۱۸ فروردین ۱۳۹۸، ۱۶:۲۰
کد خبر: 83268247
T T
۰ نفر

بي سابقه بودن روابط كنوني ايران با عراق

۱۸ فروردین ۱۳۹۸، ۱۶:۲۰
کد خبر: 83268247
بي سابقه بودن روابط كنوني ايران با عراق

تهران-ايرنا- به دنبال سفر روز گذشته «عادل عبدالمهدي» نخست وزير عراق به كشورمان، رسانه هاي داخلي با محورهايي همچون؛ بي سابقه بودن روابط كنوني ايران با عراق و الگوي منطقه اي بودن اين مناسبات، مطالبي را پيرامون روابط تهران با بغداد منتشر كردند.

به گزارش گروه نشريات خبري؛ رسانه هاي داخلي در مطالب امروز خود در اين زمينه محورهاي ديگري مانند؛ «هدف نخست وزير عراق از سفر به ايران» و «تلاش سعودي ها براي جلوگيري از گسترش روابط ايران و عراق» را مورد توجه قرار داده اند.
«گسترش روابط تجاري و اقتصادي ايران و عراق» و «نخست وزير عراق به دنبال نزديك كردن روابط ميان ايران و عربستان» از محورهاي ديگر رسانه هاي نزديك به جريان اصلاح طلب در ارتباط با موضوع روابط تهران و بغداد است.
«مبادلات تجاري ايران و عراق»، «جايگاه ويژه عراق براي صادرات غير نفتي ايران»، «وصول مطالبات ايران از عراق» و «همكاري هاي امنيتي و دفاع هوايي مشترك ايران و عراق» از ديگر محورهاي خبري برخي رسانه هاي اصولگرا در اين زمينه هستند.

رسانه هاي اصلاح طلب
-----------------------------
* بي سابقه بودن روابط كنوني ايران و عراق
روزنامه اعتماد در گزارشي با عنوان «تلاش براي اجرايي و نهايي‌سازي توافق‌هاي گذشته» با اشاره به اينكه رييس‌جمهور ايران روز گذشته ميزبان نخست‌وزير عراق بود، نوشت: روابط ايران و عراق در طول تاريخ شايد هيچ‌گاه تا به اين حد به يكديگر نزديك نبوده است. اين در شرايطي است كه اكنون ايران در سخت‌ترين دوره تحريم‌ها از سوي امريكا و اقدامات خصمانه عربستان سعودي عليه خود قرار دارد. هر دو كشور تمام تلاش خود را به كار بسته‌اند تا تهران و بغداد هرچه بيشتر از يكديگر فاصله بگيرند. اختلال مشكوك صادرات برق ايران به عراق، آتش‌سوزي كنسولگري ايران در بصره، اتهام مداخله ايران در امور داخلي عراق و به خصوص در دوره انتخابات عراق و وعده‌هاي عربستان سعودي براي تضعيف جايگاه ايران در عراق هيچ يك از آنها راه به جايي نبرد و هر دو كشور از اين پيچ‌هاي سخت عبور كردند تا اكنون در فاصله كمتر از يك ماه عالي‌ترين مقام‌هاي دو كشور ميزبان يكديگر باشند تا نشان دهند، نه تحريم و نه فشارهاي خارجي نتوانسته آسيبي به روابط دو كشور وارد كند.

