۷ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۸:۴۹
کد خبر: 83293910
T T
۰ نفر
اقتصاد كلنگي با اجراي GIS وSDI به اقتصاد بي‌وزن تبديل مي‌شود

زنجان- ايرنا- رئيس سازمان نقشه‌برداري كشور با بيان اينكه كم‌توجهي به اطلاعات و داده‌ها و زيرساخت‌هاي نرم، مخالف حركت توسعه‌اي است، گفت: گذر از اقتصاد كلنگي به اقتصاد بي‌وزن، نيازمند سرمايه‌گذاري در GIS و SDI است.

به گزارش ايرنا، مسعود شفيعي روز شنبه در جلسه شوراي برنامه‌ريزي و توسعه استان با اشاره به نقش پررنگ GIS و SDI براي تحقق اقتصاد بي‌وزن، افزود: سرمايه‌هاي مورد استفاده در اين بخش‌ها، ناملموس بوده كه شامل تغيير نگرش، ايجاد درك مشترك و باور به استفاده از اطلاعات در كنار هم است.
وي خاطرنشان كرد: پنهان و زيرزميني بودن بخش عمده اقتصاد، يكي از چالش‌هاي عمده اين بخش است و دولت، زماني مي‌تواند مشكلات اقتصادي را حل كند كه عرصه را با شفافيت براي حضور مردم و كنشگران عرصه اقتصادي و توليدي فراهم كند.
شفيعي اظهار داشت: GIS و SDI براي اين است كه زيرساخت‌هاي نرم در كنار زيرساخت‌هاي سخت، زيرساخت داده‌هاي مكاني را ايجاد كند.
وي گفت: SDI مجموعه‌اي از دستورالعمل‌ها و ضوابط است كه با توافق ذي‌نفعان، بستري ايجاد مي‌كند تا بدانيم چه اطلاعات مكاني در كجا و با چه كيفيتي نگهداري مي‌شود و چگونه مي‌توان از آن استفاده كرد.
رئيس سازمان نقشه‌برداري كشور با بيان اينكه بيش از 80 درصد اطلاعات و داده‌ها، ماهيت مكاني دارند، افزود: يكي از چالش‌ها در سيل‌هاي اخير، فقدان آگاهي از اطلاعات است كه محل نگهداري آن‌ها مشخص نبود بنابراين با اجرايSDI مي‌توان اين ادعا را داشت كه بخش عمده‌اي از مسير دسترسي و استفاده از اطلاعات را طي كرده‌ايم.
وي خاطرنشان كرد: متاسفانه در عصر ارتباطات و انفجار اطلاعات كه سرعت داده‌هايي كه توليد مي‌شوند به ‌صورت تصاعدي و لحظه‌اي در حال افزايش است، قانون انتشار و دسترسي آزاد به اطلاعات كه با حقوق شهروندي نيز گره خورده خيلي جدي گرفته نمي‌شود.
شفيعي تصريح كرد: اين در حالي است كه اطلاعات براي تصميم‌گيري، بسيار مهم بوده و در صورتي كه اجازه ندهيم شهروندان به‌صورت عادلانه به اطلاعاتي كه براي رشد، بالندگي و توسعه به آن نياز دارند دسترسي داشته باشند بر ضد توسعه عمل كرده‌ايم.
وي اظهار داشت: شايد كم‌تر از يك درصد اطلاعاتي كه توليد مي‌شود جنبه طبقه‌بندي داشته باشد و به اين دليل همه شهروندان براي سرمايه‌گذاري و انجام برنامه‌هاي فردي و اجتماعي بايد به يك نوع و اندازه به اين اطلاعات دسترسي داشته باشند.
رئيس سازمان نقشه‌برداري كشور با بيان اينكه اطلاعات و داده‌ها سرمايه هستند، گفت: سرمايه، زماني ارزش دارد كه در گردش باشد و اين در حالي است كه ما با حبس اطلاعات و داده‌هاي توليدشده، آن را به ضد ارزش تبديل كرده و به عنوان مولفه ضد توسعه‌اي به كار برده‌ايم.
وي با بيان اينكه استان زنجان با 2 ميليون و 100 هزار هكتار، 1.3 درصد مساحت كشور را دارد، خاطرنشان كرد: 840 هزار هكتار از اراضي اين استان، مستعد كشاورزي است و در صورتي كه از اين ظرفيت استفاده شود پتانسيل بالايي در جهت توسعه و فرصت‌هاي اقتصادي است.

