ولي جهاني روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: طبق قاعده شش كنوانسيون حفاظت از ميراث فرهنگي زيرآب (دريايي) فعاليتهاي معطوف به ميراثفرهنگيزيرآب بايد به طور دقيق تنظيم شود تا از ثبت اطلاعات صحيح اطلاعات فرهنگي، تاريخي و باستان شناختي اطمينان حاصل شود؛ افزون بر آن، طبق قاعده 27 اين كنوانسيون «برنامه مستندسازي حداقل بايد دربرگيرنده سابقه جامع از محل، از جمله منشا ميراث فرهنگي دريايي جا به جا شده يا برداشته شده در جريان فعاليت معطوف به ميراث فرهنگي دريايي، يادداشتهاي ميداني اكتشاف، برنامهها، نقشهها، بخشها يا تصاوير در ابزار ديگر باشد».
وي اظهار داشت: در پرونده يادشده به پيشينه مطالعات باستانشناختي دريايي در كرانههاي جنوبي درياي كاسپي، مواد و قواعد كنوانسيون حفاظت از ميراث فرهنگي دريايي [زيرآب] يونسكو، موقعيت جغرافيايي شناور، مشخصات محوطه مانند: پوششگياهي، نوع كف محوطه، محيط اطراف و عوامل اختلال، شرح و مشخصات بدنهي شناور، الوارها و تيرهاي چوبي/چفت و بستها، مصنوعات، اطلاعات ثبت و ضبط و وضعيت حفاظت اشاره شده است .
وي اضافه كرد: همچنين مقرر شد پس از پايان فرآيند رسمي ثبت بقاياي چوبي شناور قروق در دبيرخانه شوراي ثبت ملي وارد فاز جديد« مرمت و بازسازي كشتي تاريخي قروق» خواهيم شد كه در فاز مذكور تلاش مي شود از به روزترين روشهاي مرمت، حفاظت و پايش براي كشتيهاي تاريخي كه در سطح جهان رايج است، استفاده شود.
جهاني ادامه داد: همچنين تلاش مي شود تا كليه عناصر شناور تاريخي مذكور در يك محيط ديجيتال توسط متخصصان مجرب براي نمايش در مكانهاي عمومي بويژه موزههاي دريايي بازسازي شود؛ اميدواريم فرآيند مذكور نيز بر روي شناورچوبي الله رود رودسر اجرا شود.
وي بيان كرد: بر پايه كنوانسيون حفاظت از ميراث فرهنگي زيرآب (دريايي) «شناورها [در ابعاد مختلف از قايق تا كشتي]، هواپيماها، ديگر وسايل نقليه يا بخشي از آنها، محموله يا محتواي آنها كه براي دورهايخاص يا هميشه، حداقل صدسال از قدمت آنها گذشته باشد؛ بخشي از ميراثفرهنگيدريايي و بشري محسوب ميشوند» همچنين طبق برآورد يونسكو «احتمالاً بيش از سه ميليون شناور غرق شده در سراسر اقيانوسها در جهان پراكنده است كه تا امروز درصد كمي از آنها مورد پژوهشهاي باستانشناختي قرار گرفته است».
وي اضافه كرد: تا كنون بيش از سه شناور تاريخي در منظر دريايي استان گيلان كشف شده كه براي نخستين بار در سطح كشور پرونده ثبت جزئيات شناور چوبي قروق در شهرستان تالش با فرمتي ويژه به دبيرخانه شوراي ثبت ملي كشور ارائه شده است.
بر اساس تارنماي مركز اقيانوسشناسي درياي خزر ؛ دريايكاسپي به عنوان بزرگترين توده آبي بسته دنيا داراي اهميت و جايگاه ويژهاي در منطقه اوراسيا و جهان است كه سبب توجه گسترده كشورهاي منطقه و فرامنطقهاي به آن شده است. اين دريا و سواحل پيرامون آن داراي اهميت بسيار زيادي از جنبههاي راهبردي، زيست محيطي، اجتماعي و اقتصادي (شيلات، گردشگري و حمل و نقل) است كه امروزه بايستي جنبه باستانشناسيدريايي را نيز بدان افزود.
شهرستان تالش در 110 كيلومتري غرب مركز استان گيلان واقع است.
1881 / 2007
رشت - ايرنا - معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گيلان اعلام كرد: پرونده ثبت شناور چوبي قروق در شهرستان تالش براي ثبت در فهرست ملي با فرمتي ويژه به دبيرخانه شوراي ثبت ملي كشور ارائه شده است.