۲۵ اسفند ۱۳۹۷، ۱۶:۳۹
کد خبر: 83245417
T T
۰ نفر
نشست بروكسل؛ ازكمك به آوارگان سوری تا تاكید بر اصلاحات سیاسی

لندن – ایرنا – سومین نشست «حمایت از آینده سوریه و منطقه» در حالی هفته گذشته در بروكسل به پایان رسید كه كشورهای عضو اتحادیه اروپا و شركت‌كننده در آن با اشاره به ضرورت تداوم كمك‌های بشردوستانه، تأكید كردند كه هرگونه كمك به بازسازی سوریه به بعد از برقراری صلح در سوریه موكول می شود.

به گزارش روز شنبه ایرنا؛ این نشست از 21 تا 23 اسفند ماه با میزبانی مشترك اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد و شركت نهادهای مدنی سوری و منطقه‌ای، نهادهای اروپایی، آژانس‌های سازمان ملل متحد و نمایندگان سیاسی دولت‌های همسایه سوریه و كشورهای ارائه‌دهنده كمك در محل پارلمان اروپا برگزار شد.
بنا بر اظهار برگزاركنندگان این نشست و مقام های اتحادیه اروپا؛ این كنفرانس دو هدف را دنبال می كرد: اول بسیج كردن كمك‌های مالی جامعه جهانی برای پشتیبانی از تلاش‌های مربوط به حمایت از مردم سوریه و دوم رسیدن به صلح پایدار از طریق مذاكره سیاسی و در هماهنگی با قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل متحد.
وزیران، مقام های سیاسی و تصمیم‌گیرندگان از كشورهای همسایه سوریه، كشورهای كمك‌كننده، سازمان‌های منطقه‌ای، آژانس‌های سازمان ملل متحد، صلیب سرخ و هلال‌احمر در گفتگوهای روزهای نخست این نشست كه (سه‌شنبه و چهارشنبه 12 و 13 مارس - 21 و 22 اسفند ماه) با كنار هم نشاندن حدود هزار شركت‌كننده از جوامع مدنی سوریه و منطقه خاورمیانه آغاز شد، حضور داشتند.
نتیجه این گفتگوها متعاقباً به نشست وزرای امور خارجه ارایه گردید كه در روز پایانی یعنی 14 مارس (23 اسفند ماه) در ساختمان شورای اتحادیه اروپا برگزار شد و در آن در مورد جنبه‌های سیاسی بحران سوریه و همین‌طور جلب كمك‌های مالی گفتگو كردند.
«فدریكا موگرینی»مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و «گی‌یر پدرسن»نماینده ویژه سازمان ملل متحد در بعدازظهر روز 13 مارس، میزبان میهمانی شام برای بانوان سوری بودند كه در آن شماری از زنان برجسته از جوامع مدنی سوریه و تنی چند از مقامات سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا گرد هم آمده بودند. این گردهمآیی فرصتی بود برای نمایندگان زنان سوریه تا دیدگاه‌های خود را درباره آینده كشورشان بیان كنند.

*** گروكشی كمك‌های بشردوستانه در آستانه نشست؛
گزارش ها در آستانه آغاز به كار این كنفرانس حاكی بود كه قدرت‌های اروپایی قصد دارند تا از كمك‌های بشردوستانه به‌عنوان اهرم فشار برای ترغیب دولت سوریه به پذیرش راه‌حل سیاسی موردنظر خود استفاده كنند.
روزنامه گاردین روز دوشنبه در مطلبی با اشاره به فشار كشورهای میزبان آوارگان سوری برای بازگشت آنها نوشت: هم‌اكنون حدود پنج میلیون و 600 هزار آواره سوری در كشورهای همجوار از جمله تركیه، اردن و لبنان پناه گرفته‌اند. میشل عون رئیس‌جمهوری لبنان به ‌تازگی در اظهارنظری گفته است كه 'كمك‌های بین‌المللی باید در داخل سوریه بین آوارگان توزیع شود تا آنها را تشویق به بازگشت كند.'
با این ‌حال آلمان، فرانسه و انگلیس سرسختانه معتقد هستند كه هرگونه كمك به بازسازی سوریه فقط در صورتی خواهد بود كه دولت سوریه و آنچه آنها 'رژیم اسد' می‌نامند، توافقی سیاسی را برای رسیدن به صلح بپذیرند.
گاردین در ادامه‌ این گزارش آورده است: گروه‌های معارض دولت سوریه مانند 'مركز جامعه مدنی و دمكراسی سوریه' اخیراً به‌طور تلویحی روسیه و سایر متحدان دولت سوریه را متهم كرده‌اند كه به دنبال جذب كمك‌های خارجی برای بازسازی سوریه و درنتیجه تحكیم موقعیت دولت بشار اسد (رئیس جمهوری این كشور) هستند.
این نشریه انگلیسی می‌افزاید: به‌رغم آنكه نزدیك به دوسوم آوارگان سوری در یك نظرسنجی برای بازگشت به كشور ابراز تمایل كرده‌اند، اما در عمل تعداد بسیار اندكی به كشورشان بازگشته‌اند. به‌عنوان‌مثال از میان 680 هزار آواره سوری ثبت‌نام‌شده در اردن، تاكنون فقط 2 درصد به كشورشان مراجعت كرده‌اند كه یك دلیل آن می‌تواند مایل نبودن دولت‌های كمك‌كننده به وارد شدن كمك‌ها به داخل سوریه باشد.

