کشتار غیرمجاز دام در ایلام؛ مسأله‌ای فرهنگی یا زیرساختی

ایلام - ایرنا - کشتار غیرمجاز دام در ایلام، مانند بسیاری از مناطق دیگر، می‌تواند مشکلات و چالش‌های متعددی را به همراه داشته باشد، این موضوع نه تنها به سلامت عمومی بلکه بر اقتصاد و محیط زیست نیز تأثیر می‌گذارد. 

به گزارش ایرنا، کشتار غیرمجاز دام به طور معمول، بدون رعایت اصول بهداشتی و نظارت‌های لازم انجام می‌شود، این موضوع می‌تواند منجر به انتقال بیماری‌ها و آلودگی‌های مختلف به مصرف‌کنندگان شود، همچنین، گوشت‌های کشتار شده در شرایط غیر بهداشتی ممکن است حاوی باکتری‌ها و ویروس‌های مضر باشند.

کشتار غیرمجاز نشان‌دهنده ضعف در نظارت و اجرای قوانین مربوط به دامداری و کشتار است که در این زمینه، نیاز به تقویت سیستم‌های نظارتی و افزایش آگاهی عمومی درباره خطرات کشتار غیرمجاز احساس می‌شود.

این موضوع می‌تواند تأثیرات منفی بر محیط زیست داشته باشد، از جمله آلودگی آب و خاک ناشی از عدم مدیریت صحیح ضایعات و همچنین این عمل، می‌تواند بر تنوع زیستی منطقه تأثیر بگذارد و از سوی دیگر افزایش آگاهی عمومی درباره مضرات کشتار غیرمجاز دام و ترویج فرهنگ مصرف گوشت‌های کشتار شده در مراکز مجاز می‌تواند به کاهش این پدیده کمک کند

در گفت و گو با مدیرکل دامپزشکی استان ایلام، موضوع کشتار غیرمجاز دام در استان پیگیری شده که توجه مخاطبان را به آن جلب می‌کنیم.

«یونس احمدی» روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: سال‌های زیادی است که استان ایلام با مسأله‌ای به نام کشتار غیرمجاز دام مواجه است، برخوردهایی زیادی با این موضوع با افراد متخلف انجام شده، بیش از یک هزار پرونده در این خصوص تشکیل و به مراجع قضایی ارجاع داده شده است.

وی با تاکید بر اینکه باید نگاه به مسأله‌شناسی در حوزه کشتار غیرمجاز در استان را تغییر داد، گفت: به نظر می‌رسد که سیاستگذاری‌ها در حوزه مقابله با کشتار غیرمجاز دام، به این سمت برود که اگر در استان کشتار سُنتی دام داریم، باید به سمت کشتار صنعتی دام و در نهایت عرضه کامل بهداشتی گوشت و فراورده‌های آن حرکت کنیم.

کشتار غیرمجاز دام در ایلام؛ مسأله‌ای فرهنگی یا زیرساختی

مدیرکل دامپزشکی استان ایلام یادآور شد: تنها برخورد قهری و قضایی راه حل مشکل کشتار غیرمجاز در استان نیست، بلکه نیاز به فرهنگ‌سازی در این زمینه وجود دارد، اگر کشتار سُنتی در استان وجود دارد باید پیوست‌های بهداشتی را نیز برای آن تعریف و در نظر گرفت و خط کشتار مجاز دام در سطح استان راه اندازی شود.

احمدی با بیان اینکه طی ۲ سال گذشته افزایش روند کشتار دام به صورت صنعتی و مجاز در استان به صورت جدی پیگیری شده است، تصریح کرد: در استان ایلام ۲۲ نقطه شهری وجود دارد که ۱۱ کشتارگاه سُنتی و نیمه صنعتی مجاز و بهداشتی در این تعداد مراکز شهری وجود دارد که اغلب این کشارگاه‌ها تیپ چهار هستند و کشتارگاه‌های تیپ ۲ و سه در استان وجود ندارد که باید در این زمینه هم سرمایه‌گذاری شود و هم مسئولان تسهیلات لازم را در این خصوص ارائه کنند.

