به گزارش ايرنا، اگرچه به گفته برخي هنرمندان صنايع دستي سال 97 به دليل مشكلات اقتصادي كه به توليدكنندگان تحميل شد سالي متفاوت بود، اما منبت به عنوان يك هنر صنعت صد درصد داخلي، توانست دستاوردهاي خوبي در حوزه هاي مهم اقتصادي از جمله اشتغال داشته باشد.
برخي فعالان و صنعتگران اين هنر صنعت معتقدند با حمايت دولت تدبير و اميد به منظور جلوگيري از واردات بي رويه مبلمان، هم اكنون 90 درصد مبلمان مورد نياز هموطنانمان در كشور توليد مي شود؛ پشتوانه اي محكم كه بدون شك براي توليدكنندگان اين رشته يك ضرورت است.
صنعت مبلمان امروز يكي از مهمترين شاخه هاي صنايع كوچك با قدرت اشتغالزايي بالا، ايجاد ارزش افزوده و سرعت بازدهي اقتصادي مناسب است كه مي توان با يك برنامه ريزي بلندمدت، درآمد پايداري در اين حوزه ايجاد كرد.
نائب رييس انجمن توليد و صادركنندگان مبل و منبت همدان معتقد است كه فعالان و هنرمندان اين هنر صنعت سرمايه هاي نهاني هستند كه با يك برنامه ريزي بلندمدت مي توان به اشتغال پايدار در منطقه رسيد.
مهدي محمودي در گفت و گو با ايرنا با اشاره به وجود 15 هزار واحد توليدي مبلمان ثبت شده در سطح كشور گفت: از اين تعداد پنج هزار و 700 واحد ثبت شده در استان همدان فعال و بيش از چهار هزار واحد آن متعلق به ملاير، شهر ملي منبت است.
وي با بيان اينكه بيش از 65 درصد مبل و منبت كشور در اين شهرستان توليد مي شود، از تدبير دولت در كاهش واردات مبلمان تقدير كرد و آن در راستاي حمايت از توليدكنندگان و فعالان اين هنر دانست.
در حاليكه گراني مواد اوليه تاثير خود را روي صنايع دستي بويژه مبل و منبت گذاشته است، عضو هيات مديره بازار مبل ملاير با تاييد اين مطلب، معتقد است: با وجود اينكه امسال افزايش نرخ ارز و كمبود مواد اوليه در توليد و فروش اين هنر صنعت اثرگذار بود، اما با يك برنامه ريزي منسجم و حمايت مسئولان اين مشكل قابل حل است.
تامين ارز دولتي براي تهيه مواد اوليه، كارشناسي دقيق در طرح تفحص جنگل هاي شمال و استخراج درختان كهنسال، تخصيص يارانه هاي دولتي به بخش صنايع كوچك و متوسط بويژه صنعت مبلمان منبت از جمله راهبردهايي بود كه محمودي براي برون رفت از اين مشكلات بيان كرد.
وي با بيان تركيه تنها رقيب مبلمان ايران است، اما در حوزه مبلمان منبت توان رقابت با ما را ندارد، خاطرنشان كرد: در اين زمينه براي توسعه بازاريابي سفرهايي را به كشورهاي ارمنستان، گرجستان و عراق داشتيم و سفر به كشور غنا نيز در دستور كار اين انجمن است.
محمودي اضافه كرد: درصدد راه اندازي نمايشگاه مبل و منبت در كشور ارمنستان در ارديبهشت ماه سال 98 هستيم و در اين رابطه نياز به يارانه صادراتي داريم.
وي ساخت نمايشگاه دائمي، انتخاب افرادي كارآزموده در صنعت مبلمان منبت و تشكيل كارگروه مشخصي در اين صنعت را در استان ضروري ارزيابي كرد.
به گفته برخي توليدكنندگان و فعالان اين صنعت، مبل و منبت ملاير تازه راه خود را در عرصه جهاني پيدا كرده است و بازارهاي جهاني بويژه حوزه خليج فارس تشنه صنعت مبلمان منبت اين شهرستان هستند و به طور قطع با حل مشكل تامين مواد اوليه مي توان گوي سبقت را از كشورهاي توليد و صادركننده اين هنر صنعت ربود.