* هدف نخست وزير عراق از سفر به ايران
روزنامه آرمان زير عنوان « هدف نخست وزير عراق از سفر به ايران چيست؟» از يك سو به گسترش روابط تجاري ايران با عراق در سال هاي اخير اشاره داشته و از سويي ديگر با اشاره به تحريم هاي آمريكا و سرمايه گذاري هاي اخير سعودي ها در عراق، مي نويسد: سفر عبدالمهدي به تهران بلافاصله بعد از سفر هيات سعودي به بغداد، مي‌تواند به نوعي حفظ همين راهبرد موازنه قوا باشد، خصوصا آن كه به همان ترتيبي كه برهم صالح نيز بعد از حضور در تهران، رياض را مقصد بعدي سفر خود قرار داد تا به نوعي همان سياست تنظيم مناسبات را در پيش گيرد. نخست وزير عراق هم بعد از تهران عازم رياض خواهد شد. اما اين پارادايم دو ستوني نخست وزيري و رياست جمهوري عراق در شرايط كنوني منطقه خاورميانه نشان از اين دارد كه بغداد در حال پررنگ كردن اين واقعيت است كه امنيت، ثبات و تماميت ارضي عراق يك حلقه مهم در زنجيره سامانه امنيت خاورميانه و جهان عرب قلمداد شود تا از هر گونه تلاش ديپلماتيك براي گروكشي از بغداد در رقابت منطقه‌اي تهران-رياض و يا ايران-آمريكا جلوگيري شود.
* گسترش روابط تجاري و اقتصادي ايران و عراق
روزنامه شرق در گزارشي نوشت: با اشاره به سفر سال گذشته برهم صالح رييس جمهوري عراق به ايران و حسن روحاني به عراق، نوشت: دو دولت تهران و بغداد در سفر رئيس‌جمهوري ايران به بغداد نيز چند كميسيون مشترك همكاري اقتصادي برگزار كردند. مراودات سياسي و اقتصادي دو كشور از اين نظر اهميت دارد كه در آخرين روز سال گذشته، به نقل از مقامات دولت آمريكا اعلام شد آمريكا با درخواست دولت عراق براي معافيت از تحريم واردات برق و گاز از ايران موافقت كرده و اين معافيت براي سه ماه ديگر نيز تمديد شده است. اكنون با سفر نخست‌وزير عراق به تهران، اين مراودات مستحكم‌تر شده است.
شرق در ادامه مي افزايد: بر همين اساس، روز گذشته رئيس‌جمهوري ايران و نخست‌وزير عراق در نشست مشترك هيئت‌هاي عالي‌رتبه ايران و عراق، با اشاره به ضرورت تلاش وزرا و مسئولان دو كشور در راستاي توسعه، تحكيم و تعميق همه‌جانبه مناسبات دوستانه و برادرانه في‌مابين، بر اهتمام و جديت دو دولت در مسير گسترش بيش از پيش روابط تجاري و اقتصادي تهران- بغداد و تسهيل شرايط براي همكاري‌هاي نزديك‌تر تجار، فعالان اقتصادي و بخش‌هاي خصوصي ايران و عراق تأكيد كردند.

روزنامه مردم سالاري نيز با رو تيتر«گام دوم توسعه روابط ايران و عراق با حضور عادل عبدالمهدي در تهران برداشته شد» و تيتر «هدف‌گذاري مبادلات تجاري20 ميليارد دلاري» نوشت:
كمتر از يك ماه پيش حسن روحاني، رئيس جمهوري اسلامي ايران به عراق سفر كرد؛ سفري كه صاحب نظران، آن را نقطه عطفي در روابط تهران – بغداد بخصوص در زمينه توافقات اقتصادي، همكاري‌هاي مرزي و نيز تقابل با آمريكا تحليل كردند. روز گذشته، حضور عادل عبدالمهدي نخست وزير عراق در تهران نشان داد كه دولت‌هاي دو كشور عزم راسخي براي سرعت بخشيدن به توسعه روابط سياسي، اقتصادي و اجتماعي دارند.

* نخست وزير عراق به دنبال نزديك كردن روابط ميان ايران و عربستان
خبرگزاري ايسنا به نقل از سايت عراقي موازين نيوز نوشت: «نخست وزير عراق پيشنهاد ميانجيگري ميان ايران و عربستان را مطرح خواهد كرد/ عبدل المهدي در سفر آينده به رياض، پاسخ تهر ان به رياض را منتقل مي كند»
به گزارش ايسنا، پايگاه خبري موازين نيوز به نقل از يك منبع آگاه اعلام كرد كه عادل عبدالمهدي، نخست وزير عراق كه به تهران سفر كرده است به دنبال نزديك كردن روابط ميان ايران و عربستان است.اين منبع آگاه گفته است كه عبدالمهدي در اين سفر، پيشنهاد ميانجيگري بغداد ميان تهران و رياض به منظور بهبود روابط دو كشور را مطرح خواهد كرد.

مطلب بالا را تارنماي انتخاب نيز به نقل از ايسنا بازتاب داده است.

