۲ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۸:۱۵
کد خبر: 83286689
T T
۰ نفر
اعتبارات موجود كفاف مرمت بناهاي تاريخي كردستان را نمي دهد

سنندج - ايرنا - معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان گفت: اعتبارات محدود اين اداره كفاف مرمت مناسب بناهاي تاريخي را نمي دهد لذا در اين بخش نياز به ياري و كمك ديگر ادارات داريم.

محمد رشيدي روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: اداره راه و شهرسازي همكاري خوبي در اين ارتباط با ميراث فرهنگي دارد و تلاش كرده برخي از اماكن تاريخي را خريداري كند.
وي اضافه كرد: تملك اين بناها با اداره راه و شهرسازي است اما نظارت آن همچنان بر عهده ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري قرار دارد.
رشيدي يادآور شد: كمبود اعتبارات موجب شده در مواقع اضطراري تنها بتوانيم از تخريب بيشتر بناها جلوگيري كنيم چون نمي توانيم آن بنا را به شكل اول در بياوريم.
معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان افزود: نياز است دادگستري شعبات ويژه اي تشكيل دهد تا در مواقع اضطراري همچون زماني كه مالك ابنيه تاريخي كه اقدام به تخريب آن مي كند يا شرايط ايجاد مي كند مكان تخريب شود به آنها سريعتر رسيدگي شود.
وي با بيان اينكه رضايت مالكين اماكن تاريخي براي ترميم آن لازم است، گفت: برخي از مالكين با هدف اينكه مكان تاريخي را از نظارت ميراث خارج كنند شرايطي را ايجاد مي كنند كه اين بناها تخريب شود.
رشيدي اظهار داشت: هدف بسياري از آنها ايجاد ساختمان هاي چند طبقه است اما هر جاي دنيا بافت تاريخي از ديگر بافت ها متفاوت تر و حتي ارزش بيشتري دارد.
وي به ذكر مثالي در اين رابطه پرداخت و افزود: در چوبي ورودي يكي از منازل تاريخي شهر سنندج كه ثبت ملي هم شده عمدا توسط مالك شكسته شد تا معتادين متجاهر وارد آن شده و موجب تخريب اين خانه قديمي شوند.
رشيدي اضافه كرد: اين معتادين چوب هاي هاي سقف اين خانه را شكسته و براي گرم كردن خود آتش زده بودند.
رشيدي با اشاره به اينكه كمك مردم براي حفظ بناهاي تاريخي ضروري است، گفت: مردم به دليل مشكلات اقتصادي فقط امور مادي را مدنظر قرار مي دهند اما اگر صاحب مكاني تاريخي هستند بايد از آن حفاظت و صيانت كنند.
وي يادآور شد: بارها به سرمايه گذار يا شركت ها اعلام كرده ايم كه از خانه هاي قديمي و بناهاي تاريخي استفاده كنند اما هيچكس حاضر نيست در يك بافت قديمي و تاريخي فعاليت كند.
معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان اضافه كرد: به اين باور نرسيده ايم كه مي توان در يك بافت قديمي هم كسب درآمد كرد.
وي يكي از ديگر مشكلات براي مرمت و حفظ بناهاي تاريخي در كردستان را نبود اعتماد از سوي مالكان بناهاي قديمي دانست و افزود: صاحبان اين بناها گمان مي كنند اگر هزينه اي براي مرمت اين بناها مي كنند بدنبال تصاحب آن باشند.
رشيدي يادآور شد: آنها تصور مي كنند اگر روزي قصد فروش آن را داشته باشند ما اجازه نمي دهيم و يا هزينه هايي كه صورت گرفته به شكل چند برابر از آنها پس مي گيريم.
وي تاكيد كرد: بارها براي آنها نامه نوشته ايم كه چون كار ما محافظت از اين اماكن تاريخي است از طريق تسهيلات و كمك هاي ديگر، مرمت بناها را انجام مي دهيم.
رشيدي با اشاره به واگذاري اماكني كه مالكيت آن در دست دولت است، گفت: بخش خصوصي با سرمايه گذاري از طريق صندوق احيا در ساختمان حمام عبدالخالق رستوران و اقامتگاه سنتي ايجاد و اكنون اين بنا در اجاره آنها است.
معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان افزود: پيشنهاد داديم بعد از مرمت پل هاي تاريخي شيخ و قشلاق سنندج آنها را در اختيار بخش خصوصي قرار دهيم كه هم كسب درآمدي باشد و هم توسط اين بخش از آن محافظت شود.
وي اظهار داشت: قبلا در اين پل ها نورپردازي هاي خاصي انجام داديم كه بويژه در تاريكي شب به معرفي بنا مي پرداخت و در زيبايي شهر نيز تاثير داشت اما لامپ ها و كابل ها به سرقت رفت.
رشيدي گفت: يكي از اماكن تاريخي را در اختيار دبيرخانه پايگاه منظر فرهنگي تاريخي هورامان در سنندج قرار داده ايم كه در روزهاي آينده راه اندازي مي شود.
وي با بيان اينكه حمام خان، مركز ايرانشناسي و حمام عبدالخالق به بخش خصوصي سپرده شده است، اضافه كرد: خانه متوسل و يك زمين نيز در چهار راه حبيبي از طريق ماده 27 براي ايجاد رستوران سنتي در حال واگذاري است.
رشيدي افزود: عمارت كمانگر در سقز از ساختمان هاي شاخص تاريخي اين شهر است بعد از فوت مالك اصلي اين ملك به ورثه رسيد كه قصد فروش آن به ميراث فرهنگي را داشتند اما قيمت هاي نجومي ارائه مي دهند و به قيمت روز ملك در شهر هم توجه نمي كنند.
وي با بيان اينكه عمارت هاي خسروآباد و مشيرديوان در سنندج هم به صورت كامل تملك نشده است، تاكيد كرد: هنوز با 12 نفر از وارث عمارت خسروآباد به توافق نرسيده ايم.
رشيدي با اشاره به اينكه جاذبه هاي زيادي در كردستان داريم، گفت: برخي از جاذبه ها طبيعي را گردشگران به همان شيوه قديمي كه دارد، دوست دارند.
استان كردستان داراي يك هزار و 520 اثر تاريخي شناسايي شده شامل آثار باستاني، غارهاي طبيعي، درختان كهنسال، ميراث منقول، قنات و مكان هاي طبيعي است، 872 اثر از اين تعداد شامل 773 اثر غير منقول شامل (آثار تاريخي، تپه، محوطه و بنا)، 20 مورد ميراث طبيعي، 56 مورد ميراث معنوي و 23 مورد ميراث منقول در فهرست آثار باستاني كشور به ثبت رسيده است.
6108/9102