به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری مدیكال نیوز، پوست بزرگترین اندام بدن است و مهمترین وظیفه آن حفاظت از ارگانهای داخلی در مقابل عفونت و انواع آسیبهاست. احساس گرما و سرما و تنظیم دمای داخلی بدن و احساس لامسه از دیگر وظایف پوست است.
تاكنون حال تحقیقات اندكی درباره نقش پوست در بیماریهای مزمن انجام شده است. به این منظور پژوهشگران محققان دانشگاه كالیفرنیا تحقیقاتی را در زمینه نقش پوست در بیماریهای مزمن مرتبط با سن آغاز كردهاند.
با افزایش سن، سطوح التهاب در بدن به طور پیوسته افزایش مییابد. سیتوكینها (Cytokines) از مهمترین عوامل التهاب محسوب میشود. سیتوكینها دستهای از پروتئینهای محلول در آب، شامل فاكتورهای رشد، اینترفرون و اینترلوكین هستند كه توسط سلولهای خاصی از سیستم ایمنی ترشح میشوند و روی سلولهای دیگر اثر دارند. محققان در تلاشند تا نقش پوست را در این فرآیند دریابند.
تحقیقات قبلی ارتباط بین التهاب و شرایطی از قبلی دیابت نوع 2، بیماری آلزایمر و پوكی استخوان را ثابت كرده است، محققان بر مبنای پژوهشهای قبلی تصور میكردند كه فقط سیستم ایمنی و كبد در التهاب نقش دارند ولی نتایج این مطالعه جدید نشان میدهد پوست نیز نقش مهمی در بروز التهاب دارد.
در این مطالعه آمده است كه همزمان با افزایش سن، علائمی مانند خشكی، خارش و تغییر اسیدیته پوست رخ میدهد. گرچه التهاب پوست بسیار جزئی است ولی به دلیل اینكه پوست بزرگترین اندام بدن محسوب میشود، میزان سیتوكینهای در حال گردش، افزایش مییابد.
علاوه بر افزایش خشكی پوست با افزایش سن، برخی قابلیتهای مربوط به نفوذپذیری پوست مانند حفظ آب و دفع پاتوژنها با كیفیت پایینتری انجام میشود. از طرفی كاهش رطوبت پوست، احتمال بروز خراشهای كوچك را افزایش داده كه باعث آزاد شدن سیتوكینها در جریان خون میشود. در پوست جوان، سیتوكین به ترمیم خراشهای پوستی كمك میكند، ولی با افزایش سن این بهبود و ترمیمپذیری با سرعت كمتری صورت میگیرد و به همین دلیل عوامل التهابی وارد جریان خون شده و از آن طریق در سراسر بدن گردش میكنند.
مطالعات قبلی با بررسی بیماریهایی نظیر پسوریازیس نشان داد كه التهاب ناشی از این بیماری خطر بروز بیماریهای قلبی را افزایش میدهد.
در این مطالعه جدید محققان 33 داوطلب 58 تا 95 ساله را مورد بررسی قرار دادند. سطح سیتوكین داوطلبان در ابتدای آزمایش اندازهگیری شد. سپس از داوطلبان خواسته شد به مدت 30 روز، روزی دو بار از مرطوبكننده استفاده كنند، در انتهای مطالعه نیز میزان سیتوكین اندازهگیری شد.
نتایج نشان میدهد استفاده از مرطوبكننده میزان سیتوكینها، به ویژه سیتوكینهای مرتبط با سن را در خون كاهش میدهد و از این طریق با كاهش التهاب، احتمال بروز بیماریهای مزمن مرتبط با التهاب را كاهش میدهد.
نتایج این مطالعه در نشریه European Academy of Dermatology and Venereology منتشر شده است.
علمی **9259** 1055
تهران- ایرنا- بر اساس مطالعات محققان دانشگاه كالیفرنیا، مرطوب كردن پوست احتمال بروز برخی بیماریهای مزمن از قبیل بیماریهای قلبی، دیابت و حتی آلزایمر را كاهش میدهد.