۱۸ فروردین ۱۳۹۸، ۸:۳۴
کد خبر: 83267274
T T
۰ نفر

مدیریت بحران، امری كه باید جدی گرفته شود

۱۸ فروردین ۱۳۹۸، ۸:۳۴
کد خبر: 83267274
مدیریت بحران، امری كه باید جدی گرفته شود

زنجان - ایرنا - مدیریت بحران، واژه ای است كه تا زمان وقوع حادثه در یك منطقه اهمیت و جایگاهش برای خیلی ها گاها ناملموس بوده و نیازمند نگاه ویژه برای مواجهه با بحران ها از سوی متولیان و مردم است.

به گزارش ایرنا، احتمال وقوع زلزله، آتش سوزی بزرگ شهری مانند آتش سوزی ساختمان پلاسكو تهران، جنگل ها، مراتع و سیل از جمله حادثه های طبیعی و غیر طبیعی هستند كه به نظر می رسد در استان های مختلف كشور بیشتر از 35 حادثه طبیعی است كه در ایران اتفاق می افتد.
به نظر می رسد باید برای این موارد برنامه ریزی های ویژه ای از سمت متولیان و قانونگذاران در چهار بخش پیشگیری، آموزش عمومی و تخصصی، حین وقوع حادثه، همچنین مدیریت بعد از حادثه صورت پذیرد.
هرچند برای تمام این موارد در سازمان های مختلف و دولت قوانین و آیین نامه های اجرایی وجود دارد و در حال اجرا می باشد، اما آنچه در فروردین 98 در استان های مختلف شمالی، شمال غربی و جنوب غربی كشور بعد از وقوع سیل مشاهده شد و در خبرها آمده، حكایت از ضعف این قوانین در هنگام عملیاتی شدن آنها می كند.
به گفته كارشناسان و صاحب نظران به نظر می رسد باید برای آینده و جلوگیری از بحران های جدی تر و ورود خسارت كمتر به زیرساخت ها و بخش های مختلف این موارد ترمیم و گاهی تغییر پیدا كنند.
چنان چه رهبر معظم انقلاب در جلسه ویژه ای كه در رابطه با وقوع سیل در كشور تشكیل داده بودند، فرمودند: '«لایروبی رودخانه ها»، «لایروبی سدها»، «آزاد سازی حریم رودخانه ها»، «آبخیزداری» و «حفظ مراتع و جنگل ها» از موضوعات بسیار مهم بوده و این حادثه باید یك درس عبرت باشد تا در طرح های مختلف آینده از جمله سد سازی ها، راه سازی ها، احداث راه آهن، و عمران شهری، همه جوانب مختلف دیده و آینده نگری لازم و جامع انجام شود.'
البته ایشان به كارهای انجام گرفته توسط نهادهای مختلف و دولت اشاره و تاكید كردند: 'خدمات انجام گرفته و هماهنگی میان دستگاه ها و حضور مسئولان رده بالا و فرماندهان نظامی در دل حادثه و در مناطق آسیب دیده، از نكات قابل توجه این حادثه بود.'
زنجان كه در زمان بارش های فراگیر و گسترده كشور یكی از استان هایی بود كه احتمال وقوع سیل در آن بالا بود و از همین رو از نخستین ساعات هشدار اداره كل هواشناسی شورای هماهنگی مدیریت بحران استان با ریاست استاندار تشكیل و نسبت به پیشگیری و گرفتن تصمیمات مهم در این حوزه همچنین تقسیم وظایف دستگاه ها اقدام شد.
در گزارش پیش رو پاره ای از مهمترین اقدامات و كارهایی كه در این مدت توسط دولت در استان زنجان انجام گرفته بیان شده، تا مردم نیز به عنوان ولی نعمتان انقلاب اسلامی از آنها مطلع شوند.
معاون اول رئیس جمهوری در تماس تلفنی با استاندار زنجان از زحمات و تلاش‌های شورای هماهنگی مدیریت بحران و اقدامات پیشگیرانه در كنترل سیلاب و برنامه‌ریزی مناسب در طول مدیریت بحران در استان و شهرستان های تابعه قدردانی كرد.

