به گزارش ایرنا، همه چیز برای رقم خوردن اوج زیبایی در بهار خیس امسال در دشت و كوهستان ایلام كه از این حیث عروس زاگرس موسوم گشته مهیاست به خصوص در این روزها كه گستره زیبا و زیاد رویشگاه های گل سرنگون یا لاله واژگون ناظران زیبایی طبیعت را با اوج تجربه دیداری زیبایی مواجه می كند.
لالههای واژگون كه گل سرنگون یا اشك مریم نیز نامیده میشود، از چشم اندازهای زیبا و منحصر بفرد طبیعت ایلام به ویژه ارتفاعات استان ایلام به خصوص كوهستان مرتفع مانشت است كه این روزها چشم هر بینندهای را مسحور میكند.
لاله سرنگون یا اشك مریم از جمله گونههای گیاهی منحصربه فرد استان ایلام هستند كه با توجه به اهمیت آن به عنوان ذخایر ژنتیكی شناخته میشوند، كوههای مانشت، گچان، دالاهو و قلارنگ و كبیركوه مملو از لالههای واژگون است كه امروزه به دست انسانها در حال انقراض گرفته است.
*گل لاله واژگون سالها در معرض انقراض
مدیر كل منابع طبیعی استان ایلام در این ارتباط در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار كرد: لاله واژگون یكی از گونههای منحصربه فرد طبیعت استان ایلام است كه گونه ای نادر در جنگلهای زاگرس هم به شمار میرود و این گل سر به زیر از اواخر فروردین تا روزهای پایانی اردیبهشت به صورت طبیعی رشد و گل دهی میكند.
رضا احمدی ادامه داد: 15 گونه از این جنس گیاهی در كشور وجود دارد كه چهار گونه آن در ایلام قرار دارد كه یك گونه آن منحصر خود استان است.
وی افزود: متأسفانه بر اثر برداشتهای بی رویه سطح گلهای لاله واژگون در استان كاهش یافته و كه نیاز است گردشگران حتماً به حفاظت از این گونه با ارزش توجه بیشتر كنند.
وی با اشاره به اینكه برداشت این گل با پیازچه آن نسل این گل را در معرض انقراض قرار داده است، تصریح كرد: سطح رویشگاهی این گل در استان كمتر شده است.
مدیر كل منابع طبیعی استان ایلام ادامه داد: این گل در مناطق دیگر از جمله در شهرها و در كنار منازل غیر قابل كشت است و مردم حتم باید نسبت به این مسئله آگاهی داشته باشند كه شرایط كشت این گونه فقط در مناطق خاص است.
احمدی اضافه كرد: متأسفانه افرادی سودجو در سالهای اخیر قصد داشتند از این گونهها به سایر مناطق دیگر منتقل كنند كه با آنها برخورد قانونی صورت گرفته است.
وی افزود: افرادی هم هستند كه این گلها را ریشه درمی آورند كه بازهم طبق قانون با آنها برخورد میشود.
* ایلام مهد گل و گیاه در كشور است
وی اظهار داشت: بیش از یك هزار گونه گیاهی در ایلام شناسایی شده كه خاصیت درمانی، خوراكی و صنعتی 30 درصد از آنها به صورت علمی و تجربی به اثبات رسیده است.
احمدی اظهار كرد: آویشن، چوییر، شیره درخت بنه، گیاهان پیازداری چون نرگس، تره كوهی، پیچگ، مَرزه خوزستانی و علف گاوزبان، بنه و بلوط نیز به علت برداشت نا متعارف در ردیف گیاهان در معرض خطر قرار دارند.
وی تصریح كرد: متأسفانه این گیاهان را با ریشه، پیاز و بذر برداشت میكنند و به همین خاطر با از بین رفتن هر گیاه برای سالهای آینده تجدید نسلی وجود نخواهد داشت و هر ساله از میزان رویشگاه آن كم میشود.
وی اظهار كرد: به طوری كه اگر برداشتها ادامه داشته باشد، رویشگاههای طبیعی این گونهها از بین خواهند رفت و چون این گونه گیاهان با كشت و تكثیر در محیط غیر طبیعی و یا كشت مزرعهای هم به راحتی رشد و تكثیر نمیكنند، بنا بر این در آیندهای نه چندان دور با خطر انقراض قطعی روبرو هستند.
*برداشت و حمل هرگونه گیاه دارویی جرم محسوب میشود
احمدی اضافه كرد: براساس مواد قانون قاچاق اموال موضوع عایدات دولت، برداشت و حمل هرگونه گیاه دارویی و چوب درختان جنگلی بدون اخذ مجوز از منابع طبیعی قاچاق كالا محسوب میشود.
وی با اشاره به اینكه عرصههای طبیعی استان ایلام استعداد و ظرفیتهای فراوانی به لحاظ گیاهان دارویی دارد و به نوعی مهد تولید گیاهان دارویی به شمار میرود اما برداشتهای غیراصولی این عرصه را تهدید میكند، گفت: بهرهبرداری غیرمجاز از گیاهان دارویی جرم محسوب میشود و منابع طبیعی با این اقدام برخورد میكند.
مدیر كل منابع طبیعی استان ایلام عنوان كرد: گیاهانی كه در فصل بهار با عنوان سبزی كوهی یا سبزی صحرایی، در بعضی فروشگاهها یا نقاط دیگر به فروش میرسند، غالباً توسط افراد سودجویی كه هیچ توجهی به ضرورت حفظ پوشش گیاهی زمین ندارند، به صورت انبوه و بیملاحظه برداشت میشوند.
وی گفت: توجه داشته باشیم كه گیاهان خودرو، نقش مهمی در حفظ خاك، جلوگیری از فرسایش، جلوگیری از تولید ریزگردها، جلوگیری از سیل، همچنین در جذب آب، و حفظ زیبایی طبیعی كوه و دشت دارند.
احمدی تصریح كرد امروزه، با افزایش جمعیت و آسیب دیدگی محیط زیست، طبیعت ما توان اینگونه برداشتها را ندارد؛ لطفاً مردم هنگام گردش در طبیعت از چیدن سبزی و گل و از خرید این گونه سبزیها كه مشوق سودجویان غیزمجاز است، خودداری كنند.
7177/6034
ایلام - ایرنا - بهار كوهستان و دشت زاگرسی هر روز و هر هفته و هرماه آن به رنگ رویش و رویشگاه های نوعی از گل و گیاه زینت می یابد اما اوج زیبایی اردوی بهشت زاگرس با رویش متنوعی لاله های واژگون رقم می خورد اوج زیبایی كه چند سالی است به مقراض بدسلیقگی یا سودجویی در معرض انقراض است.