۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۷:۱۳
کد خبر: 83295574
T T
۰ نفر

زباله مازني ها، مهمان ناخوانده طبيعت سمنان

۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۷:۱۳
کد خبر: 83295574
زباله مازني ها، مهمان ناخوانده طبيعت سمنان

سمنان- ايرنا- فقدان برنامه ريزي اصولي براي ساخت نيروگاه هاي زباله سوز به منظور جلوگيري از انتقال و انباشت روزانه 90 تُن زباله خانگي از استان مازندران به روستاهاي فولاد محله و اَگَره در مرز استان هاي مازندران و سمنان، طبيعت بكر شمال شهرستان مهديشهر را تهديد مي كند.

به گزارش ايرنا، انباشت زباله و نبود برنامه ريزي اصولي در استان هاي شمالي كشور براي تبديل «طلاي كثيف» از تهديد به فرصت براي توسعه اقتصادي منطقه، اين روزها تهديدي براي اهالي روستاهاي فولادمحله در شهرستان مهديشهر و اگره در شهرستان دامغان استان سمنان است كه هدف انباشت و حمل زباله از ساري قرار دارند.
احداث نيروگاه زباله سوز در مركز استان مازندران براي جلوگيري از انتقال زباله از ساري به مناطق بكر مهديشهر در شمال استان سمنان سال 1389 تصويب شد، اما به دلايل نامشخص بعد از گذشت هشت سال اين طرح مهم منطقه اي به بهره برداري نرسيده است.
اكنون دود اين فرصت سوزي در تكميل نشدن اين طرح به چشم اهالي منطقه فولاد محله و اگره با جمعيت تقريبي سه هزار و 100 نفر مي رود؛ مسئولان بايد با عزم ملي براي تكميل اين طرح گام هاي عملياتي و اصولي بردارند.
به گفته امير عبدوس مديركل حفاظت محيط زيست استان سمنان طرح هايي براي تكميل نيروگاه زباله سوز در مركز استان مازندران در دست اجرا است كه با تكميل آن برنامه انتقال زباله از ساري به مناطق بكر شمال مهديشهر بعد از سال ها به پايان مي رسد.
با ساخت اين نيروگاه روزانه 450 تُن زباله در مركز استان مازندران فرآوري مي شود و مردم اهالي شمال مهديشهر از گزند بسياري از بيماري ها و تخريب محيط زيست به واسطه انباشت زباله در امان مي مانند.
اكنون ده ها كاميون حمل، زباله هاي خانگي را از مركز استان مازندران در مناطق بكر فولاد محله از توابع شهرستان مهديشهر انباشت مي كنند كه ادامه اين روند سلامت جسمي اهالي اين منطقه را تحت تاثير انواع بيماري هاي غير واگير قرار مي دهد.
مسئولان استان هاي سمنان و مازندران بايد با برنامه ريزي اصولي و توجه به سلامت جان هزاران نفر از مردمي كه به واسطه انباشت زباله و رسوخ شيرابه ها به سفره آب هاي زيرزميني سلامتي خود را در آينده از دست خواهند داد توجه داشته باشند و براي حل انتقال زباله از ساري به شمال مهديشهر چاره انديشي كنند.
بسياري از صاحبنظران معتقدند به دليل رسوخ شيرابه به سفره هاي زيرزميني، عرصه هاي كشاورزي در شمال مهديشهر در آينده نابود مي شود كه اين امر از بين رفتن محصولات كشاورزي و تلف شدن دام هاي سبك و سنگين را در پي دارد.

** انباشت زباله در فولادمحله متوقف شود
مديركل حفاظت محيط زيست استان سمنان گفت: استان هاي شمالي كشور با چالش جدي دفن زباله مواجه هستند كه در چند سال گذشته هزينه هاي بسيار زيادي براي رفع اين مشكل پرداخت كردند.
امير عبدوس ادامه داد: عمليات ساخت نيروگاه زباله سوز در شهرهاي ساري و نوشهر به زودي اجرا مي شود كه با اجراي اين طرح در مركز استان مازندران، انتقال زباله از ساري به فولادمحله متوقف خواهد شد.
وي افزود: طرح احداث نيروگاه زباله سوز در ساري با شركتي كه براي ساخت اين نيروگاه در تهران فعاليت مي كرد خواهد بود.
مديركل حفاظت محيط زيست استان سمنان گفت: برنامه انتقال زباله از مركز استان مازندران به فولاد محله با برنامه ريزي اصولي متوقف شود و اين اداره كل پيگير اين موضوع است.

** بلاي زباله را به فرصت تبديل كنيم
بخشدار شهميرزاد از توابع شهرستان مهديشهر گفت: هيولاي زباله را با برنامه ريزي اصولي از تهديد به فرصت تبديل كنيم و انتقال زباله هاي خانگي از ساري به مناطق همجوار استان هاي سمنان و مازندران نگران كننده است.
مسعود احمدي افزود: در سال هاي گذشته پيگيري هاي جدي براي رفع اين چالش از سوي مسئولان امر صورت گرفت اما تاكنون اين پيگيري ها به سرانجامي نرسيده است.
وي اضافه كرد: روزانه بيش از 90 تُن زباله از مركز استان مازندران به فولاد محله و اگره در روستاهاي شمال شهر شهميرزاد انتقال مي يابد كه اين امر باعث خسارت هاي جاني و مالي در آينده براي اهالي منطقه خواهد شد.
بخشدار شهميرزاد از توابع شهرستان مهديشهر گفت: رفع اين چالش با گفتار برطرف نمي شود و بايد مسئولان با همدلي و تخصيص اعتبار ملي براي رفع اين چالش زيست محيطي اقدام كنند.

