۲۵ اسفند ۱۳۹۷، ۱۵:۰۰
کد خبر: 83245286
T T
۰ نفر

به یاد فاجعه حلبچه؛

بارش مرگ بود و رویش قبر

۲۵ اسفند ۱۳۹۷، ۱۵:۰۰
کد خبر: 83245286
بارش مرگ بود و رویش قبر

بغداد – ایرنا – 31 سال پیش در چنین روزی و درست ساعت 10 صبح 25 اسفندماه 1366 در گوشه ای از این كره خاكی، در یكی از مناطق خوش آب و هوای شمال عراق در شهر كوچكی به نام «حلبچه» نفس كشیدن مساوی با مرگ هزاران انسان بیگناه شد.

به گزارش ایرنا، بر اساس اسناد منتشر شده از این حادثه هولناك، در عرض پنج ساعت بمباران شیمیایی شهر حلبچه توسط جنگنده های رژیم بعث صدام، به ازای هر ساعت بمباران یك هزار نفر كشته شدند تا در مجموع تعداد كشته ها به پنج هزار نفر و زخمی ها به 7 هزار نفر برسد.
بسیاری از قربانیان این حادثه از زنان و كودكان و افراد مسن بیگناهی بودند كه در واپسین ایام سال 66 در انتظار حلول عید نوروز بودند تا به رسم قدیمی كردها، جشن بگیرند و لباس های رنگارنگ بپوشند و پایكوبی كنند اما گازهای سمی در این روز، رنگ شادی را به خون بدل كرد و به جای لباس های رنگارنگ، حلبچه رخت ماتم و شیون پوشید و از آسمان شهر مرگ بارید و از خاكش قبر روئید.
همه جا سبز و پرگل بود اما دیگر كودكی نبود كه دامنش را از گل ها پر كند و در دامنه دشت زیبای حلبچه نفسی تازه كند، اصلا نفسی نماند كه بخواهد ممد حیات و مفرح ذات باشد، همه جا مرگ می بارید و قبر می روئید.
جنایت حلبچه، بیش از پیش چهره جنایتكار صدام از رژیم های دیكتاتوری وقت را در جهان آشكار كرد اما دریغ كه جهان به جای مجازات رژیم بعث صدامی، تقریبا هیچ اقدامی علیه این رژیم اتخاذ نكرد، چرا؟ چون این رژیم تنها امید جهان استكبار در آن برهه برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران به شمار می رفت.
براساس اسناد تاریخی، بمباران شیمیایی حلبچه مرتبط با عملیات پیروزمندانه «والفجر 10» در 23 اسفندماه 1366 در شمال عراق است كه در محور سلیمانیه – حلبچه اتفاق افتاد و رژیم وقت بعث صدام برای جبران این شكست دو روز بعد مرتكب این جنایت هولناك علیه مردم كردنشین شمال عراق شد به بهانه این كه آنها از عملیات رزمندگان اسلام در این محور استقبال كرده بودند.
در این حمله كه گفته می شود از زمان جنگ جهانی اول تا آن روز در استفاده از گازهای شیمیایی بی سابقه بوده، رژیم بعث صدام از تركیبات بسیار خطرناك «سیانید هیدورژن» استفاده كرده و همزمان از تركیبات گاز «خردل»، «لویزیت»، گاز اعصاب «تابون» و «سارین» و ... نیز بهره برده است.
بی شك مهمترین متهمان این پرونده «صدام حسین» دیكتاتور وقت حاكم بر عراق، «علی حسن المجید» فرمانده وقت نظامی شمال عراق كه در عین حال پسر عموی صدام نیز بود، به علاوه خلبانانی كه مرتكب این بمباران شدند، هستند.
به رغم گذشت 31 سال هنوز جهان، سكوت مرگباری كه در آن ایام در قبال این حمله ددمنشانه داشت، جبران نكرده و هنوز هم این فاجعه بزرگ با سكوت جهانی همراه است.
«جلال طالبانی» رییس جمهوری فقید عراق در یكی از مصاحبه های اختصاصی كه ایرنا با او در بعد از سقوط رژیم صدام داشت در سخنانی تاریخی گفت كه اگر جمهوری اسلامی ایران در آن برهه نبود، هیچ كس در دنیا از جنایت حلبچه اطلاع حاصل نمی كرد.
