۱۹ فروردین ۱۳۹۸، ۱۲:۵۸
کد خبر: 83269290
T T
۰ نفر
افزايش انتقاد افغان ها از پاكستان به اتهام مداخله در امورشان

كابل - ايرنا - اظهارات نخست وزير پاكستان براي پيشنهاد تشكيل دولت موقت در افغانستان بار ديگر باعث شد كه انتقادهاي دولتمردان و شخصيت هاي افغانستان از پاكستان افزايش يابد و آن كشور را متهم به تلاش براي امتيازگيري از روند مذاكرات صلح و مداخله در امور داخلي اين كشور كند.

به گزارش ايرنا، وقتي نخست وزير پاكستان روز جمعه گذشته دوباره در نشستي سخنان قبلي خود را تكرار كرد و گفت معتقد است تشكيل دولت موقت در افغانستان مي تواند به روند صلح و انتخابات شفاف كمك كند، موج تازه اي از انتقاد ها عليه پاكستان در افغانستان بلند شد.
وزارت خارجه افغانستان كاردار سفارت پاكستان را احضار كرد و به وي هشدار داد كه در صورت ادامه اين گونه مداخلات از گزينه هاي ديگري نيز استفاده خواهد كرد هر چند به ماهيت اين گزينه ها اشاره نداشت و در همين ارتباط نيز شخصيت ها و كارشناسان سياسي افغانستان ، پاكستان را به تلاش براي امتيازگيري از روند صلح متهم كردند.
روابط افغانستان و پاكستان طي 18 سال گذشته بنا بر ادعاي دو طرف به حمايت از مخالفان همديگر و تهيه پناهگاه و تجهيزات با فراز و فرودهاي فراواني همراه بوده كه اين شرايط هرازگاهي باعث افزايش تنش بين دو كشور شده و حتي فراتر از حوزه سياست در روابط اقتصادي نيز اثر منفي داشته است.
ششم فروردين ماه جاري بود كه نخست وزير پاكستان از تشكيل دولت موقت براي برگزاري انتخابات و كمك آن به روند صلح افغانستان سخن گفت كه همان زمان با انتقاد تند كابل روبرو شد.
وزارت امور خارجه افغانستان در پي آن سخنان عمران خان ، كاردار سفارت پاكستان را احضار و سفير خود را از اسلام آباد نيز براي مشورت فرا خواند.
اين واكنش وزارت خارجه افغانستان باعث شد كه پاكستان در توضيحاتي در اين باره اين سخنان عمران خان بيانيه داد و گفت كه منظور نخست وزير پاكستان از ايجاد دولت موقت مداخله در امور افغانستان نبود و از گفته هاي عمران خان تفسير نادرست صورت گرفته است.
اين توضيحات باعث شد كه افغانستان سفير خود را به اسلام آباد بازگرداند ، اما روز جمعه گذشته عمران خان بار ديگر به طرح دولت موقت در افغانستان اشاره كرد و اين سخن خود را نه مداخله بلكه پيشنهادي برادرانه خواند.
وزارت خارجه افغانستان اين بار هم كاردار سفارت پاكستان را در كابل احضار كرد و به بشدت از اين سخنان انتقاد كرد و آن را مداخله صريح و آشكار در امور داخلي خود عنوان كرد.
افغانستان همواره نسبت به پناه گرفتن تروريست ها در پاكستان از دولت اسلام آباد انتقاد داشته و كوتاهي آن كشور را در برخورد با اين پناهگاهها تهديد آشكار براي خود دانسته و در همين راستا بارها به اشكال مختلف از اين تهديد سخن گفته است.
«عبدالله عبدالله» رئيس اجرايي دولت وحدت ملي افغانستان كه روز شنبه براي شركت در نشست مجمع جهاني اقتصاد براي خاور ميانه و شمال افريقا به اردن سفر كرده است ؛ در آن كشور گفته است كه تكفيري هاي داعش از پاكستان وارد افغانستان مي شوند و براي اين كشور و منطقه تهديد ايجاد مي كنند.