کشتار غیرمجاز دام در ایلام؛ مسأله‌ای فرهنگی یا زیرساختی

وی با بیان اینکه تنها یک کشتارگاه صنعتی تیپ یک( کشتارگاه صنعتی ایلام) وجود دارد که آنهم متاسفانه تعطیل است و البته تلاش‌ها برای راه‌اندازی دوباره آن ادامه دارد، تصریح کرد: در ۱۰ ماهه سال جاری بازرسی‌های لازم از روند ذبح شرعی و بهداشتی نزدیک به چهار میلیون قطعه طیور در کشتارگاه های استان انجام شده است.

مدیرکل دامپزشکی استان ایلام با اشاره به اینکه بیش از ۹۰ درصد کشتار طیور در استان به صورت صنعتی و بهداشتی انجام می‌شود، گفت: در ۱۰ ماه سال جاری نزدیک به ۶ هزار تُن گوشت مرغ در کشتارگاه‌های صنعتی استان تولید و به بازار مصرف عرضه شده است.

احمدی با اشاره به اینکه همچنین در مجموع از روند تولید ۵۰۰ تن گوشت قرمز بازرسی‌های لازم در سطح استان انجام شده است، افزود: نیاز است که میزان تولید گوشت قرمز در مراکز صنعتی و مجاز بهداشتی در سطح استان افزایش یابد و این امر هم نیازمند ایجاد و توسعه کشتارگاه‌های صنعتی در نقاط مختلف و همچنین راه‌اندازی دوباره کشتارگاه صنعتی ایلام است.

وی با بیان اینکه عرضه گوشت به صورت مدرن، صنعتی و بهداشتی در مراکز وابسته به عرضه نیز در استان وجود دارد، گفت: در حال حاضر، بیش از ۵۰ مرکز عرضه فراورده‌های دامی به صورت نوین، از جمله هایپرمارکت‌ها، فروشگاهای بزرگ و مراکز وابسته به عرضه در استان وجود دارد که همکاران ما در این مرکز حضور یافته و بازرسی‌های لازم را انجام می‌دهند.

مدیرکل دامپزشکی استان ایلام با تاکید بر اینکه امنیت غذایی جامعه در گرو سلامت دام و طیور است، یادآور شد: در استان با یک جریان کشتار سُنتی در استان مواجه هستیم که باید در کنار آن، جریان کشتار صنعتی و بهداشتی در استان را پیگیری کنیم.

احمدی بیان کرد: در فرهنگی که در استان وجود دارد کشتار دام به صورت سنتی وجود داشته است، اما شهروندان نیز در تغییر این وضعیت، نقش مهم و عمده‌ای برعهده دارند چرا که بسیاری از شهروندان از همین مراکز کشتار غیرمجاز، گوشت مورد نیاز خود را تأمین می‌کنند و متأسفانه این موضوع در استان فراگیر شده است.

وی بیان کرد: برای جایگزین کردن این فرهنگ و حرکت به سمت عرضه گوشت از طریق کشتارگاه‌های صنعتی و به صورت کاملا بهداشتی، باید شهروندان نیز همکاری و تعامل لازم را در این زمینه داشته باشند و گوشت مورد نیاز خود را از مراکز عرضه بهداشتی تهیه کنند.

وی با بیان این موضوع که یکی از دلایل اصلی کشتار غیرمجاز به ویژه در مرکز استان، تعطیلی کشتارگاه صنعتی در شهر ایلام است، گفت: کشتارگاه صنعتی ایلام یکی از بهترین کشتارگاه‌های کشور با ظرفیت‌های سخت‌افزاری مناسب در کشور به شمار می‌رود، تمام مسئولان استان پیگیر این موضوع هستند که موانع راه‌اندازی دوباره این کشتارگاه رفع شود و عرضه گوشت در مرکز استان از طریق کشتارگاه انجام شود که به طور قطع می‌تواند به سایر نقاط استان نیز خدمات‌دهی داشته باشد.

