به گفته زمین شناسان افزایش بارندگی رویدادی خوب برای منابع آبی زیر زمینی است زیرا با افزایش میزان روان آب ها شاهد تغذیه سفره های زیرزمینی هستیم اما كشاورزان همیشه باران را خوب نمی داند مخصوصا زمانی كه كم كم فصل برداشت در حال آغاز شدن باشد.
باران به همان اندازه كه منشا خیر و بركت است می تواند به همان اندازه نیز به بخش كشاورزی ضرر و زیان وارد كند البته مقصود از زیان وارد شده به بخش كشاورزی زیانی است كه در كوتاه مدت به كشاورزان وارد می شود و اگر نگاهی كلان به این موضوع وجود داشته باشد قطعا بارش باران سودمند است.
پنجم فروردین 98 بود كه میزان بارندگی در استان فارس و بخصوص شهر شیراز به گونه ای بود كه سیل در این كلان شهر جاری شد شاید شهر شیراز تولید كننده انبوه محصولات كشاورزی نباشد اما در شهرستان شیراز شاهد هستیم كه زمین های كشاورزی و باغ های مختلفی وجود دارد كه توان تولید زیادی در این عرصه دارند.
سیل در شیراز و استان فارس خسارت های زیادی به پوشش مراتع، محصول باغ ها و زمین های كشاورزی زد.
خسارت های وارد شده تنها مختص كشاورزان نیست بلكه جامعه هم از این خسران متضرر خواهد شد.
** جبران خسارت های سیل
سازمان جهاد كشاورزی در اطلاعیه ای اعلام كرد: به منظور جبران خسارات سیل مبلغ پنج هزار میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت بانكی به كشاورزانی كه سیل به آنها خسارت رسانده، پرداخت خواهد شد.
در این اطلاعیه كه نسخه ای از آن در اختیار خبرگزاری ایرنا قرار گرفته است آمده است: بدهی ،معوقات و چك برگشتی مانعی برای پرداخت این خسارات نخواهد بود و استانداری های ذی ربط با معرفی كشاورزان خسارت دیده به وزارت جهاد كشاورزی روند ارائه تسهیلات را رونق خواهند داد.
در این اطلاعیه افزوده شده است: واحدهای زراعی به ازای هر هكتار مبلغ پنج میلیون تومان و هر هكتار از باغ های خسارت دیده نیز پنج میلیون تومان خسارت دریافت خواهند كرد.
درادامه پرداخت خسارت های ناشی از سیل در سایر بخش های كشاورزی نیز در این اطلاعیه آمده است: در حوزه دام داری هرواحد كوچك عشایری و روستایی كه خسارت دیده است مبلغ 10 میلیون تومان و هر كلنی زنبور عسل نیز 250 هزار تومان خسارت دریافت خواهند كرد.
این اطلاعیه درباره واحدهایی كه كاملا از بین رفته اند گفته شده: پس از بررسی های میدانی و تصویب قرارگاه بازسازی و نوسازی نسبت به نوسازی و مرمت این واحد ها اقدامات لازم انجام می گیرد البته تسهیلاتی كه به كشاورزان پرداخت می شود در قالب پوشش واحد های خسارت دیده و با ضمانت است.
حال كه میزان و نحوه پرداخت خسارت به واحدهای آسیب دیده مشخص شد باید دید كه نبود این واحدها در سال زراعی جاری چه تاثیری بر كشاورزی خواهد داشت و بارندگی های اخیر در استان نیز چه نكات مثبتی به همراه داشته است؟
** بارندگی منجر به افزایش 30 درصدی تولیدات كشاورزی می شود
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی فارس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت:در سال زراعی پیش رو انتظار این است كه با افزایش بارندگی های استان در حوزه تولیدات غلات و كلزا شاهد افزایش تولید 30 درصدی در استان باشیم.
حسین پژمان اضافه كرد: مهمترین مزیتی كه باران های سال زراعی جاری به همراه دارد این است كه كشت های آبی در استان فارس نزدیك به 20 درصد افزایش تولید خواهند داشت و دركشت های دیم نیز شاهد افزایش محصولات خواهیم بود.
وی بیان كرد : بیش از 140 هزار هكتار از اراضی استان به كشت گندم دیم اختصاص یافته است و 70 هزار هكتار نیز از اراضی استان به كشت جو اختصاص یافت و این دو كشت كاملا به باران وابسته اند و با افزایش میزان بارندگی شاهد افزایش برداشت این محصولات نیز خواهیم بود.
پژمان عنوان كرد: در شرایطی كه استان فارس با خشكسالی مقابله می كرد كشاورزان فارس توانسته بودند بالغ بر 900 هزار تن گندم برداشت كنند حال كه شرایط آب در استان تغییر كرده انتظار این است كه در سال زراعی جدید بیش از یك میلیون و 350 هزار تن گندم در فارس برداشت شود كه این مهم یكی از مزیت های بارز افزایش بارندگی در فارس است.
او با بیان اینكه نزدیك به دو برابر حجم سد درودزن آب در حوزه كشاورزی پس از باران صرفه جویی شده است گفت: آب بیش از 80 درصد محصولات زراعی و باغی فارس از طریق چاه تامین می شود از این روپس از بارندگی های اخیر در استان شاهد صرفه جویی یك میلیارد و 400 میلیون متر مكعب آب در استان هستیم.
به عقیده معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی فارس با این میزان صرفه جویی در مصرف آب امكان كشت طی دو مرحله ای در استان فارس ایجاد شده است.
پژمان حفظ گونه های مختلف گیاهی را یكی دیگر از مزیت های بارندگی در فارس عنوان كرد.
وی درباره خسارت هایی كه بارندگی به كشاورزی در فارس زده است گفت: بیماری های برگی در سال هایی كه میزان بارندگی افزایش می یابد روند صعودی دارد و علاوه بر بیماری های برگی شاهد برخی از بیماری ها در گندم و جو خواهیم بود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی فارس گفت: مدیریت مزارع و پایش منابع طبیعی استان باید افزایش یابد تا شاهد از بین رفتن محصول مزارع استان نباشیم و اگر مدیریت نشود خسارت های جبران ناپذیری ایجاد خواهد كرد.
ع.پ / 1876
شیراز- ایرنا- بخش اعظمی از اشتغال در استان فارس را می توان در حوزه كشاورزی و صنایع وابسته به آن جست زیرا ظرفیت های مختلف در این بخش، این استان را از سایر استان ها متمایز كرده اما با سیلی كه آمد، كشاورزی استان به چه سمتی حركت خواهد كرد؟