اصلاحات اين آييننامه از سوي معاونت فرهنگي دانشجويي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، همچنين وزارت علوم، تحقيقات و فناوري به اين شورا ارسال شده بود. اين اتفاق در شرايطي افتاد كه چنين عملكردي به وضوح ورود به زندگي شخصي و حريم خصوصي افراد است. پذيرش چنين عملكردي براي دانشجويان قابل درك نيست. جلسه 325 شوراي اسلاميشدن دانشگاهها و مراكز آموزشي باعث دلواپسي دانشجويان شده است.
**موازيكاري دانشگاه و نهادهاي امنيتي
جاماسب نوذري، مديركل امور دانشجويان داخل كشور درباره تخلفات دانشجويان در فضاي مجازي چنين توضيح ميدهد: انتشار عكسهاي غيراخلاقي يا مرتكب شدن كار خلاف اخلاق در فضاي مجازي، همچنين انتشار تصاوير نامناسب در كانالهاي اطلاعرساني، شامل برخوردهاي انضباطي با دانشجويان ميشود. آييننامه انضباطي دانشجويان با اصلاحيه جديد تغييرات زيادي نكرده است، برخي اصلاحات در حد تغيير كلمات بود و در واقع اصلاحات پيچيدهاي در آن اعمال نشد. اين موضوع سبب شد بسياري از دانشجويان در شبكههاي مجازي نسبت به آن واكنش نشان دهند.
همچنين علياكبر مومنيملكشاه، دبير شوراي صنفي دانشجويان دانشگاه خواجهنصير ميگويد: واقعا معلوم نيست كه اين آييننامهها چه اهميتي براي وزارت علوم دارد. يكي از قوانين وزارت علوم اين است كه دانشگاه نبايد به مسائل بيرون از محيط آموزشي دانشجو ورود كند. تدوين اين نوع آييننامه يعني اينكه خود وزارت علوم قوانين خودش را نقض ميكند. فضاي مجازي محيط خصوصي دانشجو است. دانشجويان موظف هستند در داخل دانشگاه شرايط و قوانين را رعايت كنند اما واقعا صفحه اينستاگرام يا توئيتر كه يك محيط شخصي براي خود دانشجو است چه آسيبي به دانشگاه وارد ميكند.
**آييننامه انضباطي دانشگاه مشمول دانشگاه است
در اين بين اما اظهارنظر وكلا و كارشناسان حقوقي اهميتي ويژه دارد. كامبيز نوروزي وكيل دادگستري و كارشناس حقوقي در اينباره به «جهان صنعت» ميگويد: مهمتر اينكه چنين روندي ورود به حريم خصوصي افراد است. بايد به مساله مهم ديگري اشاره كرد و آن دايره فعاليتهاي آييننامههاي دانشگاه است. بايد آگاه باشيد كه اين آييننامه مربوط به فعاليتهاي دانشجو در محيط دانشگاه است. از همين رو به هيچ عنوان نميتوان با استناد به اين آييننامه به زندگي خصوصي دانشجو ورود كرد. به وضوح بايد گفت آييننامه انضباطي دانشگاه مشمول عملكرد دانشجو در دانشگاه نميشود.
به گفته نوروزي، خارج از چارچوب دانشگاه عملكرد افراد به لحاظ قانوني تحت عنوان يك فرد و نه يك دانشجو مورد بررسي قرار ميگيرد. از همين رو است كه تاكيد بر آن است عملكرد افراد حتي اگر خارج از چارچوب موارد قانوني جامعه باشد بايد از سوي مراجع قانوني مربوطه مورد بررسي و رسيدگي قرار گيرد و نه از سوي دانشگاه. علاوه بر اين چنين آييننامههايي نقض فاحش آزادي بيان است. حال آنكه آزادي بيان قاعده اصلي است و چنين عملكردي به معني نقض يك قاعده اصلي است.
اين وكيل دادگستري در ادامه با غيرمرتبط دانستن بررسي عملكرد خارج از دانشگاه دانشجويان توسط مسوولان دانشگاه ميگويد: عملكرد دانشجو حتي اگر خارج از دانشگاه غيرقانوني باشد بايد توسط نهادهاي نظارتي مربوطه مورد بررسي قرار گيرد. حتي اگر جرمي هم رخ داده باشد اين جرم بايد از سوي نهادهاي مربوطه مورد بررسي قرار گيرد. البته نگراني از زماني آغاز ميشود كه قوانين كاملا يكسويه و به نفع دانشگاه بوده و در نهايت نميتوان از دانشجو حمايت قانوني كرد.