*** اشمید: اتحادیه اروپا به راه‌حل سیاسی در مورد سوریه متعهد است؛
'هلگا اشمید' دبیركل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا در افتتاحیه سومین كنفرانس 'حمایت از آینده سوریه و منطقه' در بروكسل بر تعهد این اتحادیه برای پیشبرد روند صلح در سوریه از طریق روش‌های سیاسی تأكید كرد.
وی روز سه‌شنبه با انتشار پیامی در توییتر نوشت: ' اتحادیه اروپا به راه‌حل سیاسی و برطرف كردن رنج مردم سوریه متعهد است.'
وی همچنین موضوعاتی از قبیل توانبخشی جوانان، جامعه مدنی، راه‌حل جامع برای آوارگان، حمایت (امنیت)، ابعاد منطقه‌ای، عدالت، پیوستگی (بافت) اجتماعی و آموزش را از محورهای اصلی این كنفرانس برشمرد و افزود كه در تمام این كنفرانس بر نقش زنان تأكید ویژه خواهد شد.
روز اول كنفرانس با گفتگوهای میان نمایندگان سازمان‌های غیردولتی و همچنین نهادهای مردمی سوری و منطقه‌ای سپری شد.
'خالد عرقسوسی' مدیر هلال‌احمر سوریه در سخنانی با اشاره به اهمیت نقش نیروهای داوطلب و اینكه بدون آنها شبكه توزیع كمك‌ها ناقص بوده و همه اجناس در انبارها خواهد ماند و همچنین خطراتی كه داوطلبان را تهدید می‌كند، بر اهمیت حفظ امنیت آنها تأكید كرد.
وی همچنین اظهار كرد كه مردم غوطه شرقی و درعا در مدت محاصره به‌اندازه كافی رنج‌دیده‌اند و اكنون نوبت كمك به آنهاست تا روند عادی زندگی را پیش بگیرند.
وی گفت: 'ما هرروز با افرادی مواجه هستیم كه به محل اصلی زندگی خود بازمی‌گردند و نیازمند خدمات اولیه، آب، مدرسه و مایحتاج زندگی هستند.'

*** تأكید بر امنیت انتقال كمك‌های بشردوستانه به سوریه؛
'كریستوفر استیلیانیدس' كمیسر اروپا در امور كمك‌های بشردوستانه در دومین روز از این كنفرانس تأكید كرد كه 'محافظت اكنون چالش اصلی بر سر راه ارسال كمك‌های بشردوستانه در سوریه است.'
همچنین 'ریچارد كویومچیان' وزیر امور اجتماعی لبنان ضمن تأكید بر حمایت از افراد ناتوان و آسیب‌پذیر و انتقاد از كاستی‌های جامعه بین‌المللی در كمك‌رسانی، مدعی شد كه لبنان بااینكه خود قربانی آوارگی و جابجایی جمعیتی است و از هر چهار نفر ساكنان آن یك نفر جابجا شده است، اما جامعه میزبان لبنان در بحران اخیر بیشترین امدادرسانی را به عمل آورده است.
'پاملا گلدشمیت - جونز' منشی پارلمانی وزیر توسعه بین‌المللی كانادا نیز با تاكید بر لزوم كمك به زنان و دختران، چه آنها كه آواره شده‌اند و چه آنان كه اكنون در داخل سوریه زندگی می‌كنند، گفت: 'حمایت از زنان یك اولویت جهانی برای كاناداست.'
'ماری قعوار' همچنین وزیر برنامه‌ریزی و تعاون اردن گفت: 'سوریه یك ملت است و مردم سوریه چه آواره و چه جابجا شده، نیازمند آموزش، درمان و شغل هستند و ما از جامعه جهانی می‌خواهیم از این نیازها پشتیبانی كند.'
'یوهانس هان' كمیسر اتحادیه اروپا در امور همجواری در بخش دیگری از این كنفرانس گفت: 'آوارگان اكنون نیازمند آن هستند كه ازنظر اقتصادی روی پای خود بایستند، اینجا موضوع عزت‌نفس مطرح است.'

