۱۶ فروردین ۱۳۹۸، ۲۰:۵۵
کد خبر: 83265690
T T
۰ نفر
ماكرون از اغاز كار گروه تحقيق درباره نسل كشي رواندا خبر داد

تهران- ايرنا- به دنبال سفر كارگروه روندايي تحقيق نسل كشي در سال 1994(1373) به فرانسه،ماكرون نيز دستور تشكيل يك گروه تحقيق فرانسوي را صادر كرده است.

به گزارش روز جمعه ايرنا به نقل از دويچه وله، نسل‌كشي روآندا در سال 1994(1373) به دنبال سقوط هواپيماي حامل 'جووينال هابياريمانا' رييس جمهوري وقت رواندا(از قبيله هوتو) در نزديكي كيگالي پايتخت اين كشور به وقوع پيوست.
'قوم هوتو' اين عمل را به 'قوم توتسي' نسبت داد كه همين امر در جامعه بي‌حكومت، آغاز درگيري‌هاي شديد ميان اين دو قوم شد.
در جريان نسل‌كشي سال 1994 روآندا كه از آن تحت عنوان تلخ ترين فاجعه انساني 50 سال گذشته ياد مي‌شود، علاوه بر كشته ‌شدن 800 هزار مرد، زن و كودك، به 200 تا 500 هزار زن تعرض جنسي شد.
سازمان ملل در ابتدا از پذيرش اين رويداد به عنوان نسل‌كشي خودداري كرد و در نتيجه بشدت مورد انتقاد رسانه‌هاي جمعي قرار گرفت.
اين واقعه منجر به بحث‌هايي براي تغيير در ساختار سازمان ملل به منظور برخورد سريع و قاطع جامعه بين‌الملل با نسل‌كشي شد.
روابط دو كشور فرانسه و رواندا پس از اين نسل كشي رو به تيرگي گذاشت، زيرا كاگامه (رييس جمهوري وقت رواندا)، فرانسه را به آموزش و تسليح شبه نظاميان هوتو متهم كرد.
فرانسه ازمتحدان دولت هوتو بود.
اين موضوع سالها در روابط دو كشور مطرح بوده و همواره رواندا فرانسه را عامل اين نسل كشي دانسته و پاريس از پذيرش آن سرباز زده است.
وئيس موشيكيوابو وزير امور خارجه وقت رواندا در فروردين 1393(مارس 2014)اعلام كرد كه فرانسه بايد با 'واقعيت سخت' نقش داشتن در نسل كشي سال 1994 رو به رو شود.
وي در اين باره گفت: براي اين كه دو كشور بتوانند مشكلات خود را حل كنند، بايد واقعيت را قبول كنند. روابط خوب با كشوري كه در اين نسل كشي نقش داشته، بسيار سخت است.
اين شرط كه روآندا براي حل مشكلاتش با فرانسه بايد تاريخ را فراموش كند، رسيدن دو كشور به توافق را سخت مي كند.
فرانسه در واكنش به اتهام مطرح شده از سوي اين كشور آفريقايي، حضور در مراسم بيستمين يادبود نسل كشي روآندا را لغو كرد.
اما فعالان حقوق بشري و دولت هاي مختلف در رواندا معتقدند كه فرانسه در نسل كشي سال 1994 ميلادي در كشورشان نقش داشته است.
آنها با اشاره به مسئله «مسئوليت پذيري»، نقش مستقيم بلژيك و فرانسه را در آماده سازي فضاي سياسي نسل كشي تقبيح و پاريس را به مشاركت در اين رويداد متهم مي كنند.
آنها سربازان فرانسوي شركت كننده در عمليات نظامي- انساني ˈتوركوآزˈ (عملياتي كه در چارچوب ماموريت سازمان ملل در جنوب روآندا اجرا شد) را به همدستي با عاملان جنايت متهم مي كنند.
فرانسه بارها اين اتهامات را تكذيب كرده است.
در آوريل 1994، رواندا بيش از هفت ميليون نفر جميعت داشت كه از سه گروه قومي هوتو (85٪)، توتسي (14٪ جميعت) و توا (1٪) تشكيل مي شد.
دو گروه هوتو و توتسي در حقيقت بسيار به هم شبيه هستند. هر دو به يك زبان تكلم مي‌كنند، در يك منطقه زندگي مي‌كنند و آداب و رسوم مشابهي دارند.
شبس**9460**1917