۷ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۲:۰۷
کد خبر: 83293198
T T
۰ نفر
استاني شدن انتخابات، نيازمند كار كارشناسي بيشتر- اصغر سليمي*

موضوع استاني شدن انتخابات مجلس شوراي اسلامي در طرح اصلاح موادي از قانون انتخابات، داراي ابهامات و ايراداتي است كه كار كارشناسي بيشتري براي نهايي شدن آن را مي طلبد.

طرح 55 ماده اي اصلاح موادي از قانون انتخابات مجلس شوراي اسلامي اسلامي هفته گذشته در مجلس شوراي اسلامي تصويب و براي تاييد نهايي به شوراي نگهبان ارجاع شد.
موضوع انتخابات استاني و شهرستاني از بحث هاي مهمي است كه طي چند دوره مختلف مجلس شوراي اسلامي بررسي شده و تاكنون چهار بار از سوي شوراي نگهبان مورد ايراد قرار گرفته و تأييد نشده است.
همواره اصرار مجلس شوراي اسلامي بر اين بود كه دولت لايحه جامع انتخابات را سريعتر به مجلس برساند تا ديگر نياز به تصويب طرح مجلس نباشد ولي به دليل آن كه بررسي لايحه جامع انتخابات به مدت دو سال در دولت به طول انجاميد مجلس شوراي اسلامي طرحي با عنوان اصلاح موادي از قانون انتخابات مجلس شوراي اسلامي را تدوين كرد كه در اين طرح موضوع استاني شدن انتخابات نيز مطرح شد كه البته اين موضوع در لايحه دولت مطرح نشده است.
طرح اوليه اصلاح موادي از قانون انتخابات مجلس شوراي اسلامي كه در ابتدا 70 ماده بود به دليل ايرادات و ابهاماتي كه به آن گرفته شد 6 بار به كميسيون شوراها و امور داخلي مجلس شوراي اسلامي ارجاع و نهايتا ۵۵ ماده آن در كميسيون و جلسات علني مجلس شوراي اسلامي تصويب شد.
بر اساس اين طرح، شمارش و تجميع آرا در انتخابات مجلس را به صورت استاني و تناسبي تعيين و مقرر كردند كه نامزدهاي انتخابات با كسب حداقل 15 درصد آرا، مجاز به كسب كرسي استاني هستند.
كميسيون شوراها و امور داخلي مجلس شوراي اسلامي اقدامات خوبي را در راستاي تصويب اين طرح و رفع ايرادات آن به تصويب رسانده است ولي برخي از مواد اين طرح نيازمند تغييراتي است كه ما منتظريم شوراي نگهبان نظر خود را درباره آن اعلام كند.
بر اساس اين طرح، از اين پس اگر فردي مي خواهد نامزد مجلس شوراي اسلامي شود بايد مدرك كارشناسي ارشد داشته باشد، بر اين اساس، حتي اگر وي دوره قبل هم نماينده باشد ولي مدرك كارشناسي ارشد نداشته باشد نمي تواند نماينده شود.
بر اساس يكي ديگر از مواد اين طرح، هر نماينده مي تواند سه دوره نماينده باشد و پس از آن بايد يك دوره استراحت كند و سپس در دور بعد دوباره مي تواند نامزد شود كه البته به اين تبصره ابهاماتي وارد است مبني بر اين كه ممكن است فردي در ميان دوره مثلا در سال سوم به مجلس بيايد آن زمان ديگر يك سال نمايندگي براي وي يك دوره محسوب نخواهد شد.
دراين طرح، حداقل و حداكثر سن نمايندگان 30 و 75 سال تعيين شد، همچنين در مورد تبليغات انتخاباتي نيز مقرر شد يك هفته زمان تبليغ كه پيش از اين وجود داشت به 15 روز افزايش يابد و بر اساس اين طرح نامزدها از 24 ساعت قبل از برگزاري انتخابات نمي توانند تبليغ كنند.
دولت در لايحه جامع انتخابات بحث استاني شدن را مطرح نكرده، ولي مخالفتي هم با اين موضوع نكرده است.تصور ما اين است كه اين موضوع نيازمند كار كارشناسي بيشتري است و بايد به پختگي بيشتر برسد. در مجموع به جز استاني شدن و تناسبي شدن انتخابات كه در اين طرح ابهامات و ايراداتي دارد، مابقي طرح كامل است.
-------------------------------------------------------------------------
** نماينده سميرم و سخنگوي كميسيون شوراها و امور داخلي مجلس شوراي اسلامي