*** تاكید موگرینی بر اهمیت نقش سازمان ملل در روند صلح سوریه؛
فدریكا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حاشیه دومین روز كنفرانس «حمایت از آینده سوریه و منطقه» بر اهمیت نقش سازمان ملل متحد در روند صلح در سوریه تأكید كرد.
وی كه در یك نشست مشترك خبری با 'گی‌یر پدرسن' فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه سخن می‌گفت، با بیان این مطلب كه «ما در معرض خطر وارد شدن به عرصه نه جنگ و نه صلح هستیم»، تأكید كرد: اتحادیه اروپا مصمم است اجازه ندهد كه این درگیری فراموش شود. 'ما معتقد هستیم كه فقط یك‌ روند صلح به رهبری سازمان ملل متحد و با در نظر گرفتن تنوع قومی داخل سوریه، می‌تواند صلح پایدار ایجاد كند. '
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در باره سؤال یكی از خبرنگاران درباره تشتت نظر اعضای اتحادیه اروپا در مورد سوریه اظهار داشت كه مواضع تمام اعضای این نهاد در این باره یكسان است و هیچ اختلاف نظری در این باره ندارند. وی اظهار داشت كه موضع قطعی اتحادیه اروپا، مشروط بودن كمك‌های مربوط به بازسازی سوریه به اصلاحات سیاسی در داخل این كشور است. وی تأكید كرد كه همه 28 عضو اتحادیه اروپا در این موضع متفق هستند و آن را وسیله‌ای برای تشویق روند اصلاحات سیاسی در داخل سوریه می‌دانند.
موگرینی همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار دیگری كه پرسیده بود با وجود تسلط دولت سوریه بر بیشتر بخش های خاك این كشور و اینكه معارضین نماینده‌ای ندارند، چگونه خواهد توانست مذاكرات صلح را پیش ببرد، گفت: 'این وظیفه من نیست كه برای آینده تحولات در سوریه، تعیین تكلیف كنم، بلكه وظیفه مردم سوریه و تحت رهبری سازمان ملل متحد است. این كنفرانس محل مذاكره نیست و ما فقط از كار نماینده ویژه (سازمان ملل متحد) حمایت می‌كنیم.'
وی همچنین تصریح كرد كه اگرچه ممكن است جنگ از طریق روش‌های نظامی پایان یابد، اما برای رسیدن به صلح باید به سراغ راه‌حل‌های سیاسی رفت.

