حسين آبسالان روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: 764 راس از اين تعداد گونه جانوري شاخص استان، قوچ و ميش ارمني و 738 راس آن كل و بز است و يك هزار و 277 راس مابقي را نيز جمعيت آهوان تشكيل مي دهد.
وي به زيستگاه هاي قوچ و ميش زنجان اشاره كرد و اظهار داشت: 764 راس قوچ و ميش و 58 راس كل و بز در منطقه حفاظت شده انگوران واقع در شهرستان ماهنشان و 680 راس كل و بز نيز در منطقه شكار ممنوع خرمنه سر شهرستان طارم زيست مي كنند.
آبسالان يادآور شد: سال 96 تعداد قوچ، ميش، كل و بزهاي منطقه انگوران به ترتيب 719 راس و 60 راس و كل و بزهاي منطقه شكار ممنوع خرمنه سر نيز 556 راس بود.
وي با بيان اينكه دشت سهرين جزو منطقه حفاظت شده سرخ آباد و منطقه شكار ممنوع فيله خاصه، تنها زيستگاه آهوان شمالغرب كشور در زنجان است، گفت: سال 96 تعداد اين گونه جانوري در اين 2 منطقه يك هزار و 105 راس بود.
رئيس اداره حفاظت از محيط زيست شهرستان ابهر نيز گفت: قوچ و ميش ارمني و البرزي و كل و بز به صورت گذري و موقت در منطقه شكار ممنوع خراسانلو كه با منطقه حفاظت شده باشگل تاكستان همجوار است مشاهده مي شود.
محمدهادي كاظمي افزود: در سال 96 تعداد 22 راس آهو در اين منطقه مورد سرشماري قرار گرفت اما پارسال (97) سرشماري انجام نشد.
به گزارش ايرنا، زيستگاه اصلي كل و بز در منطقه شكار ممنوع خرمنه سر طارم و قسمت هايي از منطقه حفاظت شده و پناهگاه حيات وحش انگوران در شهرستان ماهنشان، قوچ و ميش ارمني در منطقه حفاظت شده انگوران است و آهوان نيز در بخش هاي دشتي منطقه حفاظت شده سرخ آباد و شكار ممنوع فيله خاصه زيست مي كنند.
منطقه حفاظت شده سرخ آباد در شهرستان هاي زنجان و طارم و با مساحت 122هزار و 618هكتار از سال 1375تحت حفاظت قرار گرفته است.
دشت سهرين اين منطقه يك زيستگاه با ارزش آهو محسوب مي شود كه دامنه ارتفاعي آن 500 تا 2 هزار و 900 متر بوده و بارندگي و ميزان دما متوسط ساليانه 500 ميلي متر و 11درجه سانتيگراد منطقه را داراي اقليم هاي نيمه خشك مديترانه اي معتدل كرده است.
پوشش گياهي منطقه شامل ارس، گردو، سياه تلو، زالزالك، انار وحشي، داغداغان، زرشك، زيتون و گون، آويشن، درمنه، كلاه ميرحسن، چوبك، لاله، مرزه و ثعلب از جمله گونه هاي گياهي آن است.
آهو، پلنگ، پازن، گراز، خرس قهوه اي، سمورسنگي، سنجاب زميني، رودك،كبك دري، هوبره، عقاب، شاهين، دال، غاز خاكستري، خوتكا، لك لك سفيد، باكلان، افعي البرزي، افعي شاخدار ايراني، افعي زنجاني و ماهياني نظير كپور، سيم و اسبله، نيز از جمله جانوران اين منطقه است.
منطقه حفاظت شده انگوران نيز با مساحتي برابر با 92297 هكتار از سال 1349 تحت حفاظت بوده و منطقه اي كوهستاني و تپه ماهوري در شهرستان ماهنشان، دامنه ارتفاعي 1240 تا 3320 متر، بارندگي و دماي متوسط ساليانه 450 ميليمتر و 6 درجه سانتيگراد و داراي اقليم هاي مديترانه اي و نيمه مرطوب معتدل است.
پوشش گياهي منطقه نيز بطور عمده از لاله واژگون، درمنه، چوبك،گون،كلاه مير حسن، لاله، شقايق،كما، مرزه، شكر تيغال،گل حسرت به همراه درختان و درختچه هايي نظير بنه، بادام، خينجوك، شيرخشت، زرشك،گردو و سنجد تشكيل شده است.
اين منطقه زيستگاه مناسبي براي قوچ و ميش ارمني و پازن است ديگر گونه هاي جانوري منطقه نيز شامل 'خرس قهوه اي، روباه معمولي، سياهگوش، سمور سنگي،كبك دري،كبك چيل، باقرقره، سار، دال، شاه بوف، غاز خاكستري، تنجه،آنقوت، حواصيل، خوتكا، اگرت بزرگ، افعي زنجاني، لاك پشت افغاني و ماهياني از جمله سفيد رودخانه اي، سس، زرده پر، اسبله است.
منطقه شكار ممنوع فيله خاصه از توابع بخش قره پشتلو و زنجانرود در شهرستان زنجان قرار دارد كه از سال 86 جزو مناطق شكار ممنوع استان زنجان اعلام شد و وسعت آن 110 هزار و 532 هكتار است.
گونه هاي درختي همانند درختان ميوه و صنوبر و گونه هاي گياهي همچون انواع آويشن، درمنه، انواع خانواده گندميان و گياهان بالشتكي و همچنين آهوي ايراني، گراز، سمور سنگي، پرندگاني چون كبك، باقرقره، انواع پرندگان شكاري، انواع پرندگان آبزي و كنار آبزي مهاجر زمستاني و انواع خزندگان در اين منطقه وجود دارد.
