به گزارش ايرنا، سازمان هواشناسي جهاني در سال 1950 ميلادي روز 23 مارس مصادف با سوم فروردين ماه را روز جهاني هواشناسي اعلام كرد و از آن سال تاكنون همه ساله شعاري را براي گراميداشت اين روز و با هدف جلب توجه جهانيان به حفظ اقليم زيستي خود مطرح مي كند.
خورشيد با وجود فاصله زيادي كه با كره خاكي ما دارد به خاطر انرژي فراوانش بر بسياري از امور بشر دخالت مستقيم و غيرمستقيم دارد و ايران به دليل واقع شدن روي كمربند خورشيدي جهان و داشتن شرايط جغرافيايي مناسب، مستعد بهره برداري از انرژي اين گنج بي پايان است.
خورشيد انرژيي را ارائه مي دهد كه كل حيات روي زمين را قدرت مي بخشد و اين انرژي، آب و هوا، جريان هاي اقيانوسي و چرخه هيدرولوژيكي را هدايت مي كند و خلق و خو و فعاليت هاي روزانه ما را شكل مي دهد؛ الهام بخش بشر در زمينه موسيقي، عكاسي و هنر است و بر اين اساس، سازمان هواشناسي جهاني شعار سال 2019 را «خورشيد، زمين و آب و هوا» نامگذاري كرده است.
در شرايطي كه تجديد منابع فسيلي ميليون ها سال طول مي كشد، مي توان از خورشيد به عنوان يك منبع جايگزين براي توليد انرژي و درآمد استفاده كرد.
تلاش هاي زيادي در سراسر جهان در دهه هاي اخير براي عملي كردن بهره وري از نور خورشيد به عنوان انرژي صورت گرفته و به كارگيري از صفحه هاي خورشيدي با توجه به مزاياي فراوان آن مي تواند بخشي از نياز به انرژي را در جوامع بشري برطرف كند.
انرژي خورشيد بدون ايجاد آلودگي با عمر زياد، استهلاك كم، بي نياز از نيروي متخصص و فناوري بالا، رايگان و در دسترس همگان قرار دارد و مهم تر از همه موارد ذكر شده، سازگار با محيط زيست است، مي تواند يك ظرفيت نهفته براي آغاز فصل جديدي در عرصه تحول صنعتي، اقتصادي، رفاهي و اجتماعي كشور باشد.
صاحبنظران بر اين باورند كه اين صنعت پاك جايگزين قابل اطميناني براي سوختهاي فسيلي و گره گشاي بسياري از چالشهاي منابع حياتي و زيست محيطي در آينده است.
بررسي هاي كارشناسان نشان ميدهد سرزمين ايران علاوه بر وجود منابع گسترده سوختهاي فسيلي و تجديدناپذير نظير نفت و گاز داراي قابليت فراوان انرژيهاي تجديدپذير از جمله باد، خورشيد، زيست توده و زمين گرمايي است.
آمارهاي موجود مي گويد ميزان تابش متوسط روزانه آفتاب در ايران به چهار كيلووات ساعت بر متر مربع مي رسد و متوسط تعداد ساعات آفتابي، از 2 هزار و 800 ساعت در سال بيشتر است.
استفاده از انرژي خورشيدي به دليل دسترسي آسان و سهولت تبديل به انرژي الكتريكي، سازگاري با محيط زيست و تجديدپذيري، بسيار مطلوب است.
به گفته كارشناسان و براساس تحليلهاي انجام شده تا سال ٢٠٢٥ سهم انرژيهاي تجديدپذير به ١٠ درصد مصرف انرژي جهاني مي رسد.
دولت تدبير و اميد در راستاي توسعه و فرهنگ سازي استفاده بهينه و بهرهوري صحيح از انرژيهاي تجديدپذير، خريد تضميني برق از طريق انرژيهاي تجديدپذير را در دستور كار خود قرار داده و با انعقاد تفاهم نامههاي 20 ساله با اشخاص حقيقي و حقوقي و ساير متقاضيان زمينه فعاليتهاي اقتصادي و توسعه اين فناوري نو را در اقصي نقاط مناطق روستايي و عشايري فراهم كرد.