با وجود اينكه صنعت مبلمان درآمد ارزي بالايي دارد، اما ايران هنوز نتوانسته سهم خود را از اين بازار بگيرد و بر اساس برخي آمارهاي منتشر شده، سهم ايران از بازار 460 ميليارد دلاري صنعت مبل جهان، كمتر از يك درصد است؛ سهمي كه بي ترديد با حمايت صنعت مبل و منبت ملاير مي تواند بهبود يابد.
اين در حاليست كه رييس هيات مديره بازار مبل ملاير در گفت و گو با ايرنا اعلام كرد: با وجود تمامي مشكلات، فعالان و صنعتگران اين صنعت مصمم به افزايش، توليد، اشتغال و حفظ اين برند ملي و ورود به بازارهاي جهاني هستند.
يدالله كريمي با اشاره به اعزام تعدادي از صنعتگران مبلمان منبت ملاير به كشور ازمنستان در ماه گذشته، برپايي نمايشگاه در اين كشور را يكي از اهداف مهم هنرمندان مبل و منبت اين شهرستان در سال 98 برشمرد و ارمنستان را دروازه ورود به ارواسيا و اروپا براي صادرات محصولاتشان دانست.
وي اضافه كرد: از استاندار همدان مي خواهيم براي هموار كردن اين مسير و آسان سازي اين راه با همراهي مسئولان مربوطه، به توليدكنندگان و فعالان اين صنعت كمك كند.
در عين حال فعاليت بيش از 20 هزار هنرمند در حوزه مبل و منبت ظرفيتي عظيم در حوزه اشتغال است كه كريمي آن را يك فرصت دانست و گفت: اين ظرفيت مي تواند بخش عمده اي از اشتغال استان و شهرستان را مرتفع سازد؛ موضوعي كه با ملي شدن اين صنعت شاهد رونق بيشتر اشتغال در اين منطقه بوديم.
رييس هيات مديره بازار مبل ملاير برگزاري سه جشنواره مهم ملي، تبليغات گسترده و فراگير در چهار مقطع جشنواره سال 96، فجر 96، نوروز 97 و جشنواره تابستاني 97 از طريق رسانه ملي را موقعيتي دانست كه از طريق آن ظرفيت هاي ملاير در حوزه هاي مختلف معرفي شد.
كريمي يادآور شد: در جريان برگزاري جشنواره نخست، بيش از 70 هزار مسافر و در نوروز 97 بيش از 32 هزار مسافر از شهر ملي منبت بازديد كردند و افزايش ساخت نمايشگاه هاي مبل و منبت و ثبت ركود فروش، نويد موفقيت را در اين هنر صنعت مي دهد.
وي همچنين كمبود مواد اوليه و افزايش بي رويه قيمت مواد اوليه را تهديدي جدي براي اين هنر صنعت قلمداد كرد و علاوه بر راهكار عملي براي حل اين مشكل، نياز مبرم به آموزش روز، وجود استادكاران ماهر در زمينه رويه كوبي و رنگ، استانداردسازي و برندسازي را از مطالبات مهم صنعتگران اين حوزه برشمرد.
به گفته وي براي حل اين مشكل قرار است 40 تن از فعالان اين صنعت براي كسب دوره هاي آموزشي به كشور ايتاليا اعزام شوند.
رييس هيات مديره بازار مبل ملاير همچنين با اشاره به اينكه اكثر نمايشگاه ها و كارگاه هاي مبل و منبت در بازار مبل ملاير واقع در 32 متري، وقفي است تاكيد كرد: اوقاف و امور خيريه شهرستان مشكل جدي و ترمز توسعه اين هنر صنعت شده است و نيازمند همراهي بيشتر اين نهاد هستيم.
كريمي همچنين ساخت و نصب نماد مبل و منبت در ورودي ها و ميادين شهر، ايجاد يك هتل چند ستاره براي اسكان مسافران و گردشگران و تشكيل كارگروه استاني مبل و منبت را از ضرورت هاي شهر ملي منبت برشمرد.