وی خاطرنشان ساخت كه حضور سریع و به موقع رسانه های ایرانی در آن برهه در شهر حلبچه و تصویر برداری از قربانیان و انتشار آن در سطح جهانی باعث شد كه حداقل افكار عمومی جهان از این فاجعه هولناك اطلاع حاصل كند و شاید اگر رسانه های ایرانی نبودند، جهان حتی خبری از فاجعه نداشت.
شهر حلبچه اكنون بعد از آن سال ها، نه تنها از صحنه هستی حذف نشد بلكه جایگاه او در جغرافیای عراق از یك شهر كوچك و حاشیه ای به سطح استان ارتقا یافته و شامل چهار شهرستان حلبجه، شهرزور، پنجوین و سید صادق است و نوزدهمین استان عراق به شمار می رود.
شهری كه در ایام بمباران، جمعیت اش از چند هزار نفر تجاوز نمی كرد اكنون تبدیل به استانی شده كه طبق آمارهای وزارت برنامه ریزی عراق به قریب 400 هزار نفر رسیده است.
رییس جمهوری كردتبار عراق امروز شنبه به مناسبت سالروز فاجعه حلبچه، اعلام كرده است كه حلبچه امروز انعكاس دهنده اراده پایداری و به پاخاستن و بازسازی است.
«برهم صالح» در بیانیه ای رسمی اضافه كرده است كه حلبچه یادمان زنده ای است كه هرگز امكان ندارد فراموش شود و دافعه قوی برای همه آزادگان جهان در ممانعت از روی كار امدن نظام های استبدادی است.
نخست وزیر عراق نیز به همین مناسبت در بیانیه ای تاكید كرده است كه این فاجعه یك روز سیاه در تاریخ رژیم جنایتكار بعث صدام علیه مردم كرد عراق است كه هرگز از یادها زدوده نمی شود.
«عادل عبدالمهدی» اضافه كرد كه حلبچه همواره شاهدی بر جنایات رژیم بعث صدام علیه ملت عراق باقی می ماند.
همزمان با این روز، مراسم ویژه ای در شهر حلبچه با حضور تعدادی از مسوولان و بازماندگان فاجعه حلبچه برگزار شد و برخی از مسوولان نسبت به بازگشت حزب منحله بعث به قدرت در عراق هشدار دادند.
یكی از قویترین این هشدارها مربوط به رییس بنیاد شهید عراق بود كه گفت: عناصر حزب منحله بعث اكنون با تغییر چهره درصدد بازگشت مجدد به قدرت هستند.
«ناجحه عبدالامیر الشمری» در اظهاراتی در این مراسم كه به طور ویژه در برخی از شبكه های تلویزیون بومی عراق منتشر شد گفت كه فاجعه حلبچه شاهد گویایی بر جنایتكاری رژیم بعث است اما امروز باید در برابر تغییر چهره بعثی ها و تلاش آنها برای بازگشت به قدرت هوشیار باشیم.
وی اضافه كرد كه حلبچه تنها جنایتی نیست كه رژیم بعث صدام مرتكب شده است، شمال تا جنوب عراق شاهد جنایات این رژیم و قتل روحانیون و مراجع عظام، خشكاندن تالاب های جنوب و كشتار اهالی جنوب عراق در انتفاضه شعبانیه 91 و عملیات نسل كشی كردهاست و این ها تنها نمونه ای از جنایات این رژیم است.
برخی از سخنرانان نیز در این مراسم خواستار احقاق حقوق بازماندگان و قربانیان بمباران شیمیایی حلبچه توسط دولت مركزی و دولت محلی اقلیم كردستان عراق شدند.
حلبچه اكنون بعد از 31 سال دوباره هوای پاك در آن وزیدن گرفته و گل و سبزه ها در آستانه نوروز 98 از زمین آن سرك زده و زنان و كودكان با پوشیدن لباس های رنگارنگ هرسال بر سر قبر قربانیان این حادثه می روند و سال جدید خود را به یاد شهدای این حادثه آغاز می كنند.
خاورم *10*353*380*