** مطالبه اهالي فولادمحله و اگره به حق است
فرماندار مهديشهر گفت: انباشت زباله و جاري شدن شيرابه در مناطق بكر شمال مهديشهر در سال هاي گذشته باعث گلايه اهالي روستاهاي فولادمحله و اگره شده كه مطالبه هاي مردم براي رفع اين چالش به حق است.
حسن ارگي افزود: در سال هاي گذشته با همكاري دانشگاه علوم پزشكي و اداره كل دامپزشكي استان سمنان براي ارزيابي و جلوگيري از شيوع انواع بيماري ها به واسطه انباشت زباله در شمال مهديشهر برنامه هاي خوبي اتخاذ شد، اما ادامه انباشت زباله احتمال خسارت هاي مختلف در منطقه را قوت مي بخشد.
وي خاطرنشان كرد: در سال هاي گذشته رايزني هاي گسترده اي براي جلوگيري از انباشت زباله در اطراف روستاهاي اگره و فولادمحله از توابع شهرستان مهديشهر با مسئولان استان مازندران انجام شد كه اين رايزني ها نتايج بسيار خوبي به همراه داشت.
ارگي گفت: به دليل آنكه در ساري سامانه اي براي انباشت زباله وجود ندارد نمي توان بدون برنامه ريزي اصولي اين زباله ها را به مناطق دور دست انتقال داد و به جاي دفن زباله بايد طرح نيروگاه زباله سوز در منطقه اجرايي شود.
فرماندار مهديشهر گفت: با برنامه ريزي اصولي و عزم ملي براي رفع اين چالش مهم بايد اقدام كرد و نمي توان با رويه هاي اشتباه شاهد نابودي عرصه هاي ملي منطقه باشيم.

** شيرابه زباله دام و كشاورزي فولادمحله را تهديد مي كند
يكي از اهالي روستاي فولادمحله گفت: شيرابه حاصل از انباشت زباله تهديد اساسي براي عرصه هاي كشاورزي و دام هاي سبك و سنگين منطقه فولادمحله و اگره است.
جلال عباسي افزود: شغل بيشتر اهالي اين مناطق كشاورزي و دامداري است و چراي دام سبك و بليعدن زباله در مراتع باعث تلف شدن اين دام ها مي شود.
وي خاطرنشان كرد: با سهل انگاري مسئولان و فرصت سوزي بسياري از محصولات كشاورزي منطقه كيفيت خود را از دست مي دهد و با از رونق افتادن بازار فروش محصولات ، بيكاري گريبان جوانان منطقه را خواهد گرفت.
عباسي اضافه كرد: مسئولان مردم منطقه را دريابند و با وحدت و همدلي مي توان چالش انباشت زباله را از بين ببرد.
وي گفت: طبيعت بكر شمال مهديشهر ظرفيت قابل توجه براي جذب گردشگر است اما با انباشت زباله اكنون ظرفيت طبيعت گردي و جاذبه گردشگري منطقه به شدت تهديد مي شود.

** انباشت زباله چشمه باداب سورت را نابود مي كند
يكي از شهروندان روستاي فولادمحله گفت: انباشت زباله، چشمه باداب سورت به عنوان يكي از چشمه آب ‌شور جهان كه در شمال مهديشهر قرار دارد را نابود مي كند و مسئولان استان با عزم راسخ مانع انتقال زباله از ساري به فولادمحله و اگره شوند.
ابراهيم باقري افزود: نابودي جاذبه هاي گردشگري به دليل نبود برنامه ريزي اصولي براي رفع مشكل زيست محيطي در شمال مهديشهر و دفن زباله خسارت هاي زيان باري را در پي دارد و از مسئولان استان هاي سمنان و مازندران عاجزانه مي خواهيم براي رفع اين چالش اقدام كنند.
وي تصريح كرد: حمل زباله و پاشيدن شيرابه در جاده هاي كوهستاني منطقه زيبايي جاذبه هاي طبيعي منطقه را تهديد مي كند كه اين امر به بي ميلي گردشگران براي سفر به مناطق بالادست و شمالي استان سمنان مي انجامد.
باقري گفت: شرايط فولاد محله و اگره بسيار ناراحت كننده است و مسئولان با برنامه ريزي اصولي و اتخاذ برنامه ريزي دقيق براي رفع مشكلات مردم اين مناطق اقدام كنند.
به گزارش ايرنا، فولادمحله يكي از روستاهاي مهديشهر است در 75 كيلومتري مركز استان سمنان، فولاد محله مركز دهستان پشتكوه و بر پايه سرشماري نفوس و مسكن 1395 سه هزار و 100 نفر جمعيت دارد.
به باور كارشناسان، دفن نامناسب زباله در مناطق شمالي استان سمنان به عنوان بحران زيست محيطي قلمداد مي شود كه مسئولان امر بايد با راه اندازي دستگاه تصفيه شيرابه در منطقه به صورت موقت و احداث نيروگاه زباله سوز در ساري براي جلوگيري از چالش هاي زيست محيطي در منطقه اقدام كنند.
با وجود فرصت سوزي ها اكنون شيرابه هاي حاصل از انباشت زباله تهديد زيست محيطي در منطقه فولادمحله قلمداد مي شود كه با راه اندازي دستگاه تصفيه شيرابه مي توان براي مصارف كشاورزي آن آب ها را استفاده كرد.
همچنين احداث دستگاه هاي زباله سوز و واحدهاي تفكيك زباله مي تواند گامي مهم و اساسي براي توليد انرژي و جلوگيري از تخريب محيط زيست و شيوع انواع بيماري به واسطه تفكيك نامناسب زباله باشد.
7339/6103/7408