** تأكید بر اهمیت تداوم حمایت از آوارگان سوری در آخرین روز نشست؛
مقامات دولتی و سازمان‌های بین‌المللی در آخرین روز كنفرانس «حمایت از آینده سوریه و منطقه»، بر اهمیت حمایت از آوارگان سوری تأكید كردند.
فدریكا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز پنجشنبه در هنگام ورود به ساختمان پارلمان اروپا كه اجلاس در آن برگزار می‌شود، در گفت‌وگو با خبرنگاران اظهار داشت: اتحادیه اروپا از زمان آغاز بحران سوریه از مردم این كشور در داخل و خارج حمایت سیاسی و مالی كرده است.
وی با بیان اینكه توجه جامعه جهانی به بحران سوریه كم شده است، افزود: در این كنفرانس افرادی را از سراسر جهان گرد هم آوردیم كه اعلام كنیم بایستی روی احیای روند صلح سوریه در ژنو متمركز شویم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا؛ حمایت از روند صلح سازمان ملل در حل بحران سوریه و كسب حمایت مالی برای بازسازی این كشور را از اولویت‌های كنفرانس بروكسل برشمرد و همچنین افزود: هدف ما افزایش فشارها برای انتقال ایمن محموله‌های بشردوستانه به سوریه است.
موگرینی در این رابطه با حائز اهمیت خواندن حضور نمایندگان اردن، تركیه و لبنان برای منعكس كردن چالش‌های كشورهای همسایه سوریه، ادامه داد: ما تلاش می‌كنیم تا خدمات‌رسانی در مناطقی كه به‌تازگی از تصرف داعش خارج‌شده، از سر گرفته شود و در سایر نقاط این كشور هم به ثبات برسد.
موگرینی درعین‌حال تصریح كرد، انتقال كمك‌های مالی اروپا برای بازسازی سوریه كه هم‌اینك به گفته او به 17 میلیارد یورو رسیده، درگرو احیای روند صلح سوریه در ژنو است.
'مارك لوكاك' معاون دبیر كل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه و هماهنگ‌كننده امداد اضطراری نیز طی سخنانی، بر اهمیت كمك‌های بشردوستانه برای كاهش رنج‌های مردم سوریه و عزم جامعه بین‌المللی برای ادامه كمك‌ها تأكید كرد و گفت كه سال گذشته موفق به تضمین 6 میلیارد دلار كمك شده است و امسال نیز رسیدن به همین مبلغ را یك موفقیت خواهد دانست.
'پیر كراهنبوهل' كمیسر سازمان ملل متحد در امور امدادرسانی به فلسطین هم از برنامه سازمان خود برای جلب یك میلیارد و 200 میلیون دلار كمك برای مدارس منطقه و ازجمله فلسطین و بیت‌المقدس شرقی، گفت.
همچنین 'دانیل گوستافسون' قائم‌مقام دبیر كل سازمان ملل در فائو (برنامه كشاورزی و غذا) گفت:' مشكلات سوریه بسیار پیچیده است و هدف ما حفظ زندگی‌ها و نگهداشتن مردم در این كشور و حفظ پیوستگی اجتماعی به‌ویژه در مناطق روستایی است'.
وی افزود: كشورهای همسایه نیز با سخاوتمندی پذیرای میلیون‌ها پناهنده شده‌اند و نیاز به كمك دارند. گوستافسون اولویت خود را حفظ توجه به سوریه و مناطق روستایی آن و بعد رسیدن به اهداف بلندمدت عنوان كرد.
'كارین كانیسل' وزیر امور خارجه اتریش كه از سفری به روسیه بازمی‌گشت، دیدار خود با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری این كشور را سازنده توصیف كرد و گفت، در این دیدار در مورد مسائل خاورمیانه بحث شده، اما تصمیمی گرفته نشده است. وی همچنین گفت كه سفیر اتریش در سوریه، اكنون در بیروت اقامت دارد و ما در فكر بازگشایی سفارتمان در دمشق هستیم.

