به گزارش ايرنا، حدود يك ماه از وقوع سيل گلستان مي گذرد اما هنوز ردپاي سنگين و مهيب سيلاب در جاي جاي شهرهاي آسيب ديده مشهود است و شهرهاي كوچك و محروم آق قلا و گميشان در نتيجه فعاليت گسترده گروه هاي امدادي و نظامي هنوز در حالت نيمه تعطيل قرار دارند.
اگر چه اهالي اين شهرها آرام آرام در حال بازگشت به زندگي عادي هستند اما ابعاد گسترده سيلاب با برجاي گذاشتن خسارت هاي سنگين و تلفات گسترده به توجهي فراگيرتر و مداوم براي گذر از اين شرايط سخت احتياج دارد.
سيلاب مسير خروج خود را پيدا كرده اما حجم فراوان گل و لاي و احاطه آب در اطراف شهر زندگي ساكنان را فلج كرده و به نظر مي رسد تلاش ها براي پاكسازي منطقه به عزمي فراگيرتر احتياج دارد.
مديرعامل ايرنا به همراه تني چند از معاونان و مديران كل سازمان با همراهي مديرعامل موسسه فرهنگي و مطبوعاتي ايران علاوه بر حضور در مناطق سيل زده؛ روند اطلاع رساني از اين حادثه را نيز با همكاران خود بررسي مجدد كرد.
شهرك صنعتي سيل زده آق قلا اولين مقصد سفر مديرعامل ايرنا در سفر به گلستان بود.
بزرگترين شهرك صنعتي استان گلستان در معرض يكي از بزرگترين چالش هاي خود قرار گرفته و با گرفتار شدن در سيلاب متحمل خسارت و آسيب هاي زيرساختي شده است.
نبود سيستم مدرن براي تخليه و هدايت آب در كنار گسيل همه امكانات براي حل مشكلات سكونتگاه ها شهرك صنعتي را در مهجوري قرار داده تا جايي كه مالك يكي از واحدهاي آسيب ديده شهرك گفت حتي فرماندار آق قلا هنوز از شهرك سركشي نداشته است.
مديرعامل كارخانه توليد پروفيل گفت: در سيل اخير علاوه بر تعطيلي چند هفته اي، به دليل ناتواني در عمل به تعهد صادرات كالا به كشورهاي سفارش دهنده، متحمل خسارت 12 ميليارد ريالي و رويگرداني طرف خارجي از ادامه همكاري شديم.
سيد علي سيدرضايي اظهار داشت: ارتفاع 1.5 متري آب وارد شده به سالن توليد هر گونه فعاليت كارخانه را از ابتداي جاري شدن سيل تا چند روز گذشته متوقف كرد و همچنان 90 كارگر اين واحد در بلاتكليفي به سر بردند.
ورق هاي خام زنگار بسته ناشي از غرق شدن چند هفته اي در آب حكايت از زيان اين واحد توليدي دارد، داستان تلخي كه سرانجام بسياري از صنايع ديگر مستقر در اين شهرك است و به گفته خليل زاده مديرعامل شركت شهرك هاي صنعتي گلستان دورانديشي تعدادي از واحدها در بيمه كردن تاحدودي مي تواند از داغ اين تلخي بكاهد هر چند هنوز معلوم نيست بيمه چه سهمي از خسارت ها را تقبل خواهد كرد.
خليل زاده همچنين گفت كه برخي واحدها به دليل هزينه سنگين بيمه، صنايع خود را براي آسيب هايي چون آتش سوزي و زلزله بيمه كردند و از آنجا كه تصور ورود سيلاب را نمي كردند تمايلي به استفاده از بيمه سيل نداشتند كه طبيعتا محتمل ضررهاي فراوان و البته حسرت زيادي خواهند شد.
حضور در جمع امدادگران هلال احمر و گفتگو با مديرعامل اين جمعيت برنامه بعدي مديرعامل ايرنا بود.
دكتر هروي مديرعامل و تعدادي از امدادگران جمعيت هلال احمر گلستان با ارائه گزارشي از روند امدادرساني و خدمات رساني به سيل زدگان به خصوص در روزهاي ابتدايي وقوع بحران ارايه كردند.
