به گزارش روز جمعه ایرنا، یكی از رسوم دیرین ایرانیان در ایام نوروز، پذیرایی از مهمانان با شیرینی و آجیل است؛ با این حال، چند سالی است كه در روزهای پایانی سال قیمت آجیل همچون دیگر اقلام مورد نیاز خانوارها افزایش و به تناسب آن، تقاضا برای خرید كاهش می یابد.
سازمان میادین میوه و تره بار شهر تهران، قیمت هر كیلوگرم پسته «كله قوچی» درجه یك را 175 هزار تومان و هر كیلوگرم پسته «كله قوچی» درجه دو را 165 هزار تومان قیمت گذاری كرده ؛ این سازمان برای یك كیلوگرم پسته «كله فندقی» درجه یك 155 هزار تومان و درجه دو 145 هزار تومان قیمت تعیین كرده است.
بر اساس این نرخ نامه، بهای هر كیلوگرم پسته «اكبری» درجه یك و دو به ترتیب 180 و 170 هزار تومان و هر كیلوگرم پسته «احمدآقایی» درجه یك و دو به ترتیب 170 و 160 هزار تومان تعیین شده است.
سازمان میادین میوه و تره بار، قیمت هر كیلو تخمه جابانی (ژاپنی) شور درجه یك را 30 هزار تومان و درجه دو را 25 هزار تومان مشخص كرده است؛ در این نرخ نامه، تخمه جابانی ممتاز درجه یك، 39 هزار و 500 تومان و درجه دو نیز 34 هزار و 500 تومان مشخص شده است.
علاوه بر این، هر كیلوگرم تخمه كدوی مشهدی درجه یك و دو به ترتیب 45 و 41 هزار تومان و هر كیلوگرم تخمه كدوی گوشتی درجه یك 51 هزار تومان و درجه دو نیز 47 هزار تومان قیمت گذاری شده است.
برابر نرخ نامه اعلامی میادین میوه و تره بار تهران، بهای هر كیلوگرم مغز فندق خام درجه یك 149 هزار تومان و درجه دو 142 هزار تومان قیمت گذاری شده؛ هر كیلوگرم فندق با پوست درجه یك 76 هزار تومان و درجه دو 68 هزار تومان تعیین شده است.
سازمان میادین میوه و تره بار تهران، قیمت هر كیلوگرم بادام زمینی درجه یك و دو را به ترتیب 28 و 25 هزار تومان و مغز بادام درجه یك و دو را نیز 117 و 107 هزار تومان قیمت گذاری كرده است.
** بهای آجیل در سطح شهر
با این حال، مشاهدات خبرنگار ایرنا از بهای آجیل شب عید در سطح شهر، نشان می دهد كه هر كیلو پسته «احمد آقایی» در سطح شهر بین 185 تا 235 هزار تومان، پسته «فندقی» 170 تا 180 هزار تومان، پسته «كله قوچی» بین 220 تا 280 هزار تومان، پسته «اكبری» نیز 230 تا 260 هزار تومان قیمت دارد.
بنابر این، هر كیلوگرم انواع پسته در بازار تهران، بین 25 تا 90 هزار تومان گران تر از قیمت های تعیین شده سازمان میادین میوه و تره بار عرضه می شود.
در بازار پایتخت، قیمت هر كیلوگرم بادام درشت از 140 تا 158 هزارتومان، بادام زمینی بین 30 تا 49 هزار تومان و بادام هندی بین 179 تا 210 هزار تومان است.
برابر مشاهدات خبرنگار ایرنا، نرخ تخمه كدو بین 48 تا 60 هزار تومان نوسان دارد و تخمه جابانی (ژاپنی) نیز بین 50 تا 56 هزار تومان عرضه می شود.
هر كیلو فندق در سطح شهر بین 180 تا 228 هزار تومان و هر كیلو كشمش بین 43 تا 58 هزار تومان قیمت دارد.
بررسی فاكتور خرید آجیل یكی از خانوارها از بازار بزرگ تهران نشان می دهد كه قیمت ها تقریبا با سطح شهر تفاوت چشمگیری ندارد.به گونه ای كه هر كیلو پسته اكبری 235 هزار تومان، بادام درشت 124 هزار تومان، بادام هندی 174 هزار تومان، تخمه كدویی 51 هزار تومان، تخمه جابانی (ژاپنی) 45 هزار تومان و فندق 185 هزار تومان قیمت دارد.
