به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از روابط عمومی بانك مركزی، باتوجه به اینكه قانون صدور چك پس از تصویب آن در سال 1355 در دوره های مختلف و در چند مرحله، تغییر كرده و اصلاحات یاد شده بر مبنای شرایط اقتصادی و مقتضیات حاكم آن دوره بوده، در سالهای گذشته مجلس شورای اسلامی باردیگر با مشاركت دستگاههای ذیربط نسبت به انجام تغییراتی با رویكرد كاهش تعداد چكهای برگشتی و افزایش اعتبار چك اقدام كرد.
اكنون باتوجه به شرایط اقتصادی كشور و روند افزایشی تعداد چكهای برگشتی، اتخاذ تدابیر لازم نیازمند وجود مبانی قانونی قابل اتكا بوده كه در نسخه اصلاحی قانون صدور چك، شیوه و ابزارهای قانونی لازم پیش بینی شده و این مهم محقق شد.
افزایش نظارت دقیق بر اعطای دسته چك به مشتریان و ایجاد شرایط پیشگیرانه در این خصوص میتواند منجر به اعتمادسازی بیشتر در انجام مبادلات شده و در نتیجه از به وجود آمدن زمینههای گوناگون برای جرایم مختلف جلوگیری به عمل خواهد آورد.
طرح اصلاح قانون صدور چك در جلسه علنی 13 آبان سال گذشته مجلس شورای اسلامی تصویب و پس از تأیید شورای نگهبان تحت عنوان «قانون اصلاح قانون صدور چك» ابلاغ شد.
پس از تصویب قانون مزبور، بانك مركزی با همكاری كمیسیون قضائی و حقوقی مجلس با برگزاری جلسات متعدد با حضور نهادهای ذیربط، اقدام به بررسی ابعاد تغییرات ایجاد شده كرده است.
بر این اساس، تغییرات و اصلاحات لازم، تدوین و موارد مصوب در 28 اسفند 97 در بخشنامه ای به شبكه بانكی اعلام شد.
برپایه این بخشنامه، مهلت 10 روزه برای ارسال اطلاعات چكهای برگشتی به سامانه بانك مركزی لغو شده و به محض صدور گواهینامه عدم پرداخت، بانك ها مكلف به ارسال اطلاعات مربوطه به این سامانه هستند.
همچنین بانكها مكلف به درج كد رهگیری بر روی گواهینامه عدم پرداخت صادره بوده و بدیهی است به گواهینامه فاقد كد رهگیری در مراجع قضائی و ثبتی ترتیب اثر داده نخواهد شد.
برابر تبصره 2 ماده 5 مكرر، اطلاعات چكهای برگشتی اشخاص حقوقی در سابقه امضاكنندگان آنها نیز نمایش داده خواهد شد و خروج این اشخاص از شركت تاثیری در موضوع فوق نخواهد داشت.
طبق این بخشنامه، در خصوص واریز كسری مبلغ چك به حساب توسط صادركننده برای رفع سوء اثر از آن، مدت زمان مسدودی مبلغ در حساب از 2 سال به یك سال كاهش یافته است.
بر اساس این بخشنامه، چنانچه هر یك از مدارك مربوط به رفع سوء اثر از چكهای برگشتی مزبور در متن قانون (شامل لاشه چك، رضایتنامه رسمی از دارنده چك، نامه رسمی از مرجع قضائی یا ثبتی ذیصلاح مبنی بر اتمام عملیات اجرایی در خصوص چك، حكم قضائی مبنی بر برائت ذمه صاحب حساب درخصوص چك) بیش از یك سال از تاریخ انسداد مبلغ چك، بانك باید نسبت به رفع انسداد از مبلغ مسدود شده اقدام كند.
اقتصام**2022 **1559
با اصلاح قانون؛
مهلت 10 روزه برای ارسال اطلاعات چك های برگشتی لغو شد
۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۱۹
کد خبر:
83296160
تهران- ایرنا- بانك مركزی اعلام كرد: بر اساس « اصلاح قانون صدور چك» مهلت 10 روزه برای ارسال اطلاعات چكهای برگشتی به سامانه بانك مركزی لغو شده و به محض صدور گواهینامه عدم پرداخت، بانك ها مكلف به ارسال اطلاعات مربوطه به این سامانه هستند.