۲۸ فروردین ۱۳۹۸، ۸:۳۱
کد خبر: 83281507
T T
۰ نفر
جوانان اهرم پیشرفت كشور

سمنان- ایرنا- كمتر كشوری در جهان مانند ایران، با 31 درصد، از چنین جمعیت جوانی برخوردار است، اهرمی توانمند در سرزمینی سرشار از گنج های پیدا و پنهان كه می تواند توسعه و پیشرفت را در عرصه های مختلف با ترسیم چشم انداز مناسب رقم بزند.

به گزارش ایرنا، با توجه به شرایطی كه جوانان 31 درصد از جمعیت كشور را به خود اختصاص داده اند، این قشر از جایگاه ویژه ای برخوردارند، پس سیاستگذاری و برنامه ریزی در حوزه جوان نیاز به شناخت علمی دقیق از وضعیت آن ها دارد.
ضرورت دارد مطالعه و پژوهش در حوزه چالش های اساسی جوانان از مهمترین اولویت های مسوولان و برنامه ریزان كشور قرار گیرد تا توفیق ها در این زمینه ‌محقق شده و آینده درخشان و توسعه یافته ای نصیب كشور شود.
ناامیدی نسبت به آینده، یكی از مهم‌ترین عوامل ایجاد فشار روانی بر توده مردم به خصوص جوانان است، این مساله از عواملی چون تبعیض، شكاف طبقاتی، نبود عدالت اجتماعی و حتی فقدان شفافیت و پاسخگویی نشات می گیرد.
وجود نابرابری در جامعه در مسایلی مانند توزیع ثروت، فرصت ها و امكانات، مساله ای است كه پیامدهای منفی آن به مراتب بیشتر از فقر است و از سویی زمینه ساز ایجاد بحران ها و شكاف های عمیق بین جوانان با حاكمیت، خانواده و حتی با نسل خود می شود.
بنابراین پاسخگو بودن مدیران نسبت به جامعه و مطالبات جوانان و همچنین اصلاح برخی قوانین، پذیرش صادقانه حقوق اساسی مردم، رفع موانع مشاركت جوانان و توزیع عادلانه قدرت، زمینه ساز تقویت امید و رفع هرگونه احساس نابرابری برای داشتن جامعه ای بانشاط توام با چشم اندازی روشن نسبت به آینده است.
بی شك، اشتغال مولد و مفید یكی از جمله نیازهای اصلی و مطالبه مهم جوانان كشور محسوب می شود، موضوعی كه برای تحقق آن به همكاری مردم و نهادهای عمومی و دولتی مختلف نیاز است.
نقش قانون گذاران نیز در اشتغالزایی جوانان كشور اهمیت دارد، وضع قانون منع بكارگیری بازنشستگان از جمله اقدامات در این راستا بود، هرچند نیاز به وضع قوانین و بازنگری برخی از آن ها در حوزه جوانان و حمایت از این قشر در كشور احساس می شود.
نظام آموزشی كشور و مراكز دانشگاهی، علاوه بر آموزش مهارت های علمی به دانشجویان، باید دانش آموختگان آشنا به بازار كسب و كار پرورش دهند و دولت نیز زیرساخت های لازم را برای اشتغال جوانان فراهم كند.
بیانیه گام دوم انقلاب امیدبخشِ عصری نو و آینده ای درخشان با بهره مندی از توانایی جوانان در پیمودن قله های پیشرفت و اقتدار علمی و نیز مدیریت جهادی این قشر به منظور توسعه هرچه بیشتر ایران اسلامی است كه مدیران و مسوولان كشور باید پیگیر تحقق این امر باشند.
استان سمنان با جمعیت بیش از 702 هزار نفر 193 هزار جوان دارد.
آمارها بیانگر این است كه نرخ بیكاری در استان سمنان 6.6 درصد است كه دستاوردی بزرگی محسوب می شود، این دیار جایگاه نخست كشور در شاخص توسعه فعالیت های جوانان را دارد.
شاخص توسعه جوانان به معنی بهبود وضعیت افراد جوان و توانمندسازی جوانان برای ساخت زندگی براساس شایستگی ها و قابلیت های آنان است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) استان سمنان، همزمان با ولادت حضرت علی اكبر(ع) و روز جوان، میزگردی با عنوان «مسائل حوزه جوانان» با حضور مصطفی مرادی معاون امور جوانان اداره كل ورزش و جوانان استان، حسین زیاری سرپرست اداره ورزش و جوانان شهرستان سمنان، سعید خجسته فر مدرس دانشگاه و سرپرست انجمن سینمای جوان استان، سید حسین زرگر معاون امور جوانان جمعیت هلال احمر استان و حسین كوكبی دبیر مجمع جوانان استان سمنان در این میزگرد حضور داشتند.
صاحب نظران در این میزگرد تاكید كردند، جدی گرفتن جوانان توسط مسوولان باعث رشد و توسعه همه جانبه كشور می شود.

