به گزارش ایرنا، بر اثر بارندگی و سیل اواخر اسفند 97 و فروردین 98 یك نفر در سمنان جان باخت و خسارت ریالی قابل توجهی به بخش های مختلف كشاورزی، خانه ها، تاسیسات و زیرساخت هایی مانند راه، برق، گاز و آب در استان وارد شد.
به گفته مسئولان امر این خسارت ها تنها مختص استان سمنان نبوده و این رخداد طبیعی دردسرساز خسارت های قابل توجهی به استانهای مختلف كشور وارد كرده كه تاكنون سیل 35 هزار میلیارد ریال خسارت به راه ها و ابنیه فنی شامل پل ها و آب روها وارد كرده است.
همچنین سیل خسارت 20 هزار میلیارد ریالی به واحدهای صنعتی، معدنی و صنفی در استان های مختلف وارد كرد و برآورد های اولیه خسارت های ناشی از سیل به شبكه ها و خطوط تغذیه گاز در كشور یك هزار و 670 میلیارد ریال عنوان شده است كه بیشترین خسارت های وارد شده مربوط به چهار استان گلستان، مازندران، لرستان و خوزستان است.
بیش از یكصد مكان ورزشی در كشور به دلیل بارش باران شدید و سیلاب خسارت دید كه به گفته وزیر ورزش و جوانان در چارچوب تصمیم های دولت پس از ترمیم بخش های مردمی، اماكن ورزشی هم ترمیم و بازسازی خواهد شد.
به گفته علیرضا آشناگر استاندار سمنان، سیل و دیگر بلایای طبیعی، امسال یك هزار و 700 میلیارد ریال به بخش های مختلف كشاورزی، تاسیسات و زیرساخت هایی مانند راه ها و آب و فاضلاب روستایی در استان خسارت وارد كرد.
به گفته وی، این میزان خسارت برآورد شده مربوط به زیرساخت ها و بخش كشاورزی است و خسارت های مردمی كه سیل در روزهای گذشته وارد كرده بیش از این میزان است.
همچنین رانش زمین در منطقه حسین آباد كالپوش باعث تخلیه خانه ها از سوی اهالی این منطقه شده و تاكنون بخش قابل توجهی از زیرساخت های اقتصادی، عمرانی، اقتصادی و خانه های اهالی این منطقه از بین رفته است و به باور كارشناسان احتمال افزایش این خسارت ها هم محتمل است.
به گفته مسئولان استان، برآورد خسارت ناشی از وقوع سیل در روزهای گذشته در سمنان انجام و به هیات دولت ارائه شده و با تامین اعتبار، خسارت ها پرداخت می شود.
**خسارت به شبكه آب 49 روستای سمنان
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب روستایی استان سمنان گفت: برف، كولاك ، سیل و رانش زمین در یك ماه گذشته به شبكه آب و فاضلاب 49 روستای استان سمنان خسارت زد.
منصور كشاورزیان افزود: در این 49 روستا 10 هزار و 169 خانوار معادل 30 هزار و 936 نفر جمعیت زندگی می كنند.
وی خاطرنشان كرد: در مجموع بیش از 75 میلیارد ریال به شبكه و زیرساخت های آب و فاضلاب استان سمنان در یك ماه گذشته به دلیل بارش شدید باران، رانش زمین و برف و كولاك خسارت وارد شد.
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب روستایی استان سمنان ادامه داد: در این 49 روستا 14 هزار و 301 مشترك فعال است.
** خسارت 17 میلیارد ریالی سیل به شبكه آب كالپوش
كشاورزیان افزود: سیل و رانش زمین در منطقه حسین آباد كالپوش و پنج روستای دیگر شهرستان میامی با 2 هزار و 715 خانوار و 2 هزار و 715 مشترك و جمعیت 9 هزار و 46 نفر خسارت وارد كرد.
وی تصریح كرد: سیل پنج میلیارد و 250 میلیون ریال به زیرساخت های آب روستایی 11 روستای شهرستان شاهرود با چهار هزار و 224 خانوار و 12 هزار و 741 نفر جمعیت و پنج هزار و 556 مشترك خسارت زد.