** نیازمند شناسنامه تحلیلی استان هستیم
استاندار زنجان گفت: برای مدیریت بهتر بحران، نیازمند شناسنامه تحلیلی استان به تفكیك شهرستان ها و بخش ها هستیم، بنابراین حداكثر تا 2 ماه آینده این شناسنامه تدوین شود تا بتوان با رصد آن در هنگام بحران، مدیریت شایسته ای داشته باشیم.
فتح الله حقیقی افزود: این استان آمادگی كامل برای مدیریت بحران را دارد و تشكیل جلسه مدیریت بحران به منظور سنجش میزان آمادگی دستگاه های عضو است تا با توجه به پیش بینی بارندگی، مردم استان و به ویژه مسافران نوروزی با مشكلی مواجه نشوند.
استاندار زنجان گفت: با توجه به پیش بینی های انجام شده در باره وقوع سیل در این استان باید همه منازل روستایی و احشام در مسیر رودخانه ها و مسیل های استان تخلیه شدند.
وی اظهار داشت: این تعداد برای در امان ماندن از سیل احتمالی خالی و دام ها به مكان های مرتفع دور از خطر و روستائیان نیز به منازل اقوام، مساجد و مدارس امن منتقل شدند.
حقیقی گفت: طی چند روز گذشته و با بارش های اخیر در این استان، مدیریت بسیار خوبی با همكاری دستگاه های ستاد بحران برای پیشگیری از وقوع حوادث احتمالی انجام شد.

**كمترین خسارت باردندگی در استان زنجان
مدیر كل مدیریت بحران استان زنجان با اشاره به احتمال وقوع سیلاب و آبگرفتگی گفت: مسافران و همشهریان از استقرار در حاشیه رودخانه ها، مسیل های سیل گیر و ارتفاعات كولاك خیز خودداری كنند.
علی باقری تاكید كرد: همه دستگاه های خدمات رسان در استان زنجان برای ارائه خدمات به شهروندان و مسافران عبوری از این استان در آماده باش كامل برای پیشگیری و مقابله با هر نوع حادثه احتمالی هستند.
وی اظهار داشت: بالا آمدن آب رودخانه ها در این استان به برخی از تاسیسات آب آشامیدنی روستایی، پل ها و جاده ها، احشام، جایگاه نگهداری دام و منازل در این مناطق خسارت وارد كرده است.
باقری اضافه كرد: بارندگی ها بدون خسارت جانی و با كمترین خسارت مالی از استان زنجان گزارش شده و مبلغ خسارت های وارده تاكنون برآورد نشده است كه این مهم در نخستین فرصت جمع بندی خواهد شد.
مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان زنجان، از آمادگی كامل این جمعیت برای كمك به مردم سیل زده خبر داد.
شهرام میرزایی گفت: بر این اساس تیم های درمان اضطراری و پزشكان داوطلب جمعیت هلال احمر این استان آماده كمك به هموطنان و آسیب دیدگان متاثر از سیل در استان های شمالی كشور هستند.
وی تاكید كرد: شهروندان زنجانی كمك های نقدی خود را به سیل زدگان كشور از طریق مسیرهای قانونی این جمعیت واریز كنند.
مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان زنجان خاطرنشان كرد: تیم ‌های امداد و نجات، كوهستان و سیلاب برای هرگونه حوادث احتمالی و كمك به آسیب ‌دیدگان در پایگاه‌های استان مستقر شده‌اند، همچنین جمعیت هلال احمر استان بر این اساس تعداد تیم‌های امدادی را در سطح استان افزایش داده است.
میرزایی گفت: به دنبال بارش های سنگین و وقوع سیل در چند استان كشور این جمعیت برای امداد رسانی لازم به هموطنان 10 تیم تخصصی امداد و نجات برای كمك به سیل زدگان استان لرستان اعزام كرد.
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان زنجان نیز گفت: با توجه به شدت بارش ها و احتمال وقوع سیل، آماده باش وضعیت نارنجی به تمامی پایگاه های امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان اعلام شده است.

