به گزارش روز جمعه ايرنا، توسعه اسكي و فراگير كردن آن در سطح ايران يكي از چشم اندازهاي فدراسيون اسكي به شمار مي رود؛ چشم اندازي كه كميته استعداديابي فدراسيون اسكي در راستاي رسيدن به آن، مشغول به فعاليت است.
براي شناخت ظرفيت هاي اسكي در ايران و ضرورت توسعه آن، خبرنگار ايرنا پاي سخنان «عليداد ساوه شمشكي» پيشكسوت اين رشته و سرمربي سابق تيم ملي نشست.
وي با بيان اينكه ظرفيت هاي ايران براي توسعه رشته ورزشي اسكي كمتر از اروپا نيست، گفت: اگر بخش خصوصي وارد شود و استعداديابي به شيوه درست آن صورت گيرد، بدون شك ما در يك دهه آينده در سطح جهان حرفي براي گفتن داريم.
آنچه كه در زير مي خوانيد متن كامل گفت و گوي ايرنا با عليداد ساوه شمشكي است:
** ايرنا: اگر بخواهيم سير تحول اسكي در ايران را بررسي كنيم به عنوان يك پيشكسوت، ميزان توسعه اسكي در دهه هاي گذشته را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
- ساوه شمشكي: اگر بخواهيم سير پيشرفت اسكي ايران را در دهه هاي گذشته مورد بررسي قرار دهيم، نمي شود آن را به 2 دوره پيش و پس از انقلاب اسلامي تقسيم بندي كنيم زيرا پيشرفت اسكي و تكنولوژي آن سال به سال است و بدون شك ورزش اسكي ايران نيز از اين پيشرفت ها بي نصيب نمانده است.
مسوولان و دست اندركاران ورزش در چند دهه گذشته پيست هاي جديد اسكي را افتتاح و پيست هاي قديمي را نيز به روز كردند. البته ترويج اسكي در ايران تنها به توسعه در زيرساخت ها منتهي نشده بلكه ما در حوزه تربيت نخبگان اسكي نيز پيشرفت هاي زيادي داشته ايم. اين پيشرفت ها و ميزان سرمايه گذاري در اسكي موجب شد تا ايران به يكي از كشورهاي قدرتمند آسيايي در اين رشته تبديل شود.
**ايرنا: با وجود ارتفاعات برف گير البرز، شمال غرب، غرب و بخش هاي مركزي زاگرس آيا امكان دارد در آينده شمار پيست هاي بين المللي ما بيشتر شوند؟
- ساوه شمشكي: دست اندركاران و سرمايه گذاران حوزه اسكي اگر بخواهند از ظرفيت هاي موجود اسكي بهره برداري كنند، نه تنها چيزي از كشورهاي اروپايي كم نداريم بلكه در زمينه توسعه زيرساخت و پرورش نخبگان در يك دهه آينده به كشورهاي صاحب اسكي نزديك خواهيم شد.
بدون شك استان هاي مذكور ظرفيت هاي ملي و بين المللي فراواني براي توسعه اسكي دارند. ارتفاعات بالاي 2 و 600 متر در چندين استان وجود دارد و اين شرايط در كشورهاي اروپايي كم است اما آنان برخلاف ما سرمايه گذاري لازم را انجام داده و در ارتفاع كم نيز پيست اسكي ايجاد كرده اند.
براي رسيدن به شرايط آرماني اسكي در ايران، لازم است بخش خصوصي سرمايه گذاري كند. بدون شك دولت نيز موافق حضور بخش خصوصي در ورزش اسكي است زيرا توسعه زيرساخت هاي اين رشته مي تواند به ارز آوري منجر شود.
يك مثال واضح از درآمدزايي از ورزش كشور اتريش است؛ بيش از 90 درصد درآمد اين كشور از گردشگري و 70 درصد آن از توريسم ورزشي تامين مي شود. پيست ها و تجهيزاتي كه براي توسعه اسكي در اين كشور وجود دارد، موجب شده تا ميزان رفت و آمد اسكي بازان و مسوولان به اتريش بيش از ديگر كشورهاي اروپايي باشد.
** ايرنا: براي توسعه اسكي كميته اي در فدراسيون تشكيل شده و مشغول استعداديابي است. به نظر شما عملكرد اين كميته مي تواند در نهايت ايران را به كشوري صاحب اسكي تبديل كند؟
-ساوه شمشكي: در اساسنامه وزارت ورزش و كميته ملي المپيك براي رشته هايي كه در سطح جهاني و المپيك مدال آور نيستند، تاكيد بر استعداديابي و نخبه پروري است. فدراسيون نيز كميته استعداديابي تشكيل داده است اما به نظرم اين كميته برخلاف ديگر كميته هاي فدراسيون زياد قوي نيست و بايد چشم انداز بهتري در دستور كار آن قرار گيرد.
