۳۱ فروردین ۱۳۹۸، ۹:۲۴
کد خبر: 83284839
T T
۰ نفر
افكار ديپلماسي شي جين پينگ و روابط دوستانه چين و ايران

تهران- ايرنا- در سال‌هاي اخير، مسئولان چين و ايران تبادلات نزديك داشته‎اند، روابط دوجانبه تا حد زيادي توسعه يافته است و سهم مهم خود را براي حفظ صلح، ثبات و توسعه مشترك منطقه‌اي ايفا كرده‌اند. چين و ايران با وجود تفاوت‌هاي نظام، فرهنگ و مسير توسعه، مورد احترام يكديگر بوده و از منافع اصلي يكديگر محافظت كرده و روحيه جوانمردي و صلح را در قبال يكديگر ادا كرده‌اند.

پانگ سن سفير جمهوري خلق چين در ايران در يادداشتي در روزنامه ايران، نوشته است: در ماه مارس سال‌جاري، چين با برگزاري موفقيت‌آميز دومين اجلاس سيزدهمين دوره كنگره ملي خلق و دومين اجلاس سيزدهمين دوره كنفرانس مشورت سياسي، چشم‌انداز توسعه داخلي و روابط خارجي چين را طرح‌ريزي كرد. در اين «دو اجلاس» اشاره شد كه سال 2018 توليد ناخالص داخلي چين با رشد 6.6 درصد به 90 هزار ميليارد يوان رسيده و تعيين شد كه رشد توليد ناخالص داخلي چين در سال 2019 بين 6 تا 5.6 درصد، ميزان افزايش اشتغال در شهرها بيش از 11 ميليون نفر و نرخ بيكاري شهرها حدوداً 5.5 درصد، افزايش قيمت مصرف‌كننده حدوداً 3 درصد باشد.

همچنين در اين «دو اجلاس» مشخص شد، سياست خارجي چين با اجراي افكار ديپلماسي شي جين پينگ و پايبندي به مسير توسعه صلح‌آميز، اجراي انديشه همكاري برد-برد، حفظ نظام بين‌المللي كنوني و تقبل مسئوليت‌هاي بيشتر بين‌المللي، سهم بيشتري براي حفظ صلح جهاني و ترويج پيشرفت انسانيت ادا مي‌كند.

افكار ديپلماسي شي جين پينگ محور و راهنماي اصلي سياست خارجي چين است كه شامل نكات مهم زير است:
اول، ساخت جامعه انساني با سرنوشت مشترك. سرنوشت همه كشورها به هم مرتبط بوده و منافع مشترك دارند. در برابر چالش‌هاي جهاني مانند تروريسم و تغييرات آب و هوايي، هيچ كشوري نمي‌تواند از آن مصون باشد. همه كشورها بايد با همدلي و همكاري، از طريق برقراري روابط بين‌المللي نوين با ايده‌هاي احترام متقابل، انصاف و عدالت، همكاري برد-برد، يك جهان با صلح پايدار، امنيت فراگير، رونق مشترك، گشايش و جوانمردي، پاكي و زيبايي را ايجاد نمايند.

دوم، ايجاد روابط مشاركت جهاني. روابط مشاركت مناسب با جريان جهاني شدن، برتري روابط با كشورهاي سنتي با ويژگي اتحاد و تعهد، به‌عنوان راه ايجاد روابط بين‌المللي نوين به شمار مي‌رود. محور روابط مشاركت «همكاري به‌جاي تقابل» و «برد-برد به‌جاي انحصار» مي‌باشد و همكاري مشترك‌المنافعي را دنبال مي‌كند كه سود ديگران را نيز در نظر مي‌گيرد. چين تلاش مي‌كند تا شبكه روابط مشاركت جهاني جامع، چندجانبه و چند بعدي را ايجاد نمايد.

سوم، پايبندي به چند جانبه‌گرايي انصاف و عدالت. همان‌طور كه شاعر ايراني فرمود «مملكت از عدل بُوَد پايدار، كار تو از عدل گيرد قرار». اين تفكر بسيار شبيه ايده سنتي چيني است. ما بايد سيستم مديريت جهاني را اصلاح كرده، ايجاد دموكراسي و قانون‌سالاري در روابط بين‌المللي را دنبال كرده، از نقش مثبت سازمان ملل متحد حمايت كرده، نمايندگي و حضور كشورهاي در حال توسعه در امور بين‌الملل را ارتقا دهيم تا يك سيستم مديريت جهاني شكل گيرد كه موجب تعادل بيشتر و منعكس‌كننده اراده و منافع اكثر كشورها باشد. همچنين با حمايت‌گرايي و يك جانبه‌گرايي مخالفت مي‌نماييم.

چهارم، همكاري مشترك در چارچوب «يك كمربند و يك جاده»(Belt and Road). ابتكار «يك كمربند و يك جاده» كه جناب آقاي شي جين پينگ رئيس محترم جمهوري خلق چين مطرح كرده‌اند، طرح كلي چين براي گشايش و همكاري با كشورهاي خارجي است. اين ابتكار با تقويت هماهنگي سياست‌ها، اتصال تأسيسات، تسهيل تجارت، همگرايي مالي، تبادلات مردمي كشورها، با اصول رايزني و ساخت و بهره‌برداري مشترك، فرصت توسعه همزمان را به اشتراك گذاشته وچشم‌انداز توسعه مشترك را محقق ساخته است.

پنجم، پيشرفت در مسير توسعه صلح‌آميز. چين به سياست خارجي صلح‌آميز و مستقل پايبند است و همواره از مسير توسعه صلح‌آميز و راهبردهاي درهاي باز و منافع متقابل و برد-برد پيروي مي‌نمايد. چين به طور جدي از نظام، ارزش‌ها و منافع خود حفاظت مي‌كند و به انتخاب مستقل مسيرهاي توسعه و نظام‌هاي اجتماعي كشورهاي ديگر احترام مي‌گذارد.

ايجاد صلح نياز به احترام متقابل داشته و توسعه مستلزم همكاري برد-برد است. چين به مسير توسعه صلح‌آميز پايبند است و انتظار دارد كشورهاي ديگر نيز از مسير توسعه صلح‌آميز پيروي كنند. در سال‌هاي اخير، مسئولان چين و ايران تبادلات نزديك داشته‎اند، روابط دوجانبه تا حد زيادي توسعه يافته است و سهم مهم خود را براي حفظ صلح، ثبات و توسعه مشترك منطقه‌اي ايفا كرده‌اند. چين و ايران با وجود تفاوت‌هاي نظام، فرهنگ و مسير توسعه، مورد احترام يكديگر بوده و از منافع اصلي يكديگر محافظت كرده و روحيه جوانمردي و صلح را در قبال يكديگر ادا كرده‌اند. ايران به‌عنوان كشوري مهم در مسير جاده ابريشم قديمي، امروز سومين شريك مهم تجاري چين در خاورميانه و هفتمين منبع بزرگ واردات نفت خام چين در جهان است. چين نيز بزرگترين شريك تجاري ايران و بزرگ‌ترين بازار صادرات نفت و غير نفتي ايران است. با هر گونه تغيير در اوضاع موجود بين‌المللي همواره به آينده درخشان روابط چين و ايران اطمينان كامل دارم.

*منبع: روزنامه ايران،1398،1،31
**گروه اطلاع رساني**1893**9131
۰ نفر