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب روستایی استان سمنان گفت: سیل در یك ماه گذشته به پنج روستای شهرستان دامغان با جمعیت تقریبی 900 نفر، 317 خانوار و 901 مشترك 21 میلیارد ریال خسارت زد.
وی اضافه كرد: در شهرستان مهدیشهر سیل و باران در مجموع 21 میلیارد ریال به شبكه آب یك هزار و 690 خانوار با جمعیت چهار هزار و 911 نفر و سه هزار و 66 مشترك خسارت وارد كرد.
كشاورزیان تصریح كرد: همچنین سیل در سه روستای شهرستان سمنان یك میلیارد و 900 میلیون ریال با 145 خانوار و 361 نفر جمعیت و 374 مشترك خسارت زد.
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب روستایی استان سمنان گفت: در شهرستان سرخه سیل به هفت روستا با 178 خانوار و 2 هزار و 962 نفر جمعیت و 2 هزار و 1665 مشترك خسارت زد كه در تمام این روستاها در كمترین زمان ممكن عملیات برخورداری خانوارهای روستایی استان از آب آشامیدنی فراهم شد.
** خسارت رانش زمین به مدارس كالپوش
مدیركل آموزش و پرورش استان سمنان گفت: اكنون مدارس دبیرستان نظری و كاردانش منطقه حسین آباد كالپوش به دلیل رانش زمین تخریب شده و غیر از آن، مدرسه حضرت زینب (س) این منطقه هم در آستانه تخریب قرار دارد.
محمد دستورانی افزود: ساخت مدرسه جدید در مكان 64 هكتاری كه قرار است خانه های جدید اهالی روستایی حسین آباد كالپوش ساخته شود، كلنگ زنی می شود.
وی خاطرنشان كرد: اكنون 10 كانكس برای دانش آموزان مقطع ابتدایی سفارش داده شده كه به محض رانش زمین و تخریب مدارس، دانش آموزان در این اتاقك های موقت تحصیل كنند.
مدیركل آموزش و پرورش استان سمنان ادامه داد: خیران برای ساخت مدرسه جدید در منطقه حسین آباد كالپوش اقدام كنند و تاكنون چندین خیر برای ساخت مدرسه در منطقه اعلام آمادگی كرده اند.
دستورانی اضافه كرد: قرار است در ساخت مدرسه جدید، طرح مجتمع آموزشی در منطقه كالپوش اجرایی شود و تمامی مدارس حسین آباد در آن تجمیع شود.
وی افزود: تاكنون برای رفع مشكل رفت و آمد دانش آموزان 500 میلیون ریال اعتبار در نظر گرفته شده تا دانش آموزانی كه از روستاهای دیگر به حسین آباد رفت و آمد می كنند، مشكلی برای تردد نداشته باشند.
مدیركل آموزش و پرورش استان سمنان گفت: تاكنون 10 تن از معلمان شهرستان كه در حسین آباد كالپوش مستقر بودند به دلیل رانش زمین خانه هایشان را از دست دادند و براساس برنامه ریزی های انجام شده به این افراد تسهیلات با نرخ كم برای ساخت خانه جدید اعطا می شود.
** خسارت 33 میلیارد ریالی سیل به راه های شاهرود
مدیركل راه و شهرسازی شرق استان سمنان گفت: سیل در استان در بخش راه و شهرسازی در شهرستان شاهرود 33 میلیارد ریال خسارت برجا گذاشت و 10 كیلومتر روكش آسفالت آسیب دید.
امید عمیدی افزود: سیل در این شهرستان به بیش از 80 پل خسارت زد و 25 كیلومتر راه شهری و روستایی خسارت دید.
وی خاطرنشان كرد: سیل در شهر بیارجمند باعث تخریب بیش از 15 كیلومتر راه روستایی و شهری، تخریب 15 پل و آسیب به روكش 12 كیلومتر جاده و خسارت 12 میلیارد ریالی شد.