** دانش و اطلاعات، مبناي تصميم‌گيري است
رئيس سازمان مديريت و برنامه‌ريزي استان زنجان نيز گفت: دانش و اطلاعات، مبناي تصميم‌گيري است و اطلاعات ناقص، منجر به تصميم صحيح نمي‌شود.
شهرام طهماسبي با بيان اينكه مي‌خواهيم تحول اساسي در نظام تدبير و تصميم‌گيري استان ايجاد كنيم، خاطرنشان كرد: SDI (زيرساخت داده‌هاي مكاني) بنيان تحليل را براي تصميمات سالم‌تر و مطمئن‌تر فراهم مي‌كند.
وي افزود: اگر SDI اجرا شود، كنار هم قرار دادن داده‌هاي اطلاعات مكاني مختلف، سبب تصميم صحيح مي‌شود.
طهماسبي تصريح كرد: باورپذيري، آموزش و داشتن عكس‌هاي هوايي و نقشه‌هاي GIS پيش‌نياز استفاده از SDI است.
رئيس سازمان مديريت و برنامه‌ريزي استان زنجان گفت: توجه ويژه به جايگاه داده‌هاي مكاني، همكاري و همراهي و هماهنگي دستگاه‌ها، لزوم تقويت واحدهاي مرتبط با توليد، ذخيره‌سازي و به‌هنگام‌سازي آمار و اطلاعات، الزام در ايجاد و بهره‌گيري از سيستم‌هاي اطلاعات مكاني، مشاركت فعال تمام دستگاه‌ها و جلوگيري و پرهيز از هرگونه موازي‌كاري از دستگاه‌هاي اجرايي استان در اجراي SDI مورد انتظار است.
وي گفت: يكي از ابزارهاي ارزيابي از دستگاه‌ها نيز مي‌تواند ميزان توجه آن‌ها به موضوع SDI باشد.
طهماسبي با اشاره به انتظارات استان زنجان از سازمان نقشه‌برداري كشور، خاطرنشان كرد: با توجه به عكسبرداري از 60 درصد محدوده هدف، انتظار مي‌رود 40 درصد بقيه نيز در نيمه اول سال جاري تمكيل شود تا اطلاعات هوايي اين استان كامل شود.
وي افزود: همچنين راه‌اندازي ژئوپورتال، انتخاب زنجان به عنوان استان پايلوت جهت تكميل چرخه SDI ، ارئه آموزش‌هاي مورد نياز در سطوح مختلف و كمك‌هاي فني و تخصصي به دستگاه‌هاي اجرايي استان نيز از ديگر انتظارات استان از سازمان نقشه‌برداري است.
به گزارش ايرنا، GIS مخفف Geographic information system (سيستم اطلاعات جغرافيايي)، ساز و كاري براي مديريت و تجزيه و تحليل اطلاعات جغرافيايي است و جهت كار همزمان با اطلاعاتي كه وابستگي مكاني (جغرافيايي) و توصيفي دارند، طراحي شده است.
SDI نيز مخفف Spatial Data Infrastructure (زيرساخت داده‌هاي مكاني) به مجموعه‌اي پايه‌اي از فناوري‌ها، سياست‌گذاري‌ها و ترتيبات سازماني اطلاق مي‌شود كه تضمين‌كننده مهيا بودن داده‌هاي مكاني بوده و هدفش اين است كه دولت‌ها، سازمان‌ها و دستگاه‌هاي اجرايي با كم‌ترين هزينه و در كوتاه‌ترين زمان ممكن به داده‌هاي مكاني پايه پردازش‌شده، لايه‌بندي‌شده و به‌روزشده دسترسي داشته باشند.
9556/3088