۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۸:۴۴
کد خبر: 83288256
T T
۰ نفر
قراخانلو: آیین نامه حفاظت از ورزشكاران در حال تدوین است

تهران- ایرنا- رییس آكادمی ملی المپیك از تهیه پیش نویس آیین نامه حفاظت از ورزشكاران برای نخستین بار توسط كمیته المپیك خبر داد.

به گزارش ایرنا، «رضا قراخانلو» رئیس آكادمی ملی المپیك از چهره های نام آشنای عرصه علمی و ورزشی است كه پیش از این به عنوان هشتمین رییس كمیته ملی المپیك فعالیت می كرد.
وی كه برای نخستین بار ایران را دارای یك كرسی مهم بین المللی در «آنوك» كرد، درباره پیش نویس آیین نامه حفاظت از ورزشكاران گفت: كمیته بین المللی المپیك IOC در برنامه های خود افسران محافظ را گنجانده است و در واقع هدف در امان ماندن ورزشكاران دختر و پسر و به ویژه جوانان از تمام خطرات احتمالی است.
رییس آكادمی ملی المپیك همچنین كسب كرسی های ایران در عرصه آسیایی را مهم می داند و می گوید: هیچ یك از كمیته های شورای المپیك آسیا جنبه تشریفاتی ندارد.
قراخانلو از به روز سانی منابع انسانی، بكارگیری نسل جدیدی از كارشناسان زن و مرد در آكادمی و بویژه مركز سنجش، به روز كردن تأسیسات، مركز آب درمانی، استخر و ایجاد مركز ریكاروی در آكادمی خبر داد.
وی همچنین در گفت و گوی مفصل با ایرنا درباره ویژه برنامه های این مركز برای نخستین بار در آستانه كسب سهمیه المپیك 2020 توكیو، برپایی دوره های بین المللی و جزئیات آیین نامه حفاظت از ورزشكاران برای نخسین بار مطاب مهمی را بیان كرد كه در ادامه مشروح آن را می خوانیم.

ایرنا: شما تحصیلات آكادمیك و تكمیلی خود را تا سطح دكتری در رشته تربیت بدنی و فیزیولوژی ورزشی دنبال كردید. این علاقه مندی ناشی از چیست؟
قراخانلو: باید در رشته فوتبال جستجو كرد. (با خنده)

ایرنا: با این اوصاف فوتبال را از كی آغاز كردید؟
قراخانلو: از كوچه پس كوچه های جوادیه تهران آغاز كردم و در سال 53 به مدت یكسال بازیكن تیم نوجوان پرسپولیس با مربیگری «بیوك وطنخواه» شدم و 2 سال هم كاپیتان تیم جوانان راه آهن بودم. سپس بازیكن تیم سرباز شدم، قهرمان فوتبال دانشگاه هم شدیم. علاوه بر این مدال طلای مسابقات بین المللی نوجوانان فوتبال را در سابقه دارم و این علاقه باعث شد تا در رشته تربیت بدنی تحصیل كنم.

ایرنا: هنوز هم فوتبال بازی می كنید؟
قراخانلو: بله (با خنده) هفته ای یك بار با رفقا و هم تیمی های قدیم در سالن دانشگاه تربیت مدرس فوتبال بازی می كنیم.

ایرنا: هم دوره ای های شما در آن مقطع چه كسانی بودند و آیا هنوز این ارتباطات برقرار است؟
قراخانلو: با رفقای دیرینه خود چون، جواد حسن زاده، اسماعیل اردلان، رضا رجبی، منصور و نادر فریاد شیران، علی گیوه ایی، عباس موسیوند، كریم شاهرودی، جعفر مختاری فر و دیگر دوستان هنوز ارتباط داریم.

ایرنا: در خارج و داخل طرفدار چه تیمی هستید؟
قراخانلو: من رئالی هستم. اما تیم مورد علاقه در داخل را نمی گویم ( باخنده) چون الان مسئولیت دارم و طرفدار تیم ملی هستم. البته بقیه رشته های ورزشی را هم دوست دارم.

ایرنا: به نظر شما چرا فوتبال هنوز حرف نخست را در ایران و دنیا می زند؟
قراخانلو: زیرا فوتبال، بهترین و كامل ترین رشته مانند زندگی است و آنقدر جاذبه دارد كه توانسته در دنیا بی نظیر باشد.