** جمعیت 193 هزار نفری جوانان در استان سمنان
معاون امور جوانان اداره كل ورزش و جوانان استان سمنان در این میزگرد با بیان اینكه جوانان یكی از مهمترین اقشار جامعه را تشكیل می دهند، گفت: اشتغال یكی از زیربنایی ترین مشكلات جوانان است كه تامین این نیاز مقدمه‌ای برای كاهش آسیب‌های اجتماعی و برخورداری از استقلال مالی برای ازدواج این قشر محسوب می شود.
مرادی افزود: در عصر جدید و دنیای مدرن، فضای مجازی خیلی از جایگاه های سنتی را تغییر داده و به تبع مشكلات منحصر به خود را ایجاد كرده است.
وی خاطرنشان كرد: جوانان به علت نداشتن برنامه برای گذران فراغت، بیشتر اوقات خود را در فضای مجازی سپری می‌كنند.
وی بیان كرد: از جمعیت 702 هزار نفری استان سمنان، 193 هزار نفر معادل 27.5 درصد را جوانان به خود اختصاص دادند.

** سمنان جایگاه نخست كشور در شاخص توسعه جوانان
معاون امور جوانان اداره كل ورزش و جوانان استان گفت: سمنان به نسبت استان‌های دیگر از نظر جمعیت جوانان در رده میانی كشور جای دارد، اما چیزی كه مشخص است با گذر زمان، به سمت میانسالی در حركت و جمعیت جوان آن رو به كاهش است‌.
وی با اشاره به برخی از شاخص ها، تصریح كرد: استان سمنان در شاخص توسعه جوانان طبق آخرین گزارش وزارت ورزش و جوانان رتبه اول و بالاتر از استان های توسعه یافته چون تهران و البرز قرار دارد.
مرادی اظهارداشت: آموزش و پرورش، سلامت و رفاه، اشتغال، مشاركت سیاسی و مشاركت مدنی در این شاخص مورد توجه قرار می گیرد.

** تغییر سبك در گذران اوقات فراغت
معاون امور جوانان جمعیت هلال احمر استان سمنان در میزگرد ایرنا با بیان اینكه نگاهی به گذشته نشان از وجود سرگرمی های سالم برای جوانان آن زمان دارد، گفت: بازی های بومی، محلی و دورهمی های خانوادگی باعث سرگرمی جوانان در آن زمان بود، اما اكنون گذران اوقات فراغت به یكی از دغدغه های این قشر تبدیل شده است.
زرگر با اشاره به تغییر در سبك گذران اوقات فراغت، تصریح كرد: استفاده نادرست از فضای مجازی می تواند در كاهش دورهمی ها و بی توجهی به سرگرمی های گذشته تاثیرگذار باشد، اما این فضا را نیز می توان با برنامه ریزی تبدیل به یك فرصت كرد.
وی، ورزش را به عنوان پایه ای برای ساختن آینده یك جوان ذكر كرد و افزود: علاقه به ورزش در بین جوانان رو به كاهش است كه این مساله نیاز به بررسی دارد.
زرگر ادامه داد: بی توجهی جوانان نسبت به مقوله ورزش كه موثر در نشاط اجتماعی است، نشانگر بی معنا شدن آینده برای نسل جوان است كه مسالی نگران كننده به نظر می رسد.
زرگر گفت: جوانان تصوری از آینده ندارند و سوالات در این زمینه از نسل جوانان به طور معمول با پاسخ همراه نیست.
معاون امور جوانان جمعیت هلال احمر سمنان، با اشاره به نقش آموزش و پرورش در این زمینه، تصریح كرد: مدارس در گذشته نسبت به زمان حال به مسائل اجتماعی توجه بیشتری داشتند، اما اكنون كسب نمره مهمترین دغدغه برای دانش‌آموزان و مربیان در مدارس كشور شده است.