مدیركل راه و شهرسازی شرق استان سمنان سمنان گفت: سیل 29 میلیارد ریال خسارت زد و تخریب 6.2 كیلومتر راه روستایی و شهری و تخریب 70 پل و پنج كیلومتر روكش آسفالت را به همراه داشت.
**خسارت سیلاب به لوله های آب منطقه حفاظت شده پرور
مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: بارش شدید باران به لوله های انتقال آب در پاسگاه منطقه حفاظت شده پرور شهرستان مهدیشهر خسارت وارد كرد.
امیر عبدوس افزود: جاری شدن سیلاب در نقاط مختلف استان به نقاط حفاظت شده استان خسارت چندانی وارد نكرد.
وی با بیان اینكه جاری شدن سیلاب باعث خسارت 100 میلیون ریالی به لوله های انتقال آب منطقه چهارطاق آرادان و منطقه حفاظت شده پرور شد، گفت: عملیات بازسازی این لوله های انتقال آب با برنامه ریزی اصولی درحال انجام است و مشكلی در تامین آب حیات وحش و كاركنان پاسگاه های این مناطق وجود ندارد.
** خسارت 528 میلیارد ریالی سیل به كشاورزی سمنان
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد كشاورزی استان سمنان گفت: سیل 528 میلیارد و 950 میلیون ریال خسارت به بخش های مختلف زراعی، باغی، دامی و تاسیسات زیربنایی كشاورزی استان خسارت وارد كرد.
خدابخش عرب افزود: سیلاب ، برف و كولاك و سرمازدگی از 27 اسفند 97 تا روز 21 فروردین 98 پنج هزار و 850 هكتار اراضی زراعی را تحت تاثیر قرار داد و 146 میلیون و 463 هزار ریال خسارت وارد كرد.
به گفته وی، شرایط نامساعد جوی در روزهای گذشته به یكهزار و 80 هكتار از باغ های استان سمنان به میزان 121 میلیون و 333 هزار ریال، در بخش دامی 61 میلیون و 844 هزار ریال و در بخش آب و خاك و امور زیربنایی 199 میلیون و 510 هزار ریال خسارت زد.
عرب تصریح كرد: بارش های روزهای گذشته به شهرستان میامی 302 میلیارد و 346 میلیون ریال، سرخه 74 میلیارد و 763 میلیون ریال و سمنان 39 میلیارد و 380 میلیون ریال خسارت زد.
معاون سازمان جهاد كشاورزی استان سمنان اضافه كرد: در پی وقوع سیلاب روزهای گذشته شهرستان های شاهرود 34 میلیارد و 427 میلیون ریال، مهدیشهر 33 میلیارد و 171میلیون ریال، دامغان 26 میلیارد و 702 میلیون ریال، آرادان 10 میلیارد و 161 میلیون ریال و گرمسار هشت میلیارد ریال متحمل خسارت شده اند.
وی خاطرنشان كرد: بر اساس بررسی های انجام شده به وسیله كارشناسان و مدیران سازمان جهاد كشاورزی استان سمنان، سیلاب، برف و سرما از 27 اسفند 97 تا نوزدهم فروردین امسال 460 میلیارد و 837 میلیون ریال و در مرحله اول بارش ها و ناپایداری های جوی تا پایان پنجم فروردین 429 میلیارد ریال به بخش كشاورزی خسارت زد.
عرب اظهار داشت: خسارت های بخش كشاورزی ناشی از شرایط جوی از 27 اسفند 97 تا پنجم فروردین 97 به تایید وزارت كشاورزی رسیده و به دبیرخانه وزارت كشور به عنوان متولی مدیریت بحران كشور به منظور تصمیم برای پرداخت تمام یا بخشی از خسارت ها به خسارت دیدگان ارسال شده است.
معاون سازمان جهاد كشاورزی استان سمنان گفت: به منظور حمایت و بازتوانی خسارت دیدگان استان در بخش كشاورزی تاكنون با استفاده از ساز و كارهای استانی 150 تُن جو و چهار تُن مرغ منجمد بین خسارت دیدگان توزیع شده است و تلاش برای تامین مقادیر دیگری جو و مرغ منجمد ادامه دارد.