مطابق آخرين آمار؛ جمعيت هلال احمر گلستان با بهره مندي از 6 فروند بالگرد سازماني و دهها سورتي پرواز و توزيع بيش از 110 تن محموله هاي زيستي و حياتي به حدود 62 هزار نفر از آسيب ديدگان سيل امدادرساني كرد.
تخليه افزون بر 10 هزار خانه از آب و رهايي 290 خودرو گرفتار در سيل و كمك به آسيب ديدگان شهرستان هاي مراوه تپه، كلاله، مينودشت، بندر تركمن، گنبد، آق قلا، گرگان و بندرگز، آزادشهر و گميشان از ديگر خدمات جمعيت هلال احمر گلستان است.
اسكان حدود 11 هزار نفر و فعاليت 2400 امدادگر در قالب 517 گروه ديگر جلوه هاي خدمت امدادگران هلال احمر گلستان است.
مديرعامل ايرنا هنگام ورود به شهر آق قلا نيز ابتدا به مدرسه كانكسي ميرداماد رفت و با معلمان و دانش آموزان سيل زده گفت و گو كرد.
دكتر هاشمي با حضور در چند كانكس ابتدا نظر دانش آموزان را در خصوص ابعاد مختلف سيل كه بر زندگي و تحصيل آنها اثر گذاشته، جويا شد و سپس از آنان خواست با تلاش و ممارست زياد به نقطه اي برسند كه بتوانند با قرار گرفتن در مشاغل مورد علاقه از تكرار اين گونه اتفاقات جلوگيري كنند.
از نكات جالب توجه اينكه برخي دانش آموزان از علاقه خود به مشاغلي همچون امدادگري سخن مي گفتند كه حاكي از اثر وضعي حادثه بر روح و روان آنها دارد.
به گفته مديركل آموزش و پرورش گلستان: در برخي مدارس به دليل دقت نظر در ارزيابي استحكام بناي آموزشي و يا اسكان برخي از اهالي و امدادگران در آن امكان، حضور دانش آموزان همچنان مهيا نيست كه در شيفتهاي مخالف مدارس جبران مي شود.
احسان گوهري راد اظهار داشت: سيل اخير موجب وارد آمدن خسارت به 344 مدرسه استان گلستان شد كه از اين تعداد 24 مدرسه تخريبي و نيازمند بازسازي است.
وي گفت: پس از بازگشايي مدارس مناطق سيل زده هنوز برخي از دانش آموزان فرصت حضور در كلاس هاي درس را پيدا نكرده و روزانه حدود 70 نفر غيبت مي كنند.
وي بيان كرد: شتاب در پاكسازي مناطق سيل زده و آسودگي خاطر دانش آموزان از همكاري براي تخليه گل و لاي منازل، مشكل غيبت آنان را از كلاس هاي درس برطرف خواهد كرد.
مديرعامل ايرنا پس از آن به منزل شهيدان حبيب لي رفت و با پدر شهيدان اراز محمد و عبدالرحمان ديدار كرد.
مادر اين شهيدان در اولين روزهاي وقوع سيلاب به رحمت ايزدي پيوست و تصوير انتقال پيكرش با قايق بازتاب گسترده خبري داشت.
پدر شهيدان حبيب لي در اين ديدار گفت: به دليل بسته بودن راه و انباشت فراوان آب، پيكر مرحومه را با قايق به محل دفن شهيدان منتقل كرده و در ادامه پس از اقامه نماز ميت در جوار فرزندانش به خاك سپرديم.
حاج مهدي آخوند حبيب لي بيان كرد: در سيل اخير خسارت زيادي به مردم وارد شد اما حضور مستمر نيروهاي امدادي و نظامي و تلاش شبانه روزي آنها براي حل مشكلات از آلام مردم كاست.
اسرافيل وزيري مديركل و طالع زاري معاون فرهنگي بنياد شهيد و امور ايثارگران استان گلستان نيز از آنچه كه تلاش ايرنا گرگان در ترويج فرهنگ ايثارگري ناميدند؛ تشكر كردند.
