روزبه علی آبادی روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، این مطلب را در پاسخ به سوال مربوط به شرایط بازار نفت و فشار دولت ترامپ برای كاهش واردات نفت از ایران مطرح كرد و افزود: هدف اول آمریكا این است كه بتواند قیمت نفت و انرژی را به طور كلی پایین نگه دارد.
وی ادامه داد: هر دولتی كه در آمریكا بوده است، نزدیك به انتخابات میان دوره ای مجلس یا ریاست جمهوری، سعی داشتند قیمت ها را كنترل كنند. در حال حاضر هم بزرگترین وارد كننده نفت در دنیا، چین است كه آنها بازار خودشان را در خاورمیانه و مقدار كمی هم از ونزوئلا دارند.
تحلیلگر مسایل بین المللی اضافه كرد: من فكر می كنم هنوز قیمت نفت برای آمریكا و جهان مساله است. این مساله تنها مربوط به شرایط ایران و ونزوئلا نیست و بحران داخلی لیبی هم تصمیم گیری را برای ترامپ سخت كرده است.
علی آبادی در پاسخ به این سوال كه چنان چه كشورهای غربی بتوانند اوضاع لیبی را كنترل كنند، آیا معافیت های نفتی ایران ادامه خواهد یافت یا خیر، اظهار كرد: برای تیم ترامپ تصمیم سختی است. امكان دارد تا حدی این معافیت ها را ادامه دهند اما تحریم های بسیار سخت دیگری را جایگزین این معافیت ها كند. شاید صنایع مس و پتروشیمی را به خصوص در مسایل مالی تحریم كند. به نظرم این احتمال بیشتر وجود دارد تا بخواهند معافیت ها را لغو كنند.
وی درباره اظهارات برایان هوك كه گفته است سال 2019 برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران مناسب است و تاكنون تصمیمی برای تمدید معافیت های مربوطه ندارند، گفت: من فكر نمی كنم این اظهارات هوك دقیق باشد. هدف تیم ترامپ این است كه درآمد ناشی از صادرات نفت و نه خود صادرات نفت را به صفر برسانند.
دانش آموخته دانشگاه پیتسبورگ آمریكا افزود: من فكر نمی كنم سهم صادرات نفت ما به چین كاهش یابد، اتفاقی كه می افتد و نسبت به قبل بیشتر می شود، این است كه درآمد فروش نفت را به صورت مستقیم نمی توانیم دریافت كنیم؛ در نتیجه باید كالا بگیریم. در بازار هند هم اینگونه خواهد شد و به خصوص در قسمت كشاورزی به آن سمت می رود.
علی آبادی با بیان اینكه این شرایط برای ایران مناسب نیست اما اتفاق خواهد افتاد، ادامه داد: علاوه بر آن خرده فروش های نفتی هم داشته ایم كه عمده درآمد آنها به سوی بانك های سوئیسی رفته است كه فكر می كنم تامین كننده دارو و نیازهای پزشكی ایران است.
وی خاطرنشان كرد: كاری كه شاید دولت ترامپ بتواند انجام دهد، این است كه درآمد ناشی از فروش نفت را به صفر برساند و احتمال آن زیاد است اما نمی تواند صادرات نفت ایران را با واقعیت های امروز آمریكا به خصوص مسایل اقتصادی و ركود آن و انتخابات پیش رو، قطع كند و قیمت انرژی را به مخاطره بیندازد.
این تحلیگر مسایل اقتصادی در پاسخ به این سوال كه افزایش اخیر قیمت سوخت در آمریكا متاثر از بحران لیبی است یا نگرانی های ناشی از تمدید نكردن معافیت ها، گفت: به نظر من در وهله اول مساله لیبی، بعد ونزوئلا و در وهله سوم ایران نقش داشته است.
علی آبادی با بیان اینكه هنوز تمدید نكردن معافیت ایران به یك خطر ملموس در بازار نفت درنیامده است، ادامه داد: امروز تركیه گفته است كه معافیت را از آمریكا می گیریم. می دانیم كه تركیه رابطه خوبی با آمریكا ندارد در نتیجه یك علامتی دریافت كرده اند كه چنین اظهار نظری می كنند.
وی اضافه كرد: تیم ترامپ نمی خواهد مساله معافیت های نفتی ایران را به بحث اول تبدیل كند. در این صورت روی قیمت ها اثر منفی خواهد گذاشت. اگر به نوع صحبت كردن مقامات آمریكا نگاه كنید، نسبت به مساله نفت خیلی معتدل تر برخورد می كنند و شدید نیستند.
این تحلیلگر مسایل بین المللی در پاسخ به این سوال كه اگر در دوم ماه مه، معافیت ها تمدید شود با توجه به اینكه مرحله بعدی در زمستان و سال آینده هم انتخابات در پیش رو است، عملا معافیت ها تا 2020 ادامه خواهد یافت، گفت: بله اینگونه خواهد بود.
علی آبادی افزود: این معافیت ها رقم خیلی بالایی در بازار نیست اما قابل توجه است و اگر به هر دلیلی تمدید نشود، قیمت هر بشكه نفت 10 تا 20 دلار افزایش خواهد یافت و این چیزی نیست كه ترامپ به دنبال آن باشد.
به دنبال تصمیم یكجانبه آمریكا برای خروج از توافق هسته ای ایران، از آبان ماه سال گذشته تمام تحریم های یكجانبه وغیرقانونی واشنگتن را علیه مردم ایران بازگرداند. یكی از اهداف این تحریم ها به صفر رساندن واردات نفت از ایران بود اما شرایط بازار جهانی و همچنین وضعیت اقتصادی كشورها، مانع از دستیابی آن شد.
اروپام*1429
نیویورك- ایرنا- دانش آموخته دانشگاه پیتسبورگ آمریكا، كنترل قیمت نفت را برای واشنگتن حیاتی دانست و گفت: در صورتی كه معافیت های واردات نفت از ایران تمدید نشود، 10 تا 20 دلار به قیمت هر بشكه افزوده می شود.