** اجرای طرح پیمان برای كاهش آسیب های اجتماعی
زرگر با اشاره به ارائه آموزش های پیشگیری اولیه از اعتیاد در قالب طرح ملی پیمان در هلال احمر، بیان كرد: طرح پیمان یا پیشگیری موثر از اعتیاد در جهت نشاط اجتماعی از اقدامات این جمعیت در حوزه آگاه سازی جوانان به منظور مقابله و پیشگیری از آسیب های اجتماعی است.
وی ابرازداشت: جمعیت هلال اهمر با ارائه آموزش های مختلف در قالب طرح ملی پیمان، آشنایی با انواع مواد اعتیاد آور، عوارض و پیامدهای آن، خودمدیریتی، مهارت حل مساله، باورهای غلط جوانان درباره مصرف مواد، ارتقای كیفیت زندگی، مهارت جرات ورزی و هویت یابی به جوانان و نوجوان آگاهی سازی می كند.

** ضعف اعتماد به نفس عمومی در بین جوانان
مدرس دانشگاه و سرپرست انجمن سینمای جوان استان سمنان در این میزگرد گفت: ضعف اعتماد به نفس عمومی و سردرگمی در جوانان كشور مشهود است.
خجسته فر با بیان اینكه جوانان دانشگاهی برنامه ریزی و انسجام فكری برای آینده ندارند، افزود: شاید این مساله به قصور و اشتباهات در نظام آموزشی به علت آزمون و خطاهای مكرر و بدون نتیجه مثبت و منطقی، شكل گرفته است.
این مدرس دانشگاه در رشته های هنری ادامه داد: نسل جوان ایرانی بیشتر اسیر تفكر قالبی و كلیشه ای است.
وی با بیان اینكه آینده هر كشوری در گرو فعالیت جوانان متفكر و زبده است، اظهارداشت: تغییر نگاه و رویه در تعلیم و پرورش نظام آموزشی برای تربیت جوانان خلاق و اندیشمند در كشور ضروری است.
سرپرست انجمن سینمای جوان سمنان، نگاه جوانان امروزی به شغل را نادرست برشمرد و خاطرنشان كرد: دولت باید زیرساخت لازم برای اشتغال را فراهم كند و از طرفی نظام آموزشی كشور ذهن ها را در جهت كارآفرینی تربیت كند تا تفكر اشتباه در جوانان كشور از بین برود.
این مدرس دانشگاه تاكید كرد: آموزش عالی در ترویج و نهادینه سازی این اندیشه نادرست در اقشار جامعه سهیم بوده است.
وی تصریح كرد: مراكز آموزش عالی كشور با آشناسازی دانشجویان با اقتصاد كسب و كار، آن ها را برای فعالیت در بازار آماده كنند.
خجسته فر، وجود زیرساخت فرهنگی را لازمه توسعه و پیشرفت هر كشوری دانست و خاطرنشان كرد: متاسفانه این بخش و نهادهای متولی آن در ایران ضعیف تر از دیگر بخش ها عمل می كنند.

** تبعیض در جامعه نشاط را از جوانان گرفته است
دبیر مجمع جوانان استان سمنان در میزگرد ایرنا گفت: جوانان كشور در جامعه ای زندگی می كنند كه تبعیض بیداد می كند، بخشی از این مساله می تواند تبلیغات دشمنان باشد اما باید واقعیت ها را نیز پذیرفت.
كوكبی افزود: سلامت و توسعه نشاط اجتماعی در بین قشر جوان كمرنگ شده و امید به زندگی در آن ها كاهش یافته است.
وی بیان كرد: وجود آزادی بیان در كشور مطلوب نیست، برخی از اقشار در نقاط مختلف از این مهم برخوردار نیستند كه گاهی ریشه مشكلات به همین مسائل فرهنگی و نگرش های غیرمنطقی باز می گردد.
كوكبی با اشاره به آیین ها و سنت های ایرانیان، تصریح كرد: بازیابی مراسم های شاد و تفریحی گذشتگان در افزایش نشاط اجتماعی جامعه موثر است و با برگزاری جشنواره های گردشگری با موضوعات مختلف می توان این آیین ها را اجرا كرد.

** حوزه جوان متولی مشخص ندارد
كوكبی با بیان اینكه متولی در مسائل فرهنگی كشور نامشخص است، گفت: آشفتگی های زیادی در بحث فرهنگی و امور جوانان وجود دارد كه نشات گرفته از نبود متولی مشخص برای این امر است.
وی خاطرنشان كرد: اعتباراتی كه به ورزش و جوانان تخصیص می یابد نسبت به سایر وزارت خانه ها كمتر است و با این اوصاف چگونه می توان مسائل امور یك جوان را بررسی و حل كرد.
دبیر مجمع جوانان استان سمنان ادامه داد: اعتماد به جوان ایرانی و نیز سازمان های مردم نهاد به عنوان تسهیل گران امور در جامعه، در عمل شكل بگیرد.