*** گوترش: راه‌حل سیاسی، ضامن صلح پایدار در سوریه است
سومین روز این كنفرانس، با سخنان مارك لوكاك و نمایش پیام ویدئویی آنتونیو گوترش دبیر كل سازمان ملل متحد آغاز شد. وی در پیام خود، مصائب مردم سوریه را بعد از هشت سال جنگ، همچنان بی‌نظیر معرفی كرد و با تأكید بر اینكه اكنون نزدیك پنج میلیون و 600 هزار آواره در كشورهای همسایه به سر می‌برند، گفت: 'سازمان ملل متحد به كمك شركای خود، همه ماهه امكانات ضروری زندگی را برای میلیون‌ها آواره ارائه می‌كند.'
گوترش تصریح كرد: 'فقط یك‌راه حل سیاسی بر اساس قطعنامه شماره 2254 شورای امنیت می‌تواند صلح پایدار برای سوریه به ارمغان بیاورد.'
وی در پایان اظهار داشت همچنان كه سازمان ملل متحد به‌سوی این هدف حركت می‌كند، ادامه كمك‌های بشردوستانه و دادن امید به مردم سوریه برای آینده‌ای بهتر، از اهمیت برخوردار است.
مارك لوكاك معاون دبیر كل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه و كمك‌های اضطراری نیز اظهار داشت: 'هنوز در بخش هایی از نقاط تحت اشغال داعش، شاهد خشونت‌هایی هستیم. من به‌ویژه بسیار نگران وخامت اوضاع ادلب هستم كه در ماه گذشته بیش از 90 نفر كه حدود نیمی از آنها كودك بوده‌اند در آن كشته ‌شده‌اند.'
وی در ادامه گفت كه برای كمك‌رسانی به سوریه امسال اندكی كمتر از 9 میلیارد دلار نیاز داریم كه پنج میلیارد و 600 میلیون دلار آن باید به هزینه برنامه‌های منطقه‌ای برسد. وی گفت: ' اكنون از هر 10 سوری، هشت نفر زیرخط فقر زندگی می‌كنند؛ 6 میلیون و 200 هزار نفر در داخل سوریه آواره، 2 میلیون كودك بدون مدرسه و از میان این آوارگان چهار میلیون و 200 هزار تن نیازمند سرپناه هستند.'
وی خاطرنشان كرد كه كشورهای كمك‌كننده انتظار دارند كمك‌ها در جای درست هزینه شود و برای همین بر ضرورت وجود سازمان‌های مستقل ارزیابی‌كننده نیازها، تأكید كرد.
لوكاك در ادامه گفت: 'كمك‌های بشردوستانه اثر مثبتی داشته است. به‌این‌ترتیب كه بیماری‌های جدی و سوءتغذیه، مهار ‌شده و اكنون در سوریه قحطی وجود ندارد.' وی گفت: 'سال 2018 احتمالاً اولین سال پس از آغاز درگیری‌هاست كه تعداد افراد بازگشته به داخل سوریه از تعداد آوارگان بیشتر شده است.' وی آموزش و دسترسی به مدرسه را موضوع مهمی توصیف كرد و خواهان آن شد كه كمك‌كننده‌ها این مساله را جدی بگیرند.
وی در ادامه دسترسی به افراد آسیب‌پذیر را به دلیل مسائل اداری و امنیتی دشوار توصیف كرد و از گروه‌های درگیر خواست كه به سازمان‌های امدادرسان كمك برای رساندن كمك‌ها یاری كنند.

*** موگرینی راه‌حل سیاسی را تنها راهكار بحران سوریه ارزیابی كرد
فدریكا موگرینی با این جمله كه 'امسال همه ما با سوری‌ها، با همه سوری‌ها، همراه خواهیم بود' سخنان خود را آغاز كرد. وی با بیان اینكه 'آینده سوریه متعلق به مردم سوریه است' ادامه داد: 'ما تصمیم گرفتیم این كنفرانس را با صدای مردم سوریه آغاز كنیم.'
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تأكید كرد: 'مردم سوریه خواهان كشوری متحد، مستقل، دمكراتیك و در آشتی و صلح هستند كه همه گروه‌ها و اقلیت‌ها بتوانند آن را خانه خود بدانند.' وی افزود كه نمی‌توان با روش‌های نظامی به صلح رسید و راه سیاسی در این مرحله ضروری است.
موگرینی با بیان اینكه راه‌حل بحران سوریه فقط از داخل این كشور و با مذاكره در ژنو و تحت رهبری سازمان ملل متحد ممكن است، عنوان كرد این كنفرانس از تلاش های 'گی‌یر پدرسن' نماینده ویژه سازمان ملل متحد و قطعنامه 2254 شورای امنیت حمایت می‌كند.
وی عدالت و آشتی را دو سوی یك سكه خواند و گفت كه اروپا با تجربه تاریخی خود می‌داند كه هیچ یك از این دو بدون دیگری ممكن نیست.

