گيلكي اين زبان زيبا و طناز اما طي چند دهه اخير مورد بي مهري ما فرزندانش قرار گرفته و رو به فراموشي گذاشته و اگر نبود تلاش برخي از بزرگان و نيكان اين ديار شايد چندان اميدي به حفظ آن نمي بود.
اينها فحواي كلام فاطمه رهبر داستان نويس جوان اهل انزلي در آخرين رويداد تو هم بخوان سال 97 در بوستان تاريخي شهر مه و دريا و بندر براي گردهم آمدگان دوستدار فرهنگ و ادبيات بود.
*تو هم بخوان و خوانشگران فرهيخته
رويدادي كه از آبان سال 96 چون جويباري زلال جريان پيدا كرد و اكنون به درياي كوچكي بدل شده با صدفهايي پرگهر.
شهرام دفاعي از داستان نويسان خوب گيلان، اين بار از شهر رشت ميهمان ويژه ' تو هم بخوان ' انزلي بود و با قصه طنز بسيار زيبايي مخاطبان را به وجد آورد.
بانو مژگان زمان كه تا چندي پيش رداي وكالت بر تن داشت و پس از بازنشستگي به شهر زادگاهش بازگشته و قلم به دست گرفته و داستان نويسي را برگزيده نيز با وجود سالها دوري از زادگاه، زبان مادري اش را به نيكي حفظ كرد و به زيبايي داستان گيلكي اش را براي حاضران خواند.
رويا نجارباشي پويشگر جوان فرهنگي انزلي اما گرچه زبان مادري اش آذري است به واسطه زيستن در اين اقليم و دوستي با گيلكان به زيبايي گيلكي سخن مي گويد و اين شد كه جمع را با خوانش شيرين و زيباي خود به تحسين واداشت.
داستان خواني منير نسيم بانوي داستان نويس ساكن فرنگ كه براي نوروز به سرزمين مادري بازگشته آن هم به زبان زيباي گيلكي تائيدي بر اين سخن مولانا بود كه ' هر كسي كو دور ماند از اصل خويش، باز جويد روزگار وصل خويش.'
شهروندان فرهنگ دوست انزلي به ويژه جوانان با وجود سرماي هوا ، مشتاقانه تا پايان برنامه در بلوار زيباي انزلي مجاور اسكله فرسوده گرد نشستند و چراغ جانشان را با ادبيات روشن نگاه داشتند.
رويداد فرهنگي جمعه هاي بلوار نيز به اين برنامه پيوست و با اجراي موسيقي و عروسك گرداني بر زيبايي و جذابيت برنامه افزود.
*مطالبات فرهنگي را پي مي گيريم
آرمين صافدل باني اصلي اين پويش در حاشيه مراسم در باب چگونگي شكل گيري و ادامه آن به خبرنگار ايرنا گفت : در بسياري از كشورهاي پيشرفته مديريت شهري براي خانواده ها برنامه هاي فرهنگي هنري اجرا مي كند تا اتفاقات ناخوشايند را تصفيه كند .
وي اظهار داشت : ما نيز مي توانيم با كارهاي فرهنگي اجتماعي، مشاركتي بلوار تاريخي زيباي انزلي را به يك محيط با نشاط عمومي و شور بالا تبديل كنيم .
وي افزود: اين شد كه به شهرداري اعلام كرديم در صورت هم زماني رويداد ' تو هم بخوان' با رويداد فرهنگي جمعه هاي انزلي برنامه را در بلوار اجرا كنيم .
صافدل ياداور شد: از آن جايي كه روز جهاني زبان مادري اوايل اسفند ماه بود و ما برنامه تو هم بخوان نداشتيم و با توجه به نزديكي برنامه قبلي نمي توانستيم برايش برنامه اي تعريف كنيم تصميم گرفتيم يك تو هم بخوان با گويش گيلكي اجرا كنيم كه اين زبان شيرين و زيبا كه شرايط خوبي هم در استان ندارد را ترويج دهيم و خوشبختانه شاهد استقبال و رضايتمندي مردم نيز بوديم .
اين فعال فرهنگي با ابراز گله مندي از غيبت يا حضور كم رنگ مديران و متوليان مرتبط حوزه فرهنگ و كتابخواني انزلي در 9 برنامه اجرا شده خاطرنشان كرد: از اين به بعد انتظار داريم اين مسئولان بيايند و اهداف برنامه را توسعه بدهند.
صافدل تصريح كرد : منظور ما از حمايت، تامين امكانات پذيرايي و برنامه نيست بلكه پشتيباني فرهنگي است يعني به اين برنامه ورود كنند و اهداف برنامه را توسعه دهند .
وي افزود:شايسته است متوليان فرهنگي شهرستان اهداف اين رويداد را به نحوي مناسب در برنامه ها، مبلمان شهري، نمادهاي شهري، ديوارنگاري و سبدخانواده ها و ادارات بازتاب دهند .
باني اين برنامه موفق كتابخواني با تاكيد بر لزوم فعاليتهاي ترويجي جذاب و به روز براي ارتقاي فرهنگ مطالعه از سوي متوليان اين امر گفت: در نهاد كتابخانه هاي كشور قانون است كه محله هاي بالاي دو هزار نفر بايد هر كدام يك مركز كتابخانه داشته باشند در حالي كه در محلات انزلي هنوز قفسه هاي كتاب توزيع نشده و بيشتر انتظار ما اين است .
صافدل خاطرنشان كرد: هدف ما تنها انجام يك برنامه فرهنگي نيست ما يك مطالبه اي داريم مي آييم شيوه صحيح چيزي كه مي خواهيم يك بار برگزار مي كنيم كه متوليان دفعات بعدي آن را به عهده بگيرند .
صافدل خاطرنشان كرد : از كارشناسان فرهنگي و متوليان امور فرهنگي شهرستان و آنهايي كه وظيفه تصميم سازي فرهنگي را به عهده دارند انتظار داريم در چنين رويدادهايي حضور داشته باشند و ببينند و سليقه مردم دستشان بيايد تا برنامه هاي مناسب فرهنگي را مصوب كنند.
گيله داستان حسن ختام پويش فرهنگي موفق' تو هم بخوان' انزلي در سال 97 بود.
رويدادي كه پويايي را از خزر به ميراث برده و به مسير روشن خود ادامه مي دهد .
6030
انزلي-ايرنا-زبان مادري از گهواره و حتي پيش تر از آن زماني كه در بطن مادر بسر مي برديم با ما بوده و با آن انس و الفت داريم . بهترين زباني كه مي توانيم آگاهانه يا ناخوداگاه از جان و جهانمان از پيدا و پنهانمان سخن بگوييم زبان مادري است و چه خوب كه آن را زنده نگاه داريم.