**مدیریت تخلیه سدهای زنجان
مدیرعامل شركت آب منطقه ای استان زنجان گفت: سه سد استان به غیر از سد كینه ورس ظرفیت خالی قابل ‌توجهی دارد و از این حیث جای نگرانی نیست.
وی خاطر نشان كرد: دریچه تخلیه سد كینه ورس در این استان برای رها سازی آب آن به منظور جلوگیری از وقوع سیل باز شد و این اقدام به صورت مدیریت شده در حال انجام است.
یوسف رضاپور تاكید كرد: بارش های بهاری موجب شد تا ورودی آب به سد تهم 38 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یابد.
وی تصریح كرد: میزان بارندگی های این استان 309 میلی متر ثبت شد كه نسبت به سال گذشته حدود 72 درصد و نسبت به متوسط بلند مدت حدود 53 درصد افزایش نشان می دهد.
معاون خدمات شهری شهرداری زنجان با بیان اینكه تاكنون موردی مبنی بر آبگرفتگی و ایجاد مشكل در شهر گزارش نشده است، گفت: تمام واحدهای شهرداری با همه تجهیزات از جمله كفكش‌ها، لجن‌كش‌ها و موتورهای آب در آماده‌باش كامل جهت رفع آبگرفتگی احتمالی معابر هستند.
غلامحسن احمدی اظهار داشت: جلسه هماهنگی حوزه‌های مختلف اجرایی و خدماتی شهرداری تشكیل و تصمیمات آن به واحدها ابلاغ شده است.
معاون خدمات شهری شهردار زنجان گفت: تمهیدات لازم برای پیشگیری از وقوع آبگرفتگی های احتمالی در مناطق مختلف شهر از قبیل لایروبی ها در هسته مركزی شهر به ویژه بازار قدیمی زنجان اتخاذ شده است.
مدیركل كمیته امداد امام خمینی(ره) استان زنجان گفت: علاوه بر دفاتر كمیته امداد در سراسر استان 72 پایگاه این نهاد در میادین اصلی شهرها، مساجد و مراكز نیكوكاری كمك های مردم و خیران زنجانی به مناطق سیل زده را جمع آوری می كنند.
مدیر شركت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زنجان خاطرنشان كرد: با توجه به وضعیت جوی اخیر و بارندگی های قابل ملاحظه زمان حاضر و احتمال وقوع سیل و طغیان رودخانه ها ظرفیت ذخیره انبار نفت زنجان به 2 برابر شرایط عادی افزایش داده شد.
رئیس گروه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شركت توزیع نیروی برق استان زنجان تاكید كرد: در حال حاضر 10 اكیپ حوادث این شركت در سطح استان در حالت آماده باش برای مقابله با حوادث در این حوزه و جلوگیری از قطعی برق هستند.
رئیس كمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر زنجان اظهار داشت: بهسازی و مدیریت مسیل های و كانال های دفع آب های سطحی، حفر چاه های تزریق آب به آب های زیر زمینی و احداث سیل بند در اطراف شهر از جمله اقدامات كاهش وقوع خطر سیل در شهر زنجان است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان گفت: با توجه به بارش های چند روز گذشته در این استان، كدورت آب در 6 روستای واقع در شهرهای ایجرود و طارم گزارش شد كه با همكاری شركت آب و فاضلاب، آب بسته بندی در این مناطق توزیع شد.
فرماندار شهرستان زنجان تصریح كرد: بارندگی های چند روز اخیر به 156 واحد مسكونی و دامی در سطح این شهرستان خسارت های جزئی تا كلی وارد كرد كه تیم های ارزیاب بنیاد مسكن انقلاب اسلامی و جهاد كشاورزی برای برآورد میزان خسارت ها به محل اعزام شده اند.
معاون راهداری اداره كل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان زنجان گفت: بارش های سه روز گذشته به جاده های روستایی و پل های استان خسارت وارد كرد اما هیچ مسیر ارتباطی بسته نشد.
مسئول سازمان بسیج سازندگی استان زنجان اظهار داشت: 2 كامیون كمك مردمی از این استان به هموطنان سیل زده لرستان به ارزش سه هزار و 500 میلیون ریال ارسال شد.
به گزارش ایرنا، در مجموع مدیریت و حضور استاندار زنجان در صحنه، بازدیدهای شبانه روزی از شهرستان ها، محل های حادثه خیز و اتخاذ تدابیر مورد نیاز در شورای هماهنگی مدیریت بحران استان و شهرستان و آماده باش تمام دستگاه های عضو شورا در تمام شهرستان ها، باعث شد خطر از سر مردم استان رفع شود.
3216/8068