** حمایت از جوانان در حد شعار است
كوكبی گفت: اعتماد و اعتقاد به جوانان در اداره كشور وجود ندارد و شعارزدگی در این زمینه زیاد است، این مساله سبب كاهش امید به آینده در جوانان شده است.
وی ادامه داد: مدیران در بخش خصوصی و نهادهای غیردولتی نیز به جوان گرایی توجه نمی كنند.
مدیر مجمع جوانان سازمان های مردم نهاد استان سمنان تاكید كرد: ساده زیستی مدیران و مسوولان كشوری، الگوسازی مناسب افراد برجسته برای جوانان و كار محتوایی در این حوزه از جمله راهكارهای افزایش امید به آینده در نسل جوان است.
كوكبی خاطرنشان كرد: سازمان های دانش آموزی بستری مناسب برای ارتقا جایگاه جوانان است.
سرپرست سازمان ورزش و جوانان شهرستان سمنان در این میزگرد گفت: هویت جوان ایرانی و نیز سردرگمی مسئولان دو مساله مهم در حوزه جوانان كشور است.
زیاری با بیان اینكه جوانان ایرانی در تعریف از خود دچار مشكل هستند، تصریح كرد: جوانان ایرانی باید چه تعریفی از خود به جامعه داشته باشند در حالی كه تناقض هایی در حوزه های مختلفی چون مناسبت های ملی، پوشش، فرهنگ و موسیقی در كشور وجود دارد.
وی با اشاره به اینكه برخی مسائل برای افرادی از جامعه هنجار و برای برخی دیگر نابهنجار است، خاطرنشان كرد: تناقض هایی در كشور وجود دارد، برخی مناطق مسائل را ترویج و مناطقی دیگر آن را نهی و نفی می كنند، این مسائل برای جامعه به ویژه نسل جوان كه به دنبال هویت یابی است، سبب سردرگمی و بی هویتی می شود.
سرپرست ورزش و جوانان شهرستان سمنان اظهارداشت: این شكاف بین نسلی و بین جوانان و حاكمیت برای جامعه مشكل آفرین است.
زیاری با اشاره به سردرگمی مسوولان جامعه در حوزه جوانان، بیان كرد: نبود ارتباط مناسب و فراگیر مسوولان با نسل جوان مساله مطلوبی نیست.
وی گفت: فعالیت ها و برنامه های مسوولان كشوری با خواسته های جوان امروزی همخوانی ندارد و پاسخگوی مطالبات این قشر نیست، دغدغه و افكار جوانان باید مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان برای قشر جوان برنامه ریزی كرد.
زیاری با اشاره به اینكه نگاه حاكمیتی به مشكلات اجتماعی باید پیشگیرانه باشد، تاكید كرد: دستگاه های متولی خود دچار مشكلاتی هستند، نبود متولی مشخص یكی از این مشكلات است.
زیاری اضافه كرد: تخصیص بودجه و تصمیم گیری، قانون و سیاست گذاری برای دستگاه های مانند ورزش و جوانان در نظر گرفته نشده و این دستگاه تنها می توانند دغدغه جوانان را مطرح كند.
سرپرست ورزش و جوانان شهرستان سمنان گفت: ساختار در حوزه جوانان دچار مشكل است و مادامی كه این مساله حل نشود، مسائل قشر جوان مرتفع نمی گردد.
سرپرست ورزش و جوانان شهرستان سمنان گفت: هویت جوان ایرانی و نیز سردرگمی مسئولان دو مساله مهم در حوزه جوانان كشور است.

** ضرورت تدوین سند بالادستی برای نشاط اجتماعی
زیاری گفت: نشاط اجتماعی مفهومی انتزاعی است و هر شخص به ظن خود این مساله را تعریف می كند و اقدامات را برای تحقق آن انجام می دهد.
وی تاكید كرد: تهیه و تدوین یك سند بالادستی برای برنامه ریزی صحیح و منطقی با هدف افزایش نشاط اجتماعی و قالب بندی آن ضروری است.

** حاشیه ها جوانان را ناامید كرده است
سرپرست ورزش و جوانان شهرستان سمنان ادامه داد: ابتدا برای نشاط آفرینی در جامعه باید عوامل ناامیدی حذف شود، مباحثی چون ژن خوب، شكاف طبقاتی و مباحث اقتصادی، اجازه شادبودن و شادزیستن را به جوانان نمی دهد.
زیاری اظهارداشت: جوان نخبه و بااستعداد زمانی كه نمی تواند در ساختار حكومتی كشور وارد شود، ناخودآگاه این مساله باعث ناامیدی فرد می شود بنابراین لازم است برخی ساختارها تغییر كند.
زیاری با بیان اینكه نشاط و شادی دو مساله متفاوت هستند، خاطرنشان كرد: برخی مسائل همچون برگزاری كنسرت و ورود بانوان به استادیوم ورزشی از حقوق اولیه جامعه است كه باید محقق شود.
وی اضافه كرد: اصلاح ساختارهای فسادزا در حاكمیت، ریشه كنی اختلاس، شفافیت و پاسخگویی مدیران و وجود رسانه های آزاد در جامعه سبب نشاط آفرینی و امید به آینده می شود.
سرپرست ورزش و جوانان شهرستان سمنان گفت: برقراری عدالت اجتماعی و یكسان دیده شدن این فشارهای مختلف در كشور، از دیگر مسائلی است كه برای نشاط آفرینی باید در نظر گرفته شود.

** قانون منع به كارگیری بازنشستگان
معاون امور جوانان اداره كل ورزش و جوانان سمنان با بیان اینكه نبود امید اجتماعی در جوانان یكی از چالش موجود است، افزود: گام ها را باید در راستای ایجاد زیرساخت ها به منظور افزایش امید اجتماعی برداشت تا به تبع آن سرمایه های اجتماعی كشور ارتقا یابد.
وی بیان كرد: برنامه ریزی و مدیریت در شناسایی نیازهای جوانان برای داشتن افق روشنی از آینده اجتناب ناپذیر است.
مرادی گفت: بها‌ دادن به نسل جوان و اینكه چه میزان این قشر در تصمیم گیری ها دخیل است از موضوعاتی مهم است كه نیاز به توجه بیشتر دارد.
وی با بیان اینكه نسل اول انقلاب همچنان سوار بر قدرت است و نیاز به جایگزینی نسلی احساس می شود، خاطرنشان كرد: قانون منع به كارگیری بازنشستگان به جوانان كشور برای حضور در عرصه های تصمیم گیری و برنامه ریزی فرصت می دهد.
معاون امور جوانان اداره كل ورزش و جوانان استان ادامه داد: در حوزه مدیریتی عرصه برای مدیران جوان باز شود تا امید اجتماعی در جامعه ایرانی ارتقا یابد.
وی به ضرورت مشاركت مردمی در تحقق برنامه ریزی حاكمیتی تاكید و خاطرنشان كرد: مردم باید همراهی لازم را با حاكمیت داشته باشند و با گفتمان مسائل نامطلوب را حل كنند.

** جوانان در بیانیه گام دوم انقلاب
مرادی با اشاره به تاكید رهبری بر حضور پررنگ تر جوانان در عرصه های مدیریتی و زمامداری امور توسط این قشر، گفت: مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب به موضوع جوانان پرداختند و حضور این قشر را برای داشتن آینده روشن كشور ضروری برشمردند.
وی تصریح كرد: مدیران باید برای جوانان و پاسخگویی مطالبات آن ها با توجه به بیانیه گام دوم انقلاب عرصه را فراهم كنند‌.

** موازی كاری دستگاه های متولی امر
معاون امور جوانان جمعیت هلال احمر استان سمنان گفت: موازی كاری دستگاه های اجرایی در پرداختن به موضوع آسیب های اجتماعی و امور جوانان از كیفیت و اثربخشی اقدامات كاسته است.
وی با اشاره به ضرورت آموزش به جوانان تاكید كرد: حضور نیروهای متخصص و كارشناس در این بخش اقدامات را اثرگذارتر می كند.
زرگر با بیان اینكه استعداد جوانان با دیده شدن شكوفا تر می شود، تصریح كرد: این فرصت به طور یكسان به همه جوانان برای توسعه یافتگی كشور داده شود.

** لزوم توجه به بهداشت و سلامت روان جوانان
خجسته فر گفت: برنامه ای برای پایش سلامت و بهداشت روان جوانان در كشور وجود ندارد‌.
وی افزود: توجه به سلامت و بهداشت روان قشر جوان و برنامه ریزی در خصوص آن مقدمه اقدامات برای نشاط آفرینی در جوانان است.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: قانونگذاران قوانین را در راستای تحقق امید به زندگی و نشاط اجتماعی وضع و یا قوانینی را كه ضد این نقیضه است را حذف كنند.
خجسته فر تاكید كرد: طی این سالیان در بحث قانون گذاری برای جوانان كشور جدا از تلاش های نظام مند، سیاست گذاری خاصی انجام نشده است.
9891/6103
۰ نفر