شرایط مردم تلاش می كنند حداقل های معیشتی خود را از بازار تامین كنند لذا خرید چندان رونق ندارد.
وی افزود: برای نظارت بر بازار شب عید، اتاق اصناف با همراهی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، طرح ویژه نظارت نوروزی را برخلاف روال سالهای گذشته كه از ابتدای اسفند ماه آغاز می شد، امسال از ابتدای بهمن ماه آغاز كردند كه تا 15 فروردین ماه سال آینده ادامه خواهد یافت.
هم اكنون 87 هزار و 506 واحد صنفی دارای جواز كسب در رسته های مختلف تولیدی، توزیعی، خدمات عمومی و خدمات فنی در كلانشهر سه و نیم میلیون نفری مشهد فعالیت دارند.
7489 / 6053
۰ نفر