۲۷ فروردین ۱۳۹۸، ۱۹:۰۹
کد خبر: 83281144
T T
۰ نفر
جستجوي داده‌هاي مكاني مناطق سيل‌زده از طريق ژئوپرتال ملي

تهران- ايرنا- معاون اداره كل سامانه‌ها و زيرساخت‌هاي اطلاعات مكاني اعلام كرد: برقراري ارتباط بين داده‌ها، از وظايف زيرساخت داده مكاني (SDI) است كه سازمان نقشه‌برداري اين بستر و زيرساخت را از طريق ژئوپرتال ملي ايجاد مي‌كند.

به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، مهرداد جعفري سليم، بعدازظهر سه‌شنبه در نشست «مديريت سيلاب و داده‌هاي مكاني» با اشاره به اين‌كه طي نيم‌قرن فعاليت سازمان نقشه‌برداري گنجينه‌اي از اطلاعات زمين در آن گردآوري شده، به سناريوي فرضي اشاره كرد كه در مواقع بحراني بسيار چاره‌ساز است: چگونگي ثبت اطلاعات واقع شده در اين بحران است.
او افزود: ساده‌ترين تعريف از بحث سيل، افزايش حجم آب بيشتر از حجم آنچه كه طبيعت بتواند آن را كنترل كند، اين پديده وقتي تبديل به خطر مي‌شود كه منابع انساني جان انساني و اموال و زيرساخت‌ها را تحت‌الشعاع خودش قرار مي‌دهد.
جعفري سليم خاطرنشان كرد: بايد اين نكته را مدنظر قرار داد كه سيل لزوماً به دليل بارش باران پديد نمي‌آيد و مسائلي مانند آب شدن برف، سونامي، طوفان، شكستن سدها و عدم پذيرش طبيعت براي جذب آب در به وجود آمدن آن تأثير دارد.
وي در ادامه گفت: در ارتباط با خطرات سيل بايد دو نكته را از هم تفكيك كنيم؛ يكي عواملي كه در به وجود آمدن سيل نقش دارند كه مي‌تواند با استفاده از توپوگرافي اطلاعات مربوط به شيب را به دست آورد. جايگاه اين كار تماماً در سازمان نقشه‌برداري است و برآورد مسائل مربوط به سيل بدون دانستن اطلاعات مربوط به سيل امكان‌پذير نيست.
جعفري سليم بيان داشت: پوشش زمين، ميزان جذب طبيعت نسبت به يك سيل يا در حقيقت به وجود آمدن آن و اين‌كه چقدر مي‌تواند منجر به خطر شود، اطلاعات زمين‌شناسي، ميزان جذب آب توسط زمين، چگونگي حركت ابرها، چگونگي بارش و تراكم شبكه‌هاي آب، مسائلي هستند كه در بحران سيل بايد مدنظر داشت.
وي همچنين از نقش داده‌هاي مكاني و كاربردهاي GIS و SDI در مديريت بحران سخن گفت و افزود: داده‌هايي نظير مدل رقومي ارتفاعي زمين، نقشه شيب و نقشه كاربري اراضي كه در مديريت بحران سيلاب بسيار كاربرد دارد.
معاون اداره كل سامانه‌ها و زيرساخت‌هاي اطلاعات مكاني تصريح كرد: سازمان نقشه‌برداري كشور با جمع‌بندي و تلفيق داده‌هاي مكاني مي‌تواند نقش مؤثري در مديريت بحران داشته باشد.
وي در تشريح قابليتهاي ژئوپرتال ملي گفت: اين بستر امكان جستجوي داده‌هاي مكاني را از مناطق سيل‌زده و با بهره‌گيري از پايگاه‌هاي داده سازمان فراهم مي‌كند، اپليكيشن تحت موبايل اين ژئوپورتال نيز ايجاد شده است.
جعفري سليم يادآور شد: در اين بستر اطلاعاتي همچنين ساير گزارش‌ها از بحران، درخواست امداد، اقلام موردنياز، منتسب به مختصات قابل ذخيره‌سازي است.
نشست تخصصي «مديريت سيلاب و اطلاعات مكاني» با حضور متخصصان، كارشناسان و استاداني از دانشگاه‌هاي ايران و آلمان به ميزباني سازمان برنامه‌وبودجه برگزار شد.
علمي**9207** 1055