** 237 خانه در كالپوش در آستانه تخریب
مدیركل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان سمنان گفت: 237 واحد از مجموع 524 واحد مسكونی ارزیابی شده در منطقه حسین آباد كالپوش شهرستان میامی، به دلیل رانش زمین، در آستانه تخریب است.
علیرضا فلاحی افزود: 912 واحد مسكونی براساس سرشماری نفوس و مسكن 1395 در منطقه حسین آباد كالپوش وجود دارد كه تاكنون 142 واحد به دلیل رانش زمین تخلیه شد.
وی خاطرنشان كرد: اكنون 35 نفر از كاركنان بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان سمنان در منطقه حسین آباد كالپوش حضور دارند و ارزیابی 524 واحد مسكونی این منطقه برای تخلیه فوری انجام شده است.
مدیركل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان سمنان ادامه داد: تاكنون به ساكنان 257 خانه در حسین آباد كالپوش هشدار تخلیه داده شد و در روز گذشته مبلغ پنج میلیون ریال برای اجاره واحد مسكونی جدید به حساب این مالكان واریز شد.
**پرداخت اجاره بها به مردم حسین آباد ادامه می یابد
فلاحی اضافه كرد: پرداخت اجاره بها به منظور اسكان در خانه ای جدید به اهالی منطقه حسین آباد كالپوش به مدت 6 ماه و ماهانه پنج میلیون ریال ادامه می یابد.
وی تصریح كرد: بسیاری از اهالی حسین آباد كه واحدهای مسكونی آنها به دلیل رانش زمین تخریب شد اكنون در روستاهای همجوار، شهرهای شاهرود و میامی اسكان یافتند.
مدیركل بنیاد مسكن استان سمنان گفت: ملاك پرداخت اجاره بها به افرادی كه خانه هایشان را به خاطر خطر رانش زمین تخلیه كردند مراجعه افراد به مسئولان مربوطه مستقر در حسین آباد، تایید فرمانداری، دهیاری، شورای اسلامی روستای حسین آباد و اداره كل بنیاد مسكن و انقلاب اسلامی استان است.
فلاحی افزود: مشمولانی كه تا به حال موفق به دریافت تسهیلات ماهانه پنج میلیون ریال نشدند به احتمال فراوان مراجعه ای به مسئولان مربوط نداشتند.
** اعطای زمین رایگان به مردم حسین آباد كالپوش
مدیركل بنیاد مسكن استان سمنان گفت: اكنون كارشناسان پژوهشكده سوانح طبیعی كشور در حال مطالعه و بررسی مناطق امن منطقه كالپوش برای ساخت واحدهای مسكونی جدید هستند، با پایان برنامه های كارشناسی، روند ارایه تسهیلات بدون بازپرداخت و زمین رایگان به اهالی منطقه حسین آباد كه خانه هایشان به دلیل رانش زمین تخریب شد اعطا می شود.
فلاحی اضافه كرد: مسئولان محلی پیشنهادهایی برای ساخت واحدهای مسكونی جدید در اطراف منطقه حسین آباد كالپوش ارایه دادند كه با بررسی و اعلام دیدگاه های كارشناسی، مراحل ساخت انجام می شود.
وی تصریح كرد: زمین 63 هكتاری برای ساخت مسكن در اطراف منطقه حسین آباد پیشنهاد شده است كه طرح های مطالعاتی آن در دست اجرا است.
مدیركل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان سمنان گفت: زمین رایگان تنها به افرادی كه واحدهای مسكونی آنها به دلیل رانش زمین تخریب شد پرداخت می شود، افراد دیگری كه قرار است در منطقه تعیین شده خانه بسازند باید زمین را از اداره كل بنیاد مسكن خریداری كنند.
**رانش زمین انبار تعاونی روستایی كالپوش را تخریب كرد
مدیر تعاون روستایی استان سمنان گفت: رانش زمین انبار ذخیره كالا تعاونی روستایی منطقه حسین آباد كالپوش را با ظرفیت 2 هزار تُن تخریب كرد.