ایرنا: در منزل چه كسی حرف اول و آخر را می زند؟
قراخانلو: همسرم محور خانواده است و من مدیون همسرم هستم. برای اینكه بتوانم دكترای سخت خود را در كانادا بگیریم، خود ادامه تحصیل نداد و كمك كرد تا من با آرامش تحصیلات خود را به پایان برسانم.

ایرنا: برگردیم به حوزه مسئولیت شما در آكادمی ملی المپیك. این مركز در گذشته با وجود برخی اقدامات، اما همواره با موانع بازدارنده نظیر، نبود بودجه و نداشتن راه حل مستقل و بروكراسی طولانی در تهیه و تصویب طرح های پژوهشی روبرو بوده، آیا این مسائل همچنان پا برجاست؟
قراخانلو: تا حدود زیادی این موانع برطرف شده و برخی هم در حال رفع شدن است. اما یكی از مهمترین مشكلات، مالی بود كه در دوره ریاست فعلی كمیته ملی المپیك این مساله رفع شده است. یعنی موردی نبوده كه درخواست ما از سوی «سید رضا صالحی امیری» بی پاسخ مانده باشد. در واقع وی با ارائه چك سفید به آكادمی، هویت گذشته این مركز را احیا كرد. زیرا آكادمی به عنوان یكی از مهمترین بخش های كمیته ملی المپیك در نظام تصمیم گیری و تصمیم سازی مطرح است. از دیگر موانع، استفاده نشدن از ظرفیت و تخصص افراد توانمند بوده كه در این برهه تقویت شده است.

ایرنا: بحث كمبود نیروی متخصص در آكادمی ملی المپیك چطور . آیا این مشكل هم پابرجاست؟
قراخانلو: این آكادمی نیروهای مختصص و ارزشمند در بخش تخصصی نظیر حوزه پزشكی، روانشناسی، سنجش و سایر بخش ها دارد كه در زمره بهترین های كشور هستند. اما در زمینه تقویت و بروز شدن نیروهای تخصصی، كوتاهی هایی در گذشته انجام شد كه در این مقطع در حال برطرف شدن است. كمیته ملی المپیك به آكادمی این اجازه داد تا برای اعزام به دوره های بین المللی در اولویت نخست باشد.
همچنین فعالیت خود را برای بروز شدن منابع انسانی آغاز كردیم و طرح دستیاران را در دستور كار دادیم تا نیروهای تخصصی آكادمی را جوانتر كنیم و به زودی دستیاران جدیدی در آكادمی بكار گرفته می شود.

ایرنا: به نظر می رسد ماهیت اصلی این آكادمی در ایران مغفول مانده و بررســی ها نشــان می دهد كه مردم از ابعاد فرهنگی، آموزشــی و معنوی بازی ها، ارزش ها و ویژگی های المپیك آگاهی چندانی ندارند و تنها به جنبه ورزشــی آن توجه می كننــد؟
قراخانلو: درست است. به ابعاد فرهنگی، اجتماعی ورزش در آكادمی و كمیته باید بیشتر توجه شود. البته با توجه به رویكرد كمیته بین المللی المپیك و سوابق صالحی امیری در حوزه فرهنگی و دیدگاهی كه بنده به دلیل حرفه معلمی و نگاه فرهنگی و آموزشی داریم، اقداماتی آغاز شده و آن، آموزش ارزش های المپیك به دانش آموزان است. در این مسیر با همكاری وزارت آموزش و پرورش در نظر داریم این بخش از ماهیت كمیته و آكادمی را تقویت كنیم. آموزش و پرورش یك المپیادی دارد كه پنج میلیون دانش آموز در طول سال درگیر آن هستند و طی تعامل دو سویه، این آموزش ها در حال برگزاری است.
البته در پی راهبرد كمیته بین المللی المپیك (آی. او.سی) در بعد اجتماعی، با همكاری بنیاد امام علی (ع) كه برای كودكان كار و بی سرپرست 70 تیم ورزشی در رشته های مختلف تشكیل داده اند. قرار است امسال این تیم ها به نوبت یك روز مهمان آكادمی شوند و از تمام امكانات مركز رایگان استفاده كنند. در سال 97 و در شروع كار یك بار این برنامه انجام شد.