هر كیلو پسته در سال گذشته بین 67 تا 95 هزار تومان، فندوق 70 تا 80 هزار تومان، بادام هندی 100 هزار تومان، بادام زمینی 20 هزار تومان، تخمه جابانی (ژاپنی) 25 هزار تومان، تخمه كدویی 28 هزار تومان و كشمش 36 هزار تومان بود.
** بار روانی افزایش قیمت ها به آجیل رسید
«مصطفی احمدی» صاحب یكی از خشكباری ها در خیابان شریعتی به خبرنگار ایرنا، گفت: قیمت آجیل بین 100 تا 200 صددرصد افزایش یافته است.
وی افزود: رفت و آمد به بازار شب عید آجیل چند روزی است كه شروع شده، اما در مجموع نسبت به سال های گذشته افت شدیدی دارد.
احمدی گفت: امسال علاوه بر خشكسالی و كاهش تولید كه از دلایل افزایش قیمت آجیل بود، بار روانی نیز در این افزایش نرخ بی تاثیر نبود.
وی اظهار داشت: چیدن سفره هفت سین با تمام اجزایش زیباست و در این میان، آجیل كه تركیبی از رنگ های گرم است حال و هوای خاص خود را دارد. اما این روزها گرانی آن باعث شده كه خیلی از مردم كه توان خرید ندارند، تصمیم به حذف كامل یا بخشی از آجیل از سفره شب عید خود كنند.
** نقش كشاورزان بر قیمت آجیل بی تاثیر نیست
«مسعود اكبری» یكی دیگر از كسبه آجیل فروشی در خیابان سمیه تهران به ایرنا، گفت: دلیل اصلی افزایش نرخ آجیل نوسان و افزایش نرخ دلار است.
وی افزود: البته كشاورزان در این افزایش قیمت ها، نقشی پررنگ تر داشتند؛ به این صورت كه آنها محصولات خود را در انبار جمع می كنند و منتظر فرصت مناسبی هستند تا وارد بازار كنند.
اكبری تصریح كرد: دیگر دلالی در بازار آجیل نداریم و اقدامات تولید و توزیع كلان آجیل برعهده كشاورزان است.
** خشكسالی تولید آجیل را كاهش داد
«یوسف خانی» یكی دیگر از كسبه تهران گفت: خبری از شلوغی و رفت و آمد شب عید برای خرید آجیل نیست.
وی افزود: افزایش نرخ ارز موجب رشد قیمت بادام، بادام هندی و فندق بود اما مابقی محصولات تحت تاثیر خشكسالی و كاهش تولید، گران شد.
خانی ادامه داد: ما به طور خانوادگی در طول سال 20 تا 30 تن كشمش برداشت می كردیم؛ اما امسال تنها 2 تا 3 تن محصول برداشت كردیم.
وی تصریح كرد: تقاضا برای آجیل 95 درصد كم شده است و حتی شركت هایی كه پیش از این سبدی برای كاركنان خود خرید می كردند، امسال خرید خود را محدود یا متوقف كردند.
این كاسب با گلایه از برپایی نمایشگاه های بهاره، گفت: كسبه در طول سال مالیات، بیمه، هزینه آب و برق می پردازد و منتظر بازار شب عید هستند كه آن هم با برپایی این نمایشگاه ها از بین می رود.
** قشر متوسط آجیل را از سبد خود حذف كردند
«محمد ملك راد» یكی از فروشندگان آجیل در مركز شهر تهران اظهارداشت: قیمت آجیل سه تا چهار برابر افزایش یافته است و به همین سبب، قشر متوسط جامعه آن را از سبد خانوار خود حذف كردند.
وی افزود: البته هنوز هم مشتریان خاص خود را داریم و می توان گفت كه فروش ما امسال نسبت به پارسال 50 درصد افت داشته است.
ملك راد ادامه داد: البته امیدواریم كه در روزهای پایانی سال اوضاع بهتر شود و بتوانیم فروش بهتری داشته باشیم.
گزارش از فرزانه سلامت بخش
اقتصام**9132**9189
گزارش میدانی ایرنا از بازار شب عید؛
كمرنگ شدن آجیل از سفره هفت سین
۲۴ اسفند ۱۳۹۷، ۸:۱۷
کد خبر:
83243978
تهران- ایرنا- آجیل فروشان در آستانه شب عید انتظار دارند هر روز بازارشان داغ و داغ تر شود اما افزایش سه تا چهار برابری قیمت ها، امیدواری آنها را كم فروغ كرده است.