به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، حملات طالبان در ماه اخیر به شدت افزایش یافته است و هر چند این رخداد هر سال با پایان ماههای سرد سال امری متداول است اما امسال این حملات زیر عنوان عملیات بهاری «الفتح» در حالی اجرا می شود كه این گروه پنج نوبت مذاكره مستقیم را جدا از ملاقات های پنهانی با آمریكا برای رسیدن به صلح انجام داده است.
استان های «قندوز»، «بغلان»، «تخار»، «بدخشان»، «فاریاب»، «سرپل» و «بلخ» از جمله استان هایی در افغانستان هستند كه فروردین ماه را با عملیات های شدید طالبان آغاز كردند و بیش از 70 غیر نظامی در آن جان باختند.
اشخاص ، نهادها و سازمان های متعددی در داخل و خارج از افغانستان به این رویه طالبان به شدت انتقاد كردند ، ولی طالبان تداوم حملات نیروهای دولتی را به خود علت اعلام شروع حملات بهاری خود عنوان كرده اند در حالی كه نیروهای دولتی به ذات مسئول امنیت مردم هستند.
** انتقاد شورای عالی صلح سازمان ملل از عملیات بهاری طالبان
اعضای شورای صلح سازمان ملل متحد با انتشار بیانیه ای ، اعلامیه حملات بهاری طالبان را به شدت محكوم كرده و این عملیات را باعث ایجاد درد و رنج عمیق تر برای مردم افغانستان خوانده است.
در این بیانیه كه امروز رسانه ای شد، اعضای این شورا با به رسمیت شناختن تمایل مردم افغانستان برای تحقق صلح اعلام كردند كه مبارزات بیشتر و شدیدتر ، كمترین كمكی به پیشرفت در روند صلح نخواهد كرد.
این شورا مجدد بر اهمیت برگزاری مذاكرات با حضور دولت كابل و طالبان به منظور برقراری صلح و ثبات پایدار در افغانستان تاكید كرد.
**انتقاد نماینده آمریكا در مذاكرات صلح با طالبان از تداوم این گروه به تشدید حملات
«زلمی خلیل زاد» مامور ویژه امور خارجه آمریكا در امور صلح افغانستان نیز در واكنش به آغاز عملیات بهاری طالبان ، خواستار آتش بس شد و افزود كه این حملات باید پایان یابد و دولت كابل و طالبان باید وارد مذاكره شوند.
به گفته خلیل زاد سریع ترین راه برای كاهش خشونت ها موافقت طالبان برای آتش بس و مذاكره با نمایندگان دولت كابل برای دستیابی به صلح است.
وی در توئیتی اعلام كرد كه تصمیم طالبان خطرناك است. زمانی كه دولت افغانستان از اجرای طرحی امنیتی خبر داده است و مردم این كشور نیز تمایل خود را برای صلح ابراز كرده اند، هیچ توجیهی برای چنین خشونتی وجود ندارد؛ هر طرفی كه با آتش بس مخالفت كند در طرف سیاه و غلط تاریخ قرار خواهد گرفت.
**اعلام ایستادگی ناتو در كنار دولت و مردم افغانستان
«دف بتلر» سخنگوی فرماندهی نیروهای آمریكای و ناتو در كابل در واكنش به این بیانیه طالبان اعلام كرد كه این گروه از میان جنگ و صلح، جنگ را انتخاب كرده است، بنابراین ما نیز آمادگی خود را برای جنگ با طالبان اعلام می كنیم و كنار دولت و مردم افغانستان خواهیم ایستاد.
** واكنش دولت افغانستان به اظهارات طالبان
كاخ ریاست جمهوری افغانستان روز شنبه این هفته با انتشار اطلاعیه ای، تصمیم گروه طالبان را مبنی بر تشدید حملات در فصل بهار، به شدت محكوم كرد و آن را نشانه روشن اصرار این گروه برای تداوم جنگ در افغانستان دانست.
در این بیانیه آمده كه جهان اسلام به وضوح اعلام كرده است كه جنگ افغانستان فاقد مشروعیت بوده و برای ادامه آن هیچ گونه توجیه شرعی وجود ندارد.
این اطلاعیه ادعای طالبان را مبنی بر این كه اعلام شروع عملیات بهاری آنها ، در پاسخ به اعلام جنگ توسط حكومت صورت گرفته است را رد كرده و آن را نادرست خوانده است .
دولت تاكید كرده است حكومت افغانستان نه تنها بیانیه ای در مورد آغاز عملیات جنگی خود منتشر نكرد، بلكه تمام موانعی را كه در مقابل صلح وجود داشت از میان برداشت.
در ادامه موضع دولت آمده است ، حكومت افغانستان هم چنان از رهبران و اعضای گروه طالبان كه مخالف آغاز حملات بهاری طالبان هستند ، می خواهد تا در كنار مردم خود قرار گیرند و علیه این اقدام طالبان هم صدا شوند.