لازم به يادآوري است كه شهر ملي منبت با داشتن تنها شهرك صنعتي مبل و منبت كشور، صاحب مزيتي است كه اين هنر را تقويت كرده و فعالان اين صنعت در صدد ايجاد نمايشگاه دائمي مبل و منبت هستند.
هرچند در همين چارچوب هنرمندان و فعالان اين عرصه پا را فراتر گذاشته اند و براي تكميل چرخه اين هنر صنعت و البته حل مشكل تامين مواد اوليه، در تلاش براي احداث كارخانه نئوپان سازي هستند؛ طرحي عظيم كه به گفته اجرا كنندگان آن 145 ميليارد ريال سرمايه گذاري نياز دارد.
مديرعامل تعاوني توليدكنندگان مبل و منبت ملاير در اين باره گفت: با توجه به وجود حدود 50 تا 60 تن ضايعات در صنعت مبل و منبت، نيازمند احداث كارخانه صنايع نئوپان سازي هستيم كه به راحتي مي تواند مواد اوليه را با قيمت مناسب در اختيار قرار دهد.
محمد قهري صارمي با بيان اينكه احداث اين كارخانه به حدود 145 ميليارد ريال سرمايه گذاري نياز دارد، خواستار كمك و همراهي جدي نهادهاي مربوطه شد.
در اين زمينه پيشتر رييس سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان اعلام كرد: هر اندازه نياز باشد تسهيلات در اختيار اين صنعتگران براي ايجاد اين واحد بزرگ صنعتي قرار مي دهيم.
البته با توجه به اينكه قانون تعهد ارزي فعاليت بسياري از صادركنندگان از جمله صنايع دستي را با مشكل مواجه كرده است، محمدرضا متين در اين باره يادآوري كرد: براي واردات چوب و مواد اوليه با ارز نيمايي هيچ مشكلي نداريم و تا سقف يك ميليون دلار نياز به پيمان سپاري نيست.
كارآفرينان اين هنر صنعت همچنين خواستار طرحي با عنوان «خانه مبلمان» براي توسعه زيرساخت صنعت مبل و منبت هستند كه از آموزش آغاز و تمامي موارد همچون برندسازي، كنترل كيفيت، بازاريابي، تحقيق و توسعه و طراحي را شامل مي شود.
به گفته مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همدان براي فعالان اين هنر صنعت كه قصد احداث نمايشگاه دائمي صنايع دستي دارند، از محل كمك هاي فني و اعتباري تسهيلاتي با 9 درصد يارانه سود ارايه مي شود و اقدامات خوبي تاكنون براي آموزش، برندسازي و بيمه صنعتگران مبل و منبت انجام شده است.
در اين ميان هنر صنعت مبل و منبت ملاير در راه جهاني شدن از حمايت استاندار همدان، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و ديگر مسئولان كشور، استان و شهرستان برخوردار شده است و به تازگي با اعلام اين حمايت ها، صنعتگران مبل و منبت با دلگرمي مسير پر پيچ و خم فراملي شدن را طي و افق روشني پيش روي خود ترسيم مي كنند و اميدوارند كه امسال با افتخار برند جهاني منبت را بر بلنداي اين كهن شهر حك كنند.
آنچه با عنوان اقتصاد مقاومتي و رونق اقتصاد غيرنفتي از آن نام برده مي شود، حال تبلورش را مي توان در هنر صنعت مبل و منبت ملاير مشاهده كرد؛ صنعتي كه با هنر دست هنرمندان اين خطه آفريده مي شود و اميد است براي دستيابي اهداف شهر ملي منبت كه در آشفته بازار امروز در بين صنايع دستي محكم ايستاده است و برنده اين كارزار اقتصادي است، مسير روشني پيش پاي فعالانش قرار دهد.
7528/2090
همدان- ايرنا- هنر صنعت مبل و منبت ملاير را به دليل رشد و توسعه قابل قبول كمي و كيفي، مي توان حوزه اي موفق در شرايط سخت اقتصادي و در مقابل تحريم هاي غرب ارزيابي كرد؛ حوزه اي كه در توليد و اشتغال پايدار پيشگام بوده و اينك تنشه حمايت براي صادرات و جهاني شدن است.