مقصد بعدي براي حضور در مناطق سيل زده گلستان شهر گميش تپه مركز شهرستان گميشان بود كه همچنان راه دسترسي آن به سبب شكاف هاي زياد براي عبور آب و نصب پل هاي فلزي با محدوديت تردد مواجه است.
اميرشير توماج فرماندار جوان اين شهر همچنان با انرژي زياد فعال است و با ارايه گزارش از منطقه به جنبه هاي مختلف حادثه پرداخت.
توماج در كنار تقدير از انعكاس مطلوب ايرنا و روزنامه ايران در اخبار سيل و بيان مشكلات و كاستي هاي گميشان خواستار استمرار و حتي تقويت حوزه اطلاع رساني منطقه است.
در روزهايي كه تردد به شهر گميش تپه مركز شهرستان گميشان فقط با قايق امكان پذير بود، قايق حامل امدادگران واژگون و 6 تن جان باختند.
پيكر اين جانباختگان چند ساعت پس از واژگوني پيدا شد اما جنازه سليم صوفياني يكي از امدادگران حاضر در اين قايق پس از 4 روز و با تلاش شبانه روزي غواصان از آب بيرون كشيده شد.
مديرعامل ايرنا به همراه فرماندار گميشان و سرپرست اداره كل سياسي استانداري گلستان براي تقدير از تلاش هاي امدادگر فقيد سليم صوفياني به منزل او رفتند.
قربان محمد صوفياني پدر سليم با تقدير از حضور مديرعامل ايرنا گفت: از روز اول شهادت پسرم تاكنون از سيل پيام هاي محبت آميز مردم اقوام گوناگون ايران شرمنده و براي تشكر از اين اظهار لطف آنان ناتوانم.
وي همچنين گفت: اظهار لطف مقام معظم رهبري در شهيد خدمت محسوب كردن جانباختگان حادثه قوت قلب همه اين شش خانواده و مايه مباهات قوم تركمن است.
دكتر هاشمي مديرعامل ايرنا هم در اين ديدار با دلجويي از خانواده سليم گفت اين شهيد نمونه يك تلاش خالصانه براي كمك به همنوع بود كه مي تواند به الگويي براي جوانان منطقه تبديل شود.
مديرعامل ايرنا سپس راهي كردكوي شد و به همراه ابراهيم قدمنان فرماندار شهرستان در روستاي حاجي آباد حضور يافتند.
همزمان با بحران سيل در گلستان و حركت جريان آب ناشي از طغيان رودخانه قره سو به سمت حاجي آباد زن و مرد روستا به صورت شبانه روزي دست به كار شده و همه اطراف منطقه را با كيسه هاي شني به صورت سدي مقابل آب درآوردند و اينگونه محل زندگي خود را از گرفتار شدن در سيلاب نجات دادند.
مديرعامل ايرنا سپس با حضور در دانشگاه گلستان نشستي با دانشگاهيان داشت و البته پيش از آن نيز در بدو ورود به گرگان با روساي دانشگاههاي استان موضوع سيل از جنبه علمي آن را مورد بحث و تبادل نظر قرار داد.
حضور در خبرگزاري جمهوري اسلامي گرگان و نشست با همكاران ايرنا مركز گلستان و ديدار با عبدالرضا چراغعلي معاون سياسي استاندار ديگر برنامه دكتر هاشمي بود.
چراغعلي از نقش موثر ايرنا در حوزه اطلاع رساني سخن گفت و خاطرنشان كرد مي توان با كمك رسانه سيل گلستان را تبديل به فرصت كرد.
گرگان - ايرنا - مديرعامل سازمان خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) در سفر به گلستان علاوه بر برگزاري نشست علمي با روساي دانشگاه ها به مناطق سيل زده استان رفت و از نزديك در جريان خسارت ها، امدادرساني و كمبودهاي آسيب ديدگان شهرهاي آق قلا، گميشان و كردكوي قرار گرفت.