ژنرال «بسمالله وزیری» فرمانده نیروهای مسلح افغانستان در همین ارتباط نوشت كه طالبان میخواهد با انجام این حملات در روند مذاكرات صلح كسب امتیاز كند.
وی افزود: «نیروهای امنیتی افغانستان در برابر این رویكرد طالبان ایستادگی كرده و آنان را سركوب میكند.»
**آغاز جنگ در دل صلح
پس از گذشت پنج دور از مذاكرات آشكار آمریكا و طالبان، دور جدید مذاكرات این گروه با شخصیت های سیاسی دولت افغانستان قرار است 20 آوریل در دوحه پایتخت قطر آغاز شود و تا 21 آوریل (31 فرورین تا 1اردیبهشت) ادامه داشته باشد.
طبق گفته طالبان، شخصیت های دولتی به شكل شخصی و هویت فردی خود در نشست قطر شركت می كنند و هیچ كس به عنوان نماینده دولت در این نشست، شركت نخواهد كرد.
این در حالی است كه درست چند روز پیش از آغاز مذاكرات صلح، طالبان بر شیپور جنگ دمیده است و این نشانه ناتوانی آمریكا در مذاكرات پیشین برای تقلیل حس آتش طلبی این گروه است زیرا طالبان بدون در نظر گرفتن مذاكرات صلح بار دیگر در این بیانیه به لزوم ادامه مبارزه با نیروهای خارجی و دولت افغانستان تاكید كرده است.
پس از انتشار فهرست 250 نفری نمایندگانی كه قرار است برای حضور در مذكرات صلح با طالبان در دوحه شركت كنند، از سوی دولت افغانستان، این گروه امروز با انتشار اطلاعیه مخالفت خود را با این تعداد زیادی نماینده اعزامی اعلام كرد.
«ذبیح الله مجاهد» كه به عنوان سخنگوی طالبان در فضای مجازی درای صفحات متعدد است در این باره نوشته است ؛ « تهیه كنندگان این فهرست باید در نظر بگیرند كه این كنفرانس قرار است به صورت برنامه ریزی شده در یك كشور دور دست برگزار شود و مراسم عروسی یا مهمانی در یكی از هتلهای كابل نیست.»
در این متن ، باز تاكید شده است كه در مذاكرات آتی دوحه هیچ كس به عنوان نماینده دولت حضور نخواهد داشت .
دولت افغانستان بتازگی فهرست 250 نفری را منتشر كرد كه به نمایندگی از افغانستان قرار است در نشست كه به تاریخ 20 و 21 آوریل قرار است در قطر برگزار شود به گفت و گو با نمایندگان طالبان بپردازند.
این فهرست خود حاصل چند مرحله نشست شورای عالی مصالحه افغانستان كه در آن مقامات بلند پایه دولتی، سیاسیون ، نمایندگان زنان و جامعه مدنی حضور داشتند بیرون آمد .
«عطا محمد نور» رئیس اجرایی حزب جمعیت اسلامی افغانستان و استاندار سابق بلخ در واكنش به فهرست هیأت شركت كننده در قطر واكنش نشان داد و گفت كه فهرست فرمایشي كه از طرف حكومت براي نشست قطر تهیه شده است را رد می كند و آن را یك فهرست حكومتی می خواند.
نور گفته است كه با چنین چیدمانی در نشست قطر شركت نخواهد كرد و دولت این كار را از روی قصد انجام داده تا روند صلح را تخریب كند.
«رحمت الله نبیل» یكی از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری و رئیس اسبق اداره امنیت ملی افغانستان هم در صفحه اجتماعی خود نوشته است، تردیدی نیست كه صلح پایدار به معنی واقعی آن، خواست همه مردم افغانستان است و باید برای رسیدن به صلح آبرومند تلاش صورت گیرد.
نبیل افزوده است كه به لحاظ كیفی و فنی به جای 250 نفر تنها 25 تن كه حامل خواست و پیام مردم افغانستان در نشست قطر باشند، اشتراك كنند كه اگر هیأت قطر همین لشكر باشد، نتیجه اش از اكنون روشن است.
قرار است این نشست به عنوان دومین دور نشست میان دو طرف افغان برگزار شود، كه ادامه نشست نخست در مسكو خواهد بود.
همزمانی مذاكره و جنگ برای طالبان ، معنای كسب منافع بیشتر در عرصه سیاسی از مسیر خشونت دارد و برای آمریكا به معنای «صلح فقط برای آمریكا» فارغ از تبعات آن برای افغانستان است و برای ملت افغانستان نیز حس بیرون ماندن از چرخه تصمیم سازی برای آینده می دهد.
**آساق**9470**1104**
تهران - ایرنا - اعلام شروع عملیات بهاری توسط گروه طالبان به رغم انجام مذاكرات متعدد برای صلح با نمایندگان آمریكا، نشانگر تلاش همزمان برای بسط قدرت داخلی از طریق خشونت و توافق با نیروی خارجی است كه این تناقض با واكنش تند مقامات افغان ، سایر كشورها و مراجع بین المللی روبرو شده است.