* تلاش سعودي ها براي جلوگيري از گسترش روابط ايران و عراق
سايت انتخاب زير عنوان «مزاحمت عربستان براي ايران در بغداد / رقابت پر تنش تهران و رياض در عراق به كجا مي ر سد؟» به نقل از شبكه خبري الجزيره نوشت: در 13 مارس 2019، يك هيئت سعودي به رياست وزير تجارت و اقتصاد عربستان، به بغداد رفت. به دشواري مي توانيم زمان بندي اين سفر كه مصادف شد با آخرين روز سفر روحاني به عراق را ناديده بگيريم.
در ادامه اين مطلب مي خوانيم: سفر هيئت سعودي با هدف كاستن از وابستگي عراق به ايران در زمينه تامين نيازهاي برقي و فرآورده هاي نفتي، كالاهاي كشاورزي و مواد اوليه، انجام شد، به اين اميد كه موفقيت عربستان در اين زمينه بتواند تحريمهاي آمريكا عليه ايران را اثربخش كرده و تهران را از پول عراق كه در مقابل كالاها و خدمات خود دريافت مي كند، محروم كند.

رسانه هاي اصولگرا
-----------------------
* جايگاه ويژه عراق براي صادرات غير نفتي ايران
روزنامه فرهيختگان نيز در گزارشي درباره «اهميت بازار عراق براي ايران» نوشت: در اقتصاد ايران، عراق جايگاه ويژه‌اي دارد. اين كشور يكي از مقاصد اصلي صادرات غيرنفتي ايران به شمار مي‌رود. تهران به همين دليل به دنبال توسعه بازار خود در عراق و متعاقب آن سوريه با هدف تسهيل روند صادرات خود به اين دو كشور است.

* تهران و بغداد الگوي روابط منطقه اي
روزنامه فرهيختگان زير عنوان «پيام سفر‌ آقاي نخست‌وزير» نوشت: تهران و بغداد مي‌خواهند الگوي روابط منطقه‌اي شوند. اين را مي‌توان از اظهارات و اقدامات مقامات سياسي و نظامي دو كشور ايران و عراق دريافت. يك نشانه آن، سفر بلافاصله عادل عبدالمهدي، نخست‌وزير عراق به تهران، آن هم كمتر از يك ماه پس از سفر حسن روحاني به عراق است. روحاني بيستم اسفندماه سال گذشته براي نخستين بار به عراق سفر كرد. او در اين سفر سه روزه مورد استقبال ويژه مقامات بغداد قرار گرفت. ديروز شنبه 17 فروردين ماه، نخست‌وزير عراق، تهران را مقصد نخستين سفر منطقه‌اي خود قرار داد تا پيامي روشن و ملموس براي ساير كشورهاي همسايه و متحدان فرامنطقه‌اي‌اش ارسال كند كه ريشه‌هاي پيوند تهران و عراق گسستني نيست.

* مبادلات تجاري ايران و عراق
كيهان زير عنوان «هدفگذاري 20 ميليارد دلاري مبادلات تجاري ايران و عراق» اظهارات
رئيس‌جمهور كشورمان و نخست‌وزير عراق در نشست خبري مشترك را بازتاب داد و به نقل از روحاني نوشت: برنامه ما براي آينده دستيابي به حجم تجارت 20 ميليارد دلاري بين دو كشور است كه اميدواريم در ماه‌هاي آينده به اين نقطه برسيم.

روزنامه جوان نيز نوشت: به فاصله كمتر از يك ماه از سفر تاريخي رئيس جمهور كشورمان به عراق كه علاوه بر امضاي پنج سند همكاري مشترك، بر افزايش مبادلات اقتصادي دو كشور از 12 به 20 ميليارد دلار تأكيد شد، نخست‌وزير عراق روز گذشته در رأس هيئتي سياسي و اقتصادي به تهران آمد و در نشست‌هاي مشترك هيئت‌هاي عالي‌رتبه دو كشور باز هم بر هدف‌گذاري 20 ميليارد دلاري مبادلات تجاري ايران و عراق تأكيد و اظهار اميدواري شد اين ميزان مبادلات در ماه‌هاي آينده عملياتي شود.