در اين چشم انداز استعداديابي بايد از سنين پايين شروع شود زيرا نمي توانيم بدنبال آموزش افراد بالاي 18 سال باشيم. اين افراد ديگر از مرحله آموزش پذيري عبور كرده اند. ما بايد تمام تمركز خود را بر روي سنين نونهالي و نوجواني بگذاريم.
** ايرنا: اما اسكي موروثي شده و در اختيار چند منطقه در استان هاي البرز و تهران است. با اين شرايط چگونه امكان دارد در كوتاه مدت شاهد فراگير شدن اين رشته در ايران باشيم؟
- ساوه شمشكي: ورزش هر منطقه اي از شرايط جغرافيايي آن منطقه تاثير خواهد پذيرفت. انتظار نداريم كه در شمشك با ظرفيت هاي اسكي، دووميداني يا قايقراني توسعه پيدا كند. مردمان اين منطقه از زمان تولد با برف آشنا مي شوند، ماه هاي زيادي بر روي برف راه مي روند؛ راه رفتن بر روي برف يكي از اصول اساسي اسكي است كه مردم منطقه شمشك از بدو تولد با آن آشنا مي شوند.
البته اين منطقه از نيم قرن گذشته صاحب يك پيست بين المللي اسكي است و نسبت به مناطق ديگر كشور چندگام جلو است. با توجه به اين شرايط نخبه پروري در اين منطقه چيز عجيبي نيست.
** ايرنا: پس با اين شرايطي كه توضيح داديد، رشد اسكي در اروپا نيز ناشي از ميزان بارش برف و ارتفاعاتي مانند كوه هاي آلپ است.
-ساوه شمشكي: يكي از دلايل اين است اما تمام آن نيست. بايد دقت كنيم كه در كنار اين شرايط چه عوامل ديگري باعث توسعه اسكي در كشورهاي اروپايي شده است.
دليل رشد اسكي كشورهاي اروپايي، سرمايه گذاري در بخش هاي مختلف است. در حالي كه ما ارتفاعات 2 هزار و 600 متري داريم اما آنها در ارتفاعات پايين نيز پيست مي سازند. در سوي ديگر خط توليد بسياري از وسايل اسكي در اين كشورهاست.
** ايرنا: از توسعه اسكي سخن گفتيد اما با شرايط كنوني و با توجه به اينكه لوازم اسكي در زمره كالاهاي لوكس قرار دارد، چگونه مي شود شهروندان ديگر مناطق را با اين هزينه ها به سمت اسكي ترغيب كرد؟
- ساوه شمشكي: بله درست است اسكي ورزش پرهزينه اي به شمار مي رود زيرا تنها يك جفت اسكي در حدود 15 ميليون تومان قيمت دارد. بدون شك توسعه اسكي از نوسانات اقتصاد ايران تاثير خواهد پذيرفت و اين نوسان تحت تاثير نرخ ارزهاي خارجي است.
** ايرنا: در چند روز گذشته جشنواره اسكي هنرمندان با نام «جام رنگين كمان برفي» در شمشك برگزار شد و شور و هيجان خاصي ايجاد كرد. برگزاري چنين رقابت هايي چه تاثيري در توسعه اسكي دارد؟
- ساوه شمشكي: اسكي يك ورزش تفريحي براي جوانان و نوجوان است و در سنين بالا نيز مورد استقبال قرار مي گيرد اما زماني كه فرد در مسابقه قرار مي گيرد بدون شك سعي مي كند از تمام توان خود استفاده كند. حس رقابت و رسيدن به عنوان موجب خواهد شد تا فرد نسبت به رقابت هاي ديگر بدنبال رفع كاستي هاي خود برود. بدون شك برگزاري چند دوره رقابت مانند جشنواره اسكي هنرمندان مي تواند به فراگير شدن اسكي در ايران كمك كند.
ورزشي**2052**9129
سرمربي سابق تيم ملي اسكي:
توسعه اسكي با حمايت هاي بخش خصوصي امكان پذير است
۲۴ اسفند ۱۳۹۷، ۸:۲۱
کد خبر:
83243980
تهران- ايرنا - سرمربي سابق تيم ملي اسكي ايران با تشريح ظرفيت هاي ايران در اين رشته ورزشي گفت: براي رسيدن به چشم انداز آرماني اسكي و كسب سكوهاي جهاني، لازم است بخش خصوصي در توسعه زيرساخت هاي آن سرمايه گذاري كند.