*** چاووش اوغلو: جامعه جهانی چشم خود را روی آوارگان سوری بسته است
مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه تركیه روز پنجشنبه در كنفرانس «حمایت از آینده سوریه و منطقه» در بروكسل، اظهار داشت كه در حال حاضر 650 هزار نفر از یك ‌میلیون كودك سوری ساكن تركیه به مدرسه می‌روند.' وی تأكید كرد كه این كشور به‌تنهایی و بدون كمك جامعه بین‌المللی نمی‌تواند كمك به آوارگان را ادامه دهد.
وزیر امور خارجه تركیه ضمن اندك برشمردن كمك‌های بین‌المللی، خواهان افزایش سهم این كمك‌ها (به كشورش) شد. وی با بیان این نكته كه 'روزانه 300 كودك سوری در داخل خاك تركیه متولد می‌شوند' افزود: 'فقط نباید روی موضوع مالی توجه كرد، بلكه سهم كشورها از تعداد آوارگان نیز مهم است.'
چاووش اوغلو گفت: 'تاكنون 300 هزار آواره سوری به نقاط آزادشده توسط تركیه در شمال سوریه بازگشته‌اند.'
وی افزود: 'تركیه همچنان پل اصلی ارسال كمك به سوریه است و 80 درصد همه كمك‌ها از مسیر تركیه ارسال می‌شود.'
وزیر امور خارجه تركیه همچنین خروج نیروهای كشورش از سوریه را مشروط به این موضوع دانست كه خلأ ایجادشده فرصتی برای سوءاستفاده گروه‌های تروریستی ایجاد نكند. وی، داعش، «حزب دمكرات كردستان» و «یگان‌های مدافع خلق سوریه» (دو گروه معارض كرد كه آنكارا آنها را تروریستی می‌داند) را از میان این گروه‌ها برشمرد.
چاووش اوغلو گفت: 'هرگونه تلاش برای عقب‌نشینی باید با توجه كامل به تمامیت ارضی و وحدت سیاسی سوریه و با توجه به نگرانی‌های مشروع امنیتی تركیه صورت گیرد. ما منتظر نخواهیم نشست تا تروریست‌ها از بخش های دیگر سوریه به ما حمله كنند. ما عزم خود را برای مبارزه با تروریسم در عملیات «سپر فرات» و «شاخه زیتون» اثبات كرده‌ایم.'
وزیر امور خارجه تركیه تأكید كرد كشورش خواهان رفاه و امنیت مردم سوریه است و در این زمینه با جامعه بین‌المللی همكاری می‌كند.

*** سعد حریری: آثار حضور آوارگان سوری در لبنان، وخیم‌تر می‌شود
«سعد حریری» نخست‌وزیر لبنان در كنفرانس «حمایت از آینده سوریه و منطقه» در بروكسل، آثار حضور آوارگان سوری را در كشورش، روندی رو به وخامت اعلام كرد و گفت: مشكلات اقتصادی و رقابت برای دستیابی به مشاغل محدود موجود، سبب ایجاد تنش بین جامعه میزبان و میهمانان شده و این شرایط ممكن است به نارضایتی و خشونت كشیده شود.
وی افزوده است كه كشورش تعهد خود را در كنفرانس دوم بروكسل با سخاوتمندی مردم لبنان به انجام رسانده، اما در صورت ادامه این شرایط ممكن است، آوارگان سوری را وادار كنیم به مقصد دیگری پناه ببرند.
وی درعین‌حال از سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا برای برگزاری این نشست و این ‌كه اجازه نمی‌دهند نقش كشورهای میزبان فراموش شود، تشكر كرد.
نخست‌وزیر لبنان یكی از اولویت‌های پیشنهاد خود را تضمین بودجه مناسب برای فعالیت‌های بشردوستانه كشورش معرفی كرد و گفت كه از مبلغ 2 میلیارد و 700 میلیارد دلار وعده داده شده در سال پیش، فقط 45 درصد به دست ما رسیده است.
حریری گفت كه لبنان مصمم به كاهش آسیب‌پذیری آوارگان سوری و جامعه میزبان است، اما تأكید كرد كه لبنان گرفتار مشكلات اقتصادی و بیكاری است و رشد اقتصادی آن در سال گذشته به زیر یك درصد رسیده است.
وی با بیان این‌ مطلب كه جامعه جهانی به لبنان در زمینهٔ اجرای اصلاحات مالی و ایجاد شغل كمك كرده است، افزود: اما دولت من مجبور است برای كاهش بدهی‌هایش، تصمیم های دشواری بگیرد و باید صادقانه بگویم كه در بودجه سال آینده و بودجه‌های بعدی هیچ جایی برای كمك‌های بشردوستانه اضافی وجود ندارد.