جوان همچنين در گزارشي با عنوان «بهار اقتصادي در روابط ايران و عراق» به بررسي آثار اقتصادي سفر عادل عبدالمهدي نخست وزير عراق به ايران پرداخته است.در بخشي از اين گزارش مي خوانيم: كارشناسان بر اين باورند كه در بخش‌هاي ارزي و پرداخت بدهي‌هاي عراق به ايران توافقات خوب و عملياتي به امضا برسد. عادل عبدالمهدي، نخست‌وزير عراق ديروز در رأس هيئتي بلندپايه براي آغاز روابطي نو در عرصه تجارت، سياست و اقتصاد وارد ايران شد تا اميدواري‌هاي زيادي در مقطع كنوني اقتصاد ايران با تحكيم روابط با كشور‌هاي همسايه نمايان شود.
اين روزنامه مي افزايد: كشور عراق با دارا بودن منابع عظيم انرژي از يك سو و در اختيار داشتن بازاري بزرگ و متنوع از سوي ديگر، از جايگاه ويژه‌اي در معادلات اقتصادي منطقه برخوردار است ولي ارتقاي مشاركت و تعاملات اقتصادي اين كشور مسلمان با ايران در ماه‌هاي اخير توانست بيش از گذشته، پتانسيل اقتصادي اين كشور را نشان دهد.

* عزم عربستان براي كاهش نفوذ ايران در عراق
روزنامه فرهيختگان نوشت: سفر رئيس‌جمهور كشورمان به عراق به قدري داراي اهميت بود كه بلافاصله پس از ترك بغداد، عربستان سعودي كه در راهبرد افزايش فشار بر ايران با آمريكا در حال همكاري است، به طرز چشمگيري فعاليت‌هاي خود در عراق را افزايش داد. پس از بازگشت روحاني به تهران، بغداد ميزبان ماجد قصبي، وزير بازرگاني و سرمايه‌گذاري عربستان به همراه يك هيات عالي‌رتبه اقتصادي بود. به دنبال اين اقدام عربستان، قطر نيز كه پس از افزايش تنش‌ها با ائتلاف سعودي و قطع روابط، سياست‌خارجي نسبتا متفاوتي از رياض را در دستور كار دارد، يك هيات را به رياست حمد الكواري وزير بازرگاني‌اش راهي بغداد كرد. سعودي‌ها به اين بسنده نكردند و چهارشنبه‌گذشته، در آستانه سفر نخست‌وزير عراق به تهران، براي دومين‌بار در يك ماه اخير يك هيات اقتصادي را كه گفته مي‌شود بزرگ‌ترين هيات اقتصادي عربستان سعودي است، راهي بغداد كردند.

* وصول مطالبات ايران از عراق
خبرگزاري فارس به نقل ازرئيس كل بانك مركزي نوشت: در حال حاضر بخش قابل توجهي از مطالبات ايران به حساب بانك مركزي واريز شده است و بايد در مورد نحوه تكميل و تداوم روابط مالي و پولي دو كشور با توجه به حجم در حال افزايش صادرات ايران تصميم گيري شود.
به گزارش اين خبرگزاري، عبدالناصر همتي رئيس كل بانك مركزي در يادداشت اينستاگرامي نوشت: روز 17 فروردين 98 در جريان ديدار هيات‌هاي عالي‌رتبه دو كشور ايران و عراق، نحوه پيگيري و اجراي توافقات دو كشور در ديدار جناب آقاي دكتر حسن روحاني از عراق مورد بررسي قرارگرفت. روند توافقات به خوبي پيش مي‌رود.

* همكاري هاي امنيتي و دفاع هوايي مشترك ايران و عراق
خبرگزاري فارس به نقل از رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح نوشت: امروز در خصوص موضوعات مرزي و لايروبي اروند و امنيت اين كار بحث و بنا شد نيروهاي مسلح دو كشور امنيت اين كار را بر عهده بگيرند. همچنين همكاري هاي مشترك دو كشور در دهانه اروند رود براي تامين امنيت خليج فارس نيز مورد تاكيد بود.
به گزارش فارس، سرلشكر محمد باقري رئيس ستادكل نيروهاي مسلح صبح امروز پس از ديدار با رئيس ستاد مشترك ارتش عراق و در جمع خبرنگاران اظهار داشت: از آنجايي كه ممكن است ما از جانب مرزهاي غربي تهديدات هوايي را احساس كنيم، قرار شد بخش هاي دفاع هوايي دو كشور از نزديك با هم كار كنند.
**گروه نشريات خبري
پژوهشم**1025