ایرنا: با این شرایط برنامه های پیش روی آكادمی در سال جاری چیست؟
قراخانلو: آكادمی المپیك اهداف و وظایف متنوعی دارد و رویكرد ما در دوره جدید بخش ها مختلفی را در بر خواهد گرفت. با توجه به فعالیت های كه در سال 97 انجام شد، در مركز سنجش شمار دوره ها در بخش آموزشی توسعه یافت. به عنوان نمونه دوره عالی بدنسازی برای زنان كه به آن توجه نشده بود در دستور كار قرار گرفت. البته 15 سال پیش زمانی كه رییس كمیته المپیك بودم با حضور برخی از استادان دوره عالی بدنسازی را برای مردان آغاز كردیم و در این مقطع متوجه كمبود در این بخش برای ورزش زنان شدیم و برای جبران آن دوره هایی را در سال جاری برگزار می كنیم.
همچنین با استفاده از اطلاعات مربوط به حدود 14 سال گذشته چاپ 9 جلد كتاب درباره هنجارها و آزمون های مربوط به قهرمانان را داریم، نوسازی و بروز كردن آزمون ها بر اساس علم روز دنیا برای ورزشكاران، بكارگیری نسل جدیدی از كارشناسان زن و مرد در مركز سنجش، به روز كردن مركز آب درمانی و استخر و ایجاد مركز ریكاروی در آكادمی، راه اندازی تاسیسات سرمایشی و گرمایشی آكادمی و هتل در اردیبهشت ماه امسال و تكمیل سالن استاد فارسی در زمره برنامه های آكادمی است.

ایرنا: در بخش سنجش آكادمی چه میزان از خدمات سالن ها برای تمرینات ورزشكاران ارایه شده است؟
قراخانلو: بیش از 16 هزار ورزشكار مرد، هفت هزار و 561 ورزشكار زن در بخش تمرینات برتر، 621 نفر در بخش سنجش بانوان، 902 نفر ورزشكار مرد از خدمات مركز سنجش استفاده كردند كه بیشترین آمار استفاده در این بخش به فدراسیون های هندبال و تكواندو اختصاص یافت. در مركز سنجش استفاده از خدمات سالن و تمرین فدراسیون جودو و بسكتبال بیشترین استفاده را داشت.

ایرنا: در بخش پزشكی چه برنامه ایی در دستور كار دارید؟
قراخانلو: در حوزه پزشكی ورزشی طی سال 97 خدمات برجسته ای در زمینه مشاوره های تغذیه ای، پزشكی، معاینه و درمان فیزیوتراپی به ورزشكاران ارایه شد و حتی این مركز مسئولیت پزشكی كاروان ایران در بازی های المپیك جوانان 2018 را بر عهده داشت.
همچنین دپارتمان پیشگیری از آسیب های ورزشی و دپارتمان قلب و ورزش كه فعالیت آن از سال 97 آغاز شده، اردیبهشت ماه جاری به طور رسمی افتتاح می شوند و با همكاری فدراسیون پزشكی ورزشی كار را دنبال می كند.
در این حوزه در نظر داریم تا روانشناسان ورزشی زن را تربیت كنیم كه نخستین دوره در سال 98 از 28 فروردین به عنوان تربیت مربی ویژه ذهنی آغاز شده است. این دوره حدود 400 ساعت است و یك برنامه جدی محسوب می شود. در سال 97 هم مشاوره های قابل توجهی به ورزشكاران و حتی اعزام آنها به فدراسیون ها داشتیم.

ایرنا: مركز پزشكی چه میزان خدمات به ورزشكاران و فدراسیون ها ارایه كرده است؟
قراخانلو: مركز پزشكی ورزشی در یكسال گذشته به 2 هزار 389 نفر از ورزشكاران و مربیان تیم های ملی خدمات ارائه كرده است كه از این تعداد یك هزار و 2 نفر مورد معاینات پزشكی، یك هزار و 99 نفر از خدمات توانبخشی و فیزیوتراپی و 288 نفر از مشاوره تغذیه ای استفاده كردند.

ایرنا: برنامه شما برای تقویت بخش بین المللی آكادمی چیست؟
قراخانلو: برنامه ریزی شده تا در سال جاری بیش از پنج دوره بین المللی داشته باشیم كه نخستین آن دوره انتقال شغلی ورزشكاران است. همچنین در آبان امسال نخستین همایش بین المللی توسعه ورزش قهرمانی برگزار خواهد شد.