*** وزیر خارجه اردن، خواستار تداوم حمایت جهانی از آوارگان سوری شد
وزیر امور خارجه اردن كمك به آوارگان سوری بدون حمایت‌های بین‌المللی را ناممكن توصیف كرد و از كشورهای كمك‌كننده خواست تا گرفتار خستگی نشده و به كمك‌های خود ادامه دهند.
«ایمن الصفدی» كه روز پنجشنبه در كنفرانس «حمایت از آینده سوریه و منطقه» در بروكسل سخن می‌گفت، با این ادعا كه اردن به نسبت جمعیت خود، بزرگ‌ترین میزبان پناهندگان در دنیاست، افزود: ما اكنون میزبان یك میلیون و300 هزار آواره سوری هستیم كه 27 درصد جمعیت ما را تشكیل می‌دهد. ما مدارسمان را به روی 150 هزار كودك سوری باز كرده ایم و اكنون فشار ناشی از آن بر نظام آموزش همگانی زیاد است، به‌طوری‌كه برخی مدارس دو نوبته كار می‌كنند و كیفیت آموزش افت كرده است.'
وی ادامه داد: 'ما 160 هزار اجازه كار برای آوارگان سوری صادر كرده‌ایم كه سه برابر میزانی است كه اقتصاد ما می‌تواند در یك سال شغل ایجاد كند.'
وزیر امور خارجه اردن نرخ بیكاری را در كشورش 18.5 درصد و در مناطق ویژه‌ای كه آوارگان حضور دارند، حدود 30 تا 35 درصد عنوان كرد و توضیح داد كه از زمان باز شدن مرزها تاكنون، پناهندگان سوری بسیار اندكی به كشورشان بازگشته‌اند.

*** كنفرانس بروكسل با جمع‌آوری7 میلیارد دلار كمك برای سوریه پایان یافت
كمیسر اتحادیه اروپا در امور كمك‌های بشردوستانه و مدیریت بحران در پایان كنفرانس سه‌روزه «حمایت از آینده سوریه و منطقه» در بروكسل، از آمادگی كشورها برای پرداخت مجموع هفت میلیارد دلار برای كمك به آوارگان سوری خبر داد.
'كریستوس استیلیانیدس' همچنین از تضمین 2 میلیارد و 300 میلیون دلار كمك برای سال 2020 و پس از آن خبر داد و افزود كه اتحادیه اروپا برای سال های 2019 و 2020 و پس ‌از آن، مبلغ 6 میلیارد و 750 میلیون یورو در نظر گرفته است كه بیشتر از مبلغ مورد انتظار بوده است.
كمیسر اتحادیه اروپا اظهار داشت كه اكنون باید با سرعت بیشتری حركت و این كمك‌ها را محقق كرد. ما امروز پیام مهمی برای مردم سوریه و منطقه فرستادیم مبنی بر اینكه سوریه باثبات، دمكراتیك، قوی و مرفه از طریق آشتی جامع سیاسی، امكان پذیر است.
«مارك لوكاك» هماهنگ‌كننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد نیز از كمك‌های جمع شده ابراز رضایت كرد.
وی با بیان اینكه كمك‌های نجات‌بخش باید افزایش پیدا كند، از تلاش كشورهای میزبان آوارگان سوری، به‌ویژه تركیه، لبنان، اردن و همچنین عراق و مصر تشكر كرد.
لوكاك با تصدیق این سخن مقامات شركت‌كننده در این نشست كه شرایط برای بازگشت پناهندگان سوری در شمار بالا هنوز مهیا نشده است، گفت كه موانع بازگشت باید برطرف شوند.
لوكاك توضیح داد كه هرچند كمك‌های بشردوستانه ضروری هستند، اما نمی‌توانند بحران اصلی را حل كنند. بنابراین برای حل بحران باید به سراغ راه‌حل جامع سیاسی برای رسیدن به یك صلح پایدار بود.

*** خلاصه
این نشست در حالی به پایان رسید كه اتحادیه اروپا در سراسر آن بر موضع خود مبنی بر اینكه كمك به بازسازی سوریه پس از اصلاحات سیاسی و روند صلح در دمشق، میسر خواهد بود پافشاری كرد.
در این كنفرانس عمدتاً حرفی از كمك به بازسازی سوریه زده نشده و اتحادیه اروپا تأكید كرد كه هرگونه كمك به بازسازی سوریه ازآنجا ‌كه ممكن است موقعیت دولت دمشق و متحدان آن را تقویت كند باید به بعد از برقراری صلح در این كشور موكول شود. به همین دلیل بیشتر گفتگوها و البته كمك‌های جمع‌آوری‌شده به آوارگان ساكن كشورهای همسایه و كمك به اقتصاد آن كشورها اختصاص یافت. برخی ناظران این سیاست اتحادیه اروپا را نوعی گروكشی كمك‌های بشردوستانه به‌منظور وادار كردن دولت دمشق به اجرای اصلاحات سیاسی و تقسیم قدرت با گروه‌های مخالف، ارزیابی كردند.
اروپام**1486**