مدیرکل دامپزشکی استان ایلام بیان کرد: کارگروه ساماندهی کشتارگاه‌های استان به ریاست معاون هماهنگی عمرانی استاندار ایلام تشکیل شده است که در شهرستان‌ها این کارگروه‌ به ریاست فرمانداران خواهد بود و تلاش این کارگروه نیر رفع موانع پیش روی کشتارگاه‌ها و همچنین فراهم کردن شرایط لازم برای ایجاد و راه‌اندازی‌ کشتارگاه‌های جدید است.

کشتار غیرمجاز دام در ایلام؛ مسأله‌ای فرهنگی یا زیرساختی

احمدی با اشاره به اینکه بایستی هماهنگی لازم بین ادارات مربوطه و رسانه‌ها در راستای توسعه فرهنگ استفاده از گوشت بهداشتی و تأمین گوشت از مراکز مجاز داشته باشیم، گفت: اگر مردم می خواهند با مخاطرات مصرف گوشت غیرمجاز مواجه نشوند باید به سمت تأمین گوشت مورد نیاز خود از مراکز مجاز حرکت کنند.

وی با اشاره به اینکه کشتارگاه صنعتی مهران را داریم که گوشت ایلام را به پنج استان کشور ارسال می‌کند، خاطرنشان کرد: این واحد همانند دیگر کشتارگاه‌ها به صورت سنتی و توسط شهرداری مهران فعالیت داشت که با انعقاد یک قرارداد ۱۲ساله به بخش خصوصی واگذار شده و هم اکنون به صورت نیمه صنعتی در حال فعالیت است.

مدیرکل دامپزشکی استان ایلام بیان کرد: در مجموع ۱۰ کشتارگاه سُنتی و یک کشتارگاه نیمه صنعتی در این استان فعال بوده که این کشتارگاه‌ها با نظارت دامپزشکی و بنا بر ماده ۵۳ قانون شهرداری‌ها، توسط شهرداری شهرستان‌های مختلف در حال فعالیت هستند.

کشتار غیرمجاز دام در ایلام نیازمند توجه جدی از سوی مقامات محلی، نهادهای دولتی و جامعه است، با تقویت نظارت‌ها، افزایش آگاهی عمومی و حمایت از دامداران، می‌توان به کاهش این پدیده و حفظ سلامت عمومی و اقتصاد منطقه کمک کرد.

از سوی دیگر برای رفع مشکل کشتار غیرمجاز دام در ایلام، می‌توان به چندین راهکار عملی و مؤثر اشاره کرد، این راهکارها شامل اقدامات قانونی، آموزشی و فرهنگی می‌شوند.

افزایش بازرسی‌ها، برگزاری گشت‌های ویژه، توسعه کشتارگاه‌های مجاز و سرمایه‌گذاری در کشتارگاه‌ها، ترویج فرهنگ مصرف گوشت سالم و بهداشتی، جلب مشارکت مردم در فرهنگسازی تهیه گوشت از مراکز مجاز و حمایت از دامداران و تشکیل تعاونی های از تولید به مصرف می‌تواند از جمله راهکارهای عملی و فرهنگی در راستای مقابله با کشتار غیرمجاز دام در سطح استان باشند.

به گزارش ایرنا، استان ایلام هم اکنون ۱۱ کشتارگاه سنتی و نیمه‌صنعتی دام سبک و سنگین و ۲ کشتارگاه طیور درجه ۲ دارد.

سه کشتارگاه مرغ و یک کشتارگاه دام در حال احداث و ۲ کشتارگاه مرغ هم در مرحله موافقت اصولی است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha