سعید كامیابی روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: كشور در سال های گذشته به دلیل كاهش میزان بارندگی دچار خشكسالی های پی در پی شد و بارندگی در بهار امسال تنها نقش موثری در كاهش شدت خشكسالی داشته و این میزان بارندگی جبران كننده خشكسالی در كشور نیست.
وی با بیان این كه خشكسالی های پی در پی خطر ساز است، ادامه داد: بارندگی در سراسر كشور در روزهای گذشته از خشكسالی های پی در پی جلوگیری كرده و این روند امیدوار كننده است چرا كه خشكسالی های ممتد و چندساله خطر آفرین است.
كامیابی تصریح كرد: خشكسالی به زمانی تلقی می شود كه میزان بارندگی از میانگین و حد استاندارد كمتر باشد و میزان بارندگی در استان سمنان در سال های گذشته به كمتر از 140 میلیمتر رسیده بود و امسال به دلیل بارش های اخیر وضعیت بهینه شده است.
وی با اشاره به كاهش سطح سفره آب های زیرزمینی اظهار داشت: حجم بارندگی در روزهای گذشته تا حدودی سطح آب های زیرزمینی را تقویت كرده و نویدبخش است.
** ارتباط بارش های اخیر و تغییر اقلیم نیازمند بررسی علمی است
دانشیار حوزه اقلیم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان گفت: بین بارندگی در روزهای گذشته و تغییرات اقلیم رابطه مستقیم وجود دارد اما وجود ارتباط معنایی بین بارش های اخیر و تغییرات اقلیم در هاله ای از ابهام است و نیاز به بررسی تحقیقات دارد.
وی با بیان این كه بین متخصصان اختلاف نظر وجود دارد، اضافه كرد: برخی كارشناسان و پژوهشگران بارندگی در روزهای گذشته را ناشی از تغییر جریان های فصلی می دانند كه ارتباط معنایی با تغییر اقلیم ندارد و روند خشكسالی در كشور استمرار می یابد.
وی ابراز داشت: برخی دیگر از پژوهشگران بارش های اخیر را ناشی از تغییرات اقلیم و جابه جایی مراكز فشار می دانند كه نتیجه این تغییرات، بارندگی در سال های آینده به ویژه در فصل بهار است.
به گفته كامیابی، رفتار انسان در بروز تغییرات اقلیم موثر است و زمانی كه بشر با فعالیت های خود شرایط طبیعی و نظم طبیعت را برهم می زند بروز تغییرات اقلیمی دور از انتظار نیست.
**بارندگی های اخیر ناشی از بارور كردن ابرها نیست
دانشیار حوزه اقلیم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان گفت: در روزهای گذشته در حدود دو سوم كشور از بارش ها برخوردار شدند و این گستردگی بارش ها دلیل محكمی بر غلط بودن باور بارورسازی ابرهاست.
وی ادامه داد: باروری ابرها موجب بارندگی در یك منطقه خاص و در وسعت كم می شود و حجم بارندگی های اخیر شك بارش در اثر باروری ابرها را بی معنا می كند.
كامیابی خاطرنشان كرد: باروری ابرها به سادگی شكل نمی گیرد و نیازمند رعایت یكسری شرایط خاص و سخت و محاسبه های دقیق علمی است.
به گزارش ایرنا، در دوره بلند مدت 30 ساله میزان بارش های ملایم استان سمنان بیش از 20 درصد كاهش پیدا كرده كه این امر باعث خشكی سفره های آب زیرزمینی و گسترش كانون های فرسایش بادی در فلات مركزی كشور شده است.
تغییر اقلیم یا قهر طبیعت در چند سال گذشته باعث افزایش سیلاب ها و خسارت های مالی و جانی در منطقه های شهری و روستایی كشور شده است.
سیلاب ناشی از بارش ها در استان سمنان یك كشته برجا گذاشت و یكهزار و 700 میلیارد ریال به بخش های مختلف كشاورزی، تاسیسات و زیرساخت هایی مانند راه، برق و آب در استان خسارت وارد كرد.
7342/6103
دانشیار حوزه اقلیم شناسی:
بارش های گسترده كشور فقط كاهنده شدت خشكسالی است
۲۱ فروردین ۱۳۹۸، ۱۴:۰۶
کد خبر:
83272716
سمنان- ایرنا- دانشیار حوزه اقلیم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان با بیان این كه حجم بارندگی در روزهای اخیر تنها از شدت خشكسالی كاسته است، گفت: جبران خشكسالی در گرو تداوم بارندگی های ملایم در چند سال آینده است.