همچنين نيروگاههاي خورشيدي به صورت شبكههاي كوچك و ناحيهاي در پشت بام خانه ها و هر جاي ديگري امكان نصب دارند و به دليل نزديكي به محل مصرف هزينه و تلفات شبكههاي انتقال و توزيع سنتي را ندارند.
به گفته كارشناسان، در خوش بينانه ترين وضعيت از 100 درصد انرژي خورشيدي فناوري كنوني تنها 20 درصد انرژي را به برق تبديل مي كند، بنابراين لازم است صنعت و دانشگاه در ارتباط با يكديگر و انجام كارهاي دانش بنيان ميزان بازدهي سلول هاي خورشيدي را افزايش دهند.
در استان سمنان به 2 روش انرژي خورشيدي و بادي به عنوان بهترين گزينه هاي براي توليد انرژي ارزيابي شده و وجود بيش از 300 روز آفتابي در سال، اين نوع انرژي را مناسب ترين و اقتصادي ترين روش براي توليد برق و ديگر انواع انرژي مورد تاكيد قرار مي دهد.
به تازگي كميته امداد امام خميني (ره) در سمنان به منظور ايجاد اشتغال با پرداخت تسهيلاتي به مددجويان زيرپوشش به توسعه صفحه هاي خورشيدي در استان اقدام كرده است.
صفحه هاي خورشيدي با توليد روزانه انرژي و فروش آن به شركت برق براي اين مددجويان توليد درآمد مي كنند.
** گام بزرگ دولت تدبير واميد در ترغيب مردم به انرژي خورشيدي
معاون بهره برداري و ديسپاچينگ شركت توزيع برق استان سمنان گفت: با توجه به روند افزايشي گازهاي گلخانه اي در جهان، ضرورت استفاده از انرژي خورشيدي واضح و توجيه پذير است.
سيدمحمد حسيني نژاد افزود: برخي كشورها با ارزان كردن انرژي هاي نو در مقطع زماني خاص، مردم را در استفاده از انرژي خورشيدي سوق داده و تشويق كردند.
وي بيان كرد: خريد برق توليدي نيروگاه هاي خورشيدي به صورت تضميني تا 20 سال توسط دولت تدبير و اميد از اقدامات انجام شده براي تشويق، ترغيب مردم و سازمان ها براي استفاده از انرژي نو است.
وي تصريح كرد: خريد تضميني برق به مدت 20 سال گام بزرگي براي ترويج راه اندازي و استفاده از سلول هاي خورشيدي است واين طرح هاي را توجيه پذير مي كند.
حسيني نژاد ادامه داد: آگاه سازي مردم و در معرض ديد قرار گرفتن نيروگاه هاي خورشيدي و توضيح درباره توجيه اقتصادي آن نقش مهمي در جذب مردم براي استفاده از اين صفحه ها دارد.
معاون بهره برداري و ديسپاچينگ شركت توزيع برق استان سمنان يادآور شد: كمتر شدن تاسيسات زير بنايي، كاهش هزينه هاي نگهداري و انتقال، كاهش تلفات شبكه و همچنين ايجاد منافع براي افراد از جمله مزاياي استفاده از انرژي خورشيدي است.
** كاربرد طرح هاي دانش بنيان در راه اندازي سلول خورشيدي
دانشيارحوزه اقليم شناسي دانشگاه آزاد اسلامي واحد سمنان گفت: انرژي خورشيدي و كاربرد از آن در ايران دچار چالش در زمينه قيمت و ميزان بازدهي است.
سعيد كاميابي با بيان اينكه اكنون در ايران از 100 واحد انرژي دريافتي خورشيد تنها 10 درصد بهره وري مي شود، افزود: برخي كشورها بهره وري را به 20 درصد رساند.
وي به افزايش ميزان بهره وري استفاده از سلول هاي خورشيدي در ايران تاكيد و تصريح كرد: هزينه راه اندازي سلول هاي خورشيدي در ايران هزينه بالايي دارد و اين موضوع توجيه اقتصادي طرح را تحت تاثير قرار مي دهد.
كاميابي ادامه داد: انجام طرح هاي دانش بنيان با كمك دانشگاه ها، نهادها و سازمان ها هزينه راه اندازي سلول هاي خورشيدي براي توجيه اقتصادي را تعديل مي دهد.
