به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از تارنمای 'یورو آبزرور'، اتحادیه اروپا مقررات مشخصی در زمینه صادرات تسلیحات دارد، اما آلمان تنها كشوری است كه با اجرای این قانون، فروش تسلیحات به عربستان سعودی را متوقف كرد؛ این سیاست با انتقاد شدید شركت ها و دولت های اروپایی مدعی حقوق بشر همراه شده است.
قانون «صدور و فروش سلاح اروپا» سال 2008 اتحادیه اروپا تصریح می كند : چنانچه در صدور و فروش سلاح خطر واضح نقض جدی قوانین بین المللی بشردوستانه وجود داشته باشد، كشورهای اروپایی باید بلافاصله فروش سلاح را متوقف كنند.
جدا از همه اخبار مربوط به نقض حقوق بشر در یمن و همه واكنش های انسانی به جنایات سعودی ها، در اكتبر 2016 (آبان 1395) گروه های حقوق بشری حمله نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان به روستای «دیر الحجاری» را مصداق نقض جدی قوانین بین المللی بشردوستانه تلقی كردند و همین موضوع كفایت می كرد كه اتحادیه اروپا بصورت قانونی صدور سلاح به عربستان را منع كند.
در این حمله علاوه بر تلفات زیاد جانی و خسارات مالی، چند كودك و زن باردار یمنی نیز مورد هدف قرار گرفته بودند.
اما در نهایت متاثر از اخبار مربوط به قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار ناراضی توسط سعودی ها بود كه آلمان به دلیل نگرانی از نقش عربستان در جنگ یمن و كشتار خبرنگاران، بطور موقت از نوامبر (آبان) سال 2018 تا 9 مارس (18 اسفند) 2019 فروش و ارسال سلاح به عربستان را متوقف كرد و اكنون بار دیگر این تصمیم را تمدید كرده است.
در چند ماه نخست سال 2018 میلادی آلمان به عربستان سعودی حدود نیم میلیارد دلار سلاح صادر كرده بود كه حجم گسترده ای از این تسلیحات ازسوی ریاض در جنگ علیه یمن به كار گرفته شد. براساس این تصمیم ، تحویل محموله هایی را كه پیش از این نیز تایید شده بود، به طور موقت متوقف شد.
تارنمای تحلیلی خبری «میدل ایست مانیتور» در گزارشی نوشت: عربستان سعودی بین سال های 2015 تا 2017 حدود 1.2 میلیارد دلار سلاح از آلمان خریداری كرد.
تارنمای «THE HILL» آورده است كه تصمیم آلمان برای توقف یكجانبه ارسال تجهیزات نظامی به عربستان پس از قتل خاشقچی، موجب اختلافاتی بین برلین و شركای اروپایی اش در مورد كنترل تسلیحاتی شده است.
این تصمیم، میلیاردها یورو سفارش نظامی شامل یك توافق 10 میلیارد پوندی (13 میلیارد و 130 میلیون دلاری) برای فروش 48 فروند جت «یوروفایتر تایفون» به ریاض را زیر سوال برده است.
این مساله همچنین باعث شده است برخی شركت ها از جمله ایرباس، قطعات آلمانی را از برخی محصولات خود خارج سازند.
«هایكو ماس» وزیر امور خارجه آلمان در برلین به خبرنگاران گفت: ما در دولت تصمیم گرفته ایم منع صادرات سلاح به عربستان را تا اواخر مارس تمدید كنیم و این كار را با توجه به تحولات یمن انجام داده ایم.
وی افزود: نه تنها هیچ مجوزی تا پایان ماه جاری صادر نمی شود، بلكه محصولاتی كه مجوز آن قبلا صادر شده است نیز تحویل داده نخواهد شد.
خاشقچی ستون نویس روزنامه واشنگتن پست 10 مهرماه 1397 برای انجام امور اداری به ساختمان كنسولگری عربستان در استانبول تركیه مراجعه كرد و دقایقی پس از ورود توسط هیأت اعزامی از عربستان به تركیه، به قتل رسید.
همه مدارك و شواهد نشان می داد كه نزدیكان محمدبن سلمان ولیعهد عربستان كه از طرف او به استانبول اعزام شده بودند، عامل قتل خاشقچی بودند.
قتل خاشقچی در كنسولگری عربستان موجب انزجار از ریاض در سراسر جهان شد و وجهه محمدبن سلمان را مخدوش كرد.
اخبار قتل خاشقچی چنان اثرگذار بود كه علاوه بر تحریم، آلمان رویكرد متفاوتی در قبال تحولات یمن اتخاذ كرد و در نهایت تصمیم گرفت تا به افراد غیرنظامی در این كشور جنگ زده كمك انسانی كند.
فرانسه استدلال می كرد كه سیاست صادرات تسلیحاتی آلمان 'اعتبار پروژه دفاع اروپا' را تضعیف می كند. امانوئل مكرون رئیس جمهوری فرانسه مقامات آلمانی را به 'دگماتیسم' متهم كرد. اما واقعیت ماجرا این بود كه بخشی از فروش سلاح توسط آلمانی ها، انگلیسی ها و فرانسوی ها به عربستان در قالب پروژه های مشترك تولید سلاح است كه با تحریم های آلمان، خطوط تولید برخی از این سلاح ها متوقف شده و دو كشور فرانسه و انگلیس برای برقراری مجدد این خطوط تولید به برلین فشار زیادی وارد كرده اند.
در همان زمان و متاثر از لابی سعودی ها فشارها از سوی فرانسه و انگلیس برای پایان دادن به تحریم تسلیحاتی آلمان بسیار شدیدتر شد. اما اخبار جدید از تداوم و شدت گرفتن این فشارها حكایت دارد.
'یورو ابزرور' در پایان تصریح می كند كه انگلیس و فرانسه باید بپذیرند تصمیم آلمان قانونی و انسانی است و فشارهای شدید آنان كه تنها برای برقراری مجدد سودهای كلان پروژه های مشترك نظامی صورت می گیرد خط بطلانی بر همه ادعای حقوق بشری آنان است.
شبك**شبد**9460**1392
روایت «یورو آبزرور» از دوگانه «هنجار» و «واقعیت»
فشار پنهان و شدید انگلیس و فرانسه به برلین ادامه دارد
۲۴ فروردین ۱۳۹۸، ۷:۳۳
کد خبر:
83275407
تهران- ایرنا- فرانسه و انگلیس به منظور برقراری مجدد سودهای كلان از خط تولید پروژه های مشترك نظامی با آلمان، برلین را تحت فشار شدیدی قرار داده اند كه تصمیم اخیر تمدید شش ماهه تحریم فروش سلاح به عربستان را لغو كند.