وي گفت كه اعضاي گروه تروريستي داعش همزمان با قدرت گرفتن اين گروه در عراق و سوريه همراه با خانواده‌هاي خود از مرزهاي پاكستان وارد افغانستان شدند و سپس به يك تهديد عمده امنيتي در كشور بدل شدند.
عبدالله گفت كه در اول فكر نمي‌ كردند كه تروريست هاي داعشي بتوانند به عنوان يك تهديد در افغانستان شناخته شوند اما اين گروه، پس از مدتي به يك تهديد بزرگ بدل شد و صدها تن از شهروندان افغانستان را به قتل رساندند.
برهمين مبنا شماري از آگاهان باور دارند كه آمريكا و پاكستان قصد ندارند كه جنگ در افغانستان پايان يابد و صلح همه جانبه تأمين شوند و تلاش دارند كه شكل جنگ را تغيير دهند.
برخي هم بر اين باور هستند كه پاكستان مي كوشد تا از روند صلح افغانستان به نفع خود امتيازگيري كند و در پي همكاري براي صلح نيست.
«عبدالطيف نظري» آگاه امور سياسي و استاد دانشگاه گفته است احتمال دارد بين آمريكا و پاكستان توافق نظر در مورد صلح به وجود آمده باشد و سخنان عمران خان بازتاب دهنده سياست‌هاي آمريكا است و آمريكا از اين طريق مي ‌خواهد افكار عمومي را از طريق پاكستان محك بزند.
اين آگاه امور سياسي افزود، طالبان خواستار پيوستن به دولت جديد است و مي‌خواهد كه در دولت آينده نقش كليدي داشته باشد كه به اين منظور، پاكستان هم علاقه مند چنين روندي است.
به باور وي، براي كشاندن گروه طالبان به نظام سياسي، امريكا بخشي از نيروهاي خود را از افغانستان خارج مي كند و به دنبال اين خروج، در واقع تضمين روندهاي سياسي را در دستور كار خود قرار مي دهد كه اسلام ‌آباد از چنين وضعيتي، ناراضي نخواهد بود.
نظري باور دارد كه سفر زلمي خليل زاد مامور وِيژه امور خارجه آمريكا براي صلح افغانستان به پاكستان و سخنان عمران خان در باره تشكيل دولت موقت به هم ارتباط دارد، تنها تفاوت اين است كه امريكا سياست‌هاي محتاطانه را دنبال مي ‌كند و پاكستان هم در مواردي، غيرديپلماتيك اظهار نظر مي‌كند.
«نظر محمد مطمئن» يكي از آگاهان ديگر افغان مي گويد آنچه را كه نخست وزير پاكستان بيان كرد، نشان مي ‌دهد كه اسلام ‌آباد مي ‌كوشد، از امريكا در روند صلح افغانستان امتيازگيري كند.
«احمد سعيدي» يكي ديگر از كارشناسان افغان باور دارد كه با همه حسن نيت و خود گذري كه مردم افغانستان در مقابل پاكستان داشته و دارند، زمامداران آن كشور به ويژه اداره اطلاعات نظامي پاكستان (آي اس آي) در مورد افغانستان هرگز نيك نمي انديشند.
وي گفته است ، پاكستان بايد بداند حمايت از ادامه جنگ و گروه هاي تروريستي هرگز در دراز مدت به نفع پاكستان نبوده و نيست ما با روابط دوستانه و حسن همجواري باور داريم از طرف مقابل نيز توقع داريم تا با در نظرداشتن فرصت هايي كه بخاطر تفاهم و مصالحه ايجاد گرديده ، استفاده مطلوب شود و صادقانه همكاري نمايند.
اين اظهارات مقامات دولتي و كارشناسان افغان نشان مي دهد كه هنوز افغان ها به مساعدت پاكستان در روند صلح افغانستان اعتماد كامل ندارند و به رغم شش دوره سفر خليل زاد به كابل و منطقه و سفر دو روزه وي در روزهاي پنجشنبه و جمعه گذشته به اسلام آباد، باز مواضع پاكستان به عنوان هم پيمان آمريكا در مورد افغانستان شفاف نيست و يك بار ديگر صداي انتقاد افغان ها عليه پاكستان بلند شده است.
آساق*291*1104*