وي خاطرنشان كرد: سمنان با توجه به ظرفيت و اقليم در ميان استان هاي كشور شرايط خوبي براي سرمايه گذاري و بهره برداري از انرژي خورشيدي دارد.
كاميابي تاكيد كرد: استفاده مطلوب از اين ظرفيت نهفته در استان مستلزم سرمايه گذاري، برنامه ريزي، انجام كارهاي دانش بنيان و هدفمند، ارتباط بين صنعت و دانشگاه، ارتباط و هماهنگي سازمان و متوليان امر است.
** اقليم كويري سمنان مستعد بهره برداري از انرژي خورشيدي
مديركل امورعشايري استان سمنان گفت: اين ديار با اقليم كويري و نيمه خشك و داشتن 9 ميليون هكتار عرصه هفتمين استان پهناور كشور محسوب مي شود.
حميدرضا حسيني افزود: از اين ميزان، بيش از پنج ميليون هكتار عرصه بيابان و مرتع است كه مي توان از اين ظرفيت به عنوان فرصت براي بهره برداري از انرژي خورشيدي استفاده كرد.
وي به تابش 80 درصدي نور آفتاب در استان سمنان اشاره و بيان كرد: نگاه تجاري و صنعتي در استفاده از اين گنج بي پايان حاكم شود و از اين نعمت الهي در استان بيشترين بهره را برد.
حسيني خاطرنشان كرد: سه هزار و 181 خانوار كوچنده در سمنان وجود دارد و استفاده از انرژي خورشيدي براي تامين برق اين عشاير ضرورتي اجتناب ناپذير است.
** اجراي 85 نيروگاه خورشيدي نويدي براي اشتغال مددجويان كميته امداد سمنان
مديرعامل شركت توزيع نيروي برق استان سمنان گفت: احداث و اجراي 85 نيروگاه خورشيدي در سال 98 براي اشتغالزايي مددجويان كميته امداد امام خميني(ره) اين استان پيش بيني شده است.
سيد محمد موسوي زاده افزود: با احداث اين تعداد نيروگاه خورشيدي، مجموع اين نيروگاه ها به 100 واحد در استان مي رسد.
وي بيان كرد: تفاهمنامه همكاري سه جانبه احداث نيروگاه هاي خورشيدي ويژه مددجويان كميته امداد، بين شركت توزيع برق و كميته امداد خميني (ره) استان سمنان و صندوق كارآفريني اميد منعقد و مبادله شد.
وي تصريح كرد: 15 واحد نيروگاه جديد پنج كيلوواتي براي مناطق محروم با سرمايه گذاري متقاضيان و پيگيري اين شركت، كميته امداد و صندوق كارآفريني اميد با قدرت 75 كيلووات در مدار توليد با انعقاد تفاهم نامه تا پايان سال 97 قرار گرفت.
** استفاده از انرژي خورشيدي در بين عشاير ترويج شود
مديركل امورعشايري استان سمنان اضافه كرد: عشاير حداقل 9 ماه از سال به انرژي برق نياز دارند بنابراين مزاياي استفاده از انرژي خورشيدي براي عشاير بايد تبيين شود.
وي ابرازداشت: فرهنگ سازي و كمك رسانه براي تبليغ، ترويج و تبيين مزاياي استفاده از صفحه هاي خورشيدي در بين عشاير استان مقدمه اي براي جذب اين قشر در استفاده از انرژي خورشيدي است.
حسيني يادآور شد: پايين آوردن قيمت تمام شده فروش صفحه هاي خورشيدي، كمك دولت و در نظر گرفتن تسهيلات براي خريد عشاير كه جزو اقشار ضعيف به لحاظ اقتصادي است از ديگر راهكارهاي جذب عشاير براي استفاده از انرژي خورشيدي است.
9891/6103
سمنان- ايرنا- خورشيد به عنوان منبع سازگار زيست محيطي ظرفيتي نهفته براي آغاز فصل جديدي در عرصه تحول توليد انرژي است كه مي تواند افق هاي تازه اي براي بخش هاي صنعتي، اقتصادي، رفاهي و اجتماعي كشور باشد.