به گزارش ایرنا، رئیس جمهوری آمریكا این روزها درگیر ماجراهای مختلفی شده كه یكی از مهمترین آنها مخالفت با نمایندگان كنگره با انتشار اظهارنامههای مالیاتی او است؛ موضوعی كه از زمان رقابت انتخابات ریاست جمهوری 2016 ادامه یافته و این روزها از سوی نمایندگان دموكرات كنگره، با شدت بیشتری دنبال میشود.
به طور معمول نامزدهای ریاست جمهوری آمریكا در زمان انتخابات، اظهارنامه مالیاتی خود را منتشر میكنند اما از سال 2016 تاكنون دونالد ترامپ، حاضر به انتشار این اسناد نشده و به بهانه اینكه اظهارنامههای مالیاتیاش تحت حسابرسی سازمان خدمات درآمد داخلی آمریكا قرار دارد، به این روند ادامه داده است.
در آمریكا نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به طور معمول اظهارنامههای مالیاتی خود را در اختیار عموم قرار میدهند اما اقدام ترامپ در مخالفت با این كار، ادامه دهنده راه «ریچارد نیكسون» رئیس جمهوری پیشین و جمهوریخواه (1969 تا 1974) آمریكا است كه پروندههای مالیاتی خود را مخفی نگه داشت.
** سابقه فرارهای مالیاتی ترامپ
پاییز سال 2017 میلادی(1396) بود كه روزنامه «نیویورك تایمز' در گزارشی اعلام كرد، اسناد مالیاتی كه از دونالد ترامپ به دست آنها رسیده، نشان می دهد او ممكن است نزدیك به 18 سال مالیات پرداخت نكرده باشد.
براساس این گزارش، ترامپ حدود دو دهه پیش در اظهارنامه مالیاتی خود یك میلیارد دلار ضرر را گزارش كرده بود و به همین دلیل امكان داشته در طول همه این سالها از نظر قانونی از پرداخت مالیات، معاف بوده باشد.
كارشناسان مالیاتی به «نیویورك تایمز» گفتند، گر چه روشن نیست ترامپ در سالهای پس از آن چقدر درآمد داشته اما این ضرر مالی كافی بوده برای آنكه او به مدت 18 سال، سالیانه 50 میلیون دلار از درآمدی كه به آن مالیات تعلق میگرفته كم كند.
همچنین در سال 2017 حدود 200 سناتور و نماینده حزب دموكرات آمریكا، در جدل با ترامپ بر سر پولهایی كه از خارج به حساب به شركتهای جهانی او واریز شده، دادخواستی علیه مخفیكاری مالیاتی وی تنظیم و ترامپ را به نقض معاملات تجاری قانون اساسی آمریكا متهم كردند.
در این دادخواست اعلام شده بود كه رئیس جمهوری آمریكا این معاملات را از كنگره آمریكا مخفی نگهداشته است.
سناتور «ریچارد بلومنتال» همان زمان در این زمینه گفت: «وقتی رئیس جمهوری توضیحی درباره درآمدهایش نمیدهد، ما این امكان را نخواهیم داشت به فعالیت قانونی خود ادامه دهیم. ما چگونه میتوانیم موضوعی را تایید كنیم كه از جزییات آن بیخبریم؟»
در حالی اخبار و گزارشها از فرار مالیاتی رئیس جمهوری آمریكا منتشر شده كه دونالد ترامپ بارها در توئیتر اقدام كسانی كه فرار مالیاتی می كنند را محكوم كرده بود.
** سه درخواست دموكراتها درباره تخلفات مالیاتی ترامپ
در یك ماه اخیر جدل مالیاتی میان دموكراتها و ترامپ با درخواست رسمی نمایندگان این حزب مخالف رئیس جمهوری در كنگره از اداره مالیات برای مشاهده اظهارنامههای مالیاتی رئیس جمهوری آمریكا در چند سال اخیر، شدت بیشتری یافته است.
اوایل فروردین سال جاری، «ریچارد نیل» رئیس كمیسیون امور مالی و مالیات مجلس نمایندگان آمریكا از حزب دموكرات با ارسال نامهای به اداره مالیات آمریكا، انتشار اظهارنامههای مالیاتی دونالد ترامپ و چند شركت متعلق به او را در فاصله سالهای 2013 تا 2018 خواستار شد.
براساس این درخواست كه شامل دریافت اطلاعات و جزییات مربوط به حسابرسیهای مالیاتی احتمالی دونالد ترامپ است، تا 21 فروردین ماه برای انتشار اظهارنامههای مالیاتی رئیس جمهوری آمریكا مهلت داد شد اما دولت ترامپ توجهی به این درخواست نكرد.
با این حال «ریچارد نیل» با سماجت اعضای دموكرات كنگره، در نامه ای دیگر به سازمان خدمات درآمد داخلی این كشور تا سوم اردیبهشت (23 آوریل) مهلت دیگری دادند تا اظهارنامه های مالیاتی ترامپ را منتشر شود.
در این نامه خطاب به «چارلز رتیگ» كمیسر سازمان خدمات درآمد داخلی آمریكا تصریح شده كه عمل نكردن این نهاد مالیاتی به مهلت جدید، به منزله رد درخواست كنگره خواهد بود.
دموكراتها دلیل سماجت بر این درخواست را تكمیل روند تحقیقات آنها در مورد تضاد منافع حاصل از استمرار برخورداری ترامپ از منافع تجاری در ضمن خدمت به عنوان رئیس جمهوری آمریكا اعلام كردهاند.
با وجود این جدلهای مالیاتی، تاكنون وزارت دادگستری آمریكا حاضر نشده در این باره موضعگیری كند.
دموكراتها از ابتدای سال جاری میلادی اكثریت مجلس نمایندگان آمریكا را در اختیار دارند و با درخواست مستقیم از اداره مالیات، میخواهند تخلفات احتمالی ترامپ را آشكار سازند.
طبق قوانین آمریكا، «ریچارد نیل» تنها عضو مجلس نمایندگان است كه اجازه دارد به سوابق مالیاتی شهروندان دسترسی مستقیم داشته باشد.
او خواهان دریافت اسناد مربوط به مالیات پرداخت شده ترامپ و شركتهایش طی یك دوره 6 ساله است.
اعضای دموكراتهای مجلس نمایندگان آمریكا در اقدام دیگری، «دویچه بانك» آلمان و چند بانك دیگر را برای ارائه اطلاعات درباره مسائل مالی ترامپ و روابط آنها با روسیه، به كنگره فراخواندند.
طبق گزارش نیویورك تایمز، این احضاریهها از سوی كمیتههای اطلاعاتی و خدمات مالی مجلس نمایندگان صادر شده كه بیانگر تازهترین تلاش دموكراتهای كنگره برای بررسی مسائل مالی ترامپ است.
گفته شده كه ترامپ در مدت چند سال، بیش از 2 میلیارد دلار از «دویچه بانك» دریافت كرده است.
«كری مك هیو» سخنگوی دویچه بانك گفته، این بانك در حال «گفتوگویی سازنده» با كمیتههای مجلس نمایندگان است.
این احضاریهها همچنین برای «سیتی گروپ»، «جیپی مورگان چیس» و بانك آمریكا نیز صادر شده است.
همچنین دوشنبه این هفته (26 فروردین) آسوشیتدپرس نوشت: «الایجا كامینگز» رئیس كمیته ناظر بر فعالیت دولت در مجلس نمایندگان آمریكا به اعضای این كمیته اعلام كرده است قصد احضار حسابدار پرزیدنت ترامپ را دارد.
كامینگز گفته میخواهد احضاریهای برای دریافت مدارك مالی مربوط دونالد ترامپ بین سالهای 2011 تا 2018 بفرستد.
وی در نامهای اعلام كرد كه شركت «مازاراس آمریكا» بدون احضاریه، مدارك و اسناد مربوط به رئیس جمهوری آمریكا را تسلیم نخواهد كرد.
كامینگز یكی از دلایل ارسال این احضاریه را سخنان «مایكل كوهن» وكیل سابق دونالد ترامپ اعلام كرد كه گفته بوده رئیسجمهوری آمریكا پیش از ورود به كاخ سفید، ثروت خود را بیش از آنچه هست، اعلام كرده بود.
** 2 بهانه ترامپ
رئیس جمهوری آمریكا از زمان حضور در كاخ سفید، بهانههای مختلفی برای منتشر نكردن اظهارنامههای مالیاتی خود آورده است.
ترامپ در واكنش به نامه رسمی كنگره گفته كه بررسی حسابرسیهای مالیاتی او از مدتها پیش آغاز شده و تا وقتی كه ادامه دارد، تمایلی به افشای اظهارنامههای مالیاتی خود ندارد.
با این حال، 2 بهانه وی در این زمینه، «سیاسی دانستن» شكایت نمایندگان كنگره و «پیچیده بودن اظهارنامههای مالیاتیاش و سردرنیاوردن برای مردم از آنها» است.
ترامپ گفته سازمان مالیاتی در حال بازنگری اسناد مالیاتی او است و به همین دلیل نمیتواند این اسناد را منتشر كند؛ اما سازمان خدمات درآمد داخلی (سازمان مالیاتی آمریكا) اعلام كرده كه با وجود بررسی اسناد مالیاتی ترامپ به وسیله بازرسان این سازمان، منع قانونی برای انتشار آن وجود ندارد.
البته «استیو منوچین» وزیر خزانهداری آمریكا نامهای به «ریچارد نیل» رئیس كمیته امكانات مالی مجلس نمایندگان آمریكا، گفته بود این وزارتخانه هنوز درباره همكاری با این كمیته درباره مسایل مربوط به امور مالیاتی ترامپ تصمیم نگرفته است.
«سارا سندرز» سخنگوی كاخ سفید نیز در این زمینه گفته اعضای كنگره برای مشاهده و بررسی اظهارنامههای مالیاتی دونالد ترامپ به اندازه كافی باهوش نیستند.
نشریه 'هیل' نیز به نقل از وی نوشت: «صاف و پوست كنده بگویم، فكر نمیكنم كنگره، به ویژه این گروه از زنان و مردان برای بررسی هزاران اوراق مالیاتی ترامپ از زیركی كافی برخوردار باشند؛ حدس میزنم بیشتر آنها مالیات خود را پرداخت نمیكنند و اعتمادی به آنها ندارم كه چند دهه موفقیت رئیس جمهوری را وارسی كنند.»
سندرز تصریح كرده كه دموكراتها با طرح درخواست مشاهده اظهارنامه های مالیاتی ترامپ، به مسیر خطرناكی گام میگذارند.
از دیگر سو، بهانه سیاسی رئیس جمهوری آمریكا از سماجت اعضای دموكرات كنگره برای انتشار این اظهارنامهها، به گزارش جدید منتشر شده درباره نقش روسیه در انتخابات ریاست جمهوری 2016 برمیگردد.
موضوعی كه «میك كالوینی» رئیس دفتر كاخ سفید نیز دموكراتها را در این زمینه به «سیاسیكاری» برای «جلب توجه» متهم كرده و گفته انتشار اظهارنامههای مالیاتی رئیس جمهوری آمریكا «هرگز رخ نخواهد داد و دموكراتها نیز این مساله را میدانند.»
** گزارش مولر و تخلفات مالیاتی، دو اهرم دموكراتها
اوایل فروردین سال جاری خلاصه گزارش «رابرت مولر» بازرس ویژه پرونده نقش روسیه در انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریكا از تحقیقات 2 ساله درباره روابط «دونالد ترامپ» با مسكو از سوی «ویلیام بار» دادستان كل و وزیر دادگستری ایالات متحده منتشر شد.
خلاصه چهار صفحهای از این گزارش بیانگر آن است كه مولر به شواهدی از تبانی ترامپ با روسیه در جریان انتخابات 2016 دست نیافته و این یعنی اینكه اقدامات ترامپ به عنوان جرم و تلاش برای مانع آفرینی در راه اجرای عدالت نبوده است؛ هرچند كه مولر، ترامپ را در مورد برخی جرایم تبرئه نكرد.
هرچند كه كمیسیون قضایی مجلس كه اكنون در اختیار نمایندگان دموكرات است، 14 فروردین سال جاری با اكثریت آرا با درخواست انتشار كامل گزارش رابرت مولر موافقت و تصریح كردهاند اگر گزارش مولر را دریافت نكنند «ویلیام بار» را به كنگره احضار میكنند.
انتشار خلاصه گزارش، سرمستی ترامپ را به همراه داشت به طوری كه وی در پیامی توئیتری اعلام كرد: «نه تبانی و نه كارشكنی صورت نگرفت و گزارش حكایت از یك تبرئه تمام عیار دارد».
این رویكرد ترامپ سبب سماجت بیشتر منتقدان وی شده و آنها بر این باورند كه او در بحث مالیاتی، چیزی برای پنهان كردن دارد زیرا شركتهای او اعلام كرده بودند كه میخواهند درآمدهایشان از شركتهای خارجی را به اطلاع وزارت خزانهداری آمریكا برسانند اما رئیس جمهوری آمریكا موضوع را به اداره مالیات ارجاع داده است.