ایرنا: میزان استقبال و رضایتمندی فدراسیون ها از امكانات و خدمات آكادمی در حوزه روانشناسی ورزشی چگونه بود؟
قراخانلو: فوق العاده بوده است، از این منظر كه برخی فدراسیون ها اعلام كردند كه در كسب مدال بازی های آسیایی 2018 جاكارتا روانشناسی سهم عمده ای داشته و برخی از فدراسیون ها درخواست یك روانشناس زن و مرد را داشته و دارند.
بر اساس آمار 455 مشاوره با ورزشكاران تیم های مختلف انجام شده و اعزام مربیان ذهنی برای تیم های ورزشی 24 نفر بوده است.
اكنون مفهوم روانشناسی در فدراسیون ها تثبیت شده و گام بعدی این است كه روانشناس ورزشی عمومی نداشته باشیم، بلكه متخصص هر را رشته داشته باشیم. نكته دیگر اینكه با برنامه ریزی صورت گرفته تا پایان سال 98 تعداد قابل قبولی روانشناس ورزشی خبره و زُبده زن خواهیم داشت كه دوره 400 ساعتی آن آغاز شده است و حدود 20 نفر در آن اجازه ورود یافتند.

ایرنا: آكادمی ملی المپیك در سال گذشته پذیرای چه تعداد از ورزشكاران بوده است؟
قراخانلو: پذیرای بیش از 57 هزار 630 نفر از ورزشكاران تیم های ملی در رشته های مختلف ورزشی بود كه این موید حضور پررنگ ورزشكاران و مربیان تیم های ورزشی طی یك سال گذشته در آكادمی ملی المپیك و برای كسب آمادگی هر چه بیشتر برای حضور در رویدادهای بزرگ جهانی و آسیایی بود.

ایرنا: آكادمی در سال كسب سهمیه المپیك 2020 چه برنامه ویژه ای دارد؟
قراخانلو: آكادمی در چهار حوزه مدیریت ورزشی، پزشكی ورزشی، روان ‌شناسی ورزشی و پیشگیری از آسیب‌های ورزشی، كارگاه‌های آموزشی را برای سرپرستان، ورزشكاران و مربیان اعزامی به المپیك تابستانی 2020 توكیو دارد كه برنامه ریزی آن از زمستان 98 و با محوریت مركز نظارت بر تیم های ملی و سرپرست كاروان ایران به بازی ها در 12 دوره پیش بینی شده است. شروع دوره ها از مرداد 98 تا نزدیك اعزام ها خواهد بود. در واقع برای نخستین بار چنین دوره هایی با موضوع دوپینگ، پزشكی، فرهنگی، اخلاقی، امنیت، رسانه ها، فنی و آشنایی با قوانین و برنامه ریزی تمرین برگزار می شود. این كار زیر نظر سرپرست كاروان 2020 و با همكاری مركز نظارت بر تیم های ملی اجرا می شود و آكادمی هم در كنار آنهاست و ما هم در این زمینه به آنها كمك می كنیم.

ایرنا: قرار بود بازسازی اساسی آكادمی المپیك تا پایان سال 97 پایان یابد؟
قراخانلو: این امكان وجود نداشت. زیرا برخی از اقدامات بازسازی اواخر سال 97 آغاز شد و برخی هم پایان یافت. البته بخش های دیگر هم به مرور در سال جاری به بهره برداری می رسد. مهم این است كه پس از حدود 15 سال آكادمی یك چهره جدیدی به خود می گیرد و برای سالها مدیران و ورزشكاران از آن بهره برداری خواهند كرد.

ایرنا: یكی از اقدامات آكادمی موضوع تاریخ شفاهی بوده. با برپایی دوره های مختلف، چه زمانی مراحل اجرایی آن آغاز می شود؟
قراخانلو: تاكنون با چهار محقق برای چهار طرح اصلی «فوتبال و المپیك»، «كشتی و المپیك»، «ورزش زنان و فدراسیون كشورهای اسلامی» و «رسانه ها» قرارداد بسته شده است و در مرحله پیش پرداخت ها هستیم. با این اوصاف این طرح ها تاپایان سال عملیاتی می شوند و در نوبت دوم حدود 6 طرح وجود دارد كه به زودی با محققان قرارداد بسته می شود. موضوع تدوین تاریخ شفاهی ورزش با برگزاری چند دوره آموزشی و با افتتاح دپارتمان آن در آكادمی به یك جریان زنده تبدیل خواهد شد.

