به گزارش روز یكشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری ساینس دیلی، ایجاد بیوفیلم یا پلاك روی دندان مهمترین عامل پوسیدگی دندان است. این لایه به دلیل عدم رعایت بهداشت و مسواك مرتب شكل میگیرد. بیو فیلم یا زیست لایه به گروهی از میكروارگانیسمها گفته میشود كه به سطوح مختلف متصل میشوند.
حذف بیوفیلم از روی دندان كاری پر زحمت و زمانگیر است و محققان پیوسته به دنبال روشهایی برای مقابله با آن هستند.
امكان شكلگیری این زیست لایه علاوه بر دندان در انواع ایمپلنت، كاتتر و لولههای آب نیز وجود دارد.
دو گروه از محققان برای حل این مشكل از نانوذرات اكسید آهن استفاده كردهاند و یك سیستم میكروسكوپی رباتیك توسعه داده اند كه میكروبات نامیده می شود. از یك جفت سیستم میكروبات برای تجزیه و نابودی بیوفیلمها استفاده میشود. این سیستم ضد میكروبی CAR نام دارد.
سیستم اول شامل نانوذرات اكسید آهن معلق است و زمانی كه تحت تاثیر میدان مغناطیسی قرار میگیرد، مانند یك برفروب شروع به تمیز كردن سطوح دندان میكند. سیستم دوم حاوی نانوذراتی است كه در قالبهای ژلهای سه بعدی تعبیه شده اند و برای ازبین بردن بیوفیلمهای روی سطوح لولهها و تیوبها به كار می روند.
این سیستم روباتیك به راحتی قادر است داربست زیستی بیوفیلم را نابود كرده و باكتریها را از بین ببرد.
میكروبات در آزمایشهای بالینی قادر به نابودی كامل بیوفیلمهای سطح دندان و حتی نقاط غیرقابل دسترس از جمله كانالهای ریشه دندان بود.
مهمترین كاربرد زدودن زیست لایه ها جلوگیری از پوسیدگی دندان است.
نتایج این مطالعه در نشریه Science Robotics منتشر شده است.
علمی**9259**1485
تهران – ایرنا – گروهی از زیستشناسان، دندانپزشكان و مهندسان دانشگاه پنسیلوانیا موفق به توسعه یك سیستم میكروسكوپی از رباتها شدهاند كه قادر به حذف بیوفیلم از سطح دندان و نقاط دور از دسترس است.