منطقه شكار ممنوع خرمنه سر كه از اول آبان سال 81 شكار ممنوع اعلام شده در شمال استان زنجان و دامنه جنوبي سلسله جبال البرز در شهرستان طارم واقع شده كه اين محدوده بين 48 درجه و 45 دقيقه و 30 ثانيه تا 49 درجه و10 دقيقه و 34 ثانيه طول شرقي و 36 درجه و 45 دقيقه و 10 ثانيه تا 37 درجه و 4 دقيقه و 5 ثانيه عرض شمالي واقع شده است.
وسعت منطقه حدود 77885 هكتار بوده و دامنه تغييرات ارتفاع آن از 300 تا حداكثر 2800 متر است و حيات وحش منطقه شامل كل و بز، خرس قهوه اي، پلنگ، سياه گوش،گرگ،كفتار،گراز،كبك دري ،كبك چيل، طرلان، دليجه، شاه بوف، عقاب طلايي و انواع پاسري فرمها مي باشد.
اين منطقه داراي گونه هاي گياهي نظير ارس، بلوط،گردو، بنه، ازگيل، زالزالك، سياه تلو، افرا، داغداغان، وليك،آلبالوتلخه، بادام كوهي ،راش و انواع گون است.
منطقه شكار ممنوع خراسانلو با منطقه حفاظت شده باشگل تاكستان همجوار است و در بين 49 درجه و 5 دقيقه تا 49 درجه و 33 دقيقه طول شرقي و 36 درجه و 6 دقيقه تا 36 درجه و 26 دقيقه عرض شمالي واقع شده و وسعت منطقه 70157 هكتار و حداقل ارتفاع 1550 متر و حداكثر 2971 متر و دامنه تغييرات ارتفاعي نيز 1421 متر است.
اين منطقه كوهستاني بوده و ميزان بارندگي آن بالاي 400 ميليمتر در سال است.
پوشش گياهي منطقه بطور عمده شامل چوبك، بومادران، گون، كلاه ميرحسن، پسته وحشي، سياه تلو است و زيستگاه قوچ و ميش وحشي البرز مركزي مي باشد از گونه هاي ديگر حيات وحش منطقه مي توان به خرس قهوه اي، پلنگ، سياه گوش و از گونه هاي پرندگان به كبك معمولي نيز اشاره كرد.
منطقه شكار ممنوع خراسانلو واقع در شهرستان هاي ابهر - خرمدره به دليل دارا بودن آب و هواي معتدل كوهستاني و زمين هاي حاصلخيز از تنوع گونههاي گياهي و جانوري خاصي برخوردار است و بيش از 13 نوع پستاندار از جمله قوچ و ميش ارمني و البرزي، آهو، پلنگ، خرس قهوهاي، خوك وحشي، گرگ و سياه گوش و 22 گونه از انواع پرندگان چون كركس، قرقي، سينه سرخ ايراني، دليجه، سارگپه در اين منطقه زيست مي كنند.
پناهگاه حيات وحش انگوران بخشي از جنوب شرق منطقه حفاظت شده انگوران كه خود از سال 1349 به حفاظت درآمد و در سال 1354 به پناهگاه حيات وحش تبديل شد.
اين منطقه كوهستاني و تپه ماهوري با مساحت 29833هكتار در شهرستان ماهنشان قرار دارد و دامنه ارتفاعي 1280 تا 2200 متر بارندگي و دماي متوسط ساليانه 400 ميليمتر و 10درجه سانتيگراد، منطقه را داراي اقليم نيمه خشك معتدل كرده است.
از گياهان مهم منطقه مي توان به زرشك، بادام، تنگرس، بنه، خينجوك،كما، درمنه، لاله واژگون،گل حسرت، آويشن گون و انواع گندميان اشاره كرد.
وجود رودخانه هاي قزل اوزن، انگوران چاي به همراه شرايط توپوگرافي خاص منجر به تشكيل زيستگاه هاي متنوع جانوري شده است. اين منطقه از زيستگاه هاي مهم قوچ و ميش ارمني محسوب مي شود و گونه هاي جانوري آن عبارتند از 'پازن، خرس قهوه اي، گرگ، سياه گوش، شنگ، كفتار، روباه معمولي، كبك دري، كبك، دليجه، عقاب، شاهين، اگرت بزرگ، انواع كوكرها، خوتكا، اردك سرسبز، درنا، باكلان، حواصيل، افعي زنجاني، افعي دماوندي، كورمار، لاك پشت بركه اي و ماهياني چون زرده پر، سس ماهي، سفيد رودخانه اي و اسبله است.
در زمان حاضر 10 پاسگاه محيط باني و سرمحيط باني نيز در مناطق تحت مديريت و شكار ممنوع اين استان وجود دارد كه چهار باب از اين پاسگاه ها در منطقه حفاظت شده سرخ آباد، سه باب در منطقه حفاظت شده و پناهگاه حيات وحش انگوران، يك باب در منطقه شكار ممنوع فيله خاصه، يك باب در منطقه شكار ممنوع خرمنه سر و يك باب نيز در منطقه شكار ممنوع خراسانلو در شهرستان ابهر، واقع هستند.
6084/6085
زنجان - ايرنا - مديركل حفاظت محيط زيست استان زنجان گفت: بر اساس سرشماري انجام شده از سوي اين اداره كل در سال 97، طبيعت زنجان از وجود 2 هزار و 779 راس قوچ و ميش ارمني، كل، بز و آهو، بهره مند است.