احسان عباسپور روز یكشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: این انبار یكی از ظرفیت های مهم اقتصادی تعاون روستایی استان سمنان در شهرستان میامی بود كه زمان ساخت آن به 20 سال گذشته بازمی شود.
وی خاطرنشان كرد: رانش زمین در منطقه حسین آباد كالپوش شهرستان میامی بخش قابل توجهی از دیوار این انبار را تخریب كرد و این انبار دیگر قابلیت ذخیره كالا را ندارد.
مدیرتعاونی روستایی استان سمنان ادامه داد: در این انبار تخریب شده كالای خاصی ذخیره نشده بود و از این نظر خسارتی به كشاورزان و تعاونی های منطقه وارد نشد.
عباسپور اضافه كرد: از سوی دیگر جاری شدن سیلاب باعث از بین رفتن علوفه دام دامداران استان شد كه برای جبران آن، تعاونی روستایی سمنان در روزهای گذشته بیش از 160 تن جو در بین دامداران توزیع كرد.
مدیرتعاونی روستایی استان سمنان گفت: این تعاونی آماده همكاری با كشاورزان و دامداران در بخش های مختلف است و در حد توان برای خدمات رسانی به سیل زدگان تلاش می شود.
**سیل 98 میلیارد ریال به شبكه برق رسانی سمنان خسارت زد
مدیرعامل شركت توزیع برق استان سمنان گفت: سیل، طوفان و كولاك 98 میلیارد و 990 میلیون ریال به شبكه ها و تاسیسات برق رسانی سمنان خسارت وارد كرد.
سید محمد موسوی زاده افزود: در سه مقطع شرایط نامساعد جوی باعث خسارت به خطوط برق رسانی و تجهیزات برق در نقاط مختلف استان سمنان شد.
وی خاطرنشان كرد: موج اول بارش برف و كولاك از 27 اسفند 97 باعث قطعی برق منطقه فولادمحله و روستاهای پشتكوه شهرستان مهدیشهر، منطقه اگره و تویه دروار شهرستان دامغان، منطقه خوش ییلاق شهرستان شاهرود و روستاهای منطقه كالپوش شهرستان میامی شد كه در كمترین زمان ممكن مشكلات در این بخش برطرف شد.
موسوی زاده اضافه كرد: بارش شدید باران در 25 فروردین 98 باعث جاری شدن سیلاب در برخی نقاط سرخه، منطقه چشمه علی دامغان و روستاهای مهدیشهر و تخریب شبكه ، شكستگی پایه های برق و آب گرفتگی تاسیسات و چند پُست زمینی برق شد كه در كمترین زمان ممكن مشكلات رفع شد.
مدیرعامل شركت توزیع برق استان سمنان ادامه داد: بارش شدید باران در روزهای 12 و13 فروردین 98 جاری شدن سیلاب و ریزش كوه در برخی از نقاط استان را در پی داشت و به خطوط برق رسانی روستاهای منطقه پشتكوه و فولادمحله مهدیشهر، بسطام و مجن شاهرود، امامزاده عبدالله سرخه و صالح آباد و كلاته رودبار دامغان خسارت وارد شد.
وی تصریح كرد: در این مقطع هم شبكه ها بهسازی و بازسازی و برق مشتركان وصل شد و این سه موج بارشی از 27 اسفند سال 97 تا 14 فروردین 98 به 109 كیلومتر شبكه و 52 ایستگاه توزیع برق در استان آسیب وارد كرد.
مدیرعامل شركت توزیع برق استان سمنان گفت: عملیات رفع خاموشی توسط 189 روزگروه با حجم كاری یك هزار و 47 نفرروز با بهره گیری از 300 روزخودروی عملیاتی سبك و سنگین در استان انجام شد.
7339/7408/6103
سمنان - ایرنا - بارندگی ها و سیلاب ویرانگر در یك ماه گذشته بسیاری از شهرها و روستاهای كشور را گرفته است، سیل به همراه رانش زمین در استان سمنان تاكنون یك هزار و 700 میلیارد ریال به بخش های مختلف مسكونی، كشاورزی و زیرساختی خسارت وارد كرد.