ایرنا: با توجه به اینكه شما عضو كمیسیون فرهنگ و آموزش (آنوك) هستید، این عضویت ها تا چه میزان در روند فعالیت های كاری آكادمی تاثیر گذار است؟
قراخانلو: مساله فرهنگ برای آی او سی و آنوك بسیار مهم است و این كمیسیون یكی از كمیسیون های مهم اتحادیه كمیته های ملی المپیك موسوم به آنوك است. به عنوان نمونه رئیس این كمیسیون، رئیس كمیته ملی المپیك روسیه است و اعضا آن شامل 2 رئیس كمیته المپیك، سه دبیر كل و رئیس آكادمی یا عضو هیات اجرایی كشورهایشان هستند. در نشست اخیر این كمیسیون بر ارزش های المپیك، مبارزه با دوپینگ، اجرای تمام برنامه های همبستگی المپیك، توجه به فرهنگ و آموزش ورزشكاران تاكید شده است كه ایران هم در این زمینه برنامه های متعددی را در دستور كار دارد.
البته در زمینه ورزشكاران برنامه های متعددی وجود دارد و با هماهنگی مدیریت همبستگی المپیك، كمیسیون ورزشكاران و آكادمی ملی المپیك یكی از این برنامه ها اجرا می شود و در هفتم اردیبهشت جاری با حضور مدرسان خارجی دوره انتقال شغلی ورزشكاران به اجرا گذاشته خواهد شد.

ایرنا: كسب كرسی های بین المللی تا چه میزان برای فعالیت های آكادمی كاربردی است؟
قراخانلو: اهمیت آن به حدی است كه رییس كمیته ملی المپیك برای قرار گرفتن ایران در زمره كشورهای پیشرفته در آنوك هر گونه حمایتی را به عمل می آورد.

ایرنا: یكی از موضوعات مطرح و مهم در نشست اخیر كمیسیون فرهنگ و آموزش انوك در سوچی روسیه محافظ از ورزشكاران بوده. آیا كمیته المپیك برنامه ایی در این زمینه دارد؟
قراخانلو: بله. اكنون در مرحله تهیه پیش نویس آیین نامه حفاظت از ورزشكاران هستیم كه با استقبال و موافقت رئیس كمیته المپیك روبرو شده است. آی او سی در برنامه های خود افسران محافظ را گنجانده است كه هدف این است كه ورزشكاران دختر و پسر و به ویژه جوانان از تمام خطرات در امان باشند.
خطراتی نظیر تهدید جنسی، مالی، بدآزاری و بدرفتاری ها و بی عدالتی كه ورزشكاران روبرو می شوند. ما هم با در نظر گرفتن جنبه های اجتماعی و فرهنگی در این زمینه بطور كلی 37 دوره برگزار كردیم كه 2 دوره آن مربوط به مسائل حقوقی بوده است. اما جزئیات این پیش نویس در آینده اعلام می شود.

ایرنا: این پیش نویس كجا باید تصویب شود؟
قراخانلو: برای تصویب به هیات اجرایی كمیته ملی المپیك ارسال می شود. با تصویب آن یك تعداد از افراد فرهنگی و متخصص و از چهره های شناخته شده و معتمد ورزشكاران را برای تشكیل شورایی با همین عنوان دعوت خواهیم كرد و برای هر رشته، ورزشیار می گذاریم تا ورزشكاران با امنیت خاطر بیشتر به فعالیت بپردازند و اگر خدای ناكرده با موضوع نا مناسبی مواجه شدند بتوانند با اطمینان خاطر مسائل را با این افسران محافظ یا ورزشیاران مطرح كنند و پیگیری شود.

ایرنا: با توجه به سابقه شما در كمیته ملی المپیك، عنوان می شود كه فقط كرسی های هیات اجرایی و ریاست كمیته های هیات اجرایی شورای المپیك آسیا مهم است و عضویت اعضا در كمیته های فرعی مهم نیست؟
قراخانلو: تجربه بین المللی من نشان می دهد، تمام 13 كرسی ایران در شورای المپیك آسیا مهم است و بستگی به عملكرد و نحوه حضور اعضا دارد و هیچ كدام از كمیته ها جنبه تشریفاتی ندارد. زیرا در آی. او.سی. برای این كمیته ها هزینه می شود و اختیاراتی نیز به آنها داده شده و امكان ندارد آی. او. سی. در موردی هزینه كند كه بی فایده باشد. همكاران عضو باید با جدیت در این كمیته ها شركت كنند و در داخل كشور كمیته های پشتیبان تشكیل دهند و از تمام ظرفیت های داخلی برای حضور موفق در صحنه آی او سی استفاده كنند.
گفت وگو از گلی سفیدزاده
ورزشی**9250**1067**
۰ نفر