**قوانين فضاي مجازي تغيير نكرده
در پي واكنشهاي گسترده مبني بر برخورد كميتههاي انضباطي دانشگاهها با تخلفات دانشجويان در فضاي مجازي، وزارت علوم با صدور اطلاعيهاي به تشريح جزئيات تغيير آييننامه انضباطي دانشجويان پرداخت. بر اساس اين اطلاعيه با توجه به برخي بحثهاي مطرح شده در فضاي مجازي در خصوص تغييرات جديد آييننامه انضباطي دانشجويان به اطلاع ميرساند، بنا به پيشنهاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، برخي اصلاحات حداقلي در آييننامه انضباطي دانشجويان كه بيش از 20 سال از تصويب آن گذشته است مطرح ميشود كه شامل تخلفات حرفهاي و تخلفات پژوهشي و برخي اصلاحات عبارتي با توجه به گذشت زمان است.
اين اصلاحات به تصويب شوراي اسلامي شدن دانشگاهها رسيده ولي هنوز ابلاغ نشده است، زيرا براي ابلاغ بايد به تصويب شورايعالي انقلاب فرهنگي برسد. جزئيات اين تخلفات در شيوهنامه مرتبط خواهد آمد كه يكي از اصول مورد توجه در تدوين اين شيوهنامه، «عدم ورود به حريم شخصي دانشجويان» است. شايان ذكر است كه در خصوص فضاي مجازي تغيير خاصي پيشبيني نشده و در حال حاضر نيز شوراهاي انضباطي در دانشگاهها به تخلفات آشكار در فضاي مجازي كه شاكي خصوصي داشته باشد، ورود پيدا ميكنند و اين موضوع جديدي نيست.»
**مخالفت با برخورد خلاف قانون در دانشگاهها
از سوي ديگر غلامرضا غفاري معاون فرهنگي وزير علوم، تحقيقات و فناوري ميگويد: ما به دنبال رشد سياسي دانشجويان و مخالف سياستزدگي و برخورد خلاف قانون در دانشگاهها هستيم. هر فعاليت فوق برنامه درسي دانشجويان و تشكلهاي دانشجويي كه در چارچوب قوانين باشد، مورد تاييد است و نبايد از آن جلوگيري شود. همچنين برنامههايي كه در چارچوب قوانين و مقررات است و با هنجارهاي جامعه مشكلي ندارد، بايد اجرايي و حتي از طرف دانشگاه نيز به آنها كمك شود.
به گفته وي اگر در دانشگاهي از اجراي برنامهاي كه مجوز داشته و در چارچوب قواعد و قوانين بوده جلوگيري شود، بايد دانشجويان به معاون فرهنگي اطلاع دهند. در اين صورت قطعا معاونت فرهنگي به موضوع ورود و با افراد متخلف برخورد ميكند. اين اما در حالي است كه عليرضا معزي، دبير شوراي اطلاعرساني دولت به تغيير آييننامه انضباطي براي كنترل فعاليت دانشجويان در فضاي مجازي واكنش نشان داد و در توئيتي نوشت: اين تغيير نياز به تصويب نهادهاي بالادستي دارد، پيشنهاد را در قالب مصوبه اعلام كردهاند.
در نهايت اما بايد به تماشا نشست كه اين جدال نابرابر تا كجا ادامه خواهد داشت و نتيجه نهايي دانشگاه را زمينگير ميكند يا قامتش را استوارتر از گذشته حمايت ميكند. حمايتي كه تفكر و انديشه را گسترش دهد تا توسعه جامعه را بيش از پيش شاهد باشيم.
منبع: روزنامه جهان صنعت؛ 1398،02،08
گروه اطلاع رساني**2059**2002
تهران- ايرنا- جلسه 325 شوراي اسلاميشدن دانشگاهها و مراكز آموزشي، آييننامه انضباطي دانشجويان را اصلاح كرد. در شرايطي كه انتظار ميرود اصلاح قدمي رو به بهبود باشد و تغييراتي رو به تعالي باشد اما گويا بناست كه اين تغييرات روند را نه تنها به بهبود و توسعه نزديك نكند بلكه گام به گام به تنگتر شدن فضاي خصوصي افراد كه البته اين بار در دانشگاه است پيش رويم.