ترامپ بعد از حضور در كاخ سفید، با توجه به قوانین حاكم، مجبور شد سرپرستی شركت املاك و مستغلات خود را با سرمایهای میلیاردی به پسرانش بسپارد اما گفته میشود او همچنان مالك شركت و املاك همچون زمینهای گلف، هتلها، برج نیویورك و عمارت اعیانی خود در «مارالاگو» فلوریدا است و درآمدها به او میرسد.
یكی از موارد خلاف قانون دیگری كه علیه ترامپ مطرح شده، دریافت هدایای شخصی از كشورهای دیگر است؛ طبق مبنای قانون اساسی آمریكا، رئیس جمهوری این كشور اجازه دریافت هیچ هدیه، حقالزحمه یا عنوانی را از كشوری جز با موافقت كنگره ندارد.
ترامپ خرداد سال 1396 در نخستین سفر خود به عربستان، هدایای گرانقیمت بسیاری از ملك سلمان پادشاه عربستان دریافت كرد كه گرانقیمتترین هدایا در طول تاریخ عربستان سعودی بوده است.
تارنمای خبری «دیلی بیست» تابستان آن سال با ارسال درخواست آزادی اطلاعات به وزارت خارجه آمریكا، به جزییات این هدایا دسترسی یافت.
براساس این گزارش، مهمترین هدایای داده شده به ترامپ و خانوادهاش شامل، «سنگهای گرانقیمت و كمیاب از جنس الماس»، «هفتتیر از جنس طلای خالص و كمیاب در جهان»، «شمشیری از طلای خالص و نایاب تزیین شده با الماس و سنگهای قیمتی به وزن 25 كیلوگرم و قیمت 200 میلیون دلار»، «25 ساعت مچی از جنس طلا و الماس به ارزش 200 میلیون دلار»، «بیش از 150 عبای تزیین شده با سنگهای قیمتی و اندازههای مختلف» و «قایق تفریحی 800 میلیون دلاری( بزرگترین قابق تفریحی جهان به طول 125 متر با 80 اتاق و 20 سوئیت و اتاقهایی از جنس طلا)» بوده است.
رسانهها همان زمان به نقل از «ملك سلمان» پادشاه عربستان اعلام كردند كه وی بسیاری از این هدیههای گرانقیمت را مختص شخص ترامپ اعلام و تصریح كرده بوده كه نباید به موزههای آمریكا واگذار شود.
ترامپ در حالی این هدایا را قبول كرد كه در طول مبارزات انتخاباتی، در یك مناظره تلویزیونی ضمن انتقاد شدید از «هیلاری كلینتون' رقیب انتخاباتی خود به سبب دریافت هدایای گرانبها از پادشاهی عربستان، خطاب به او گفت: «اینها (سعودیها) همان كسانی هستند كه زنان را میكشند و با زنان رفتار بسیار وحشتناكی دارند و تو با این حال پول آنها را میپذیری؟»
رئیس جمهوری آمریكا در طول كارزار انتخاباتی خود، آل سعود را به مسائل مختلفی از جمله دست داشتن در حملات 11 سپتامبر متهم كرد.
روحیه «كاسبكارانه» رئیس جمهوری آمریكا سبب شده كه وی بارها، وقتی پای منافع تجاری و درآمد به میان میآید، مواضع خود را تغییر دهد.
با توجه به تحولات رخداده در منازعات سیاسی و مالیاتی نمایندگان دموكرات مجلس و دولت جمهوریخواه، باید منتظر ماند كه انتشار كامل تحقیقات 2 ساله از پرونده نقش روسیه در انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریكا و اظهارنامههای مالیاتی ترامپ، اسلحه پنهان و فرصت مغتنم كدامیك از احزاب در انتخابات ریاست جمهوری 2020 خواهد بود.
از: لطیف نكوئی
اروپام** 2023 ** 1071
تهران - ایرنا - ماجرای خودداری «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا از انتشار اظهارنامه مالیاتیاش، بار دیگر پیشینه فرارهای مالیاتی این كاسب كاخ سفید را مطرح كرده كه به شیوههای مختلف سعی در مخفی سازی درآمدهای فعالیتهای اقتصادی خود بویژه در خارج از ایالات متحده دارد.