به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا،«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه كشورمان، صبح امروز (سه شنبه) در رأس یك هیئت سیاسی وارد دمشق، پایتخت سوریه شد. این سفر در شرایطی انجام میگیرد كه دولت آمریكا پس از تصمیم به معرفی سپاه پاسداران به عنوان یك سازمان تروریستی، تحركات جدیدی را علیه ایران آغاز كرده است. بر همین اساس، به نظر میرسد سفر ظریف چیزی بیش از یك بازدید مرسوم دیپلماتیك و در راستای تلاش برای خنثی سازی اقدامات واشنگتن انجام میگیرد.
بر اساس برنامه اعلام شده، ظریف در جریان بازدید از سوریه، ضمن دیدار با بشار اسد رئیسجمهور، با عماد خمیس نخستوزیر و ولید المعلم وزیر خارجه این كشور نیز دیدار خواهد كرد.
سفیر سوریه در تهران هشتم اسفند ماه سال گذشته (1397) در تماسی تلفنی با ظریف دعوت بشار اسد رئیس جمهور سوریه از وزیر خارجه ایران برای سفر به دمشق را به وی ابلاغ كرده بود.
ظریف در تشریح اهداف سفرش به دمشق در جمع خبرنگاران گفت: «برای هماهنگی درباره مسائل منطقهای و بینالمللی و همچنین اجرای توافقات صورتگرفته میان رؤسای جمهور دو كشور به سوریه سفر كردهام و با همین اهداف نیز سفری به تركیه خواهیم داشت.
با توجه به اهمیت سفر وزیر امور خارجه كشورمان به سوریه، پژوهشگر ایرنا با «صباح زنگنه» كارشناس مسائل خاورمیانه به گفت و گو پرداخت.
**سفر ظریف به سوریه و تقویت دستگاه دپیلماسی ایران در این كشور
زنگنه در ابتدای این گفت و گو بیان داشت: روابط بین ایران و سوریه در منطقه مهم و استراتژیك محسوب می شود و در ابعاد مختلف اعم از سیاسی، اقتصادی، نظامی و امنیتی وجود دارد و توسعه روابط در همه زمینه ها مستلزم رایزنی مستمر است.
وی افزود: سوریه بعد از موفقیت هایی كه در زمینه جنگ با تروریست ها حاصل كرد دوران سختی را از نظر بحرانی در تاریخ خود گذرانده است و كشور ما با تاكید بر وحدت مردم سوریه، مساعدت هایی با دولت دمشق داشته است.
زنگنه خاطر نشان كرد: اكنون در دوران بعد از جنگ در این كشور، مسلما سوریه فراغت بیشتری دارد كه جهت توسعه روابط خود با كشورهای منطقه از جمله ایران و نیز تحكیم صلح و ثبات منطقه ای اقدامات عمل بیشتری را انجام دهد.
وی گفت: دور جدید سفرهای دیپلماتیك منطقهای ظریف در شرایطی انجام میگیرد كه دولت آمریكا به تازگی و همراستا با اقدام خصمانه خود در تروریستی اعلام كردن سپاه پاسداران، تحركات خود را جهت اِعمال فشار هرچه بیشتر بر ایران و ایجاد و تقویت یك جبهه ضد ایرانی در منطقه تشدید كرده است و سفر ظریف در راستای خنثی نمودن اقدامات خصمانه امریكا علیه ایران و سوریه در منطقه شكل گرفت.
** تعیین سیاست خارجی ایران
این كارشناس مسائل خاورمیانه همچنین اظهار داشت: این یك موضوع انحرافی است كه عده ای مغرضانه این موضوعات را در افكار عمومی مطرح می كنند كه سپاه قدس مواضع ایران در سوریه را مشخص می كند.
وی اظهار داشت: در بحث ارتباط و روابط با سوریه به طور مجموع ارگان های امنیتی، سیاسی واقتصادی مواضع ایران در سوریه را مشخص می كنند و ممكن است در طول دوره ای كه با حمله تروریست و اشغال مناطق زیادی از این كشور مواجه بودیم سپاه قدس حضور بیشتری داشت و در مواقعی با توجه به اوضاع منطقه وزن بیشتری نسبت به بقیه نهاد ها داشت.
زنگنه افزود: اما اكنون با توجه به وضعیت آرام سوریه، قطعا سیاست خارجی توسط دستگاه وزارت امور خارجه صورت می گیرد و نباید در این موضوع دوگانگی پیش بیاید زیراكه منافع ملی كشورمان در امور سوریه به خطر می افتد.
زنگنه همچنین با اشاره به سفر ظریف به كشورهای سوریه و تركیه، گفت: این سفرها نشان می دهد كه در اغلب موارد سیاست تركیه در قبال سوریه، به ایران نزدیك است گرچه تركیه سیاست خاص خود را دنبال می كند اما سیاست كلی جمهوری اسلامی در قبال سوریه تاكید بر حاكمیت دولت سوریه و وحدت و یكپارچگی مردم این كشور می باشد.
وی اظهار داشت: از سوی دیگر، از آنجا كه همكاری ایران، روسیه و تركیه در موضوع سوریه در قالب روند آستانه توانسته است موفقیتهای قابل توجهی را برای این سه كشور در زمینه كاستن از درگیریها در سوریه و همچنین تأمین منافع خود آنها به همراه بیاورد، یكی از محورهای اصلی رایزنیهای ظریف در دمشق و آنكارا احتمالاً چگونگی سرعت بخشیدن به روند سیاسی برای حفظ دستاورهای موجود، آن هم در شرایطی است كه آمریكا به حضور و فعالیت خود در سوریه ادامه میدهد.
** روابط سوریه و ایران در دوره پسابحران
این كارشناس مسائل خاورمیانه بیان داشت: با توجه به سیاست خصمانه آمریكا در منطقه و ایجاد تنش و بی ثباتی به هر اندازه كه كشورهای منطقه بتوانند همكاری در جهت ثبات و بر قراری امنیت گام بردارند سیاست های آمریكا در منطقه شكست خواهد خورد.
وی افزود: آمریكا سیاست های خصمانه علیه ایران و سوریه اعمال می كند و ائتلاف كشورها در منطقه از طریق رایزنی های دیپلماتیك می تواند به شكست سیاست های آمریكا در منطقه منجر شود.
زنگنه در پایان بیان داشت: سوریه به عنوان مهمترین عرصه حضور و بازیگری منطقهای ایران طی چند سال اخیر، در رویكرد مقابله با فشارهای آمریكا برای ایران اهمیتی سیاسی و ژئوپلیتیك داشته و تركیه نیز به عنوان یك شریك اقتصادی مهم و یاریگر ایران در دور زدن تحریمهای آمریكا بیشتر از جنبه اقتصادی برای ایران دارای اهمیت است.
پژوهش **ر.ت **1552
تهران-ایرنا- كارشناسان مسائل خاورمیانه معتقدند با توجه به روابط استراتژیك ایران و سوریه، توسعه روابط، مستلزم رایزنی مستمر است و سفر وزیر امور خارجه كشورمان به دمشق با هدف تعمیق و تحكیم صلح و ثبات منطقه صورت می گیرد.